Zwarte leren laarzen


Ik houd van de geur van nieuw leer en vind het een mooi gezicht wanneer een mooi gevormde voet en kuit samen langzaam in de zwart leren laars glijden of -beter nog-  er uitkomen. Alsof een cadeau wordt uitgepakt, alsof een voorgerecht voor me neergezet wordt, voor het hoofdmaal dat komen gaat.

Soms denk ik dat ik er wel wat mee heb, met laarzen dus. Soms denk ik van niet. Ik ben namelijk ook erg voor basic/casual en degelijk, zeg maar de ecco schoen, spijkerbroek en t-shirt. Het getik van hakken maakt me ook al nerveus. In huis heb ik liever dat vrouwlief op sokken loopt en wanneer ik een laars zie slingeren gaat die direct de schoenenkast in. Plastic laarzen is rotzooi, het gaat stinken en slijt te snel. Ambivalent ben ik dus ten aanzien van laarzen.
 

Ik kom veel in laarzenwinkels of  beter in schoenenzaken. Vooral op zaterdagmiddag. Het komt omdat mijn vrouw ongeveer 20 laarzen moet passen voordat er één goed zit en mooi genoeg is. Het is een beetje haar eigen schuld omdat ze een voorkeur heeft voor ketenwinkels en minder voor een speciaalzaak. Ze wil niet geholpen worden, houdt niet van dwingende verkoopsters. Ook is het mijn schuld omdat ik erg op koopjes ben. Liever een laars onder de 100 euro dan een erboven   


Afgelopen zaterdag


Ik zit of sta er doorgaans bij, met naast me Rozanne in de buggy. Ze zit bijna nooit meer in de buggy, maar nog wel op zaterdagmiddag zo rond 14.00 uur, dan is ze moe. Ik lees dan de voorpagina van de krant en praat wat tegen Rozanne als ze niet al slaapt. Laarzen komen voorbij. De laatste paar keren was het bij V en D op de begane grond en afgelopen zaterdag ook. Het duurde 25 minuten en ik sta op een strategische plek waar ik iedereen kan zien en zij mij en ik niet in de weg sta.. Er is niets bij en we gaan verder.


Brede schacht


Dat is het woord, ik hoorde dat mijn vrouw zaterdag voor het eerst zeggen. De sleutel naar een goede en passende laars. Mijn vrouw heeft geen dikke benen of kuiten, maar ook weer geen hele dunne. Zeg maar gemiddeld tot iets bovengemiddeld, vermoedelijk door haar Noord Italiaanse afkomst (25 %). Op een een of andere manier is 95 % van de laarzen die uitgestald worden te smal, haar kuit kan er meestal niet in. Zaterdag nam ik het besluit dat ze beter naar speciaalzaken kan waar ze zich een laars kan laten aanmeten. 

Andere dames

Die zie ik ook. Het hangt van mijn bui af of ik op ze inzoom of niet. Ik vind het soms een rare combinatie, een mooie gladde laars van Italiaanse makelij en dan een dame met een plat of -erger nog- aso accent, een afknapper. Of een hele dikke dame met grote borsten en kleine voeten (een combinatie die veel voorkomt, let er maar eens op) en dan die mooie laarzen of een mooie dame maar dan weer met rare en lelijke voeten. Ik wend me dan al snel af. 


De verkoopster

Voor het eerst was het zover dat mijn vrouw hulp ging zoeken. Het was bij Ziengs in Zeist. Zeg maar de betere middenklasse met allemaal eilandjes met merken, de zaak is onlangs gerestyled. Twee verkoopsters kwamen en ze wezen enkele laarzen aan. "Ja, er is steeds meer vraag naar laarzen met een brede schacht". Ja dacht ik "dat weet ik al jaren". Toen mijn vrouw eenmaal bezig was zeiden ze. "Nu zit u er goed voor en dan is het handig zo veel mogelijk laarzen te passen". Ik pruilde "weet u wel hoeveel winkels ik vandaag al in ben geweest?".  

Laarzen dus

Lekker belangrijk. Maar dit blog bracht me wel langzaam tot het besef dat ik 51 wordt en dan mag er weleens wat vaker naar een speciaalzaak gegaan worden. Door verkeerde zuinigheid meden we te dure zaken. Wanneer wij veel uitgeven staan ook wij gewoon rood, maar het is ook weer niet zo dat een paar dure laarzen de deurwaarder dichterbij haalt.

Ook ben ik blij dat mijn vrouw steeds meer haar angst  "geholpen te worden" ontgroeit (ik heb die angst nog steeds ook, maar dan anders). Voorlopig heeft ze twee paar nieuwe laarzen, zwarte en bruine van "Cellini". Ze gaan twee jaar mee. Want dat is altijd mijn standaardvraag aan de verkoopsters, waarbij ik dan hoop op een bevestigend antwoord en dat meestal ook krijg. 

Onze kleine Rozanne van 3 1/2 heeft ook iets met laarzen, ze draagt graag "Lelly Kellys", maar daarover wellicht later meer. 
 

 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-10. Bookmark de permalink .

17 reacties op Zwarte leren laarzen

 1. Klaverblad zegt:

  Mijn kennis is weer aangenaam vermeerderd.
  Mijn buurvrouw draagt ten onrechte laarzen. Maar haar man raakt meer gepassioneerd door spijkers en schroeven waar er inmiddels 100000 van in onze gemenschappelije muur moeten zitten. Maar dat terzijde.
  Ik heb vandaag iets met groene regenlaarzen, omdat ik anders mijn tuinhuisje niet kan bereiken.

