Madrid, Estadio de Bernabeu en meer


fotoVan Nistelrooy, Puerta del Sol, Robben, Plaza de Santa Ana.

Drenthe, Tapas, Atocha, Sneijder, Aranjuez, Plaza Real.

Vallecano, Rastro, Toledo, Atletico, Plaza Mayor, Jamon.

Prado, Gran Via, Raul, Echegaray, truta.   

Speciaal voor de VK bloglezers een “geheimtip”. Houdt u niet van steden en/of voetbal. Stop dan met lezen.


Spaanse steden.
  ¨

Sevilla
, de warme, kloppende, witte en ongeregelde.

Valencia, de feestelijke, de felle en pas ontdekte.
Barcelona, de grote, open en overlopen, zuinige en zilte  

Madrid? 
Ingetogen en trots, voornaam en feestelijk, donker maar vibrerend.  Het duurt even voordat je er aan went.


Volheid, drukte en kromheid


Het hoge tempo in de stad zo tussen 10.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 u en s’nachts, de stad vibreert. Overal volheid. Volheid van terrassen, van schalen in de tapas restaurants, van de metro’s en de winkels en ook van de boezems. De Castilliaanse vrouwen zijn kort en ietwat gedrongen.  Anders dan het rechthoekige Barcelona kenmerkt Madrid zich door kromme straten in het centrum rondom Puerto del Sol. Er is ook de sjiekheid tussen het centrum en estadio Bernabeu.

fotoDe musea Thyssen, Bellarte en Prado. De alledaagse stoffenhandels aan de Calle Atocha. Verder het Museo del Jamon, de restaurantketen met de hangende hammen. Het Retiro park en het prachtige protserige postkantoor aan de Plaza de Cibeles. Mensen kijken op het Plaza Mayor.  Er zijn leuke uitstapjes met de trein mogelijk naar onder andere Aranjuez (in maart de aardbeien) en Toledo.

Voldoende voor een week..  
 

Madrid, maar nu mét voetbal 

Estadio de Bernabeu met haar steile tribunes, het was voor mij een droom. Een samenvatting op TV vond ik al spannend. Maar hoe zou het zijn voor en na de wedstrijd? Wat eten de 90.000 supporters voor de wedstrijd, hoe kleden ze zich en wat doen ze bij het stadion. En hoe is het zicht vanaf  de tribunes en hoe klinkt het gejuich in het echt?  Hoe staan de gezichten en hoe praten ze in de metro na een nederlaag?  

foto In de jaren ‘90 was ik regelmatig in Madrid en steeds met voetbal als leitmotiv. Een 3-0 op een dinsdagavond in maart tegen Leverkusen in de CL en op zondagen kleine overwinningen tegen Santiago de Compostela en Gijon. Raul en Luis Carlos liepen er al net als Ilgner en Hierro.

Verder Atletico Madrid in het kampioensjaar 1997 tegen Betis S. Ook Rayo Vallecano  (met Dave van den Berg en de onmogelijke doelman Wilfred) tegen Elche en Sevilla.  Het was allemaal goed te doen.Wedstrijden beginnen om 17.00 u (na de siësta) of om 22.00 uur (na de tapas). Anno 2007, Real Madrid met Sneijder, Van Nistelrooy, Drenthe en Robben geeft een bezoek aan Madrid natuurlijk een bijzonder cachet.  

Wanneer Madrid bezoeken ?   

Ik zou het doen eind maart of eind oktober/begin november. Toch al wat lullige, lege maanden die niet ruiken naar vakantie kun je zo wat oppimpen. Van medio april tot medio oktober zal de warmte je doen verlangen naar de aanwezigheid van de zee, die er ver vandaan is. April is de maand van de omslag. Zo is het 15 graden en een dag later 28 en dat blijft het dan wekenlang. Eind maart en medio oktober tot november geven temperaturen van 14 tot 22 graden met wolken, zon en regen. Ideaal stadsweer.    

Hoe regelen we dat allemaal? 


