1974, een bijzonder jaar – over voetbal, school, politiek en sex.


Sommige jaren blijven hangen, die zijn bijzonder om meerdere redenen. Voor mij is dat 1974 geweest. Een jaar waarin veel gebeurde en veel aan de hand was in Nederland. In dat jaar werd ik op 26 april 16 jaar. Een echte puber was ik. Wat bokkig en in mezelf gekeerd. Ondanks dat leefde ik thuis in harmonie.

Een korte terugblik.

School/sociale contacten

Ik zat in klas 4 van de HAVO op het Chr. Streeklyceum in Ede. Ik was eigenlijk wel VWO waardig, maar ik maakte er een zooitje van en leerde weinig. Toppop op TV en de sport waren belangrijker dan de schoolrapporten. Ik was in de derde klas al doelbewust in een klas van allemaal Barnevelders en Lunternaren gezet en dat terwijl ik uit Renkum kwam, 10 km ten zuiden van Ede. Men wilde slechte invloeden uitbannen. Ik had moeite met wiskunde, zag er geen logica in en leerde de dingen soms uit mijn hoofd.. In 4 HAVO had ik het wel naar mijn zin. Ik voelde me als een vis in het water. Ging met de meesten goed om, zat niet in een specifieke groep, maar had wel bij alle groepen toegang.

Eigenlijk is dat nu nog zo. Ik ga nooit te vol op in een groep, ga niet snel samen met anderen op vakantie (behalve soms een lang weekend met een bevriend stel uit s’Heerabtskerke). Ik wil altijd snel mijn eigen plan kunnen trekken, iets voor mezelf kunnen doen op een door mij te kiezen moment. Mensen ontmoeten in een kroeg, bij een voetbalwedstrijd, lunch of aanwaaien voor een borrel op een zomeravond is al voldoende. Een "sociale loner" was ik toen en ben ik nu nog.


Sport


Het jaar 1974 was voor mij een topjaar want mijn club FC Wageningen was naar de Eredivisie gepromoveerd en ik had een seizoenskaart. Om de twee weken ging ik naar de Berg en was er erg mee bezig. Het begon al tijdens de kerkdienst op zondag, wanneer ik tijdens de preek de wedstrijden al "voorspeelde" in mijn hoofd.  Ik weet dat de sleutelwedstrijd uit tegen Haarlem was. Wageningen stond voor maar verloor uiteindelijk en degradeerde. Wageningen haalde dat jaar ook de halve finale van de KNVB beker. ADO won met 1-0.

Verder  korfbalde ik bij DKOD in Heelsum. Het eerste team speelde in 1974 in de  Hoofdklasse en dat volgde ik op de voet. Ik had een goede conditie en wel wat talent en speelde in de junioren. De latere bondscoach Ben Crum trainde ons. Ik liet het korfballen later wat versloffen en pakte de draad een paar jaar later op een wat lager niveau weer op bij RDZ in Zeist.

1974 was natuurlijk ook het WK jaar. Ik volgde het op de voet. In juni beleefde ik net een hoogtepunt in mijn korfbalperiode toen ik mocht meedoen met DKOD 1. Ik verzwikte mijn enkel en werd naar huis gebracht. Net op tijd voor de wedstrijd tegen Uruguay (2-0), ik dacht op 10 juni. Het regende die dag witte pluizen uit de bomen. In de pluizentijd, elk jaar in juni, denk ik aan die tijd terug  De finale keken we bij de buren op een kleuren TV die 2600 gulden had gekost. 
   

Liefde en sex.

Ik was nogal bleu. In 2 VWO had ik iets vaags met ene Thea uit Bennekom. Verder dan handje vasthouden en enkele wangkussen op een klassefeestje kwam het niet. In 3 Havo waren er enkele meisjes even wat verliefd op mij. Maar ik kon die signalen pas veel later herkennen.  Zelfs toen een leraar een bij dat meisje afgepakte liefdesbrief die ze aan mij schreef voorlas (in de klas nota bene), dacht ik dat het een grap was en deed er niets mee.


In 4 HAVO was ik verliefd op ene Ellen vdH uit Wofheze. Ze zat een klas lager en had prachtige koeachtige en wat loenzende ogen en had een trage tred en mooi figuur. Lijzig, zoals harpistes (dat was ze niet) kunnen zijn. Eind 1973 stuurde ik haar uit balorigheid een kaart vanuit Bruinisse,  waar onze klas na overvloedige regen werd  ingezet bij de aardappeloogst. Pas een half jaar later kwam er respons. Ellen was in Londen en stuurde mij een kaart. "Groeten van EvdH" stond erop. Ik in vuur en vlam en met zilveren kwartjes die ik van mijn oma kreeg ging ik haar in een telefooncel bellen en we reden enkele weken samen een deel van de route naar school.


Ik wilde met haar naar de film Keetje Tippel. Ze wilde per se een vriendin mee en ik nam een vriend mee. Waarschijnlijk was ik op de achterste rij te opdringerig met mijn handen en lichaam en het bloeide dood.

