De stadionmars – Verwachtingsvol met de meute mee.


foto
Ik zie het nog voor me dat singeltje van 40 jaar geleden in het koffertje van een oom met Koning Voetbal en De Stadionmars op de b-zijde. Soms werd die op zondagmorgen opgezet. In die tijd als kind van een jaar of 8 had ik alleen de associatie van lopende mannen in beige regenjassen, het staan, de rook, de reclame van Ayayay die Caballero en Frits van Tuurenhout met de uitslagen om 16.30 uur en soms twee minuten eerder.

De stadionmars- Wat maakt dit lied zo mooi.
Het is de verwachting van iets onbekends, maar wellicht iets moois. Net als de sensatie van het vissen en (ik denk ook van speeddaten/chatten) is die van het voetbal gebaseerd op de hoopvolle verwachting van iets dat raakt aan de mannelijke driften van brood, vrouwen, geld en spelen. De melodie van dit lied past zich hierbij aan, de harmonie met de enkele snelle uitschieter, die duidt op een prachtige apotheose. Mede om deze reden is de stadiongang een bijna mythische ervaring. Ik zuig de omgeving en omstandigheden al snel op. Als ik aan RKC denk dan zie ik de kleine goedkope sociale hoog en laagbouwwoningen in Waalwijk, wel netjes, geen probleembuurt. Het grote grasveld oversteken en dat het kleine stadion. Maar er zijn mooiere stadionroutes. Als ik eens niet kan slapen dan laat ik ze allemaal de revue passeren zoals Ernie (van Bert) de schaapjes telt. 

Enkele toppers……

Het stadio Luigi Ferraris in Genua.
De trein gepakt vanuit een van de badplaatsen in Ligurie, Santa Margarita Maggiore bijvoorbeeld, met prachtig uitzicht op de kustlijn, het blauwe water en de haventjes. De andere Italianen praten met de roze Gazetta della Sport in de hand over de wedstrijd. Uitstappen in Genova Brignole FS. Dan is het een kwestie van het volgen van de meute. Eerst door een lange tunnel onder het spoor, een volkswijkje, waar een pizzastuk kan worden gekocht en dan langs de vaak droge oevers van de rivier omhoog. In het zicht de volgebouwde heuvels. In de verte het terracottakleurige steen van het stadion met die vier prachtige hoge pilaren, die een bezoek aan San Gimignano overbodig maken. Een aanblik die geheel past in de aanloop, verwachting en apotheose die de Voetbalmars ademt. De weg oversteken en we zijn er. Een mooi vierkant stadion met voor mij prachtige herinneringen aan Genova-Ajax in 1991, uitslag 2-3, de halve finale omstreeks 1995 om de Uefabeker Sampdoria-Chelsea 3-2. Vakanties werden er speciaal op aangepast. En wat een terugkomst. Een uur na de wedstrijd alweer met een fles witte Gavi en een bord Tagliatelle met groene pesto aan de haven.

Sclessin-Standaard Luik
fotoHet niets, het industriële, Cockerill, Jupiler, urinelucht. Niet iets om je vrouw mee naartoe te nemen. Maar dat is hier kennelijk genoeg. Het stadion ligt ten zuiden van Luik, langs een drukke weg. Geen horeca, nauwelijks woningen, in de verte de fabriekspijpen. Je moet de auto een stuk van het stadion wegzetten, ver lopen, er zijn nauwelijks zijwegen. De aandacht is maar door een ding getrokken en dat is door het stadion. Iedereen gaat dezelfde kant op, er zijn geen pleinen, woningen, spelende kinderen en hondenuitbaters. Georg Kessler was hier jarenlang trainer en Wamberto, Hellers en Erik Gerets voetbalden er.

Lille, het oude stadion in de citadel & stade Bollaert in Lens.
Lille, was een jaar of 6 geleden nog een Ligue 2 club; het oude stadion met veel staplaatsen en wat vervallen tribunes. Tijdens de weekenduitstapjes naar Lille (sterk aanbevolen), pikte ik vaak een wedstrijd mee, soms vergezeld van honderden Belgen die Erwin van den Bergh in zijn nadagen kwamen bewonderen. De club is nu veel verder, het stadion is gerenoveerd en OSC Lille is net uitgeschakeld in de Championsleague door Manchester United en nog wel met heel veel moeite. Het begint al  midden in de stad. Het gekletter van terrasstoelen op de leistenen, taxi’s, bussen, groepen toeristen, getuur op menukaarten. Niets dat erop wijst dat er voetbal is. Dat past kennelijk niet in Frankrijk; dan door een gewone stadwijk met af en toe een café of een restaurant, maar vooral goedkope koopwoningen met de luiken dicht. Dan een rondweg met daarachter een gracht en de oude citadel. 

