Roken – is het de nicotine die leidt tot extra kans op PTSS?


foto
Rokers hebben meer last van posttraumatische stressstoornis dan niet rokers, luidde het resultaat van een onderzoek onder rokers die woonden in de Vuurwerkramp-wijk in Enschede,
las ik dit weekend in de krant. Mijn eerste reactie was de volgende. Ja logisch, maar dat komt niet door de nicotine of andere stoffen, maar dat komt door de persoonlijkheidsstructuur van degenen die roken. 

Dan doemen verschillende beelden bij me op. 

De vroegere rookcoupé. foto
Ik moest er weleens doorheen lopen en soms zat ik er zelf toen ik rond de EK 2000 veel wedstrijden bezocht met een roker. Wat valt op? Ander volk, vaal, afwezig, slonzig, veel zwerverachtigen, schichtig. Al met al niet een heel verheffend deel van de bevolking. Daarbij speelt echter ook nog de a- selecte groep van de treinreiziger een rol. Naast de welgestelde bewuste keuze -VK en NRC lezende- reiziger ook velen die niet de economische status hebben kunnen bereiken om tot een auto te geraken. 

Dan de plekken bij Disneyland Los Angeles. Daar is het zelfs in de open lucht verboden te roken behalve op enkele plekken van een paar vierkante meter. Ook dat was geen verheffend beeld, zag ik enkele jaren geleden.

In mijn omgeving zie ik ook rokers die op meerdere fronten ellende hebben, verkeerde keuzen maken of anderszins zichzelf en nageslacht tekort doen. OK, er zijn uitzonderingen. 

Vervolgens is de vraag waarom iemand rookt. Verschillende mogelijkheden:
a. Vrije keuze in het begin (jeugd) met daarna door de hoeveelheid nicotine een
    lichamelijke verslaving 
b. Geen vrije keuze in het begin. Omdat een enkele receptor in het brein meer
    dan gemiddeld ontvankelijk zijn voor nicotine. 
c. Een samenstel van receptoren in het brein, die iemand ontvankelijk maken 
    voor een veelheid van verslavingen. 

Zelf denk ik dat er bij rokers sprake is van een biochemische mix die hen tot andere besluiten doet komen dan bij niet rokers. Dan kan echter al in het eerste jeugdstadium. Mogelijkheid a. dus? Die vrije keuze valt in mijn analyse dan al af. Waarom kiest de ene jongere ervoor om te roken en de andere niet? Geen vrije keuze maar een gevolg van een bepaalde onderscheidende biochemische mix. 

De onderzoekers hebben ook aan dit soort door mij genoemde aspecten gedacht (citaat uit Noorderlicht-VPRO) 

"  Een vraag die nu misschien te binnen schiet is: verwarren deze wetenschappers de kip niet met het ei? Want is het roken niet ‘slechts’ een uiting van de genetische aanleg die sommige mensen domweg hebben om psychische stoornissen te ontwikkelen? Is het immers niet zo dat mensen die toch al niet lekker in hun vel zitten vaker roken, bij wijze van troost? En is het dan niet zo dat niet het roken, maar die erfelijke aanleg de oorzaak is van alle ellende (samen met de ramp uiteraard)? "In onze statistische analyses hebben we gecorrigeerd voor al aanwezige psychische klachten. Met andere woorden: we hebben de invloed van onder meer leeftijd en klachten er uitgefilterd", legt de psycholoog uit. "Op die manier konden we puur naar de relatie roken – psychische klachten kijken. En die was er dus wel degelijk." Uit het onderzoek uit 2005 bleek desalniettemin dat een genetische aanleg een rol speelt, meldt Van der Velden. "Maar niet als enige. Roken leidt ook tot bepaalde chemische reacties in het brein. En die lijken erg op wat er in de hersenen gebeurt van iemand met een posttraumatische stoornis. Een – gedeeltelijke – verklaring voor wat wij gevonden hebben, zou dus kunnen zijn dat door te roken, bij iemand de neurobiologische veranderingen die samengaan met PTSS nog eens worden versterkt of bestendigd." Een ander opvallend resultaat van het Nederlandse onderzoek was dat de Enschedeërs die in de achttien maanden na de ramp waren gestopt met roken niet meer risico liepen dan niet-rokers. En dat doet Van der Velden zich afvragen of het simpelweg stoppen met roken dan niet een remedie is tegen het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis. "Het is zeker het onderzoeken waard", vindt hij. "Als dat uit toekomstig onderzoek zou blijken, hebben getroffenen voor een deel zelf controle over hoe het ze verder vergaat". 

