Volkskrant van 22 november 2009 – Krijgt Noord Holland Innovatieprijs?


"Provincie werkt wachtlijsten in jeugdzorg weg". (VK 22 november 2009)

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn voor bijna alle provincies een bron van continue aandacht en zorg. Van het Rijk was geen extra geld meer te verwachten. De Provincie Noord Holland heeft vorig jaar september eenmalig extra middelen weten te verwerven door een handige bancaire actie. Andere provincies hebben het nakijken, die hebben voorzichtigheid laten prevaleren. Het resultaat wel alom bewondering.


De Journalist
: Hoe hebben jullie de middelen binnen gekregen?. 

De gedeputeerde: Zoals u weet hebben we behoorlijk wat reserves. We hadden dat uitstaan bij de Bank van Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank,. Het rentepercentage was 3,9 %. Daar waren we tevreden mee. Het strategisch vermogen van 100 miljoen euro leverde zo’n  3,9 miljoen euro op. Dit bedrag is al verwerkt in onze staat van reserves en het rentedeel gebruiken we voor de meerjarenbegroting. Toen onze financiële afdeling met het voorstel kwam te herbeleggen waren we als college enthousiast.

De journalist: U wist dat er een risico werd genomen?

De gedeputeerde
: Tot op zekere hoogte. Maar we zijn wel met een Triple A bank in zee gegaan. We hebben nog contact gehad met de Nederlandse bank en die gaven ons duidelijk groen licht.


De journalist:
 Het heeft er wel even om gespannen.


De gedeputeerde
: (schuddebuikend lachend) Ik zag de krantenkoppen in mijn ergste dromen al voor me. Toen er eind september signalen vorig jaar uit Ijsland binnen kwamen schrokken we wel even, maar gelukkig was de bancaire onrust binnen twee dagen voorbij.


De journalist
: Leg eens uit wat jullie gedaan hebben met die winst?


De gedeputeerde
: Twee dingen. In eerste instantie hebben we de eenmalige winst ingezet voor eenmalig actie. Het ging om ruim 1,2 miljoen euro extra rente. Daarvan zijn 580 hulptrajecten ingekocht voor directe zorg voor de meest schrijnende gevallen. Ik heb daar en ontzettend goed gevoel bij. Jeugdzorg is een core business van ons en met de extra rente hebben we voor de belastingbetaler en voor onze hulpbehoevenden een win-win situatie gecreëerd: meer inzet voor het zeefde geld.


De journalist
: en het tweede punt?
De gedeputeerde:  de helft van de "winst " is vanaf 2010 als structurele bijdrage ingeboekt voor verbetering van de kwaliteit van de jeugdzorg, die 600.000 euro levert een doorslaggevende bijdrage aan de kwaliteit. Van een 6-  maken we nu een 7. De andere helft houden we in portefeuille voor eenmalige acties, zoals extra zorgtrajecten.  

De journalist:  Waarom hebben de andere provincies uw voorbeeld niet gevold?

De Gedeputeerde
: Onterechte angst. Groningen heeft slechts een klein deel herbelegd.  


De journalist
:  Nog meer reacties gehad?


De gedeputeerde:  
Misschien mag ik het niet zeggen, maar we kregen telefonisch de complimenten van Wouter Bos nota bene. Hij vond  de actie een mooi voorbeeld van actie in belang van de belastingbetaler, burger en de zorgbehoevenden en dat terwijl hij normaal zijn "eigen"  BNG promoot. Kijk we worden zelf niet beter van de herbelegging bij Icesave, maar we werken voor de belastingbetaler. Daarom zijn we ook trots op de nominatie voor de innovatieprijs openbaar bestuur.   

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-10. Bookmark de permalink .

4 reacties op Volkskrant van 22 november 2009 – Krijgt Noord Holland Innovatieprijs?

 1. peter louter zegt:

  :)))))), al moet ik als Noord-Hollander eigenlijk huilen.
  Wie een hoge rente biedt, zit zo dringend verlegen om geld dat hij de marges verlaagt. In Haarlem dachten ze zeker dat het weldoeners waren.

 2. pacopainter zegt:

  Complimenten van Wouter B? Vieren dan maar! Neem nog een borrel

 3. Rene Scheffer zegt:

  Peter…een lach, maar wel een serieuze boodschap, hoon en succes liggen dicht bij elkaar en worden bepaald door toeval.
  Paco…doen ik toch wel recessie of nie.

 4. Klaverblad zegt:

  Ik weet nog hoe het hoofd van financiën in de 90-er jaren niet ophield om zijn beleggingen (voor de gemeente) te melden. We hebben er van geprofiteerd.’t Kan verkeren!
  Nu nog vanuit Frankrijk naar Andere Tijden, je vorige blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s