Het stade Bollaert van Lens mag niet vergeten worden. Deze mijnwerkersplaats met 30.000 inwoners 30 kilometer onder Lille lijkt op een plaats in het midden- westen van Amerika. Brede wegen, goedkope horeca en veel white trash uitstraling. Maar dan het stadion van sang & or, rood/geel. Hoge steile tribunes met 40.000 fanatieke ex mijnwerkers. In de jaren 70, speelde ADO voor de Uefabeker hier. In 1992 oefende Nederland hier tegen Frankrijk voor het EK in Zweden. Lens is al jarenlang subtop.

Chelsea
Het bijzondere aan de gang naar Chelsea is voor mij dat ik deze heb gemaakt zonder de bedoeling een wedstrijd bij te wonen. We moesten na een dagje Londen om 17.15 uur weer de TGV naar Lille en wisten dat we de wedstrijd niet bij konden wonen. Het was ook uitverkocht en hoewel ik geen tijd had probeerde ik nieuwsgierig de zwarte markt, die was er niet. De taxi was goedkoop en op die manier zagen we een heel stuk van Londen. Vanaf Oxfordstreet langs het Hydepark. Op de terugweg langs de Theems met uitzicht op de fabriek die de LP van Pink Floyd uit 1984 sierde, die met dat roze varken boven de schoorstenen. 500 meter voor het station werd het te druk maar dat gaf ons de gelegenheid om dat stuk mee te mogen lopen. Chelsea ziet eruit als een volkswijk maar bij nadere beschouwing zie je dat de woningen wel heel erg zijn opgeknapt. De winkels zijn eerder boetieks. Een hippe wijk dus. We waren al in het stadion en hoopten op een lek in de bewaking en de mogelijkheid in ieder geval de eerste helft bij te wonen, helaas. 

Schalke 04 – Gelsenkirchen.
Dat begint met Leberkase en een halve liter Veltins in het metrostation. Voor 3 euro zijn honger en dorst gestild. Dan de metro. Die is propvol. Na 800 meter gaat die boven de grond. We zien een stadstheater, brede wegen en naoorlogse lelijke bouw. Dan linksaf in het midden van een brede rijbaan, de weg naar de snelweg, Die staat al vol. Dikke supporters in koningsblau omhelzen elkaar op deze vrijdagavond 14 augustus 1997, de start van het seizoen tegen Leverkusen. Es ist wieder soweit, wir sind in die heimat, prosit! En een half uur later wordt er gezongen. Tweee coupletten uit het prachtige Schalke lied: 

Mohammed war ein Prophet
Der vom Fußball spielen, Nichts versteht
Doch aus all der schönen Farbenpracht, Ja, Farbenpracht
Hat er sich das Blau und Weiße ausgedacht
Doch aus all der schönen Farbenpracht, Ja, Farbenpracht
Hat er sich das Blau und Weiße ausgedacht 

Tausend Feuer in der Nacht, Haben uns das große Glück gebracht
Tausend Freunde, die zusammen steh’n. Zusammen steh’n
Dann wird der FC Schalke NIEMALS untergeh’n
Tausend Freunde, die zusammen steh’n, Zusammen steh’n
Dann wird der FC Schalke NIEMALS untergeh’n

Het stuk zou te lang worden. De route vanaf de stad naar het stade Lescure in Bordeaux langs een grote begraafplaats. De zondagmorgenwedstrijden van Rayo Vallecano in de gelijknamige volkswijk van Madrid. Vanaf het station Deventer, lopend naar de Vetkampstraat. Het oude Monnikenhuijzen in Arnhem, vanaf de bovenkant benaderd. Ik het de stadionmars al 30 jaar niet meer gehoord, tijd om nu eens via Google te gaan zoeken!

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-03. Bookmark de permalink .

2 reacties op De stadionmars – Verwachtingsvol met de meute mee.

  1. klaas zegt:

    Mooie chicane langs zoveel bekende plekken, bekende stemmen die kriebelen in mijn oor. Smaakvol!

  2. Klaverblad zegt:

    Voor mij een heel interessante blog. En wat een gegevens heb je boven gehaald. Prachtig. Ik was het kwijt die voetbalmars aan het begin/einde van radioprogramma’s of een interland. Herinner me nog de liedjes van jan de Cler in pauzes van Oranje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s