AFSCHEID van de zomer, van een tijd, van het leven


fotoDe zomer is voorbij 

Het is nu 7 augustus en de lange termijn weersverwachting van de KNMI geeft tot 16 augustus in grote lijnen hetzelfde weer aan. Mijn conclusie is keihard. “De zomer is dus voorbij”.  Anderen vinden me een negatieve onheilsprofeet.

Natuurlijk, er kan na 16 augustus nog best een week met lekker weer aankomen, zeg ik dan. Of wekenlang rustig najaarsweer met ochtendmist en 22 graden. Wellicht een solitaire 30 graden plus-dag begin september.   Het vooruitzicht echter dat we hadden eind april, toen het al aardig weer was, het vooruitzicht van 4 maanden lang ofwel 17 weken zomer.

Dat vooruitzicht is weg. Het zicht op een aanstaande tijd met zomerrokjes, bbq´s, Hemelvaartweekend, de Giro d Italië en Tour de France, Championsleague finale, inpakken, vakantie en weer terugkomen, strandpullen kopen, bloeiende hortensia’s. Die tijd is, als “tijd”  zijnde gewoon voorbij. Het is niet anders.  

fotoHet komt eigenlijk al eind juli als de kastanjes in de kastanjebomen van verre zichtbaar zijn. De spinneraggen in huis dienen zich aan en waar de Routa del Sol, Milaan-San Remo en de Tyrenno Adriatioco echte klassieke Lenteboden zijn, daar zijn de Classico San Sebastian en de voetbaltoernooien (tournaments) in Amsterdam en Rotterdam vroege Najaarsboden.

De avonden worden kouder. Laten we eens kijken naar de intocht van Sinterklaas. Die is over ruim 3 maanden. Dat lijkt ver weg. Maar kijk eens eenzelfde periode terug en we zitten begin mei. En dat is nog maar zo ontzettend kort geleden.  

fotoTragiek van de tijd 

Het is de tragiek van de tijd. Voor dat de nieuwe tijd aantreedt heb je verwachtingen. In de tijd zelf ben je het niet gewaar, dat je in de tijd zit. Dat is het NU. Maar als deze afloopt, dan wordt je er weer van bewust. Van het wegglippen van de tijd. Een beetje naar analogie van de analyse van de vakantie in de VK column van Martin Bril vorige week. De eerste 1week is het echt vakantie en leef je in het gelukzalige nu. De laatste week ben je al bezig met thuis, de terugreis, de volgende vakantie.
  

Zo is het ook met het leven. Op je 18 e heb je verwachtingen van de volwassenheid. Als ik een huis heb en een rijbewijs en een goede baan en de mensen zeggen meneer tegen me als ik 24 of 32 ben. Dan ben ik iemand. Snel is het zover en ben je 35. De tijden op de halve marathon worden minder. Oei, zou ik nog ten prooi raken aan een midlifecrisis en hoe gaat het met de carrière? Op een gegeven moment zit je er middenin, je voelt je jong, 28, 32 soms en soms 13.
  

Dan ben je bijna 50. Een halve eeuw. De oorlog heb ik niet meegemaakt. Als kind begin jaren ´60 was de Tweede Wereldoorlog voor mijn gevoel een ver verleden. Toch ben ik maar 13 jaar na het einde van die oorlog geboren. 13 jaar, dat is terugtellend vanaf nu 1994. En hoe dichtbij is 1994 wel niet. DE WK in de VS met Ed de Goey in het doel. De 3-2 tegen Brazilië. Ik ben eigenlijk van net na de oorlog. Oud dus.
    

Tragiek van een leven 

fotoAugustus.
Wanneer je 50 bent zit je in augustus. De zomer is voorbij. Mooie dagen kunnen nog komen, rustig nazomerweer in september. Daarna vallende bladeren, verval. Maar ook zon, heldere luchten, wind. De opvoeding van een puberdochter. Pijntjes, stijfheid, het gehoor wordt minder. VUT, eind oktober, een soepel en vanzelfsprekend samenzijn met echtgenote.  

Daarna wordt het kouder. Het gaat niet meer op de automatische piloot. De keuzemogelijkheden worden minder. 10 dagen met de bus naar het Zwarte Woud, dat kan nog. Is dat erg, neen want dat kan mooi zijn en gezellig. Met Sinterklaas een jubileum, 70? zoveel jaar getrouwd?

Kerst, nog een laatste klaroengeschal voor een wisse dood. Een kleinkind wellicht, een prijs voor mijn oeuvre of de heropening van het verzorgingstehuis door Willem Alexander? Zo gaan die dingen. Ben ik somber? Neen, zo zit ik niet in elkaar.

Maar op een donkere dinsdagavond in augustus, met de herfst in zicht,  komen die dingen zomaar in me op.      

 
   

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-08. Bookmark de permalink .

22 reacties op AFSCHEID van de zomer, van een tijd, van het leven

 1. niko zegt:

  Ik ben twaalf jaar na de oorlog…zoh had ik het nog nooit bekeken!!!
  En euh….luister….de zomer moet nog beginnen, echt wel:)

 2. peter louter zegt:

  Net vijftig geworden zeker. Niet somberen hoor. Ik ben 65 en kan getuigen dat het na vijftig zachtjes aan steeds leuker wordt. Ik ben vanst van plan om dat nog minstens tien jaar vol te houden.

 3. rachel zegt:

  Tja, over bijna drie maanden intocht van Sinterklaas, daar zeg je zowat. O bah, en ik ben er nog helemaal niet aan toe dat de zomer voorbij is. Over een uurtje of wat is het vast een lichte woensdagochtend. Heus.

 4. Klaverblad zegt:

  Jouw gezicht in in alle jaargetijden zomers!

