Over CDA, Ichtusvisjes en 5 mei


Mijn verhouding met het Christendom en haar uitingen is ambivalent. Bij het zien van auto’s met een Ichtusvis krijg ik altijd de kriebels. Ik word dan zelfs wat agressief als de bestuurder veel te hard (soms) of te zacht (vaak) rijdt. Verder ben ik best mild, richting CDA bijvoorbeeld. 

Ik ben Nederlands Hervormd opgegroeid. Van mijn 7 e tot mijn 17 e ging ik bijna elke zondag naar de NH kerk in Renkum met mijn ouders. Toen ik 17 was heb ik nog wat catechisatielessen gevolgd. Dat zou moeten uitmonden in belijdenis. Voor mij was dat een stap te ver. Waarom zou ik voorin de kerk mijn verbondenheid moeten tonen  aan de zoveelste Heidelbergse whats a name (en daarmee een andere uitleg uitsluiten)….?  Neen dus. Mijn ouders drongen gelukkig niet aan.

Sowieso was ik in de kerkbanken al een einzelganger. Ik zong niet mee en was als de dood voor oude dames (toen was dat voor mij al 35 plus) met hoed, die mij dwingend het Psalmboekje voorlegden. Ik hield me vooral bezig met fantaseren over de wedstrijd van de FC Wageningen die middag (was daar tussen 1968 en 1990 vaak). Toch was ik wel gelovig in die tijd. Daarna ging ik tot mijn 24 stee sporadisch naar de Kerk.

Vanaf ongeveer mijn 40 ste is mijn geloof door gebeurtenissen in de wereld en in persoonlijk leven gereduceerd tot: 
 "het zou kunnen dat er wel wat is, maar dat heeft me dan wel wat uit te leggen (en ik hem of haar)".


Het CDA


De laatste 25 jaar ben ik een PvdA man, vooral vanuit mijn gedachten over sociale rechtvaardigheid, cq. scheppen van gelijke kansen. Ik vind dat prestaties beloond mogen worden, maar dan zoveel mogelijk ontdaan van de valse grillen van de markt. In die zin ben ik in de jaren ’70 en ‘80 blijven hangen.  Bij andere thema’s zoals buitenlands beleid, defensie, kernenergie is mijn visie gedepolitiseerd. Links en rechts hebben wat mij betreft geen relatie met de wijze van kansberekening (kernegergie vs. fossiele brandstoffen) dan wel het recht op zelfbescherming (defensie).
 

Het CDA scoort wat mij betreft minder maar is doorgaans wel een stabiele partije en CDA’er zijn vaak stabiele mensen, goede bestuurders, mensen met gezond verstand. Ze zijn qua persoon de goede mix tussen de brassende VVD-ers en de wat lijdende socialisten. Daarom raak ik niet snel door hen geïrriteerd. Verder hebben ze altijd ook oog voor de balans. VVD trekken ze naar links en de PvdA naar rechts. Daarnaast is het gewoon een keurige middenpartij. 

CDA politici hebben doorgaans iets met het algemeen belang, al zijn er uitzonderingen zoals destijds David Luteyn die wel erg bezig was met boeren- en gasbedrijfbelangen. Ook zijn er vaak van die heerlijke Limburgs-Katholieke (bijna foute) opportunisten zoals Jos van Rey en Maurice Verhagen (hij lijkt nu wat bijgedraaid).  

Met het huidige kabinetsbeleid ben ik helemaal niet ontevreden, al ontbreken aansprekende persoonlijkheden.
 

Echt erge Christelijke uitingen

* Die als eerder genoemde visjes achterop de auto;

* Het rabiate Christendom op het Amerikaanse platteland;
* Aanhoudende bekeringsdrang (eenmaal mag, staat ook in de Bijbel dat het moet);
* Het tegen beter weten in vasthouden aan de huidige a-sociale vorm van Hypotheekrenteaftrek (een rijke betaalt minder voor een huis dan een armere).