Op sexgebied was ik bleu. Door mijn extreme luiheid in combinatie met bleuheid bestond sex in die tijd uit masturbatie en bij mij uit het moedwillig (dat wel) bevuilen van lakens en onderbroek, zonder gebruik van handen. "Te lui om te rukken" zeg maar.  


Politiek


Ik was in politiekopzicht wat opstandig. Tegen de gevestigde orde en voor een meer socialistische wind, die er ging waaien. Niet het op toevalligheden gebaseerde marktmechanisme, maar eerlijker verdelingssystemen van inkomen, kennis en macht. Ik was blij met de val van het kabinet Biesheuvel en zag dat het nieuwe kabinet Den Uyl bezig was met echte maatregelen, zoals de autoloze zondag, verplichte bromfietshelm, geleide loonpolitiek en grondpolitiek. Na het aantreden van Balkenende IV zie ik voor het eerst weer dingen die aan die tijd herinnerden, namelijk het tegen de stroom in krachtige sociale- en gezondheidsmaatregelen aankondigen (nu de uitvoering nog).   


Verder


Ik was vol van alles dat VPRO en Van Oekel was en wat later ook Van Kooten en De Bie met het Simplistisch Verbond.  In vakanties viste ik vaak. In de winter was ik met de familie naar Zuid Afrika geweest en de vakantie bestond om financiële redenen in 10 dagen Teutoburgerwoud logeren bij bekenden. Qua muziek zwalkte ik tussen glamrock (Sweet, Slade, Susie Quattro) en de symfonische rock (Genesis, Yes).  

Het waren de  hoogtijdagen van Juliana. Door de impact van die jaren op mij is zij nog steeds "Mijn Koningin".

Thuis leefde ik ondanks mijn bokkigheid en neiging tot "underachieven" in behoorlijke harmonie met pa, ma en zus.

Nu het er allemaal staat lijkt het heel wat. Maar mijn gevoel  in die tijd werd toch beheerst door de nodige onzekerheid en verlegenheid. Met de kennis en competenties van nu had ik de zaken destijds meer naar mijn hand kunnen zetten. Maar voor wie geldt dat niet op die leeftijd   . . . .

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-01. Bookmark de permalink .

26 reacties op 1974, een bijzonder jaar – over voetbal, school, politiek en sex.

 1. Klaverblad zegt:

  Geen gek jaar voor een 16-jarige. Harmonie thuis. Wie kan dat op die leeftijd zeggen?

 2. Zwollywood zegt:

  Prachtig log…….. en wat een herinnering aan die leraar die een liefdesbrief voorlas. Jammer dat we destijds geen scanner hadden…dan zouden we dát soort dingen toch zeker even vastleggen op de digitale plaat.
  Ga door he…je blog is een bestseller vanwege de opzet!!!! Goed 2008 met iedereen die je lief is!!!!!!
  Trouwens in 1974 was ik al B verpleegkundige en 22 jaar….in opleiding voor A vepleegkundige.Reactie is geredigeerd

 3. elsje dijkstra zegt:

  Mijn ouders woonden daar, boven op de berg. In 1974 was ik zelf al verhuisd, naar Bowlespark en woonde ik samen. We zien elkaar nog wel eens, we wonen nu allebei in Rotterdam.
  Het leeftijdsverschil tussen ons was toen groter dan nu.

 4. Wilma zegt:

  Tje, ik was al aan het werk en bijna gediplomeerd aan de opleiding voor zwakzinnigenzorg. MAVO sloot ik in 72 al af. Wat weet jij daar nog veel van!

 5. katie zegt:

  In 1974 was ik ook 16 jaar en zat op het lyceum,zo heette dat toen en ik was heel erg onzeker,en nou werk ik op diezelfde school en ben soms jaloers op hoe leuk die meiden en jongens met elkaar omgaan,bij ons waren er nog maar net jongens op school en het was allemaal erg geforceerd,er zijn vast nog wel onzekere leerlingen,dat merk ik wel,maar in het algemeen zijn ze nu zo zelfbewust,zo zeker,zo sociaal via internet,sms etc en dan denk ik,wat hadden wij het eigenlijk saai allemaal.Hoe zou het zijn geweest om in deze tijd 16 jaar oud te zijn geweest,net als mijn zoon nu,echt heel anders en ergens toch weer niet,want de gevoelens zijn hetzelfde volgens mij,alleen de manieren van communiceren,wat een verschil.

 6. Thera zegt:

  1974, Absolutely Rubettes, eerste keer Italië (ook nog kort daarvoor een boek gevonden "Thera in Italië" vreselijk sentimentele draak, nooit uitgelezen), eh.. plastic voetbalhoofdjes van de SRVman, nog (lang?) geen zestien, afscheid lagere school, verjaardagsfeest samen met vriendin in zaaltje met echte disjockey. Kungfu fighting en Rock your baby grote hits, brrrr.
  En nog totaal niet bezig met dingen als sex.Reactie is geredigeerd

 7. cor zegt:

  aardig om te lezen; je had bij me in de klas kunnen zitten…..maar zo’n brief voorlezen nee,de gek! Verder veel herkenning(by the way;het beste voor 2008)

 8. MOODSWINGER zegt:

  Leuk om te lezen, goed bouwjaar ook 1974:-)

 9. Dogger zegt:

  Leuk om te lezen. Veel herkenning ook!Aanbevolen.

