Over geld, anale fixatie, geknisper en pretoogjes


Een moeilijk onderwerp. Zeker in het Calvinistische Nederland. De welvaart is per 1970 verdubbeld. Maar ervaren we dat zo en genieten we er wel van? Op dit VK blog gaat het zelden over de leuke dingen van geld, weer wel over armoe en welvaartsverdeling. Onder de bloggers komen alle categorien inkomens voor, zonder dat je overigens ook maar enig verschil in daaraan gerelateerde  blogkwaliteit ziet. De bijstandsmoeders, mensen met AOW of WAO, een enkele student, middeninkomens, anderhalf tot dubbelmodaal en echte welgestelden. Die laatste categorie vooral onder de VK gastbloggers. 

De grootste gemene deler is op dit blog toch anderhalf tot bijna tweemaal modaal. De ambtenaar/onderwijzer/leraar van in de 50 zeg maar, met de hypotheek voor een groot deel afgelost en een in deeltijd werkende vrouw. Alimentatie, dat ook. Veel exen, dumperts en gedumpten, dat zeker bij de VK populatie. Maar misschien dat die maatschappelijke "bewustheid" die leidde tot de krantkeuze ook iets zegt over de emotionele "bewustheid".   

Iemand die heel veel meer verdient dan 3000 euro netto pm., in een te dure auto rijdt en niet bij de overheid werkt is in mijn ogen al snel “fout” of op zijn minst "verdacht". Trekt het u niet aan. Het ligt aan mijn verwrongen beeld dat alles dat teveel afwijkt van mezelf abject is. 

Geld vind ik zo leuk en lekker, dat ik vind dat het eerlijk verdeeld moet worden, niet in de zin van iedereen het zelfde, maar "Loon naar werken" met zo weinig mogelijk invloed van de vreemde grillen van de "markt"’. Daarom ben ik (salon) socialist.

Dubbel
Ik ben er nogal dubbel in. Ik krijg positieve kriebels van geld. Het appelleert aan mijn diepe onderbuikgevoelens van fun, eten en drinken. Als kind al vond ik het een sensatie ergens een dubbeltje te vinden of statiegeld van flessen te innen. De grootse vondst was 12 Oostenrijkse schilling in 1970. Bij de salarisadministratie kennen ze mijn pretoogjes bij het uitdelen van de salarisstroken. Ik mag ze al 20 jaar onder de collega’s van mijn afdeling uitdelen.
  Ook knisper ik graag in de openbaarheid met nieuw geld. Toch zal ik niet snel groot geld stelen. 100.000 euro is volstrekt veilig voor mij. Een extra snoepje bij een toonbank pik ik echter graag.

Loslaten
Ik heb het nu losgelaten. Mijn vrouw beheert de financiën. De tijd is voorbij dat ik de rekeningen keurde en handtekeningen zette en zo ook het saldo op de bank zag. Mijn vrouw koopt haar eigen kleren, die van Rozanne en andere dingen. Ik heb er geen regie meer over. Dat geld ook voor de post, ook dat heb ik losgelaten. Ik zie wel wat ik krijg uit de stapel. Meestal is dat op woensdag de VI en op vrijdag de Binnenlands Bestuur.

Ik weet dat het goed komt omdat ze niet rood wil staan. Ik zie een deurwaarder aan de deur als een spannend spel, als iets om een blog over te schrijven. Zij zal dit te allen tijde  zien te voorkomen. We kunnen sparen maar het hoeft niet per se. Ze rookt en dat kost geld. Ze zal mij daarom nooit zonder droge ogen kunnen verbieden geld te besteden aan kleine genoegens voor mezelf. En wat heeft een man ook nodig? Ik mijn internetverbinding, de krant, de VI, een TV met Sport 1/Tele 2, af en toe een lunch tussen de middag. En kleren natuurlijk, maar die koop ik tweemaal per jaar. Sokken en ondergoed eenmaal per twee jaar.  

Anale fixatie
Ik denk sowieso dat de omgang met geld te maken heeft met “loslaten”en “vasthouden”. Ik zag dat de afgelopen 25 jaar (bij het aanbieden van het kwartje voor de koffieautomaat) op ons kantoor twee soorten mensen. De ene groep schudde losjes wat kleingeld vanuit de portemonnaie  in de hand pikte het kwartje eruit en gaf het  De anderen halen zeer plechtstatig de portemonnaie naar boven uit tasje of broekzak, waarna ze de portemonnaie zorgvuldig openritsen en er zonder dat de ander erin kan kijken. Dan  wordt met een zuinig gezicht precies een kwartje aanboden, stevig tussen duim en wijsvinger. 
In de zogenaamde anale fase (bij peuters tussen 3 en 4) iets niet goed gegaan, dacht ik dan altijd.  