Christenbashing?  


Daar doe ik niet aan mee. Op dit blog zien we het soms en in Linkse kringen komt het regelmatig voor. Maar ik vind het wat gratuit. We wentelen ons maar al te graag in de sociaalkapitalistische samenleving gebaseerd op Christelijke/humanistische waarden en normen, die tot stand gekomen is en (voor een aanmerkelijk deel) in standgehouden wordt door een partij als het CDA.


Tenslotte – 5 mei


Soms kiezen CDA-ers te snel voor een maatschappelijk compromis of polderen ze wat te extreem. Een volstrekt belachelijke exponent van die houding is 5 mei. "Alle ambtenaren zijn vrij en aan het bedrijfsleven wordt het op basis van vrijwilligheid overgelaten", dat is 15 of  20 jaar geleden zo door Ruud Lubbers en Bert de Vries besloten.

Enkele honderdduizenden Nederlanders (de rest werkt) staan te luisteren naar politiek correcte en zwaar gesubsidieerde muziekuitingen. Pechvogels zoals ik moeten op een dergelijke dag naar een tuincentrum of IKEA (en in 2008 naar beide).

Alle Calvinistische treurigheid, middelmatigheid, misplaatste handelsgeest en lompheid van Nederland zie ik samengebald in de manier waarop destijds is omgegaan met aanwijzing van 5 mei als (niet) Nationale feestdag.
      

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-09. Bookmark de permalink .

13 reacties op Over CDA, Ichtusvisjes en 5 mei

 1. Oliphant zegt:

  Pechvogels zoals ik moeten op een dergelijke dag naar een tuincentrum of IKEA (en in 2008 naar beide).
  René, hier laat je je manipuleren dus kennen. Komop, je bent het er vast wel mee eens, en zo ongezellig hoeft dat toch niet te zijn?
  Een lekker balletje met friet?
  Maar, ondanks je nuanceringen in de politiek, ik ben geheel blanco. Goede beslissingen zijn …, en slechte slechte.
  Groet, O, a-politicus.

 2. Antoine zegt:

  Hier zie je heel vaak de genoemde ichtusvisjes, die vaak door de baptisten worden gebruikt. Maar ook andere uitingen, als de rozenkrans (hangend aan de achteruitkijkspiegel) en teksten als ´Jesus´ en ´Senhor´ zijn niet ongewoon in dit immense, katholieke land… Ik heb geen reden om hieraan te storen 🙂

 3. JdK zegt:

  "Ichthus" is Grieks voor "vis".
  Ichtusvis is dus …
  Woestijnvis is dat niet.

 4. pacopainter zegt:

  Ik heb sowieso niets met religie.

 5. coby zegt:

  Ik had 5 mei niet als slot van je bijdrage verwacht, maar als ik er over nadenk, heb je wel gelijk.
  Hartelijke groet, Coby

 6. Klaverblad zegt:

  Twee keer gelezen, niet vanwege de moeilijkheidsgraad, mar om het goed weg te krijgen . Ik had al zo’n vermoeden van je sympathie voor het CDA en wist van je electorale keuzes. Je komt er als gem.amb. open voor uit. Het zal je positie aldaar niet verzwakken; SP of PVV zou andere koek zijn, denk ik.
  Ik blijf je lezen…

 7. peter louter zegt:

  Het zou pas echt erg worden als onze christelijke kabinetsleden zich lieten rondrijden in auto’s met zo’n visje.
  Hoewel ik het bestaan van religieuze partijen niet te verenigen acht met de scheiding van kerk en staat kan ik meegaan in de gedachte dat het CDA als bestuurspartij het nog steeds goed doet en wellicht wel mede door die C.
  (Je had al gesignaleerd dat ik in een milde fase verkeer :))
  Overigens, is vijf mei niet eens in de vijf jaar een nationale feestdag?Reactie is geredigeerd