 10. Sefke zegt:

  Korfballen: de enige echte gereformeerde sport! En http://www.kewego.nl/video/iLyROoaftc7p.html dan voor jouw!

 11. Ragfijn zegt:

  Nog de Beste wensen Rene voor jou en je geliefden!

 12. Zoë zegt:

  leuk stuk rene.
  gr Z

 13. Beus zegt:

  Hoewel ik toen 23 was zijn er bijzonder veel overeenkomsten, waar ik het verder niet over zal hebben.
  Ik heb genoten van het hierboven geschrevene,
  dank je wel.

 14. de Stripman zegt:

  Een mooi verhaal en deels herkenbaar. Ik ben een paar jaar jonger dus mijn herinneringen aan dat jaar zijn wat minder scherp. En korfballen…?
  Een heel fijn 2008 gewenst, Rene…;o)

 15. Rene Scheffer zegt:

  Klaverblad…ach wel meer denk ik, maar nu teveel afleiding en daardoor adhd gedrag.
  Zwolly…thanks; i keep in touch met je uitgeverij.
  Elsje…ik weet het en van die leeftijdsverschillen klopt helemaal.
  Thera…ik zie het al aan de muziek. Exakt dezelfde leeftijd als mijn 4 jaar jongere zus. Ik vond dat destijds zoooo kinderachtig.
  Cor….dat had ik al eerder uitgerekend, maar ik zat net iets zuidelijker.
  Dogger…. thanks.
  Moodswinger….oei dat is errug jong.
  Sefke…ik ga die van jou zo lezen eerst dit afmaken anders verspringt scherm wellicht. Nu gezien en volle drie minuten uitgekeken, mooi !
  Ragfijn en Zoe…thanks !
  Beus.. . Thanks, graag gedaan! Ben altijd blij met herkenning, dan kom ikzelf immers niet zo raar over.
  Stripman …Thanks ennu ik van 1966 tot 2001 gekorfbald!
  VReactie is geredigeerd

 16. de Stripman zegt:

  Ik zat je maar te jennen, Rene…;o)
  Ik heb zelf (genante bekentenis) ooit gepunnikt. Daarbij vergeleken is korfbal bijzonder stoer…;o)

 17. Rene Scheffer zegt:

  Stripman… ja maar dat deed ik ook. Van die giraffes om ijzerdraad heen.

 18. Janneke zegt:

  Het gouden jaar 1974.
  Mijn geboortejaar.
  Wat leuk om al deze gebeurtenissen te lezen.

 19. easywriter zegt:

  ah, sweet sixteen. ook voor mij de magische leeftijd.

 20. Johan Peters zegt:

  Waqs toen nog maar vijf. Heb weet van al die gebeurtenissen van horen zeggen. Toen ook ik 16/17 was, was ik ook smoorverliefd. Kennelijk toch de leeftijd voor.

 21. rachel schrijft zegt:

  Mooie bijdrage, zet me aan het nadenken over mijn 1974; het eerste jaar waar ik me wat concretere dingen van herinner. Zoals René die zijn been gebroken had, Wouter die in zijn broek geplast had en zijn vieze onderbroek in een groene Dash-doos mee naar huis kreeg. Mijn eerste echte fiets. In 1974 zat ik op de kleuterschool.

 22. annet zegt:

  zal mijn sterrenboek eens
  lezen, kijken of dit klopt!:)
  (was bevriend met iemand van
  de 25e april tijdens de MULO-
  periode) :))

 23. Rene Scheffer zegt:

  Janneke…net als moodswinger 33 dus
  Easy…magisch, eng en spannend.
  Johan P…och ook al en je kan er dan zo weinig mee.
  Rachel…Thanks,ach wat jong ook, richting 40 dus nog pas.
  Annet…lekker cryptisch

 24. Jim Hasenaar zegt:

  Zo mijn klasgenoot de Stripman reeds zei, zijn we twee jaar jonger maar is je verhaal toch zeer herkenbaar. Mooie nostalgie.
  Op 26 april 2008 wordt je 50. Wauw, groot feest.
  Heh, bloggers, moeten we even onthouden.

 25. Rene Scheffer zegt:

  Jim H….
  Blij met de herkenning, was ik toch niet zo heel raar dus, daar zijn pubers gevoelig voor. 50….geen groot feest. Ontvluchten ! Niet vanwege de leeftijd, maar al het gedoe rond verjaardagen. Net Kerst enzo gehad.

 26. Antoine zegt:

  Leuk om te lezen wat 1974 allemaal inhield voor een puber! Toen was ik zes, dus ik herinner mij niet al te veel van. Ik heb meer met 1980, toen ik twaalf was en de wereldreis naar Australië maakte. En toen Joop de Tour won, en de Olympische Spelen in het ‘koude’ Moskou werden gehouden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s