Een stuk over een stuk – Geplaatst in Binnenlands Bestuur


Vrijdag jl. stond er een paginagroot artikel van mij op de Opinie pagina van het blad "Binnenlands bestuur". Een serieus artikel en het past niet helemaal in het beeld dat de VK bloglezers van me kunnen hebben met blogs over dirndls, dubieuze gedichten, vakantie, wc perikelen, kassa-ellende en voetbalblogs 
 
Het is best aardig om na al het bloggen weer eens iets op papier te zien staan. 
16 jaar geleden had ik als prijswinnaar van een akantieverhalenwedstrijd (over Bratislava)  een paginagroot interview in het ANWB blad REIZEN met foto en al. Dat was leuk en eervol.  Wel overschatte ik het effect. Een blad met een oplage van 60.000 en dan zouden 250 Zeistenaren het gelezen hebben, dacht ik en ik zou dan op straat worden aangeklampt. Not. Twee collega’s lazen het en van twee anderen hoorde ik dat hun moeder cq. een zuster ermee waren komen aanzetten. Na 1992 heb ik wel veel columns geschreven in het personeelsblad van de gemeente (reisverhalen) en het Pvda blad Zeist, beiden met een oplage van 400-600.  

Binnenlands Bestuur

Nu dan gisteren in Binnenlands Bestuur. Vooral gelezen door (hogere) ambtenaren van Rijk, provincie, gemeenten, justitie, waterschappen, politie en vertegenwoordigende organen zoals gemeenteraden, kamerleden etc. Oplage 40.000.  Het ging vrij makkelijk. Even een paar uur broeden op de tekst. Door iemand laten lezen en inzenden. Twee dagen later kreeg ik, net terwijl ik mijn dochter Rozanne in een treintje zette bij De Pyramide in Austerlitz. een telefoontje van een hoofdredacteur. Het was een goed plaatsbaar stuk en actueel, meldde hij. Ik kreeg een iets bewerkte tekst toegezonden.

Helaas zonder vetgedrukte kopjes. Maar goed die gebruik ik op het VK blog dan maar in extreme mate. De inleiding, kop en tussenkop zijn niet van mij maar dekken wel de lading. Ik krijg er niets voor. Wellicht eer, maar mogelijk ook kritiek. Ik doe immers een appel op gemeentebesturen en topmanagers (ook mijn bazen). Ook zit er een lichte politieke lading in  Zij kunnen vinden dat ik mijn mening eerst aan hen had moeten melden. Aan de andere kant blijf ik wel netjes en neem ik het op voor een beroepsgroep die niet de mijne is.

Het artikel

Het stuk gaat over de moeilijke positie van een bepaalde groep ambtenaren (die van ruimtelijke ordening, die bouwplannen toetsen en de juristen die over bezwaarschriften gaan). Bestuurders en managers onderschatten hun moeilijke afwegingen soms. Ze willen klantgegerichtheid, duidelijk taalgebruik en snelheid en miskennen de ondefinieerbaarheid van die klant dan wel hun verscheidenheid. In een bouwvergunningendossier figureren als klanten, de aanvrager die een forse uitbouw wil en het maar niets vind dat de gemeente zolang wacht, daarnaast een boze buurman die het belachelijk vindt dat de gemeente ook maar overweegt om vergunning te verlenen. Daarnaast is er de man verderop in de straat die vanuit een opportunistisch standpunt hoopt op precedentwerking, zodat hij ook mag uitbouwen. Verder is er nog de algemene klant, cq.  het algemeen belang dat weer gediend is met een fraai straatbeeld.

Ik plaats het werk met vaak ingewikkelde afwegingen van deze groep ambtenaren in een dynamische en complexe omgeving met duaal bestuur, ZZP ers, procesgerichtheid van leidinggevenden, mediaton etc. Daarnaast is er dan nog de politieke wens tot afslanking van het ambtenarenkorps. Dat betekent op dit werkterrein minder medewerkers en daardoor achterstanden, wachttijden, willekeur en nog bozere burgers.  Uiteindelijke doel van mijn artikel is dat bestuurders, politici en managers wat minder snel populair klinkende kreten gaan bezigen en eerst nadenken over inhoud, complexiteit en gevolgen. 
 

Her artikel is sinds kort digitaal beschikbaar.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/opinie/commentaren/2008/te-weinig-waardering-voor-ro-ambtenaar.93883.lynkx


Trigger
waarom schrijf ik een artikel als dit?

Jan Mulder schreef 25 jaar geleden al eens over datgene wat maakte dat hij bleef schrijven en dat was de hoop dat er ooit een aardige 40 jarige dame in de bibliotheek van Veendam, na  de zoveelste lezing  voor 20 dames van  middelbare leeftijd, na afloop blijft hangen en hem uitnodigt voor een kop koffie en dan…. 


