De Fabeltjeskrant – die brave meneer de Uil.


fotoBalkenende! 
Elke aflevering weer. 

Ik krijg het niet uit mijn hoofd.
Mijn dochter van bijna twee zit nogal in de vogelwereld tegenwoordig. Ze sleept allerlei vogelboeken aan uit een hogere schap boven haar peuterboeken. Elke avond een half uur vogels kijken. Nu hebben we de Fabeltjeskrant gedownload. Ze is er helemaal gek van. Owul, uuiill roept ze steeds en als het koortje voor meneer de Uil het openingslied zingt Hallo meneer den Uil waar brengt u ons naartoe… gaat ze helemaal uit haar bol. Ik vind het ook wel intrigerend. In de jaren ‘70 keek ik elke dag. Die wijze uil die elke dag voorleest over de gebeurtenissen in zijn dorp. Maar wie is de uil zelf eigenlijk? We kennen Bor de Wolf, Truus de mier, Zoef de Haas, Piet de pad en Harrie Lepelaar, Juffrouw ooievaar, een raaf en Momfert de mol. Ze halen wat streken uit, roddelen en maken ruzie. De dilettanten Piet de Pad en Harrie Lepelaar die de dieren op stoute wereldse gedachten willen brengen. Zoef de haas zat zelfs even vast in een aflevering van vandaag. Hij moest in het zogenaamde Boethuis. Dat was hetgeen dat meneer de Uil voorlas.

Toen hij dat woord BOETHUIS uitsprak, had ik zoiets van dat kan niet. Die wijze brave uil. Straks moet hij nog gaan uitleggen wat Zoef wel niet heeft gedaan met die heilige katholieke stem doordrenkt van calvinistisch normenpatroon. Het zou niet klinken. Nooit zal die uil zelf wat kwaad doen en nooit is hij onderwerp van enige intrige. Hij wordt beschouwd als leider omdat alle anderen te raar of te fout of te overdreven zijn. Hij is wijs en afstandelijk. De gedachte aan enige geslachtelijke interactie met een van de dieren is buiten elke orde. Wel zou hij ooit verkracht kunnen worden door juffrouw Ooievaar of niespoeder van Harrie Lepelaar op zijn neus kunnen krijgen. Maar waardig zal hij dat ondergaan. Gaat meneer de Uil wel naar het toilet, hoe is hij verwekt en is het eigenlijk wel een meneer of een uilachtig verschijnsel?

Dit alles overdenkende kom ik op premier Balkenende. Die heeft de laatste jaren met heel wat vreemde snuiters te maken gehad. Die rare ministers van de Lijst Fortuin; mensen als Heinsbroek en die ruziënde professor Bomhof; Hoogendijk, Nawijn niet te vergeten, die vorige maand dronken in de Zoetermeerse gemeenteraad acteerde. De ijdele maar gezellige landbouwlevensgenieter Veerman met stuk grond in Frankrijk. Verdonk natuurlijk die Balkenende niet serieus wilde nemen (haar ondergang), mislukte staatssecretarissen als Nijs en Bijlhout. Nauwelijks voorstelbaar is hoe die brave Balkenende daar ooit leiding aan heeft kunnen geven.

En straks. Dan moet hij bijvoorbeeld gaan uitleggen dat de pil weer in het ziekenfondspakket komt. Zou hij het uitspreken? De pil, die de associatie naar een voze geslachtelijke daad met zich brengt, die weliswaar voor het voortbestaan van de Westerse samenleving nodig is, maar verder. Mann ohne eigenschaften. Zo vroom en braaf en voornaam. Een kroketje 20 jaar geleden en een biertje 30 jaar terug. Hij heeft twee kinderen, maar zonder strakke kuif en zonder bril. . . . Het is te absurd om het je voor te stellen. 

Hij heeft vaak verslag gedaan bij de Koningin. `Beste Koningin, ik moet u rapporteren over hetgeen zich in Den Haag heeft afgespeeld`. Nooit heeft hij zelf iets fouts gedaan. Nooit zal hem iets verweten kunnen worden. Te laat inzicht wellicht, maar dat hoort nu eenmaal bij het imago van de wijze uil. Dat zijn geen straatvechters. Wat zal hij blij zijn. Over enkele weken een kabinet met brave mensen als wederom Hirsch Ballin, Donner en de braverikken uit de Christenunie aangevuld met wat bevlogen maar strakke calvinistische PvdA ers. 

Nawoord
Ik heb wat met braafheid, ooms en tantes en sex. Het komt door vroeger. Ik was 9 of 10 en pas toen kwam ik erachter dat al die brave ooms en tantes die zondag in de kerk zaten en op verjaardagen braaf bowl dronken en cake aten, dat zij de ouders waren van mijn neven en nichtjes, dat die er dus niet zomaar zijn gekomen Mijn brave ooms en tantes hebben, excusez le mot, gewoon geneukt. Oom met tante dus ! Brrrrrrrr. En dat dit dan weer tot dit soort geschriftelijke aberraties over uilen en premiers.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-02. Bookmark de permalink .

3 reacties op De Fabeltjeskrant – die brave meneer de Uil.

  1. mary franssen zegt:

    Overigens ben ik niet zo gelukkig met de terugkeer van de Heren, de Heren, Donner en Hirsch Ballin. Als ministers van Justitie mochten ze van mij snel vertrekken. Hopelijk houdt een linkse meerderheid ze nu in toom.Reactie is geredigeerd

  2. Alexandra zegt:

    Leuke analogie…Maar of Balkenende nooit iets fout heeft gedaan? Dit wordt al zijn vierde kabinet! En geen van de vorigen hebben de periode volgemaakt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s