Teveel natuur in Nederland – over de Zeeuwse en Belgische kust


Daar dacht ik aan na terugkomst van een korte vakantie aan de Belgische kust twee weken geleden. In Nederland zitten we opgescheept met wel erg veel groen en, naar rato van het aantal mensen en verkeersbewegingen, veel te te weinig beton en asfalt. Dat vind ik al langer en na het bezoek aan Belgie was dat wel heel pregnant duidelijk.   

De Belgische kust

Ik voelde me behoorlijk senang langs de Belgische kust. Een vlak achterland, een beetje gelijkend op de Povlakte en aan de zee een breed front van winkels, appartementen,  restaurants, casino’s, zeedijken, havens, parkeerplaatsen, pretparken en frietkotten. Dat alles verbonden met een brede kustweg en een trambaan.

Ook visueel deed het me wel wat. Het land wordt ten opzichte van de zee duidelijk gemarkeerd door een grote betonwand die op afstand een absurdistisch kunstwerk lijkt, maar van dichtbij uit losse onderdelen blijkt te bestaan. Ook de keuken daar was goed en de restaurants gaven niet de indruk “tourist traps” te zijn. Daarvoor zijn er teveel Belgen die graag en goed eten. En het gehakt niet te vergeten. Gewoon gehakt bij Delhaize is ook echt gehakt en er komt in de pan niet 30 % water vanaf zoals we in Nederland gewend zijn.   

Zeeland

Dan Zeeland, waar ik een paar dagen later kwam.  Niets van dat al. Veel natuur, mooie natuur ook. De Oosterschelde met zijn zandbanken, de dijken, kreken, de duinen, de stranden en de dammen. Maar dan gaat het wringen. De kust, met als referentiekader vooral Schouwen Duiveland, is bezaaid met vakantiehuisjes en campingterreinen. Vanuit de lucht is dat goed te zien. Duizenden, misschien wel meer dan tienduizend plaatsen.  

Maar hoe er te komen? Op rustige dagen gaat het nog maar met drukte zijn er altijd files op de tweebaanswegen door het open land, dat juist geschapen lijkt voor brede wegen. En dan de plaatsen zelf, waar duizenden auto’s zich langs horden fietsende lemmingen moeten wurmen. Zij, die fietsers, voelen zich als de koning van de meestal slechts vier meter brede wegen en zijn vergeten dat juist zij enkele dagen eerder als automobilist dezelfde moeite hadden de kampeerterreinen te bereiken. In kan me ook nog een horrorfahrt in Zoutelande herinnerinen, waar de wegen nog smaller waren.

Alsof er in deze contreien sprake is van een collectieve geinstitutionaliseerde ontkenning van het verschijnsel "auto". Ook het plaatsje Sint Laurens waar doorgaand verkeer tussen Rotterdam en Middelburg wordt geconfronteerd met nota bene een dorp ongeveer midden op de rijbaan is van andere tijden. Zoals op deze foto te zien is zijn de wegen na 1900 ook niet echt veel breder geworden.

Een geheel gedoe dus op die smalle wegen, dat me elke keer weer doet verlangen naar die toch door velen vermaledijde Belgische kust.  


Toerisme met een waterhoofd.  Zelf opgelegd masochisme? Hollandse soberheid in combinatie met doorgeschoten handelsgeest (zoveel mogelijk kampeerplaatsen)? De restaurants lijken aan de kust ook nog eens vooral de wanhopig zoekende onbekende met een tijdelijk gevulde portemonnaie te willen cateren. Calvinistische treurnis alom. 
 

Op een gegeven moment werd ik wat milder, mijn schoonfamilie woont er tenslote ook, en begon ik de natuur al iets meer te waarderen. Het heeft soms wel wat als je vanaf de weg (dat wel) het mooie groen, blauw, witte ensemble ziet van duin, zee en weiland. 

Toen ik een dag later bij Burgh Haamstede echter de weg naar Renesse zag, de smalle Hogezoom, kreeg ik al snel weer buikpijn en claustrofobie. Daar ga ik dus niet met mijn auto rijden. Dat weiger ik voortaan gewoon, net als op zaterdagmiddag rondlopen in een Nederlandse H & M vestiging.
         

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-05. Bookmark de permalink .

10 reacties op Teveel natuur in Nederland – over de Zeeuwse en Belgische kust

 1. Klaverblad zegt:

  Toch wel dezelfde ervaringen.
  De moderne mens zal moeten leven met een ondraaglijk spanningsveld tussen natuur en infrastructuur. Het beroerde is dat al onze planologie is verziekt door compromissen, concessies en bureaucratie.
  Wat zal ik aanbevelen?
  De verwantschap in ervaring.

 2. Rene Scheffer zegt:

  Niet ingelogd, niks voor jou.
  Is me zelf ook al een paar keer overkomen, althans qua aanbeveling, dat doe ik dan te snel en bij de reactie kan ik het herstellen.
  Gelukkig herkenbaar dus.

 3. Rene Scheffer zegt:

  En dat nog wel vanuit Tirol!
  Geniet er verder maar van KB !

 4. Klaverblad zegt:

  Ik heb vergelijkbare serverproblemen als Cees in Cambodja. Oostenrijk van Kampusch is natuurlijk een achterlijk land.

 5. Noud zegt:

  hahaha, verfrissend! Maar weest u gerust, we zijn een tunnel en een snelweg zonder wiedeweerga aan het aanleggen.

 6. Karin zegt:

  Ben jij ook zo’n man die genietend naar buiten kijkt als je door het Ruhrgebied rijdt?

 7. Starry Night zegt:

  René, I’m shocked;-)!! Geef mij toch maar het België ter hoogte van de Ardennen…

 8. Rene Scheffer zegt:

  KB…onderschat Oostenrijk niet TE veel.
  Noud…bedankt dat je het als natuur- en cultuurminnende Zeeuw niet te zwaar opvat
  Karin…ik ben best gek op de natuur, maar Ruhrgebiet mag ik ook graag. Heb zelfs Kohlenpottderbys gezien zoals Schalke-Bochum en Schalke-Dortmund en Lens-Lille.
  Starry….was best wel fout stukje 🙂

 9. Starry Night zegt:

  Weet je wáár België trouwens ook prachtig is? Net over de grens bij Luik. De enorme vergane fabrieken met kapotte ramen waar niks meer mee gebeurt, het korrelige gescheurde wegdek… Ver te prefereren boven onze keurig onderhouden bedrijventerreinen langs de snelwegen.

 10. Rene Scheffer zegt:

  Starry… ik ken het. Was onder andere in Sclessin waar Standard Luik als echte Waalsen steeds het "net niet was" en waar het rond het stadion stonk naar verschraald Jupiler, urine en friet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s