Canarische miniatuurblogjes – Over nylons, Frans Bauer en Scandiaviërs


Hoe was je vakantie vroegen de mensen deze week. Tamelijk Canarisch zei ik en soms liet ik het erbij met wat weerinfo (half bewolkt, winderig en continue 23 graden). Vorig jaar heb ik jullie al vermoeid met vier uitgebreide Canarische blogs. Deze keer -om herhaling te voorkomen- een verzameling van enkele korte associaties en observaties.
 

Terlenka/nylons

We zaten zoals elke avond rond 21.00 uur op een van de terrassen van de homobars (andere zijn er bijna niet) in het grote winkel- en uitgaanscentrum Yumbo. De mensen komen voorbij en het lijkt erop dat Playa del Ingles de raarste exemplaren aantrekt. Ik zie onder andere blonde dellen vergezeld met van die keurige mannen met ruitjesoverhemd en terlenka broek. Op een zondagmiddag in Sluijs kun je die combinatie ook zien.
 
"Terlenka, wat is dat eigenlijk", was de retorische vraag aan mijn vrouw. "Hmm, een kunststof" zei ze. "Ja maar,  is het een merk of een product of een merk dat tot een begrip is geworden? Bestaat het nog, Terlenka" vraag ik haar daarna. "En nylons, hoe zit het daarmee eigenlijk? Of dragen de vrouwen van nu panty’s? Of zijn panty’s eigenlijk een soort nylons?". Van die LB vragen, maar ze blijven in mijn hoofd hangen, tot op vandaag. Mijn vrouw weet bij dat soort gesprekken al dat het een voorbode is voor een blog en wendt zich uiteindelijk als een ongewenst proefkonijn af.  

Frans Bauer

De vrijdagmiddag was Frans Bauerdag. We bezochten Meloneras met het grote Gran Hotel in het luxere deel van Maspalomas (dat weer een deel van Playa del Ingles is). Hier heeft Frans  eind augustus vakantie gevierd. We lopen over de zelfde boulevard, maar vinden helaas niet de ijskraam waar hij voor de camera’s van SBS 6 ijs at.

Het was een huwelijksreis en de kans is groot dat hier zijn aanstaande vierde kind is verwekt (zijn vrouw is 3 maanden zwanger). Op een Nederlands/Canarische site lezen we dat Frans alleen aan het zwembad wilde liggen. Alleen voor het camerateam liet hij zich verleiden tot een korte boottrip naar Puerto de Mogan. 

Ponds meisje 

Ik was 35 tot 38 jaar geleden verliefd op het Pondsmeisje in een  Engelse reclame die in het Nederlands was omgezet. Een jongeman staat met de auto te wachten op zijn date. Die vertoont zich op de tweede verdieping. De jongeman is al in katzwijm door de schoonheid van de donkerharige. Dan komt de clou, ze is zo mooi door gebruik van de crème Ponds. Veel potten Ponds stonden er in de grote supermarkt Carrefour in Vecindario. "Bestaat dat in Nederland ook nog?", vroeg ik aan mijn vrouw en dat was zo. Ik ga eens zoeken of ik het pondsmeisje nog ergens kan googelen


Arguineguin

Een collega keek verbaast toen ze hoorde dat ik naar Playa del Ingles zou gaan. Zij was deze zomer naar Arguineguin (12 km ten westen van PDI) geweest om te surfen. Uit nieuwsgierigheid gingen we er met de huurauto naartoe. En later nog een keer voor de dinsdagmarkt. Het plaatsje is chaotisch, leuk en authentiek. We waren al gewaarschuwd voor de grote betoncentrale.

De menukaarten zijn een verademing en het is er redelijk rustig (behalve op dinsdag). Het strand is grijs en maar grenst anders dan in Playa del Ingles wel direct aan de plaats zelf. En die betoncentrale? Hij detoneert, een mahnmal. Maar ook een baken van hoop, voor de culinaire liefhebber, die door de aanwezigheid vsan deze fabriek gevrijwaard blijft van al te erg toeristenvoedsel. 


