Een middagje Amsterdam, zomaar onverwacht.


fotoEen bliksembezoek vanuit Zeist.

Ik had nieuwe schoenen nodig en een paar polo´s. Bovendien schatte ik in dat ik in de loop van de middag trek zou kunnen krijgen in Peking eend. Ik was er denk ik en jaar of 4 niet geweest. We hebben vage plannen om met een vriendin en Rozanne een keer naar de Albert Cuyp e.o. te gaan, maar dat was er nog niet van gekomen. In Utrecht komen we al vaker en in de ochtend had ik gewerkt. Het was met recht een vluggertje want om 12.45 uur was ik nog thuis en om 17.45 uur was ik terug. Je kunt veel (indrukken op-) doen in een korte middag Amsterdam, na aftrek van reistijd, van 14.00 tot 16.20 uur.
Ook onderweg was er veel te zien, zoals de nieuwbouw aan het IJ en de spoortunnel bij Abcoude. foto
Ik zag een hele oude groene hondenkop, die ik fotografeerde net als me zelf, dit tot hilariteit van een paar tienertoer-meisjes, die hetzelfde deden, maar die zijn 35 jaar jonger. 

De PC Hooftstraat – samenballing van ellende
Het was nog droog en ik ging direct om 14.00 u lijn 2 naar de Hobbemalaan. Van jaren geleden wist ik dat er aardige koopjes waren zo eind juli. Ik was zelfs wel eens bij Oger en Sissy boy binnengelopen. Ik draaide de straat in. Ik voel me nog provinciaalser dan toen en vond het eigenlijk best een beetje eng. Meer dan toen staan er nu inderdaad van die grote SUV´s, Hummers etc. Veel fout gebruinde mannen en vrouwen. Ik kwam een verschrikkelijk Botox type tegen en veel mensen die tot de ruime vriendenkring van A. Moskovich zouden kunnen horen.  Ik durfde de meeste winkels niet binnen, ook al door de borden `sales inside`. Alleen bij Tommy Hilfinger waagde ik het. De verkoper zei `hai` in plaats van `dag meneer kan ik u helpen`. Ook al zo eng. Wegwezen hier. Niets voor mij als salon- socialist, calvinist, dominee. Ik heb het weer even voor 5 jaar gezien. Via het Max Euwe plein kwam ik op het Leidseplein, waar ik van een uitdeelmeisje een gratis ligakoekje kreeg, zodat ik nog een uur verder kon.

fotoDe toeristen
Hier kwamen meer groepen en groepjes  toeristen. In eerste instantie vind ik het stomme horden. Naïeve schapen, die ook nog eens in een foute tijd komen (eind juli nota bene). Zeker zij die geen schoolgaande kinderen hebben en niet in het onderwijs werken, maken echt een foute keuze. Een mengeling van erbarmen en ergernis komt over me heen. `He, there is a Jack and Jones shop`, zei een man tegen zijn vrouw. Puh, dacht ik een winkel van niks, heb je in Zeist ook. Veel variëteiten. Brede jukbeenderen, dikke buiken, variaties in geel en bruin, trainingspakken. Niet alleen Japanners, Amerikanen en Duitsers zoals vroeger. Neen ook mensen uit Kazachstan, Moldavië, Peru, Mexico, China en Alaska komen in horden. In feite kijk je naar jezelf. Grote ogen, kaart bij de hand en blij verrast als je een bekende winkel ziet. Onhandig laverend in het midden van de weg. Neen dan ik, ik ben dan toch anders denk je dan. Ik ben me immers bewust van mijn toerist-zijn, ik speel daarmee bij wijze van camp, ik observeer en doe indrukken op van verschillende aard. In feite ben ik op straat al een column aan het schrijven. Ik ga er voetstoots vanuit dat de hoofden van de toeristen voor een deel leeg zijn, maar ik vrees dat ik mezelf voor de gek houd.      

De ellende – eikels, zeg maar 
Op een middagje zo onderweg kom je veel ellende tegen, beter gezegd aso´s. Van die moderne mannen op een ligfiets die in een gebied waar auto´s  voorzichtig 20 rijden en voetgangers 4 km per uur lopen met een vaart van 35 km midden in de stad door de bocht op een smal fietspad sjezen. Bij lijn 50, waar buiten in de regen 40 man stonden de wachten om binnen te gaan, waren er drie die langer dan 20 seconden tijd van de chauffeur vroegen om naar de weg of route te vragen, sufferds. Bij het CS liep ik bewust tegen mensen op die, nadat ze de laatste trede naar boven gelopen waren, de koffers boven aan de trap neerzetten in plaats van 5 meter verder te lopen zodat de andere mensen er langs konden. 

fotoHapje eten
Het leuke van de Zeedijk is dat je gewoon om 15.30 uur kunt eten. Thuis had ik heel even op IENS gekeken en daar las ik dat New King erg goed is en Nam Kee naar de kroon steekt. Het was er propvol en iedereen at. Ik bestelde hetgeen ik ook bij Nam Kee eet. Pekingsoep, een hete zure soep, biertje en pekingeend met bami. De soep was hier veel beter, de bami ook. De Peking eend niet. Het waren kleine stukken met iets te veel bot en zeen.   