De periode

Eigenlijk valt het reuze mee. Wacht tot de Champions League loting. Zoek bijvoorbeeld in November naar vluchten in de periode dinsdag heen en dinsdag terug. Je kunt dan op dinsdag, woensdag of donderdag en CL wedstrijd meepikken (desnoods in Valencia of in Sevilla, beiden op 4 uur treinen) en op zondag of zaterdagavond een competitiewedstrijd. Op zondag 28 oktober tegen Deportivo de La Coruna. Op zondag 11 november thuis tegen Real Mallorca 

De vluchten
Via http://www.Vueling.com heen op  23 oktober en terug op 30 oktober voor 83 euro pp
Op 6 november en terug op 13 november voor twee personen retour. 73 euro p.p !
Via KLM gaat het voor ongeveer 160 euro p.p.  

De hostales

Voor wie het goedkoop wil houden adviseer ik pensions dan wel kleine hotels (hostales). foto Hostal Villar, zeer centraal gelegen in een zijstraat van de Plaza de Sta. Ana. Spaans in veel opzichten maar toch ook internationaal publiek. Met ktv en bad en dat voor 46 euro per kamer. Niet heel groot. Ik heb er goede herinneringen aan en de website van 10 jaar later geeft enig vertrouwen. Ook aardig lijkt Hostal Bianco II aan de Calle Echegaray 5. Wat duurder is Hostal Persal, ruim 90 euro oer kamer. Eigenlijk meer een hotel.. Het ligt prachtig op de hoek van de Plaza de Sta. Ana en de Placa del Angel. De kamers en de bedden zijn hier wat groter. We zijn er ooit gevlucht vanwege 50 Italiaanse scholieren en kwamen toen bij Villar uit. En anders….. via http://www.bookings.com snuffelen en de hotels bellen voor een nog lager tarief.   

De kaartjes.

De zwarte markt is ook hier aanwezig. Gewoon, na de metrorit van 20 minuten, op het plein van het stadion gaan staan en langzaam lopen naar de loketten en daar wat vragend voor je uitkijken. Men komt dan vanzelf naar je toe. Vaak zijn het socios, houders van een seizoenkaart, die de kaart van de buurman die niet kon bij zich hebben. Een kaartje van normaal 100 euro heb je dan voor 40. Het is hier allemaal wat chiquer dan in de omgeving van  Camp Nou in Barcelona.  

De vrouw/partner
Of ze moet mee en dat wordt qua zwarte kaarten wel iets moeilijker, maar het kan en anders gewoon toch maar naar het loket. En heeft ze niets met voetbal dan moet ze zich ruim 4 uur zien te vermaken met een boek, een bed en de ktv in de kamer dan wel in de stad. 

fotoSucces!

Op deze manier is het mogelijk om voor 300 euro p.p. (goedkoop hostal) tot 500 p.p. (duur hostal/goedkoop hotel)  een week in Madrid te zitten. 75 euro voor een vliegticket, 175/350euro voor overnachtingen en 50 euro voor een kaartje op de zwarte markt.

En dan heb je een week in plaats van de  ongetwijfeld aangeboden voetbalreizen voor rond de 400 euro voor een kort weekend.

Wees snel met boeken. Ook voetbalreisbureau´s lezen mee en gaan massaal vluchten en kaarten kopen.
  

N.b.
Deze tip navolgen heeft alleen zin voor de voetbal-, cultuur- en stadsliefhebber. Niemand gaat zomaar een week in een stad zitten voor 1 wedstrijd.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2007-08. Bookmark de permalink .

14 reacties op Madrid, Estadio de Bernabeu en meer

 1. Klaverblad zegt:

  Een ding hebben we in elk geval gemeen: onze passie voor de belangrijkste bijzaak. Een stedenreisje met stadionbezoek is wel aantrekkelijk. Wie weet.

 2. Maria-Dolores zegt:

  bedankt voor de waarschuwing (voetbal + steden). ik kwam hierop af omdat ik dacht: Blogje van Rene, de dolende wereldreiziger op zoek naar liefde en geluk…
  maar hou niet van voetballen en Spanje (spreek ook niet genoeg Spaans)

 3. Mo zegt:

  Laat ik nu toch 2 oktober naar Madrid gaan…!
  Bedankt voor deze info. Kun je nog een goeie reisgids aanraden, en wat moeten we écht zien? Behalve voetbal.

