Gurk im Gurktal – in de Gurktaler Alpen


Er zijn van die landen, gebieden en steden waarnaar ik soms al tientallen jaren  verlang. Dat verlangen komt soms voort uit een documentaire (Turijn) die ik ooit heb gezien, soms uit een blik op de landkaart (Gurk), de mengeling van het gewone en het bijzondere (Uruguay), een hang naar "camp" (Torremolinos) of een paginagroot artikel in een krant (Osteria Pomodori-Süddeutsche zeitung). 

Vaak is het me ook gelukt dit soort bijzondere steden en gebieden te bezoeken, variërend van Trabzon, Torremolinos, restaurant Pomodori in Rome, Pueblo de Sanabria, Turijn tot Porto. Op het "to do" lijstje staan nog Uruguay, Georgië, Bilbao, Wroclaw, Regensburg, Gijon en Gurk. Ik maak niet al te veel haast met het afwerken van dit lijstje. Een zeker verlangen houdt de mens levend en dit soort verlangens lijken met nog tamelijk onschuldig en niet ongezond.

Waarom Gurk?
 
Ik was als kind al een verwoed landkaartkijker en tijdens de eerste Karinthievakanties viel het me al op. Ongeveer 30 km ten noorden van Klagenfurt ligt het Gurktal met de plaats Gurk en haar bekende Dom. Ik was een jaar of 12 en vond die naam, fonetisch "Goerk" met een halfzachte G (van Gewürztraminer) al apart. Een augurk! Wat een naam…. dacht ik.

Later op mijn 22 ste kwam ik erachter dat Gurk staat voor komkommer en dat een augurk een "sauere gurk" is. Rond die tijd was ik er vlakbij bij een bezoek aan de Längsee en de burcht  Hochosterwitz, beiden op 15 kilometer. 

In die tijd, 1980, was er in juli op de Oostenrijkse radio ook reclame voor de komkommer en wel heel vaak. Als nagenoeg socialistische natie waren er immers maar enkele reclameuitingen. Naast de "Tiroler NussÖl" was er een zware dreigende stem van een meneer van een landbouwschap die dagelijks meldde:  "Es ist wieder gurkenzeit….."

Een korte tijd heb ik zelfs een Oostenrijkse vriendin gehad. Ik wist haar te virtueel te verleiden door mijn  "lustige witzenmacherei". Ze was al onder de indruk van mijn Östereichkenntnisse en toen ik haar meenam in een fantasie, waar ik directeur was van een augurkenfabriek in Gurk en zij Miss Gurktal was en ik haar de prijs mocht uitreiken in de hooggelegen directiekamer van de augurkenfabriek. Ze was als was, of beter Gurkennass.

Dit jaar besloten we vanaf de Worthersee niet terug te rijden via Salzburg. We gingen eerst 15 km oostwaarts en toen omhoog via tweebaanswegen richting Friesau en Judenburg. Vervolgens via St Johan am Tauern in het Polstal binnendoor naar Wels en de autobahn naar Passau). We zagen voor Friesau de afslag Gurk.

We reden over een viaduct met daaronder een wat teleurstellend bruinige rivier.  In restaurant Joainig in Portschach had ik de avond ervoor nota bene nog "frische saiblinge aus der Gurk" gegeten.   

Juni 2008, de laatste vakantiedag

De eigenaresse van het kleine complex vakantiehuizen, Frau Reiter, pakte stevig uit bij ons vertrek. Een fles Sherry voor mijn vrouw, een doosje Mozartkugel voor onze dochter en voor mijn nota bene zomaar een literfles "Gurktaler KrauterlikÖr".

Ik begon tegen frau Reiter een onsamenhangend verhaal over komkommers, augurken, Gurk, sauere gurken en over de lustigheit van de naam in de Nederlandse taal en zij, ze lachte wat en zei: "Gurk ist ja bekannt, wegen der Gurker Dom".  

De fles is leeg, maar het verlangen naar het eigenlijk toch onooglijke en kleine plaatsje Gurk is groter dan ooit.        

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-07. Bookmark de permalink .

18 reacties op Gurk im Gurktal – in de Gurktaler Alpen

 1. Klaverblad zegt:

  Voel me verwant met je als landkaartkijker en tref ook wel namen aan waar ik in werkelijkheid eens een kijkje zou willen nemen. Wat denk je van "exotische" en idioot-lange in Wales en Hongarije?
  Voorts genoten van de beschrijvingen. Heerlijk vakantieblog. Op je werk gemaakt zeker…?