 2. Karin zegt:

  @Rene: smakelijk gelachen om jouw observaties. Ter aanvulling; wat vind je van vrouwen met grote borsten en grote voeten?
  En, wat is jouw aandeel bij de aanschaf van de laarzen?
  Karin (DD/41)Reactie is geredigeerd

 3. Aad Verbaast zegt:

  Wie de laars past trekke hem aan, of zoiets.. 🙂
  Ik moest wel lachen over de opmerking: hoe lang gaan ze mee.. veel vrouwen hebben grote collecties schoenen die 100 jaar meegaan omdat ze zelden gedragen worden.
  Het enig antwoord wat ik zou verwachten van een echte specialist is: 150 km (of zoiets…)

 4. cor zegt:

  ja winkelen; ik zeg’t klaver na, leerzaam stukkie; ziengs is een goeie zaak; je verhaaltje begint een tikkeltje smeuig-sexy

 5. amelie.pardouze zegt:

  Jeetje, wat een intieme bezigheid, René! Mooi beschreven! Laarzen, ja tegenwoordig mag je ook laarzen aan zonder dat je er een paard bij hebt…

 6. lebonton zegt:

  als enthousiast meewinkelaar herken ik je observaties.
  leuk.

 7. Thera zegt:

  Ah nee he René, geen Lelly Kelly’s! Brrrrrrrrr. Vreselijke kitchschoentjes, brrrrrrrr. En al die kleine meisjes zijn er dol op. Nou ja, ik had vroeger zwarte lakschoentjes, overgebleven van mijn bruidsmeisjestaak. Die mocht ik nooit aan van mijn moeder, omdat ze zo vreselijk vond. En ik vond ze juist prachtig! Eh, zouden dat de Lelly Kelly’s uit mijn tijd zijn geweest?
  PS. Ik hoef geen brede schacht. 😉
  En ik ben dol op laarzen.Reactie is geredigeerd

 8. Rene Scheffer zegt:

  KB.. Wat een ellende met bouten en schroeven van die buurman, dan snap ik die buurvrouw wel.
  Karin….uh dat zijn uitzonderingen denk ik; kweenie ga blozen en dd 41 ken ik nie wel ddd 2008 maar die zijn afgelopen.
  Mijn aandeel was de aankoop fiatteren met een knikje.
  Aad…..en ze zouden met dat geld zoveel leukere dingen kunnen doen.
  Cor…Klopt, is om lezers te trekken want zelf ben ik intens braaf.
  Amelie…Thanks! Paarden en laarzen, daar discussieren de dames op mijn werk ook al. over.
  Lebonton…Thanks.
  Thera….ja maar ze waren half geld, die lelly kellys en je krijgt er kadootjes bij. Het was collectie 2007!….en ik ben dol op dikke kuiten en hou eigenlijk niet eens van laarzen, maar soms wil ik een uitzondering maken.Reactie is geredigeerd

 9. Eline zegt:

  Gewoon een hele leuke column, zit te lachen. Aanbevolen dus!

 10. ceesincambodja zegt:

  Ik snak naar lieslaarzen-met-brede-schacht. Wel van krokodillenleer dan.
  Jij moet een engelengeduldige man zijn. Ik gaf vroeger al na 5 minuten op en spoedde me naar een foto- of boekwinkel. Mét de buggy. ‘Mama!’Reactie is geredigeerd

 11. Karin zegt:

  Jij blozen? Wie begon er met deze vergelijkingen grapjas……..!Reactie is geredigeerd

 12. pacopainter zegt:

  Ze gaan twee jaar mee? Zegt ze dat echt? En als dat nou niet zo is? Krijg je dan nieuwe?

 13. gala zegt:

  de gelaarsde vrouw…een man kan niet zonder 😉

 14. Fred van der walibibelebontse berg zegt:

  Liever gaat de muze gelaarsd door het leven dan op geitenwollensokken
  maar vooral niet op klepperende houten gezondheidssandalen als de overbekende Birkenstokkers
  echt iets voor Nordic Wokkers!
  Mag ik verder de popsong "These boots are walking" van Nancy Sinatra aanbevelen!
  Aanbeveling!Reactie is geredigeerd

 15. Rene Scheffer zegt:

  Eline….daar doe ik het voor, vooral hardwerkende vrouwelijke ZZP ers gun ik een verzetje.
  Cees in C…ik houd het steeds korter vol en de wachttijd is voor mij gewoon een "terras" in de winkel of ervoor dat ik zelf creeer.
  Karin…..jij hebt me door.
  Paco…..ze bracht wel een nuance aan, hangt af van het gebruik.
  Gala…kennelijk, ik heb denk ik ook een soort onderbewustzijn/instinct
  Fred…..lachen ! en thanks.Reactie is geredigeerd

 16. kees smit zegt:

  Leuk blogje, Rene. Elsje heeft laatst laarzen gekocht omdat ze op carnaval op school als gelaarsde kat kwam. Ze haalde ze voor 20 euro bij de Bristol, en ze vallen helemaal niet tegen in het gebruik! Tip dus?

 17. RokSterNL zegt:

  Ik vind laarzen een mooi schoeisel, bij uitstek de dameslaarzen. Ik draag ze zelf als man overigens ook graag. Vooral bij vrouwen staat het ook erg sexy, afhankelijk van het model natuurlijk. Als man kan je niet op elk soort dameslaars lopen. Ik kies altij de wat neutralere modellen.
  Geef mij maar vrouwen die laarzen dragen, staat veel leuker dan gewone schoenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s