Sparen “I love high fixed rates”
Met een T shirt met die tekst zou ik kunnen lopen. Ik ben geen spaarder, maar houd wel van rente. Rente is geld voor nietsdoen, voor tijdsverloop. Nu is onze rente tijdelijk 4,5 % door het aanbod het een jaar op een deposito te zetten. Het is 1 % meer dan voorheen. Dat is extra bestedingsruimte. Bestedingen ten aanzien van een dakkapel, een kapotte schuifpui of schade aan de auto die doen me niets. Ik heb liever 100 euro verplicht besteed aan gerookte zalm, wijn, bier  en patat dan 1000 euro verplicht besteed aan verbetering van de dakgoot. Rentenieren lijkt me leuk maar dan op jonge leeftijd. Een "gentleman of leisure" wil ik zijn net als Oscar Wilde, maar dan hetero.
    

Gerrit Dekzeil zong het 35 jaar geleden al.

"Geld drank en lekkere wijven
Dat is het waar het in het kleven om gaat
Daarmee kun je in leven blijven
Dat maakt het leven de moeite waard"

Mijn volgende blog gaat overigens over "wijn en vrouwen".

    

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-02. Bookmark de permalink .

10 reacties op Over geld, anale fixatie, geknisper en pretoogjes

 1. Aad Verbaast zegt:

  Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie geluk en geld (internationaal).
  Als aan de primaire behoeften is voldaan: genoeg te eten, en en dak boven je hoofd, is er geen relatie meer te ontdekken (statistisch).
  Of zoals ik laatst (ben even kwijt waar) op de TV nog een geluksonderzoeker hoorde zeggen:
  Onderzoek in Nederland wijst uit dat twee keer modaal iets gelukiger zijn dan een keer modaal. Maar dat houdt op als de buurman drie keer modaal heeft..

 2. St.Nippon zegt:

  Als je nog wat geld over hebt, hou ik me aanbevolen.

 3. sjors zegt:

  Ik ben 32 en single en heb sinds zo’n 5 jaar veel meer geld te besteden dan ik nodig heb. Ik geef weinig uit omdat ik de kwaliteit en het nut van de meeste producten dermate laag vind dat ik liever het geld in de zak houd. Toen ik jong was hield ik enorm van allerlei technische producten; nu gaat alles binnen een paar jaar stuk of werkt niet lekker samen met elkaar vooral software en computers. Daardoor hoef ik het niet meer zo nodig te hebben.

 4. Morgaine zegt:

  Lekker blog is dit:)
  Ik wacht je volgende blog met spanning af!

 5. Wilma zegt:

  Heerlijk als je niet met geld bezig hoeft te zijn!

 6. MOODSWINGER zegt:

  Ik ben ook zeer benieuwd naar je volgende blog. Overigens wel leuk dat bruggetje van ‘ geld, drank en lekkere wijven’ naar ‘wijn en vrouwen’. Je bent keurig opgevoed:-)

 7. Klaverblad zegt:

  Ik kan me in veel redeneringen van je verplaatsen, maar de banaliteiten die er om geld hangen staan me tegen.
  Het geluksgevoel zit bij veel mensen -de overgrote meerderheid- in het verwerven van materiële verlangens, behoeften, begeerten. Ik probeer me daar al sinds ’69 tegen te wapenen, want je blijft natuurlijk een product van je omgeving. Geluk zit hem voor mij in immateriële zaken, zoals harmonieus gezinsleven, fysiek welbevinden, veel aanbevelingen op blogs.

 8. Zwollywood zegt:

  Ongezien een aanbevelings! Druk, druk, druk!

 9. Thera zegt:

  Ik ken alleen het Ik ben Gerrit en ik steel als de raven, ben een boef in de ogen der braven, maar wat moet je dan, als je niets hebt, in deze wereld, waar je steeds wordt genept….
  En met geld heb ik niets, en het geld helaas ook niet met mij…

 10. Antoine zegt:

  Vooralsnog moet ik elke centavo driemaal omrollen voor ik die uitgeef, maar hopelijk komt voor mij nog een tijd aan dat ik deze slechts tweemaal hoef om te rollen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s