Vakantieparken – Lullig lachende mannen, barbecues, teenslippers, fietsers en Zafira´s.


fotoDat is dat nog mag meemaken op mijn leeftijd. 

Ik heb nooit iets met vakantiehuisjes gehad en al helemaal niet met vakantieparken. Ik hoor in een hotelletje in de stad of in een pension in de buurt van een strand of een meer. Zo heb ik mijn vakanties tussen 1980 en 2000 ingericht. In steden als Valencia, Sevilla, Rome, Barcelona, München, Porto en Marseille en aan een meer of bij de zee in Santa Margharita Ligure, Velden, Marmaris, Lagos of Garda. Door omstandigheden kwam ik voor het eerst in 2000 in een vakantiehuis terecht. Het was groot, kende veel kamers, 3 TV’s en 3 badkamers en een prachtig zwembad en dat voor 400 euro per week. De jaren erop kwamen we in nog duurdere en grotere huizen en vaak met zwembad. We betaalden nooit meer dan 700 euro. Ik vond het prima. Ik besefte dat een hotel of pensionkamer als snel 80 euro doet. 14 vierkante meter voor 560 euro staat in geen verhouding tot 140 vierkante meter voor 700 euro. Ik was overstag en dat was nog voordat onze dochter Rozanne zich aankondigde.

Vakantieparken – dat nooit!
Dat was nog een stap te ver. In 1992 won ik een reisverhalenwedstrijd voor het ANWB blad Reizen. Harry Teirlinck kwam bij ons thuis en maakte een mooie reportage met interview en ik kreeg ook nog eens 250 gulden. Ik sprak mijn afkeer uit over vakantieparken. Ik woonde toen in een flat in Zeist. `Center Parcs? Waarom zou ik. Ik woon al in een park en er is binnen een straal van 1500 meter een bowlingbaan, een zwembad, vijf Chinezen en vier pizzeria’s, een bibliotheek en 5 bioscoopzalen`. Ik meende ook echt wat ik zei. Ook toen al had ik de geestelijke rust om me in mijn eigen huis op vakantie te voelen.

fotoLullige mannen
Ja, die zie je wel in vakantieparken. Met van die plastic teenslippers aan en hun gezicht kent een continue 🙂  maar dan lullig. Een man waarvan de vrouw op enig moment van verveling doodmoe wordt. Zeloten, alsof ze net ontsnapt zijn uit The Invasion of the bodysnatchers. Blij, altijd blij. Ze lopen met een kind op de nek en een fietsje in de hand en in de avond zie je ze met de bbq bezig. Nog steeds lachend en geen moment zie je ze zelf lekker eten. Ze zijn dienstbaar en aanwezig, maar meer niet. Je ziet ze tevreden fietsen. De kinderen maken kabaal, maar het stoort hen niet. Ik stel me zo voor dat ze door het jaar een lease auto rijden, in Zoetermeer wonen en iets van accountmanager in een of ander dienstverlenend product zijn. Ja, dan kan ik me het wat beter voorstellen.

Sunparks Kempense meren in Mol
Lulliger kan echt niet. Nu was ik zelf de klos. Mol, nota bene. Met goede vrienden vier dagen in een 8 persoons vakantiehuisje. Mijn vrouw heeft de innerlijke rust niet om in eigen huis vakantiegevoel te hebben, er is immers altijd wat te doen. Op het terrein stonden honderden vakantiehuisjes. Het was geschikt voor onze dochter, geen drukke wegen en autoluw. Het kind heeft ruimte en veiligheid nodig. Een gedoe met uitladen van de auto. Bij elk huisje hetzelfde tafereel net als om 08.00 uur. Mannen die brood en de krant halen in de winkel. Soms heeft ma ze een kind meegegeven om te vergezellen. Wij liepen er tussen. Ik wilde me onderscheiden. Ik voel me altijd een beetje Belg en meer dan een beetje socialist. Ik klampte het personeel aan. Had gelezen over een staking vorig jaar en op ZOOVER stonden matige recensies. Hoe beleeft het personeel dit alles? De Belgischen gingen gretig in op mijn vragen en zo hoorde ik al snel dat Center Parcs het park vorige week had overgenomen. Op zondag zouden we in even in een iets meer stedelijke omgeving verblijven. Ik had een zwarte broek en zwart colbert aan. De mensen keken alsof ik de dominee was die het woord des Heeren kwam verkondigen. Dat vond ik wel cool. 