Nog iets gekocht?

Ik ben binnen geweest bij Mr. Adams, Ecco en Dungelman voor schoenen en bij State of the Art, De Bonneterie en nog twee zaken die ik ben vergeten, voor de polo’s. Helemaal niets. Gelukkig kwam ik nog langs `De Slechte` waar ik nota bene de Michelingids France 2006 voor 7,50 euro zag. Uren leesplezier, ondanks een kleine kans dat ik een van de hotels de komende tijd zal bezoeken. En voor Rozanne een Nijntje plak en speelboek, liiiieeefff. foto  

Was het nu ontspannen of leuk?
Neen dat eigenlijk niet. Teveel tegelijk willen doen en het was slecht weer en ik moest in Zeist nog wat kopen. Ik gunde mezelf geen rust. Toch was het even nodig. Ik was te lang niet in Amsterdam geweest, wilde gewoon de juli sfeer proeven  en er zit altijd een aardig blog in.

De volgende keer toch maar met zijn drieën of vieren doelloos kuieren over de Albert Cuyp.     

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-07. Bookmark de permalink .

14 reacties op Een middagje Amsterdam, zomaar onverwacht.

 1. lidy zegt:

  Alleen al die kop van jou.
  Geweldig!…

 2. Zwollywood zegt:

  Trits…zomaar een mooie middag….heb je echt die foto van jezelf gemaakt…?…en die trein…lijkt wel op de groene duivel…oud ding lijkt me!

 3. Rene scheffer zegt:

  Lidy…
  Momentopname. Deze was het best gelukt, maar ik kijk niet vrolijk, was wat mopperig.
  Zwolly…
  Die reden nog tot rond 1970 schat ik in. Heb er nog ingezeten. Er waren zelfs ook rode van tussen Nijmegen en Arnhem. Ennu, ik maak mijn foto´s van mezelf altijd zelf. Mijn vrouw wenst niet mee te doen aan die poppenkast en ik neem het haar niet kwalijk.

 4. CK zegt:

  Nog iemand die gaat winkelen op een deprimerende dag als deze. En er een blog aan wijdt. Leuk om te lezen :-)Reactie is geredigeerd

 5. Andreas zegt:

  Leuk verslag van een aangenaam mens.
  Heb jaren in A’dam gewoond en kan dus je route goed volgen. Een deel van jouw tocht loop/wandel ik ook graag. En ik ga altijd naar DeSlegte. Favoriet plein is Max Euweplein, waar ik ook wel wat ga eten, al is De Lantaarn in de Kerkstraat mijn favoriete bistro.

 6. Lit zegt:

  groter dan de vriendenkring van moskofiets is de vriendenkring van leon de winters ‘maffiamaatjes’ 😉
  die trein, die is toch uit de jaren vijftig? oude foto? die deed altijd de spits bij ons station. tot ze geel werden.Reactie is geredigeerd

 7. Zwollywood zegt:

  Hoezo, de volgende keer met z’n vieren?

 8. Maria-Dolores zegt:

  mooi verhaal… en De Slegte als troostpleister (de enige winkel die ik in alle NL steden min of meer op gevoel weet te vinden)

 9. Helena zegt:

  het was me het dagje wel (middagje) zo te lezen!
  Ik moet echt weer een keer die PC Hooftstraat eens een bezoekje brengen…

 10. viktor loman zegt:

  Blij dat je weer terug bent? Overigens vind ik New King nog steeds de moeite waard. Op de een of andere manier zit het er ook lekker, het is zo gewoon zonder dat het gewoon is. Helaas hebben ze de vegetarische rijsttafel van het menu gehaald, dat was wel de allervoornaamste reden dat ik er regelmatig kwam, .
  groetjes
  rené

 11. Rene scheffer zegt:

  CK..
  Ik heb je stuk gelezen. Leuk! Groeten aan je Yoga moeder.
  Andreas..
  Thanks. Max Euwe plein is wel erg nieuw, maar toch vrij relaxed.
  Lit….
  Ow, Leon de Winter, erg luxe levende schrijver.. dat wel.
  Zwolly…
  :-)….nee de vierde is een vriendin die mee zou gaan, geen Rozanne 2.
  MD…
  Thanks. In Amsterdam hebben ze altijd weer wat meer, lijkt het.
  Helena…
  Ja is leuk… misschien per ongeluk eens iemand laten struikelen; hoewel, er lopen ook argeloze toeristen rond.
  Viktor Loman
  In New King is ook veel minder TL licht; beetje bruincafe-achtig bruin zelfsReactie is geredigeerd

 12. Eline zegt:

  Kuieren is véél fijner. En ’t is nog een prachtwoord ook.

 13. Sandra zegt:

  Wat een enorm apparaat op je bord, heb je dat allemaal opgegeten?
  Maar toegegeven, ziet er lekker uit!

 14. Zwollywood zegt:

  Nog even voor wat betreft de treinen….Ik woonde 300 meter van de spoorlijn Almelo – Zwolle. De treinen hoorden we altijd als we in bed lagen. We spraken over de RODE ENGEL en de BLAUWE DUIVEL…en de groene was geloof ik de HONDEKOP.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s