Het wordt nog eens wat met Nederland.


fotoWordt het dan toch nog wat met Nederland?
Het regeerakkoord oogt ambitieus en die ambitie zit deze keer in een duidelijke omslag.
Na jarenlang Paars en de liberale kabinetten Balkenende pakt de overheid weer iets terug. Streng en rechtvaardig, maar wel sociaal lijkt het credo. Samen werken en samen leven.
Ik neem er maar vast een borrel op, hoewel ik er zelf niet beter van wordt 

Terug naar de spruitjesgeur van de jaren 50 zeggen sommigen. Gezellig, ga ik dat ook nog eens meemaken. Anderen zeggen dat het individu niet aan zijn trekken komt omdat de sociale verbanden weer op de eerste plaats staan. Alsof individualiteit alleen gedijt in een liberale niet sociale samenleving. Dat liberale gedachtegoed dat uit gaat van eigen keuze en eigen verantwoordelijkheden van de burger lijkt voor even passé. En terecht. Want wie die eigen verantwoordelijkheid vorm kunnen geven zijn natuurlijk de happy few van 10 tot 20 % en daarnaast een grote vooral blanke middenklasse van 50 %. Lease wagens en hypotheekrenteaftrek en de overwaarde van de woning van overleden ouders zorgen voor een behoorlijke voorsprong Voor de rest is het sappelen. Voor hen is er nu hoop. De achterstand zal naar verwachting nu eens een keer niet groter worden.
 
Eindelijk gaat geregeld worden wat iedereen al 20 jaar vindt. Wanneer je jong bent dan werk je of studeer je. Bijstand is niet voor jongeren. Werk is er zat en studie- en cursusmogelijkheden in overvloed. Wel meer werk maken van anti discriminatiebeleid. En er zal nog iets aan de woningmarkt voor de jeugd gedaan moeten worden. Niet te dure en niet al te grote flatwoningen met 2 of 3 kamers voor zeg hooguit 375 euro. Een nieuwe stroom HAT en Van Dam woningen moet er komen, zoals we die begin jaren 80 zagen. `Duivesteinflatjes`, wellicht. Ja jongelui, ik heb het beter met jullie voor als sommigen denken na mijn verhaal over “het meisje dat de Volkskrant leest”. 

Eindelijk zijn we D 66 kwijt. Maatschappelijke non issues gelardeerd met vergaand economisch liberalisme verwoord door de meest verschrikkelijke ijdeltuiten.
Nederland dreigde af te glijden naar Amerikaans model, waar veel junk banen zijn. Waar dit toe leidt was te zien in Nieuwegein. Gevangenisbewaarders die met 1500 euro netto naar huis gaan dreigen te worden ingeruild door Securicor medewerkers met nog veel mindere CAO’s, die 1350 euro verdienen. Die 150 euro is dan de winstmarge voor het bedrijf. Laten de overheden dat nou maar gewoon in de zak houden. 

Krijgen we straks weer een gewone buschauffeur en kraamhulp, die normaal hun werk kunnen doen zonder dat ze moeten haasten en steken moeten laten vallen om de winstmarges te halen voor de door de privatisering aanbestede particuliere bedrijven.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-02. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het wordt nog eens wat met Nederland.

  1. Sandra zegt:

    Je zegt dat een beperkt aantal mensen zelf vorm kunnen geven aan hun eigen verantwoordelijkheid. Is ook geen wonder, we zijn jarenlang tot tergens toe betutteld door moedertje overheid. Het wordt tijd dat we zelf ons leven gaan vormgeven naar ons eigen inzicht. En de grap is dat sociaal zijn versus individueel zijn juist heel erg goed samengaan. Sterker nog, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Dat individualiteit alleen gedijt in een milieu van liberalisme is een grote egocentrische leugen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s