Bilbao – Vis, San Mames en dromen.


Het is zaterdag en ik heb uitgeslapen tot 10.15. uur. De vorige avond ben ik geland op de nieuwe luchthaven "La Paloma".  Om half drie heb ik gelunchd. Lunchen in Spanje is vaak 3 of 4 gangen en met vaak een hele fles wijn. Zo nu ook. Eerst had ik spijt. Maar na 2 uur slenteren voel ik me minder vol. Ik vang de geluiden op van de eerste supporters van Atletic de Bilbao. De club speelt vanavond tegen Racing Santander, een derby. Asturie tegen Baskenland. Cider tegen wijn, bonen tegen vis.

Het is nu 18.30 uur. Ze lopen in hun rood-wit. Op weg zijn ze naar estadio San Mames. Dat wordt ook wel La Cathedral  genoemd vanwege de ontzettend steile tribunes. Er wordt gebouwd aan een nieuw stadion, dat wel. San Mames ligt vlakbij het oude centrum. Het leuke daarvan is dat het in de buurt wemelt van de tapasbars.        

Droomstad

Deze stad is een van mijn droomsteden. Vanwege veronderstelde bijzonderheid van het gewone. Ze staan op mijn lijstje, al heel lang net als Gijon, Wroclav, Odessa, Nantes, en Thessaloniki.
 Steden waar je rond kunt lopen zonder groepen toeristen die het trottoir versperren en die er voor zorgen dat er op hen gerichte slechte en te dure restaurants zijn.  

De rivier de Nervio ivormt vanaf Bilbao tot de zee een 14 km lange haven. Een stad zonder specifieke bezienswaardigheden (het Guggenheim museum uitgezonderd), een grote stad met een agglomneratie van 1,5 miljoen inwoners. Ik heb daar al langere tijd fantasieën bij. De fantasie van veel goede restaurants met lage prijzen. Van gezellige winkels zonder toeristenzooi. Van het gevoel om na een vlucht met Iberia op de luchthaven aan te komen tussen zakenmensen en familiebezoekers en om dan zelf je weg te gaan vinden in de mengeling van desolate stadwijken en gezellige restaurantbuurten. Van het ontbreken van opsmuk.     

Vis
Ik zie vis, veel vis voor me. Spanjaarden zijn gek op heek  De haven ligt vol met trailers heb ik me laten vertellen door collega W. die onlangs een tocht door het Noorden van Spanje afrondde. Heek dus, Merluza. De horecavis bij uitstek. Een soort kabeljauw maar dan anders. Wat vleziger en iets geelgrauwer visvlees. A la plancha, a la romana, al horno. Het komt niet meer alleen uit de Golf van Biskaje, die is leeggevist.  Het maakte deel uit van mijn driegangenlunch. 

Sfeer en bier

Terwijl ik loop te mijmeren over de vis en de sfeer ben ik er opeens middenin. Het wordt frisser en in de verte zie en ruik ik rookpluimen van de verdergelegen industrie. Ik zie drie Spaanse bakvissen uit de bus komen. Ze komen van het strand. Een strand is hier immers ook, op 20 km, niet ver van de nieuwe kerncentrale. Een eerste reflex van aandacht voor hen duurt 2 seconden, waarbinnen ik bedenk dat ik 51 word.  

Echt honger heb ik nog niet. Maar voor de zekerheid duik ik een tapasbar in. Net als vroeger in Barcelona neem ik warme chorizo. En net als daar moet ik het eerst 10 keer uitspreken voordat men het verstaat. Korisjow of gorizzo, ik weet het niet. Een cerveza Mahou erbij. Dat geeft een extra kick. Hoe vaak heb ik de reklameborden wel niet zien staan op de maandagavond bij de samenvattingen op Eurosport en hoe vaak verlangde ik ernaar en nu ben ik er en drink ik het. Het is alleen nat en koud en ik hoor het niet eens klokken. Dit alles door de scherpe worst en het lawaai in de zaak.

De wedstrijd stelt niets voor. Zoals zo vaak de laatste 10 jaar. Atlethic speelt meestal om de plaatsen 9 tot 15. Het publiek is elke wedstrijd weer fanatiek vanaf twee uur voor de wedstrijd tot ongeveer de 25 ste minuut. Vaak scoort de tegenstander binnen een half uur en dan is het een "aufhohljagd". De ster is de kalende Etxebarria, een aardige speler maar "net niet". Ik zag hem tijdens het EK 2000 al spelen tegen Slovenie en Noorwegen. Het leek me toen al een arrivee. Achteraf  bleek hij toen pas 21. Vanavond bleef  het overigens 0-0.
 
Om 24.00 uur lig ik in bed. Op straat gonst het. Een kort gevoel van eenzaamheid wordt gesmoord door een diepe slaap. 
 

De volgende morgen

Na een ontbijt ben ik van plan een taxi te nemen naar het vliegveld. Ik bedenk me dat ik eerst langs het Guggenheimmuseum wil lopen. Het is net open. Het is apart en heeft al veel betekent voor de stad. Ik heb er niet veel mee. Ik zie groepen toeristen. Ik benijd ze niet en zij mij denk ik niet als ze weten dat ik na bier en chorizo 2 uur in San Mames heb gezeten. Ik zal bij de bieb een boek lenen, of beter ik ga zo even surfen na afronding van dit blog.
 

Het was niet duur. Vanuit Brussel maar 74 euro inclusief belastingen. Met eten, taxi  en hotel en entreekaartje nog geen 185 euro. Ik ben om 14.30 uur in Brussel en twee uur later haal ik vrouw en dochter op. Die zaten bij mijn schoonzus in Hellevoetsluis.  De deal was er een van win-win-win. Ik heb in 2009 maar twee verkeersboetes van in totaal 68 euro gehad en zo veel geld bespaard, mijn vrouw en dochter konden naar mijn schoonzus en ik dus naar Bilbao.
   

