Het is beter te geven dan te nemen


fotoVoor de vele VK bloggers die zich druk maakten om de RBA lijsten en die van EDU (APP). 

Hahaha gefopt!
Die tweede regel die in de rechter kolom komt en die in deze vorm veel lezers trekt is natuurlijk fake. Maar het trekt weer extra lezers en het is bovendien functioneel in onderstaand thema.

Het thema van vandaag is dus `Het is beter te geven dan te nemen`.
Tijdens een bruiloft van twee collega’s sprak de dominee deze zin wel tienmaal uit als zijnde de leidraad voor het aanstaande huwelijk. Ik plaag ze er steeds mee. Onlangs op SBS 6 was er bij een pulpshow ook al een stel die het steeds daarover had en gisteren tijdens een matige film uit 2005 The Last Patiënt zei de hoofdrolspeler plechtig `There are those who give and there are who take. Try to belong to those who give, like I did`. Later bleek die hoofdpersoon helemaal niet zo verstandig en onbaatzuchtig. Een levensverlengend serum hield hij stiekem achter.

Maar wat is dat geven eigenlijk en wat maakt dat geven nu beter dan het nemen, want dat laatste is de veronderstelling. Er zijn mensen die het in de mond bestorven ligt. Zinnen als `Ik leef om te geven`. `Ik heb al genoeg, anderen zijn er blij mee`, `zo ben ik nu eenmaal`. Iedereen kent er voorbeelden van. Ze geven en blijven geven en laten dat zien. Aandacht aan anderen, geld aan collectanten, hun vrije tijd aan vrijwilligersorganisaties. En hier zijn er die aanbevelingen en commentaren geven.

Wat beoogt dit prachtige leger van onbaatzuchtigen. Pure onbaatzucht? 

Ik weet het niet. Zij die veel geven aan collectanten herinneren zich de Bijbelse vermaning van de Heere wellicht. Het is moeilijker voor een rijke in het Koninkrijk des Heeren te geraken dan als een kameel door het oog van een naald te kruipen. Een duidelijke beloning dus in het verschiet! Met neemt de uitweg naar het eeuwige leven. Het ontsnappen aan het hellevuur is het wellicht onbewuste oogmerk.

En ook in de microsfeer kennen we het De gevers op Valentijnsdag. De mannen die op zaterdag met hun vrouw de juwelierszaak ingaan. Die met een glimmend garnalengezicht hun vrouw blijmaken, die met het koppie scheef haar man over de streep heeft getrokken. Ze ontkomen aan de toorn van een gekrenkt verwachtingspatroon. Ze nemen de daaraan gekoppelde opluchting dan wel gespeelde liefde. 

Aandacht geven doet aandacht krijgen, ofwel wie goed doet goed ontmoet. Ook hier wordt weer genomen. En wel de goedheid die men mag ontmoeten. 

En die vrije tijd die in de verenigingswereld wordt gestopt. Zijn het niet gewoon mannen en vrouwen die het thuis ook niet de hele dag uithouden en die hopen op een speldje en een eervolle vermelding in clubblad en plaatselijk sufferdje. En ook vaak nog de machtspositie die men op de koop toe neemt. Even ruzie en er wordt met hun inzet gedreigd. Het gevoel gerespecteerd en serieus genomen te worden mag hen niet ontnomen worden. Welk belang men dan beoogt, wordt dan snel duidelijk.

En ook gij Brutus. De vele VK bloggers. Zelf bezondig ik me er ook aan. Vooral gefocused op de eigen verhalen, maar af en toe een aanbeveling hier en een commentaartje daar. Je hebt de mensen nodig. Je neemt de zelf ontvangen aanbevelingen en commentaren graag in ontvangst. Je helpt elkaar het is wederkerig en je hebt zo je favorieten. Wat dan onbaatzucht….
 
Echte onbaatzucht betekent dat je aandacht schenkt aan anderen dan je favorieten, aan hen waar je niets te winnen hebt. Aan degenen die met 0 aanbevelingen onderaan de lijst staan en die toch een verantwoorde uiting inzenden.

Het is beter te geven dan te nemen. Die geeft die neemt. Per definitie.
Die geeft die kan misschien niet anders. Want is er wel een keuze? De keuze om niet te geven maar alleen te nemen leidt tot uitstoting en isolement. Mensen die alleen nemen bestaan naar mijn mening dus niet, of het zijn die enkele paria´s van de samenleving of ze zijn gewoon dom. Zij die geven weten dat en nemen op deze wijze een enkele reis uit deze poel van verdoemden.

Met andere woorden. Wees alert en laat alarmbellen klinken waneer met luide stem wordt verkondigd….`Het is beter te geven dan te nemen`.

Bestaan ze dan echt niet de ware onbaatzuchtigen? Ze bestaan, maar alleen indien ze niet gekend zijn. Zodra ze wel gekend zijn, dan zijn het de intelligente nemers. Zij die niet snoeven maar in stilte en via een omweg de eer ongemerkt naar zich toehalen en voor wie het oog van de naald nog kleiner is als door den Heere bedoeld..

Zeist, 19 januari 2007
Dominee Scheffer

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-02. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het is beter te geven dan te nemen

 1. coming soon zegt:

  Amen 🙂

 2. jan krosenbrink zegt:

  goed uitgelegd dominee, want dit hoofdstuk is best moeilijk

 3. Rolf van der Marck zegt:

  Dominee, ben je al ergens beroepen? Kan niet lang uitblijven na zo’n overtuigend verhaal!

 4. Helena zegt:

  Dank, dominee Scheffer. Het was weer een waardevolle preek.
  Gij die te veel geeft zondigt.. Helena, psalm 5.3 vers 11

 5. cor zegt:

  Goh wat ben je lekker filosofisch bezig; als ik je nu aanbeveel, dan neem ik…als ik echt onbaatzuchtig ben, dan reageer ik niet, maar blijf een stille aanbeveelaar; ik ben al eens een middag druk geweest met overal punten neer te strooien als pepernoten, maar dat bevredigt ook niet……. maar alles goed en wel….glimmende garnalen gezichten vinmd ik een schitterende stijlfiguur

 6. Rene Scheffer zegt:

  Voor allen:
  Pffff dit schept verplichtingen.
  Het was bedoeld als plagerig tussendoortje. Maar wellicht het woord des Heeren nog eens vaker ter hand genomen.

 7. edu (app) zegt:

  Goh, ik wist niet dat ik RBA-lijsten maakte… Weer wat geleerd op de vroege ochtend. 🙂

 8. mary franssen zegt:

  Mee eens. Iedereen moet ook de wereld verbeteren door zichzelf te verbeteren tena anzien van zijn naasten. En niet door een ander te willen verbeteren. Want van dat laatste onbegonnen werk zien wij al eeuwen haat, nijd en oorlogen (en volksgerichten). groet,

 9. Isis Nedloni Vriendinnetje van Gitarman zegt:

  mMMMM Grappig verhaal….er is niks mis met onbaatzuchtigheid zolang je zelf ook ged voor jezelf zorgt en op zn tijd neemt……het wordt pas ernstig als je geeft om aardig gevonden te worden…dan zijn de poppen echt aan het dansen en zit de mens in een gevangen cirquit…Geven en nemen is natuurlijk het gezondst; )))) En geef jou deze reactie; )))

 10. Maria-Dolores zegt:

  grappig dat ik nét deze bijdrage gemist had :-). vind het soms best moeilijk, dat onderscheid tussen geven en nemen. als het goed is, gaat het spontaan en ongemerkt, denk je er niet bij na…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s