Scandinaviërs

Veel meer nog dan vorig jaar leek Gran Canaria een zuidelijke hangout voor de gewone Scandinaviër, dit gezien het vele aantal skandalblatter en het uiterlijk. De steakhouses en restaurants die moeite doen om de Noordelingen binnen te krijgen met "Skandinavische kuche" zijn in mij ogen niet eens aandoenlijk. Drinken, veel drinken, matig/flauw eten en duur, dat is mijn associatie met de Skandinavische keuken met flauwe vis in witte saus, aardappelpuree en dure drank.

Bovendien hebben Scandinaviërs iets lulligs/politiek corrects, waar ik uitslag van krijg. Van de betere films ken ik knappe Zweedse vrouwen.  Ik heb er op GC slechts één gezien met man en vier dochters bij de papagaaienshow in het Palmitos park. De rest was Scandinavische George en Mildred (en die hebben dan nog humor en zelfspot). De getatoeëerde Denen, nuffige Noren en drinkende Zweden heb ik  maar gelaten voor wat ze zijn. Finnen laat ik nog even buiten beschouwing.

Papagaaienshows

Als volwassen mens ga je zonder kinderen niet snel naar een  papagaaienshow. Direct na aankomst zagen we bij ons bungalowcomplex Dragon Club II (foute naam voor zeer relaxed en ruim opgezet bungalowcomplex) al wat groene krijsers in de palmboom, Agapornussen. Eerst dacht ik aan neppers voor de toeristen, met batterij. Ze bleken echt.

Rozanne hadden we al dagen opgewarmd voor het Palmitos park met de papagaaienshow. Het was het hoogtepunt van haar vakantie en daardoor ook van die van mij. De olijke papagaaien deden de grappigste kunstjes. Drie dagen later in het Crocodillopark was er ook een papagaaienshow. Ook daar was het dolle pret voor Rozanne.

San Fernando  – eten

Niet dat we in PDI slecht aten. Het was meestal redelijk tot goed met een hoofdgerecht van 9-11 euro en een fles Vina Sol voor 13 euro. La Liguria, een echte Italiaan aan de Avda Tirjana (net onder Yumbo) was de allerbeste.    

Voor mij was San Fernado ook een hoogtepunt. Net 300 meter buiten de kern van Playa del Ingles. Hier wonen de gewone Canarios, hier is een ROC, stadion, politiebureau, een Spar en een Hyperdino, voor goedkope boodschappen. In de straat van de Hyperdino zijn ongeveer 6 café/restaurants, sommigen zijn meer tapasbar.  

Een ervan is "Codorniz", waar we om 17.00 uur wat bier, wijn en kaas hadden. De menukaart trok me en deze had ik op Gran Canaria nog niet eerder gezien. Ouderwets goedkoop Spaans met drank. We hebben er niet gegeten, maar dat komt nog wel een keer. De foto zegt genoeg. Ik denk dat ik ga voor de sopa marisco, paello de pesco en de pudin flan. De wijn komt er gratis bij.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-11. Bookmark de permalink .

17 reacties op Canarische miniatuurblogjes – Over nylons, Frans Bauer en Scandiaviërs

 1. pacopainter zegt:

  Hadden ze nog geen standbeeld van Frans B?
  Goed dat je weer terug bent

 2. Aad Verbaast zegt:

  Toch nog wel een verrasende vakantie geworden begrijp ik. Weer met veel plezier je bijzondere observaties mee beleefd!

