Jeugdsentiment – de Wageningse Berg.


foto

Bijna wekelijks wordt ik geconfronteerd met het verleden.
Het stemt me mild en droevig tegelijk. Vandaag kwam ik er weer langs.
Het stadion De Wageningse Berg. Onze kleine keek ernaar, op weg met mij naar oma. 

Kijk dat is stadion…foetbal, zei ik. Ze reageerde amper. Oma zei ze alleen maar

Ik ben niet neutraal als ik het stadion zie. Het leven schiet voorbij. De jaren 60, toen ik met mijn pa op zaterdag op de tribune zat. Vanwege de zondagsrust was het alleen Wageningen 2 en daar had ik mijn helden. Marius van Reemst, de grote dribbelaar die maar zelden in het eerste kwam. 5 mei 1966, iedereen was vrij en we kwamen vanuit Wageningen dorp. Het stadion stroomde leeg, ze hadden met 3-1 verloren van PSV. Wat een massa´s. Ooit wil ik daar ook bij zijn dacht ik. Eind jaren ´60 toen de zondag wel weer mocht wandelden we met enkele tantes vanuit Renkum in 20 minuten naar de Berg, waar de ooms om 16.20 uur tegemoet werden gelopen, ter hoogte van de Oostenrijkse noodwoningen. 1972, de mooie lob van Wimke Meijers tegen Heracles, 3-1. Het was de eerste wedstrijd met hekken langs het veld.

Er kwamen lichtmasten. 1973/1974, de eredivisie. Ik zat in 4 HAVO, maar emotioneel was die eredivisie veel belangrijker voor me. Uit tegen Haarlem ging het mis. Mijn opa was overleden. Ik vetrok per fiets uit Doorn, 0-0. Onderweg 0-1 en vlak voor thuiskomst 2-1. Degradatie. Daarna bijna elk jaar de nacompetitie. Het mooist wat er is, voetbal op een zomeravond in mei. Ik was gelegerd in het Belgische Tongeren. Een weekje spijbelen en ik pikte weer een wedstrijd mee. De tweestrijd met Vitesse, waar Wageningen meestal verloor. Nieuw Monnikenhuizen, ook weg. Onder aan de Geitenkamp. Een keer met 5-0 verloren in de tijd van de treinkapingen. Onderweg luisterden we naar de radio. Talenten waren zo weg, zoals Richard Budding, die enkele jaren niet onverdienstelijk bij Feyenoord speelde. Ik zat op de HEAO en hij werkte toen nog bij de Postgiro aan de Velperweg en zat gewoon bij mij in de bus.Dick Schoenaker, via Ede en Wageningen naar Ajax en Nederlands elftal. 

Mijn ooms uit Zuid Afrika waren er. Met zijn allen naar Eindhoven. Ik kon niet. Wageningen won met 6-1 van het PSV dat een paar maanden eerder de UEFA cup had gewonnen. Jan Mentink scoorde 3 keer. Hij woont nu bij mijn tante in de straat. Inmiddels woonde ik in Zeist en ging ik naar FC Utrecht. Maar op vrijdag of zaterdag bleef Wageningen trekken. 1980, weer promotie. Ik naar Ajax met spelers als Lerby en Arnesen. Wageningen won met 2-4. Ik juichte. Het was eng. Met behulp van suppoosten mochten we naar een ander vak. Hazelhekke en Mc Donald waren helden. Soms 20.000 mensen op de Berg. Het was steeds net niet. 3-0 tegen Groningen, een gelijkspel tegen NAC en weer degradatie.

Daarna 10 jaar eerste divisie. Pim Verbeek, die in uitwedstrijden opzien baarde met een bijzonder aanvallende tactiek. Bijna promotie. Ben zelfs een mee gereisd naar RBC Roosendaal. Nieuwe sponsors. Afrikanen uit Kameroen. De Schoenenreus. Belastingschulden, 400.000 gulden. Failliet. Waarom toch. Nog geen 2 ton in euro. Een gemiddelde overwaarde van een verhypothekeerd huis. Waarom had niet een van mijn tantes geld gestort.

Al 15 jaar staat het stadion leeg. Vrijwilligers houden het schoon. Ik ben er inmiddels 1200 keer langsgereden. In 2004 zag ik bij de Nijmeegse Vierdaagse iemand in een groen wit shirt. Hij kreeg de bloemen die ik overhad. Ik kocht een boek van de geschiedenis van de club. Herinneringen, wat zijn ze waard. Zal ik ooit een fractie ervan kunnen overbrengen op mijn dochter, vraag ik me af. Elke week weer vraag ik me van alles af. Omrijden via de snelweg is geen optie. Althans voor mij.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-02. Bookmark de permalink .

6 reacties op Jeugdsentiment – de Wageningse Berg.

 1. Klaverblad zegt:

  Met veel plezier gelezen. Zo’n blog tref je zelden aan. Wat een geheugen! De nederlaag van mijn favoriete Ajax wist ik nog wel.

 2. coming soon zegt:

  Ik woonde op de Berg. Met mijn vader ging ik de tweede helft kijken, door het hek turen, gratis. Later had ik vaak dienst op zondag, in het Wageningse ziekenhuis, ook op de Berg, ook al weer weg nu. De co-assistenten konden dan wel gaan kijken, het bereik van het oproepsysteem was net groot genoeg.
  Je bent dus een paar jaar jonger dan ik 🙂
  En die dokter, hoe heet hij ook al weer? Het was mijn huisarts, maar belangrijker was dat hij het systeem van de nacompetitie heeft bedacht. Het mocht voor Wageningen niet baten.

 3. edu (app) zegt:

  Recent is het masterplan voor de Berg door de lokale politiek enthousiast onthaald. Ze gaan er weer grootste dingen doen. Tenminste dat vertelt dat plan. Alleen geen voetbal zoals ooit wel gebeurde.

 4. cor zegt:

  ik zou bijna een voetballiefhebber worden, als ik dit zo lees

 5. Rene Scheffer zegt:

  ..Klaverblad: selectief geheugen, veel andere
  dingen vergeet ik wel!
  .. CS : dokter Wit was het; leuk een
  buurvrouw van de Berg!
  .. Cor : FC Amersfoort; in 1979 1-0 met
  de nacompetitie. En ik heb niks
  met duivensport, maar weer wel
  met duiven.

 6. Alexandra zegt:

  Voetbal zegt me niet zoveel, maar wel een leuk verhaal om te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s