Overtuigt dit voldoende? 
Neen. Zelf geven de onderzoekers al aan dat er zeker sprake is van enige genetische correlatie. Daarnaast lijkt het erop dat is miskend dat de wijk in Enschede geen doorsnee was. Het stond bekend als een gezellige gemengde volkswijk in de goede zin van het woord (geen aperte probleembuurt). Een wijk met mensen met een niet al te hoge sociaal economische status. Dat aspect wordt over het hoofd gezien. Want hoe komt dat, die sociaal economische status? 

Dat het niet de nicotine is die tot ander gedrag dan wel verslaving leidt, maar de biochemische mix in de hersenen cq. de receptorgesteldheid, bewijst alleen al het feit dat ik al jaren noodgedwongen meerook en zo het ecquivalente gehalte aan nicotine van 4 tot 7 sigaretten per dag binnenkrijg. Het doet me niets en dat geldt voor bijna alle meerokers. Op zich al voldoende aanleiding om dat aspect eens te onderzoeken. 

Ook het feit dat bij de rokers die na de ramp zijn gestopt met roken niet die extra PTSS is opgetreden bewijst niets. Dat waren mogelijk gezelligheidsrokers zonder gepredestineerde receptoren, voor wie het veel makkelijker is te stoppen en de goede keuzen te maken. 

Mijn analyse is dan ook: 
` Roken, niet de nicotine en het zit ook niet tussen de oren…neen, het zijn verkeerde receptoren!` 

Dan rest nog de vraag hoe het komt dat juist in creatieve kringen en in topfuncties weer wel zoveel wordt gerookt. Is het wellicht zo dat het niet-roken het domein is van de brave, goed ontwikkelde burgerman met zijn bovenmodale baan? Reden genoeg voor aanvullend onderzoek, aldus, 

Herr dr. Diplom. ing. alg.wissenschaft M.G Scheffer

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-02. Bookmark de permalink .

4 reacties op Roken – is het de nicotine die leidt tot extra kans op PTSS?

 1. klaas zegt:

  10 minuten bezig geweest om de betreffende tekst te achterhalen. http://www.tobacco.org/ ek kansrijk maar ook daar vind ik de geheime tekst niet. Jammer, maar er lopen hier genoeg bloggers rond die je stelling van commentaar gaan voorzien hoop ik dan maar….

 2. peter louter zegt:

  Désanne van Brederode, zondag als columniste in Buitenhof, zelf ook een ‘verslaafde’ stelde ook de vraag of het verband op de juiste manier is gelegd. Mensen die gevoelig zijn voor PTSS roken, is haar stelling. Vermoedelijk kan iedereen met meer dan gemiddelde ervaring met psychiatrie die stelling wel onderschrijven. Veel psychiaters zien het als zelfmedicatie.
  Dat niet-rokers brave burgers etc zijn, lijkt me een te sterke conclusie. Ook in die groep zitten voldoende rokers.
  Dat niet rokers gemiddeld bravere mensen zijn, dat wil zeggen, zonder de neiging om grenzen te overschrijden omdat ze risico’s mijden, is vermoedelijk waar. Je vindt ze echter onder alle sociale klassen.

 3. lidy zegt:

  Hahahahahahahahahahaha, Herr Dr ich liebe dich!…

 4. Rene Scheffer zegt:

  Twee serieuze reacties en het is ook voor een deel een serieus stuk, althans een stuk dat op zijn minst tot nadenken moet stemmen. En Desanne van Brederode heb ik ook gezien. Ze brak een lans voor de redelijke roker die model zou staan voor het Poldermodel…op zich al een verhaal waard. De kolderieke stijlfiguur waarvoor ik koos als heer dr. diploming. was om een al te zware beladenheid te voorkomen. Maar bedankt Lidy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s