 3. Klaverblad zegt:

  Graag gelezen.
  Een lezenswaardige aanvulling van het reisgidsenproza. Heel persoonlijk ook.
  En wat een leuke kleine meisjes …

 4. Coby zegt:

  Zo te lezen, hebben jullie van alles ondernomen en er van kunnen genieten. Dat van Frans Bauer is wel een hilarisch stukje kennis dat ik ontbeerde….
  Hartelijke groet, Coby

 5. amelie.pardouze zegt:

  Papagaaienshow…klinkt goed en dat is het ook, zo aan Rozanne te zien! 😉

 6. Marjelle zegt:

  Heb je het pondsmeisje nog gevonden, René? 😉
  Heerlijk zo’n temperatuur van 23 graden en m.n. dat laatste echte Spaanse eetterras lijkt me wel wat!

 7. thera zegt:

  Hyperdino? Fascinerende naam…. Ik hoop dat de 32 dino’s van Kylian gewoon in hun mand blijven liggen, ik krijg akelige visioenen van hyperdino’s.
  Weer ouderwets genoten van jouw belevenissen. 🙂

 8. ceesincambodja zegt:

  En, Rene, heb je ervan genoten?
  (Neehee, ik bedoel niet Frans B. en zijn M.)
  Welkom thuis.
  En, hoe was je vakantie?

 9. Maria-Dolores zegt:

  graag gelezen. ik was daar nog nooit, alleen één keer in Torremolinos.
  (middag)menu’s voor € 9,- zie je hier bij ons ook weer steeds vaker.

 10. Rene Scheffer zegt:

  Bedankt voor alle vriendelijke reacties. Ik had net een stuk klaar met een woordje voor een ieder en dan vliegt het draadloze systeem eruit en is alles weg, dus nu maar zo. Blij weer terug te zijn hier, maar kost wel tijd om alles te lezen, want ik heb ook de oude kranten nog, doe dat dan ook maar een beetje.

 11. Antoine zegt:

  Zo te lezen heb je weer een prachtige vakantie gehad, Rene! Jouw beschijvingen maken me nieuwsgierig, ook al vind ik 23 graden aan de frisse kant… 😉

 12. Rene Scheffer zegt:

  Antoine….ach je moet een beetje oog hebben voor het absurde en ongerijmde en dan is het al snel ergens leuk en Gran Canaria is op zich gewoon heel mooi, een mini continent.

 13. petrus zegt:

  Beste Rene,
  druk met eten en papagaaien op GC. Waar een vacantie al niet goed voor is. Maar het moeilijkste blijft het wegwerken van de oude kranten na afloop. Veel leesplezier en weinig stress.
  Bosschenachtgroeten

 14. Prometheus zegt:

  Hi Rene en familie welkom thuis!
  t’is nu 15:13 en ik zit nog steeds in de afterlunchdip.. Maar 2 zinnen maken mij zozeer aan het lachen dat het verteringsproces meteen wat sneller verloopt zodat ik weer geheel monter en fris ben wanneer ik direct om 16:00 naar huis rij!
  De 2 zinnen in kwestie zijn:
  – Als volwassen mens ga je zonder kinderen niet snel naar een papagaaienshow ( moest er erg om lachen,weet niet precies waarom)
  en
  – Eerst dacht ik aan neppers voor de toeristen, met batterij. Ze bleken echt.( bij deze laatste keken er wat collega’s om omdat ze dachten dat ze iets grappigs miste 🙂
  Thx en tot kijk!
  Prometheus

 15. Rene Scheffer zegt:

  Petrus….thanks en kranten zijn nu uit…
  Prometeus…Daar doe ik het ook voor, om te laten lachen, zeker bij mijn Canarische blogs…ennu volgende keer wel een aanbeveling geven!

 16. marsjan zegt:

  Ik vind de foto echt prachtig van je schaterende dochter!! Kijk daar ga je inderdaad voor naar zo’n papagaaientoestand! En dat laatste tentje…inderdaad eten daar een volgende keer! Was ook een beetje in vakantiestemming na je gelezen te hebben! Liefsjan.

 17. Rene Scheffer zegt:

  Marsjan….Thanks, vandaag was ze wat minder uitgelaten, toch wat onder de indruk van Sinterklaas. Altijd leuk wanneer mijn blogs de stemming van anderen -positief- beinvloeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s