In de eerste plaats is het voor mij gewoon een mening die ik al enige tijd heb en kwijt wil, maar mijn echte drive is de hoop op een telefoontje van het bestuur van de Nederlandse vereniging van RO ambtenaren, dat ik op hun jaarcongres mag komen, dat ik op het podium wordt uitgenodigd en dat hun vrouwelijke voorzitter me zodanig tegen haar aandrukt dat ik nauwelijks adem krijgt en dat er een foto is in hun blad komt en dat mijn vrouw het ziet en ik zeg "het is niet wat je denkt….. "


   

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-07. Bookmark de permalink .

17 reacties op Een stuk over een stuk – Geplaatst in Binnenlands Bestuur

 1. Beus zegt:

  Volgende maand weer, want zoiets werkt verslavend.

 2. Maria-Dolores zegt:

  Dat je er niks voor krijgt, vind ik niet in de haak. Dat tijdschrift is toch ook niet gratis??

 3. Rene Scheffer zegt:

  Beus, ik ben benoeuwd. Nu al ben ik aan het broeden op een ander stuk.
  MD, in dit geval niet erg. Het blad is gratis voor de meeste lezers en leeft van de personeelsadvertenties. Maar iets krijgen is altijd leuk, zoals die 40 euro voor RBA..

 4. Wilma zegt:

  Leuk Rene, paginagroot! Maar ga je niet te hard van stapel op het laatst? Vrouwlief ziet je al aankomen…!

 5. hippo zegt:

  prachtig blog Rene; vooral ook, omdat het een mooie mix is van humor, zelfspot, een serieus probleem (dat echt het denken prikkelt) met een duidelijk praktisch voorbeeld en ook nog eens leesbaar binnen vijf minuten;
  als ik inmiddels iemand landelijke bekendheid gun, dan ben jij het wel (en een spreekbeurt op het jaarlijkse congres van nymfomane ZZP’ers 😉
  gr. hippo

 6. kees smit zegt:

  Die droom die De vierde man zo’n leuk boek maakt.

 7. PACO PAINTER zegt:

  "Ik krijg er niets voor. Wellicht eer, maar mogelijk ook kritiek. " Eer? Dat dacht ik ook toen ik voor de KRO radio werd uitgenodigd voor een discussie over complottheorien waar ik toen nogal mee bezig was. Mijn discussiegenoot was Amrikadeskundige Maarten van Rossum.na afloop deelde hij mee een ‘substantiele" vergoeding te hebben gekregen.Ik ook! Een fles wijn van de Hema!
  Daarna vroeg ik minimaal 1000 euro voor een uitnodiging.Nooit een uitnodiging meer gekregen.
  Goed geschreven, stuk trouwens

 8. Frans Muthert zegt:

  Het blijft altijd weer leuk, je geesteskindje in druk tegen te komen. Ik word er trouwens ook nog lekker voor betaald. En dat is nooit weg.

 9. Eline zegt:

  Ga het blad zo even opdiepen uit de stapel. Leuk man.

 10. Sandra zegt:

  Leuk dat je stuk geplaatst is! Hopenlijk zet het de bestuurders en managers aan het denken. En wie weet zit die lezing er nog wel in! 😉

 11. Rene Scheffer zegt:

  Wilma… ze heeft het gelezen en waar zij genoemd wordt heeft ze vetorecht…
  Hippo …thanks voor mooie woorden en ik probeerde inderdaad iets moeilijks begrijpbaar te maken.
  Kees S ….de vierde man, wel van gehoord. Ken het nog niet.
  Paco….mooi verhaal, ach ik ben vaak ook al blij met een fles of doos bonbons.
  Franz M…daar droom ik ook van, gewonnen of gevonden geld is het dan, want schrijven doe ik toch wel.
  Eline….echt ook een blad om juist in de zomer even een paar weken over te slaan…maar thanks voor zoeken.

 12. Rene Scheffer zegt:

  Sandra….Thanks, tijd niks van gehoord cq. gelezen.

 13. Noud zegt:

  Aansprekend, alleen al de gedachte dat je bij de dames kunt scoren met ambtelijk proza…

 14. Zwollywood zegt:

  Een geweldige ontknoping zal dat voor je worden…maak wel foto’s he met dat mooie nieuwe toestel van je vrouw.

 15. Ron zegt:

  Leuk, nee, een eer dat je artikel geplaatst is, Rene. Serieus, zoals je zegt, eindig je hier toch weer met een glimlach. Op naar het volgende artikel.

 16. rachel schrijft zegt:

  hee wat leuk, ik denk dat ik dit vanavond gelezen heb (had nog een hele stapel BB’s, VNG magazines, Republics en andere vakbladen) dus het kan zijn dat het niet de attentie heeft gekregen die het verdient. Dadelijk nog maar eens naar beneden lopen voor een blik op de stapel.

 17. Rene Scheffer zegt:

  Noud….bij ambtelijke dames lukt dat soms!
  Zwolly….doen ik; maar ik heb nog niets gehoord uit het land.
  Ron….we zijn alweer bezig.
  Rachel…wat een eer dat je speciaal in nachtjapon mijn artikel beneden gaat halen.
  Overigens: in Zeist heel veel reacties; buiten Zeist nog 0,0…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s