Koe op het pad – doe ook de KOE test.


fotoHet was gisteren 18.00 uur en ik was in de keuken. Mijn vrouw, Lucia,  was in de tuin en Rozanne keek DVD. Mijn vrouw riep me nogal dringend. Ik was licht geïrriteerd, was vis aan het bakken en dat vraagt continue aandacht. Het moest dan wel heel belangrijk zijn. Ik liep naar de achterzijde van de tuin. `Koeien op het pad`, riep Lucia. Zij was wat ook wat mopperig door mijn wat trage tred.  

En ja hoor, drie grote koeien op 20 meter gevolgd door twee mannen in rode hemden.
Rozanne bleef DVD kijken, alles ging langs haar heen. Het was geen gezicht. Het pad is 80 cm breed en grenst aan de tuinen en aan een sloot. De mannen haastten zich niet. Het was hilarisch. Lucia zei dat een vrouw met een hondje hard voor de koeien uitliep van angst.  Misschien kwamen ze terug. Het fototoestel in de aanslag, maar helaas.  

De koe

De koe intrigeert. Een prachtbeest. Vrouwelijk, groot, lijzig, nuttig, malend, tijdloos, trouw aan zijn natuur. Vol, warm en goeiig, zonder haar zelf te verloochenen. Ooit heb ik er een gedicht over gemaakt dat enig opzien baarde. Enkele strofes…

`Voor´t melken opstandig en loeiend,NEEN    foto
na 20 seconden is ze er al overheen
dan is het allemaal weer goed
wat de boer met handen doet

In groepjes bij elkaar staan gapen lijkt het wel
maar de ogen staan niet stil, het is een spel
de stier is altijd in t vizier; ja, ook bij dit mooie dier

The Poques zongen over `beautifull brown eyes`
op een trage en bij de koe passende wijs
in dronkenschap ooit een
koe genomen ?
Shane zal zeker klaar zijn gekomen.

De moeder van alle dieren is een koe wordt wel gezegd
een rund, karbouw, buffel of bison, kuh… es ist mir alles recht
de vrouw is een karbouw, op een rund heb ik het gemunt .

La vache qui rit, tout sont mon amis
evolutie heeft haar werk gedaan
aan de wieg van de vrouw heeft het rund gestaan!`


Boze vrouwen
mailden. Mensen namen het voor me op. `Die Scheffer houdt van koeien en uit zijn vergelijking spreekt slechts liefde en respect` en zo was het ook.


MUH of BOE – doe de KOE test.
 
Alleen in Nederland zit de B in de MUH. Ten onrechte. Doe de test. Houdt lippen breed en stijf op elkaar zoals een koeienmond. Trek de mond met beide wijsvingers breed cq. naar buiten. De lippen staan strak. Probeer de B te zegen, of beter …zeg BOE. Het zal niet lukken, want een koe kan immers, net als u nu, de lippen niet tuiten. MUUUHHH, zoals in bijna alle andere talen, gaat echter moeiteloos. Ik pleit dan ook al jaren voor het schrappen van het onmogelijke BOE uit de Nederlandse taal.  

fotoEen uur later – wandelen

We gingen wandelen met Rozanne. Kijken naar de koeien, daar waar ze vermoedelijk ontsnapt waren. We zagen het hek en ze stonden erachter. Het kind liep op het pad. We probeerden ons voor te stellen wat er zou gebeuren wanneer wij op dit moment geconfronteerd zouden worden met drie koeien achter ons aan. In een van de tuinen springen, dat zou de reactie zijn. 
 

We kwamen een hond tegen met een jongedame. `Is nie hond, is wojst`. Ze herhaalde het drie keer en de jongedame hoorde het en lachte wat zelfs. Het was niet eens een kortharige teckel, het soort hond dat ik vroeger op 8 jarige leeftijd worsthondje noemde en in die tijd met mosterd besmeerde. 
 

Wat later zagen we een van die mannen met het rode hemd met vier jongens, kennelijk zonen, en een grote rubberboot. Rozanne vond het raar, een boot op het droge en dat was het ook. `Pijatenboot, Piet Pijaat!` riep ze nog. Stuurs werd de rubberboot de tuin ingedragen, Rozanne in volle verbazing achterlatend.
  

Het wandelingetje was leuk en ontspannend. Vandaag zijn we weer geweest. Er staan emoe´s bij ons in het weiland. Een emoe sliep. `Emoe, moe` zei Rozanne. Ze lachte er zelf om.


Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-07. Bookmark de permalink .

10 reacties op Koe op het pad – doe ook de KOE test.

 1. annet zegt:

  Kun je ham zeggen met je mond open? 🙂

 2. Rene scheffer zegt:

  Ja maar Annet, een koe kan de lippen niet tuiten, vandaar de M en niet de B.

 3. Zwollywood zegt:

  Geweldige prary-ervaring Rene.

 4. Zwollywood zegt:

  i vergeten

 5. Rene scheffer zegt:

  Zwolly..
  Prairie of prairy. Inderdaad, het barst van de beesten hier. Reeen dit jaar niet vanwege zachte winter. Jaren daarvoor soms wel 20 op een avond en een ervan stak de straat hier over richting winkelcentrum.En brulkikkers,waardoor we met dichte ramen slapen.

 6. jan krosenbrink zegt:

  ik mis maar één eigenschap van de koe, die heb je vergeten, een koe drukt je met liefde dood.
  (die tuin inspringen is dus de goede oplossing, bij het passeren van een smal bruggetje met stevige leuningen de koe vóór laten gaan, ze verplettert je zonder dat ze dat zelf wil; ja, een vergelijking gaat altijd wel ergens mis)Reactie is geredigeerd

 7. Morgaine zegt:

  Ja, het zijn ondergewaardeerde dieren, die koeien. Lekker verhaal, waarvoor dank:)

 8. Rene scheffer zegt:

  Jan K…
  Ow, de donkere kanten van de koe, die kende ik nog niet. Weet je zeker dat je niet refereert aan Midden Amerikaanse buffels?
  Morgaine…
  Ik wist dat je iets met koeien had. En op je avatar `grote kijkers staren traag naar de einder`

 9. jan krosenbrink zegt:

  Rene, ik kan je maar een klein beetje helpen, ik had het over de achterhoekse koeien, een stukje van Zeist vandaan dus

 10. easywriter zegt:

  Het ‘boe’ zeggen moet misschien inderdaad aan de feministen overgelaten worden. Misschien waren ze boos over de vergelijking omdat je met een koe gelijk zo véél vrouw in handen hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s