Weekendje Antwerpen – Merksem


Nu ben ik gek op het smoezelige, onsamenhangende, ongerijmde, "foute" en bijna altijd naar riool stinkende Belgie.
                                                     
Dezee keer was het anders als voorheen. Heel wat hotels heb ik in Antwerpen aangedaan. Scandic, Holiday Inn en Hotel Billiard op het Astridplein vooral. De andere hotels zoals Monico en Florida kende ik van veelvuldig voorbijlopen. Nu geen hotel in de stad (Astrid Palace) zoals eerst de bedoeling. De verjaardag van mijn vrouw moest worden ontvlucht. Dat in ieder geval.

Toen kregen we het aanbod van een weekend in het appartement van de ouders van vrienden. Het ruime en verzorgde appartement was in Merksem aan het Kroonplein.

Merksem

De Breda Baan
Vanaf de snelweg richting Antwerpen en dan de Breda Baan op. Een straat die echt buitenland is. Een kruising tussen The Mid West en Venezuela. Vervreemdend en exotisch. Felle reclameborden, foute verwijzingen, een tram, en Carrefour en Inno, ramsjzaken, ketenzaken, frituren, enge kroegen, nagelstudios en grafwinkels. Vlakbij was er het Sint Fransicusplein. Daar haalden we zaterdag en zondag brood bij Tjoens. Altijd vol, een begrip in de buurt. Er zijn ook salades, zoals "preparé" een soort filet Americain. 


Het Kroonplein
Op 400 meter er vandaan is het Kroonplein. Een ruim en rustig plein leek het. Uitgeladen, begroeting  en koffie drinken. Ik moet dan opeens erop uit,  het plein bekijken, zoals ik dat in vakanties ook altijd doe. De frituur op de ene hoek en Pita’s en pizza’s van Da Mimo (ondanks niet puur Italiaanse oorsprong voortreffelijk gerund restaurant met goed eten) op een andere.

Verder de lege broodjeszaak waar van alles mis mee zou zijn geweest. De videotheek onder ons. Het afhaalrestaurant "Punjab". Om de hoek de krantenwinkel, waar ik de Gazet van Antwerpen ("geen man zonder krant") kocht. Frans Bauer treedt op in het nabijgelegen Sportpaleis, las ik. Een Chinees op weer een ander hoek. De straat was een mengeling van asfalt en kasseien. Mobiele vleeshandelaren, drugsrunners en dronkelappen vertonen zich ook af en toe in de avond en nacht, wordt gezegd.

    
Het Antwaarpse                                  


Het ongeluk, de buurt

We werden gewekt door de buren. De auto van onze vrienden was total loss gereden. Wij kijken. Een belachelijke inrijdactie van een dronkelap midden in de nacht. Bij het schade-opnemen kwam er buurtvolk van het Kroonplein kijken. "Awel, ik was juist den baby aan het kuisen in den nacht en toen die knal". De ander, "twas nun wiete Camion!" Een andere mevrouw "wachten op den garagist!". En "Zeit ge omnium verzekerd?". "Neen bij de ZLM" was het foute antwoord. Om 10.00 uur zaten we in the middle of nowhere, politiedistrict Antwerpen Noord, de locatie heeft de toepasselijke naam "luchtgat".
 
Bij de politie, AMAAJ
Wat wachten en formulieren invullen. "Wat zijn de voorletters van mijn vrouw ook alweer voluit", vroeg de vriend zich af ? A.N.A.J ?  Neen zei ik, A.M.A.J, zoals op het e-mailadres, ik zeg altijd AMAJ. De Belgen in de wachtruimte luisterden mee "Amaaaj !" grinnikten ze. Amaaj of amaj is een Belgische uitdrukking. Een woord van niets, zoals zulle of hein (in het Frans). Het zou lang wachten worden was de vrees. Ik vroeg de Belgen "Kent ge de Collega’s nog van de achtste verdieping op het Brusselse ministerie met Van Rastenhoven, De Pesser, Perzez, Baconfoi en Van Hie?. Herkenning "Awel juust, dienen zotten. Tzijn nochthans nu gekende acteurs!" Het wachten viel mee. 

Het Schipperskwartier en Coninckplein e.o.

De smoezelige hoeken, die bezoek je niet met keurige vrienden en twee kinderen. Toch kwamen we terug van de dierentuin langs dat rare Coninckplein met 24 uurs SM huizen, Chinese winkels, tattoobars en danscafé’s voor 60 jarige Belgische echtparen.
Het Falconplein e.o. lieten we maar links liggen.


Rozanne


Ze had de tijd van haar leven. Twee dagen spelen met vriendinnetje Evy van 6. Ze at tosti’s aan de Groenplaats en in het appartement spaghetti van Mimo. Ze was zo moe van het winkelen dat ze een DORA computer afsloeg. In de tramlijn 3 was het druk. Ze mocht heen bij een vreemde dame op schoot zitten en op de terugweg redeneerde ze volop "Megamindy doet ik kijken en ook Obbi en de Kakkerlakken en in de kerk (de bekende cathedraal) hebt ik Oh Dennenboom gezongen, maar heel zacht want dat moest van papa en mamma. Ik patatje gegeten bij Mac Donalds en straks getti en morgen dierentuin met olifanten!" De Belgen luisterden geamuseerd. 


Ik kon mezelf twee dagen laven aan mijn platte perversie voor het vreemde Belgische en het in een gezellige sociale context nietsdoen. Mijn vrouw had twee dagen plezierige rust tussen het winkelen door.

  

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-01. Bookmark de permalink .

8 reacties op Weekendje Antwerpen – Merksem

 1. H.A.Schipper zegt:

  Dit is nu precies de beschrijving die past bij dit stukje Belgie.Met plezier zitten lezen.
  groetjes Henk Schipper.

 2. Rene Scheffer zegt:

  heer Schipper… dank u. Een dan heb ik nog niets geschreven over de -te- vele lantaarnpalen, frietkotten, escortdames en nog veel meer.

 3. MOODSWINGER zegt:

  Wat een lieve foto (nee niet jij!) met de twee meisjes en de olifant…..

 4. Rene Scheffer zegt:

  Moodswinger….puh! Maar i admit, je hebt gelijk, ik nie lief, beetje ijdel/arrogant en dat is niet lief. En foto van die olifant is ook niet lief an mij. Want dat was eigenlijk een investering van de dierentuinfotograaf, die wij hebben gekaapt.

 5. Karin zegt:

  Ja Antwerpen. Het wordt hoog tijd dat ik daar weer heen ga. 1984 was de laatste keer…..

 6. Rene Scheffer zegt:

  Karin….1984, was mijn eerste keer. 24 geleden. Vanuit Zwolle 1 uur en drie kwartier tot 2 uur buiten de spits. Hotelaanbieding uit de Flair en gaan!

 7. Karin zegt:

  Weet je we hebben net een mini-cruise Hull achter de kiezen en Bruin moet even doortrekken voor we weer ergens heen kunnen. Maar ik zou wel willen

 8. Antoine zegt:

  Anderhalf jaar lang ben ik wekelijks langs Antwerpen gereden, in de tijd dat de ringwegen werden aangepakt… Ik kwam niet vaak in de stad zelf, maar als ik weer eens in NL ben, zal ik zeker een dagje aan besteden, als mijn agenda het dan toelaat 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s