 8. Linda zegt:

  Enge visjes.. en ik ben niet zo’n CDA liefhebber..Ik had al puntjes gegeven zag ik.Reactie is geredigeerd

 9. rolanda zegt:

  Jos van Rey is een prominente VVD-er, ook al is hij Limburgs en dus geen CDA-er. Limburg heeft een grote VVD-aanhang, want katholieken kunnen immers ook ondernemers zijn. Ik ben jarenlang actief geweest in de VVD, totdat ik eind 2006 overstapte naar het CDA. Bij het CDA worden nooit meningen uitgesproken en wordt altijd de kool en de geit gespaard. Dat is diplomatiek, maar ook oppervlakkig.
  Denk eens na over de keuze voor de VVD in plaats van de PvdA. De VVD doet meer voor het gewone werkvolk dan de PvdA. De PvdA is mijns inziens de partij die sociaal zwakkeren wil subsidieren, zodat ze helemaal hulpeloos worden en de zorg helemaal onbetaalbaar wordt.Reactie is geredigeerd

 10. Thera zegt:

  Aan de andere kant was Lubbers de eerste minister(-president)die iets deed voor de Molukkers. En dat is best bijzonder. 🙂

 11. Rene Scheffer zegt:

  Oliphant….Ok, eenmaal per jaar van die Zweedse ballen
  Antoine…Toch is het in Brazilie anders, is daar een algemener gebruik en het zijn doorgaans katholieken, die pretenderen minder. De zonde cq. verkeersovertredingen calculeert men in.
  Calvinisten in een visauto en dan de regels overtreden kan gewoon niet
  Jdk.. Ik weet het, het is dubbel. Maar ik zie die dingen als een toch als een “soort” vis, Ichtus vis.
  Paco…Ok, never mind
  Coby… verhaal was een aanloopje naar 5 mei.
  KB… Kan ik me voorstellen dat je het twee keer leest. Het lijkt pretentieus maar is niet meer dan een kort stijlbloempje, waarin ik op een a 4-tje mijn hele gevoel t.a.v. CDA en Christendom beschrijf.
  Peter L. … U is inderdaad erg mild.
  Linda….eng is wat zwaar, maar je herkent het gevoel dus.
  Rolanda….Van Rey,inderdaad VVD. Foutje. De VVD blijft liberaal, dan veel liever CDA nog
  Thera…Ok, hij deed ook wel wat goeds

 12. sprakeloos zegt:

  Eigenlijk alsnog een soort beleidenis, een leuk stukje over de neiging naar rust en stabiliteit, ik kan het wel volgen.
  De positie van het CDA wordt niet zo zeer ingegeven door het soort mensen (of in ieder geval niet alleen) maar is ook gegroeid door de http://www.nrc.nl/geslotendossiers/kabinetsformatie_2003/achtergrond_analyse/article1613532.ece/Zure_Jet_en_de_heilige_nul (ik kon niet zo snel de hele theorie vinden, maar in mijn verwijzing is het wel te destileren.
  Qua bestuurders ga ik met je mee, maar het maakt Nederland ook wel wat flets, te flets in mijn optiek, dus meer kleur vind ik toch prettiger, en de kleur van superrat Maxime Verhagen verdraag ik dan minder al vind ik zijn politiek bedrijven als toeschouwer wel aardig.
  Dat polderen is natuurlijk in en in Nederlands, de socioloog Herman Pley heeft er na aanleiding van de politisering na 11 september 2001 een lezenswaardig boekje over geschreven.
  Ook de historicus Geert Mak http://www.yellowtown.net/schrijversweb/tekst.php?id=1814 heeft in een pamflet ‘sussende’ worden gesproken al is hij hierop fel bekritiseerd toen.

 13. Rene Scheffer zegt:

  Sprakeloos…
  U spreekt hele ware woorden die ik zo in mijn blog had kunnen incorporeren. Thanks. Gevaar van flets, dat klopt ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s