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-09. Bookmark de permalink .

17 reacties op Bilbao – Vis, San Mames en dromen.

 1. Islomania zegt:

  Met interesse gelezen en m.n. de details over eet- en drinkcultuur.
  Van de steden die je noemt, ken ik alleen Nantes van een vakantie in 1974. Een industrieel en commercieel centrum aan een diepe zeehaven. Ik herinner me een 15e eeuwse kathedraal en hertogelijk paleis. Door oorlogsschade is er in de loop der eeuwen veel verloren gegaan.

 2. Antoine zegt:

  Bilbao heb ik nu een beetje leren kennen:) Dus ook daar drinken ze ijskoude biertjes? Hoeveel verkeersboetes heb je al gehad in 2010? 😉

 3. PACO PAINTER zegt:

  Een klassieke win-win situatie.MEt veel plezier gelezen

 4. Maria-Dolores zegt:

  ik zat me net af te vragen wanneer dit speelde, in je jonge jaren of nù, zie ik bedragen in €€ en 2009 staan :-). back to the future!

 5. peter louter zegt:

  Naar Bilbao hoef ik niet meer. Behalve dat ik daar al eens was heb je me in staat gesteld je reis mee te maken.
  Graag nog eens zo’n verhaal over Wroclav (het oude Breslau) dat terecht in je rijtje voorkomt.

 6. petrus zegt:

  Beste René,
  Mooi verhaal met een goede instelling. Houen zo. Is ook leuk voor je vrouw en dochter. Maar 68 E. aan verkeersboetes. Hoe doe je dat?
  Hartelijkeregengroetuit een treurig Brussel

 7. kees smit zegt:

  Bilbao was ik daar nou gewest in 1965? Nee, het het was San Sebastian, en toen via Burgos naar Madrid, Toledo enzovoorts. Dwars door Spanje gelift met een jonge Duitser. Geniet ervan, René.

 8. coby zegt:

  De club heeft dan 0-0 gespeeld, maar jij hebt volgens mij dik gewonnen….
  Hartelijke groet, Coby

 9. rachel schrijft zegt:

  ik heb mijn boetes voor 2009 nog niet gebudgetteerd, voorlopig sta ik dus nog op 0 euro. Waar mag ik dan naartoe?

 10. Thera zegt:

  Haha Rachel, ik sta op 60 euro voor 2008. Had zo’n parkeerpaaltje niet gezien… 😦

 11. Rene Scheffer zegt:

  KB….Nantes, ook aan een rivier niet ver van zee. De plaatselijke FC is ver weggezakt.
  Antoine….ach koud, ik heb het bier maar "koud gefantaseerd” om de daaropvolgende zin te kunnen vormen.
  Paco…thanks.
  MD…toch kan het, tweemaal 30 euro voor het hostal, tweemaal ontbijt voor 5 euro, een lunch voor 12, tapas en bier voor 8, voetbalkaartje 20 (zwart, onder de prijs), taxi 18 en bus 2. Totaal 130. Met vlucht van 74, dik 200. OK iets meer…..
  Peter L…Thanks, wie weet, maar Wroclaw was om een heel andere reden een droomstad; in de tijd dat ik even alleen was en dacht aan aldaar aanwezige gewillige Poolse academisch en overig gevormde dames van rond de 35.
  Petrus….ach ik haal wel 250 euro per jaar, tweemaal parkeerovertreding en 6 maal 9 km te hard
  Kees S. Klinkt als een mooie reis en San Sebastian heb ik echt gezien in 1993.
  Cob y …thanks
  Rachel ….Met 0 euro boetes? Hangt ervan af wat je bespaard hebt t.o.v andere jaren. Je rijstijl en soort auto leek me wel OK. Dus weinig besparing denk ik en dus niet ver weg.
  Thera….hm, als dat alles is, 1 overtreding. Maar ja west-Brabant is wat rustiger en gemoedelijker, denk ik en dan ook rustiger rijden.

 12. Martijn zegt:

  Grootse inzichten en wijsheden. En pas 49. Succes.

 13. Literatuuro vk blog 833 zegt:

  nantes is een leuk stad ja! nancy ook aanbevolen, vooral vanwege het mooiste plein ter wereld: place stanislas!

 14. Rene Scheffer zegt:

  Martijn…thanks!
  Literatuuro…Nancy, ken het plein, mooi maar net iets te statig en Nancy is verder lekker gewoon en romelig en Frans, leuk, dus.

 15. Sjoukje zegt:

  Bilbao grijze industriestad zonder charme. Guggenheim is een plaatje vind ik zelf maar ja smaken verschillen. Keuzemenuutje; wat betaal je daar hoy en dia voor in Bilbao,10 eurootjes?
  Met plezier gelezen Rene!

 16. Sjoukje zegt:

  Dat je in Baskenland zo’n simpele chorizo als tapa uitkiest verbaast me. De Basken zijn immers meester in tapa-land.
  Ik ben twee keer behoorlijk geintimideerd geweest door de roodbaretten die terrorisme achter elke graspol verwachten. Toch heb ik veel goede herinneringen aan Baskenland.
  Je brengt weer heel wat bij me naar boven.

 17. Rene Scheffer zegt:

  Sjoukje, het was maar een virtueel avontuur in Bilbao en tuurlijk, normaal neem ik mooiere tapas; maar in de drukte op weg naar het stadion…. Blij dat ik memories Basquaise bij je naar boven heb gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s