 2. Maria-Dolores zegt:

  hihi, denk dat ik Gurk ook maar op mijn lijstje zet, niet helemaal bovenaan, maar als ik daar ooit eens in de buurt kom, ga ik er misschien toch even kijken…

 3. Rene Scheffer zegt:

  KB….Thanks! Om misvertanden op werk (ze lezen mee) te voorkomen: gisteren om 22.00 uur bedacht en tusssen 22.15 en 23.30 u geschreven en systeem op vanmorgen gezet.
  MD…Voel me vereerd.

 4. Aad Verbaast zegt:

  Met een brede glimlach gelezen, zat er valk ij vorige maand.. Als ik dit had geweten, was ik er zeker naar toe gegaan!
  Inspiratiebron voor een serie (net als Islomania over eilanden) over ‘vreemde plaatsnamen’?? Ik had het er nog laatst met Klaverblad over..

 5. kees smit zegt:

  Goh, dat Gurk komkommer betekent, echt iets voor de komkommertijd. Ik wis ’t niet.

 6. Thera zegt:

  Eigenlijk ben jij ook wel een heel maf mannetje, :-). Heerlijk verhaal en ik zal het onthouden, als ik ooit eens virtueel verleid wordt door een gurkendirecteur, dan weet ik dat het mis is. πŸ™‚

 7. Marjelle zegt:

  Herkenbaar verlangen, mooi dat ‘Goerk’ met halfzachte g, leuk verhaal, René! πŸ™‚

 8. Rene Scheffer zegt:

  Aad V…. Ja las ik, Keutschach. Maar een serie? Daar heb ik weer te weinig discipline voor.
  Kees S….komkommertijd, die link had ik nog niet gelegd, maar hij is er. Schrijven over niets van belang eigenlijk.
  Thera….ik maf? en nog wel mannetje….puh.
  Maar verder, thanks.
  Marjelle….Thanks ook!

 9. Antoine zegt:

  Weer gelezen met een brede lach πŸ™‚ Overigens, als je ooit in Uruguay komt, kan je ook uitstapjes maken naar Duitse en Oostenrijkse kolonies in zowel Argentinië als in Brazilië. Toen ik vorig jaar in Floriamópolis was, vielen mij de saure Gurken op, die daar werden geserveerd;) De smaak was als Nederlandse zoetzure augurken. Overigens staan de Uruguayanen wereldwijd bekend om hun veelgeroemde churrascos, barbecuen zoals barbecuen bedoeld is!
  Zonnige groeten.

 10. jan krosenbrink zegt:

  prachtig verhaal!!!!
  Ik passeerde ooit per automobiel met twee van mijn zussen in Frankrijk het plaatsje Gogne. Mijn ene zus sliep, mijn andere niet. Met haar, -de niet slapende- ontwikkelde ik een fantastisch verhaal over barones Fleur de Gogne (voor intimi Flo de Gogne), met alle gevolgen van dien…..
  Ik bedoel maar: een prachtig verhaal René

 11. Wilma zegt:

  Leuk verteld ook Rene! En je hebt groot gelijk je verlanglijstje niet gelijk in te wilgen.

 12. jan krosenbrink zegt:

  nu ingelogd, kijken of ik opnieuw kan aanbevelen.., nee dus, jammerReactie is geredigeerd

 13. PACO PAINTER zegt:

  "Kees S….komkommertijd, die link had ik nog niet gelegd, maar hij is er. Schrijven over niets van belang eigenlijk"
  Zo is dat! Leuk geschreven!

 14. Rene Scheffer zegt:

  Antoine….mooie reactie, bijna een blog. Thanks.
  Jan K…Thanks, ik moest me ook revancheren na mijn mislukte gedicht. "Met alle gevolgen van dien" πŸ™‚
  Wilma…Thanks!
  Paco P….en leuk om te doen ook nog.

 15. Ron zegt:

  "Lustige Witzenmacherei"… U is een echte sgurk meneer Scheffer.
  Heel leuk om te lezen Rene. En als ik nog eens in de buurt ben van Gurk, dan stop ik even bij Frau Reiter.

 16. Starry Night zegt:

  Persoonlijk ben ik dol op zure bommen!

 17. Rene Scheffer zegt:

  Ron…..sgurk,dat is en goeie.
  Starry…ja maar sauere grossgurk klinkt lekkekkerder.

 18. Rene Scheffer zegt:

  Danke die vielen Gurkenfreunde die nach Googlesuche an meinem blog sind gelangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s