 4. Rene Scheffer zegt:

  Mo,
  Staat er al een beetje.
  In ieder geval:
  Prado…mooi groot museum
  Station Atocha, mooi gebouw en vlakbij
  Puerto del Sol…veel verkeer en hart van Madrid, veel wegen komen er op uit en in het noorden de winkelstraat.
  Even een postzegel kopen in het prachtige Postkantoor aan de Placa Cibeles.
  Museo del Jamon. Een keten van restaurants annex broodjeszaak; vol met hammen en altijd druk en niet duur.
  Placa Mayor…groot en mooi statig plein met terrassen, want minder intiem dan Piazza Navona in Rome, dat wel.
  Placa Real…met het paleis van de Spaanse koning. Ik heb daar gezongen "de koooniing van Hispanje heb ik altijd geeeerd"
  De Gran Via helemaal uit lopen en af en toe een zijstraat.
  De Placa Sta Ana en in de avond de nabijgelegen calle Echegaray met tapas bars en goedkope restaurants.
  De Lonely Planet madrid voor tips restaurants hotels en bus en metro. De mooie gekleurde Capitool reisgids voor de plaatjes en de voorpret.
  Veel plezier en we lezen t.z.t. het verhaal wel

 5. Rene Scheffer zegt:

  KB…nou dan komt het er nog weel eens van na alle omzwervingen in Frankrijgk en Italie.
  MD
  Valt echt mee Spanje en met je Italiaans zal het daar aardig lukken.

 6. Mo zegt:

  Vast wel, Bedankt!

 7. Mo zegt:

  Ik was het wel!

 8. Ramirezi zegt:

  Castilliaanse vrouwen zijn kort en ietwat gedrongen. Dat zul je niet in veel toeristenfoldertjes tegenkomen…

 9. Antoine zegt:

  Ga je zelf niet een voetbalreisbureau beginnen?:P
  Maar je brengt me zowaar op een idee, aangezien het bijna zeker is dat het WK 2014 in Brazilië wordt gehouden en het Mineirãostadion een van de belangrijkste stadions is, die hoogstwaarschijnlijk een halve finale krijgt te verwerken (Maracanã de finale, Morumbi de andere halve finale). Even wat geld zien te regelen, wat pensionnetjes opkopen en opknappen en kamers aanbieden voor 80 euro per persoon 😛
  Het Mineirãostadion is niet zo groot als Bernambeu, maar altijd nog groter dan de ArenA. Tijdens een stadsderby kan je het stadion letterlijk op diens grondvesten voelen dreunen. Een apart gevoel!

 10. Solvejg zegt:

  Heerlijke stad, Madrid! Goed idee ook om het in de warme maanden te mijden. Zeg, wat een goed idee eigenlijk, mmmm, is het niet binnenkort alweer herfstvakantie? Ik moet je eerlijk bekennen dat ik de ‘voetbal’delen heb overgeslagen 🙂

 11. easywriter zegt:

  Dilemma: ik hou wel van steden maar niet van voetbal. Mocht ik verder lezen? Toch gedaan. En daarmee Spanje op mijn verlanglijstje (toch al te lang) gekregen.

 12. kees smit zegt:

  Voetbal is iets om af en toe op tv te bekijken, liever niet tussen de hooligans. En hoezo Barcelona rechthoekig? In het centrum niet hoor. Maar als ik dit allemaal lees, krijg ik weer zin om naar Madrid te gaan, of nee, naar Toledo! Mee, allebei.

 13. Rene scheffer zegt:

  Mo..
  Graag gedaan.
  Rami…
  Toch sluit ik nie uit dat ik het ooit ergens gelezen heb…Maar ik heb het wel gecontroleerd in ieder geval.
  Antoine…
  Neen zelf geen eigen bureau, teveel gedoe. Ow Brazilie 2014. Was aan me voorbij geagaan. We gaan het volgen!
  Solvejg…
  Blij dat ik je enthousiast heb gemaakt en als je zoontje Rome in augustus aankan, dan lukt Madrid in oktober ook wel.
  Easywriter…
  Voor een eerste keer is Madrid heavy, maar voldoende interessant. Barcelona is iets simpeler en meer om er in te komen.
  Kees Smit….
  Je bedoelt waarschijnlijk `Nee, allebei`.
  Maar `Mee, allebei` kan ook dan moet je met de twee dames hierboven.

 14. easywriter zegt:

  @kees smit: hihi, zou je dat aandurven, met solvejg en easy (én hun zonen natuurlijk!) naar Madrid?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s