Het wende snel. Ik was vrolijk. Op zondagavond was er ook nog ander bezoek en het scheelde niet veel of we hadden de BBQ aangezet. Ik dacht eraan hoe anderen zouden denken als ze mij zouden zien lopen met mijn dochter, de rest van het gezelschap en onze yorkshire terriër Harrie, die ook mee was.

Het was ontspannend moesten we vaststellen, onze dochter had het naar de zin niet in het minst ook vanwege de vijfjarige Evy, dochter van het andere stel.
Ik heb net een recensie gezet op een vakantieparkensite. Ik ben om, denk ik….voor even.  Maar het moet dan wel een vakantiepark buiten Nederland zijn, zegt mijn gevoel..

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-05. Bookmark de permalink .

12 reacties op Vakantieparken – Lullig lachende mannen, barbecues, teenslippers, fietsers en Zafira´s.

 1. Klaverblad zegt:

  Weer graag gelezen. Ook om de ironie en zelfspot. Blijven hoor op VK Blog.

 2. Johan Peters zegt:

  Voorlopig nog keus genoeg in België (en Duitsland)) :-).

 3. Annelies zegt:

  Als je maar positief ingesteld blijft, kan je alles aan !

 4. Zilver zegt:

  Het is niet de plek, maar het gevoel.
  Maar het is wel grappig al die huisjes die op elkaar lijken en de vakantiegangers ook, ik heb het twee maal gedaan en snakte naar de natuur die buiten het park lag, ik was even op een andere planeet.
  Leuk geschreven.

 5. sjoukje zegt:

  Ben je echt om? Ik moet lachen om je zelfspot hmm dat heeft een mens nodig om te overleven nietwaar..daar gaat mijn stukkie ook over.

 6. Rene Scheffer zegt:

  KB…ik ga zeker wel door maar probeer weer een keer een iets serieuzer verhaal er tussendoor. Zelfspot is overigens een aardig beschermingsmechanisme.
  JP, A, Z en S….gelukkig zie ik meestal wel het leuke van iets, ook als het schijnbaar gewoon is en heb daarnaast ontsnappingsdrang. Ik moet er ook altijd, al dan niet stiekem. even uit kunnen.

 7. prometheus zegt:

  Stiekem opgaan in de menigte van het gemiddelde kan ook een ontsnapping zijn.
  Volgens Van Dale taalweb:
  -va·kan·tie·park (het ~)
  1 bungalowpark met extra attracties
  Niks aan de hand, gewoon niet over nadenken en lekker meedoen.De Zafira staat al voor de deur dus binnenkort maar verhuizen naar Zoetermeer?

 8. annet zegt:

  Als je met iets niets hebt heb je er juist iets mee:>)

 9. coming soon zegt:

  Er is een alternatief. Maar misschien is het beter om eerst rustig te gaan zitten voordat je verder leest.

 10. coming soon zegt:

  Zit je goed?
  Je kunt ook een bungalowtent huren.
  Die staan keurig in een straatje naast elkaar geparkeerd. In elk straatje "woont" wel een man/vrouw die de hele dag niets anders te doen heeft dan te kijken hoe de medegasten proberen om er toch een gezellige vakantie van te maken.
  En daar moet je elke keer langs, op weg naar de toiletten. En elke keer maakt hij/zij die grap over waar je het wc-papier hebt verstopt.

 11. Gerbie zegt:

  Ik kan me de angst goed voorstellen. Geef mij maar zo’n achteraf hotelletje waar de kakkerlakken wegspringen als mijn rugzak neerploft.
  Maar soms zie je jezelf ineens staan midden in zo’n park en mompel je ietwat beamend dat de natuur inderdaad erg mooi is. Maar meen ik het? Wil ik er wel zijn?
  Goed verhaal!

 12. Alexandra zegt:

  Deze nog niet gezien.
  Ik zie het voor me, na een bezoek van de bodysnatchers. Maar men eet dan misschien niet bij het BBQen, maar drinkt des te meer.
  De laatste (en zo’n beetje enige) keer dat ik in zo’n park was, kwam ik in een karaokenachtmerrie terecht die ik niemand aan zou willen doen. Ben nog niet om dus…
  Een luxe villa in een klein dorpje met privezwembad, dat lijkt me nou weer wel wat… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s