 5. Rene scheffer zegt:

  Niko…
  Vooruit dan, nog twee weken na 16 aug.
  Peter L.
  Thanks en sterkte in deze dagen.
  Rachel…
  Ow maar ik ben helemaal niet somber en morgen zit ik tussen maar liefst 8 vrw. communicatieadviseurs, die brood in tupperwarebakje meenemen.
  Klaverblad….
  Uh ja dat is mijn tragiek, ik kan nie somber worden.

 6. Antoine zegt:

  Als product van eind jaren zestig moet ik ergens in juni, juli zitten:) Maar ik heb nog steeds het idee in april, mei te zitten. Het einde van de lente, de zomer nog voor de boeg. Mijn carrière is nog in de beginfase, mijn gezinsleven moet nog beginnen:) Waarschijnlijk heb ik te maken met een levenslang El Niño-effect?;)
  En ach, na Sinterklaas dit jaar is het snel weer Kerst, Carnaval en begint de lente weer;)

 7. jan krosenbrink zegt:

  mooi verhaal, en moedig; deze kan beter je dochter voor jou bewaren

 8. marijke zegt:

  wrijf het er nog maar even in :).
  kan ik mij zomers herinneren, en klaverblad zal de jaartallen in kunnen vullen, dat de september- en oktobermaand zomers waren, daar hoop ik dan maar op, voor dit jaar, voor dit leven.
  mooi vergeleken.

 9. Zwollywood zegt:

  De tweede helft van de 100 is ook leuk. Ik heb daar 5 jaar geleden al een start mee gemaakt.

 10. CK zegt:

  Och, als we AlGore mogen geloven is het binnekort altijd zomer!

 11. Knispel zegt:

  Sja. Ik had ook ergens in juli moeten zitten, maar het voelt nog steeds als mei 🙂
  En de zomer komt dit jaar wat later, wist je dat niet? Komend weekend is de regen op, voor zeker drie weken 🙂

 12. Maria-Dolores zegt:

  lekker hoor, is eindelijk de rust weer een beetje weergekeerd op het blog, begin JIJ met zulke stukjes :-(((.
  volgens mij moet je nòòit uitgaan van mooie zomers, of mooie dagen, maar van mooie momenten. dan valt het soms enorm mee wat je krijgt…

 13. Rene Scheffer zegt:

  Antoine….
  Grappig, el Nino. Ältijd kind kunnen blijven in Zuid Amerika.
  Jan K….
  Moeidigheid ervaar ik zelf niet zo hoor. Kwetsbaar opstellen geeft ook rust en gemak.
  Marijke….
  Ow gelukkig, mooie september en oktober wellicht.
  Zw….
  Maar na de 50 wordt het vooral voor vrouwen extra leuk, niet meer dat gedoe van in de smaak willen vallen, onzeketrheid en de laatste mode. mannen hebben dat soweiso al minder.
  CK….
  Nog hoop dus, ook voor mij.
  Knispel…
  Ach stiekem vind ik 21 graden en wat wolken zoals vandaag al prima, je kunt erbij buiten zitten.
  MD…
  Ow maar het stuk is minder depri als het lijkt.
  Ow ja momenten, het NU! Mijn dochter kijkt in de ochtend vaak naar een kinderprogramma en dat heeft "Nu is Nu".

 14. Maria-Dolores zegt:

  @Rene,
  nee, het stùkje niet, maar bij mij viel het op dat moment een beetje depri. de reactie was dus eerder om mezelf moed in te spreken :-)…

 15. de Stripman zegt:

  Leuk dat je het jaar indeelt aan de hand van wielerwedstrijden. Maar we hebben de ronde van Spanje nog te goed, de najaarsklassiekers en het WK. Een daarna begint het veldritseizoen. Als je maar wil komt er geen eind aan, want voor je het weet is het weer lente…;-)

 16. Martha Vosbeijer zegt:

  Het wordt er alleen maar leuker op na je 50e en zelfs het weer kan dat niet verknallen!!!

 17. Sjoukje Olé zegt:

  Ik denk dat ik nog maar even een duik neem.

 18. Rene scheffer zegt:

  Md….
  Ook snap het. Was ook verder een depri dag op het blog met al die schorsingen. Hoewel, ik wordt daar juist weer hilarisch van.
  Stripman…
  Je hebt gelijk, alleen dat veldrijden is wel surrogaat wat mij betreft. De routa del Sol, Ronde van de Middellanse zee… dan begnt het pas weer.
  Martha V…
  Maar na de 50 wordt het vooral voor vrouwen extra leuk, niet meer dat gedoe van in de smaak willen vallen, onzekerheid en de laatste mode. Mannen hebben dat sowieso al minder.
  Maar bedankt voor de geruststelling.

 19. Rene scheffer zegt:

  Sjoukje….
  Een duik, waarin? om 22.45 u

 20. Prometheus zegt:

  Mooi verhaal Rene, Ik lees al je blogs maar heb niet direct een behoefte om altijd maar te reageren.
  Ik lees ze meer op mijn werk als ontspanning en uiteraard ter lering en vermaak!.Met deze heb je echter mijn afterlunch dip ( zeker op maandag! ;)) wat draagelijker gemaakt.Ik ga dus ook met hernieuwde energie de middag meeting in en beetje geinen met collega’s 🙂 t’is nl. voorbij voordat je het weet..
  Thx,Reactie is geredigeerd

 21. Rene scheffer zegt:

  Prometheus…
  Leuk te lezen en ik loop af en toe mijn blogs langs voor late reacties… Maar het gevaar van dit blog is dat je er juist depri van wordt, maar jij dus niet.

 22. Prometheus zegt:

  tja besef van tijdelijkheid en sterfelijkheid geeft vernieuwde energie! Doe vandaag wat je morgen misschien niet meer kan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s