November – over workflow, droge natheid, tepels en beperkt zicht.


Een verbindingspeler, een aangever, een tussennummer en een voorgerecht. Geen zaken die tot de verbeelding spelen. November, dus. Een maand van tussen de zomer en winter, van vlees nog vis. Waar oktober zich kenmerkt door mooi verkleurend blad, droogte, herfsvakantie, kastanjes en nog wat warme 20 graden zon, is november donker en nat.

Zelfs een dag als vandaag en ook gisteren met windstilte, ietwat zon en rond de 12 graden spreekt niet tot de verbeelding. De kennelijke droogte is er een van kille natheid, heb ik net gemerkt bij het bladvegen.

December kan vooruitkijken, naar het nieuwe jaar en naar de langere dagen. Het geeft verlangen naar voorjaars- en zomervakanties. In november kan dat nog niet. Het vergezicht wordt onttrokken door het kolos dat december heet, met al haar donkerte, lengte, vadsigheid en dwingelandij. November is ook geen maand van vakantie en geen maand van hoop. November is niet voor niets een maand met mist.
 
Geen maand van aprilbenen en kortgeroktheid. In november zien we ook geen door koelte, opwinding dan wel interactie met de stof zichtbaar groeiende tepels. Het is een maand van donker wollig zwart en purper en hoge laarzen. Alleen het getrainde oog en de liefhebber zien kans lichamelijke opwinding te generen door deze lagen leer en textiel.  

November is wel een maand van voetbal in haar volle omvang  en dat zijn er maar 5 per jaar. Dat geeft in november rust en dat is een pré.
Naast november zijn dat september, oktober, maart en april. In alle andere maanden is er het risico van winterstop, afgelasting dan wel de te lange zomerpauze.

Op het gemeentehuis is het een maand van enige nervositeit, ook in politieke zin met het vaststellen van de begroting 2009. Waar het jaar 2008 in april en mei allemaal net goed op gang gekomen is, werd het door de lange zomer ruw verstoord. September is een opstartmaand en oktober een maand van gestaag werken en al bijna oogsten. In november wil ik daarmee samen met mijn collega’s doorgaan. Eigenlijk zit ik al weken in een workflow. Maar dan zijn er plots de eerste oekazes. Hoe staat het met de budgetten 2008 en het jaarplan 2009?

November, dus. De nervositeit was er gisteren ook bij het gemeentehuis. Maar deze keer vanwege de komst van Sinterklaas. Mijn dochter hadden we vooraan het hek gepositioneerd. Na 15 minuten stond het 10 rijen dik achter haar. Haar kleine hoofd tussen de spijlen van het dranghek. Sinterklaas zag haar staan en ze kreeg een hand. Ze was stil, maar later nog steeds zichtbaar onder indruk.

Het is morgen immers alweer 17 november.We zakken bijna af van deze beboste hoge en mistige heuvel, die november heet. Nog een zware col van de buitencategorie en we kunnen weer echt vooruitkijken.

   

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-11. Bookmark de permalink .

12 reacties op November – over workflow, droge natheid, tepels en beperkt zicht.

 1. Wilma zegt:

  Maar mooi dat jij van zo’n onbeduidend maandje zo’n variabel blog kunt maken! Even terzijde, ik ga 24 nov wél op vakantie!

 2. Beus zegt:

  Het jaarlijks terugkerend ritme van weer, werk, Sinterklaas en sport lijkt opeens tot je door te dringen.
  Wat een saai rot leven als ik het zo lees, maar wel leuk beschreven.Reactie is geredigeerd

 3. Manus zegt:

  dat ene onderdeel in de titel: ik werd gelijk het verhaal ingezogen…

 4. Aad Verbaast zegt:

  Weer heerlijk om te lezen. Je bent een meester in het kunnen combineren van ogenschijnlijk onbeduidende details, tot iets samenhangends!Reactie is geredigeerd

 5. hippo zegt:

  hoe onbeduidend het ook moge lijken, zonder verbindingsspelers ligt de degradatie op de loer 😉
  leuk stuk,
  gr. hippo

 6. Antoine zegt:

  Boeiend verhaal, hopelijk ben je snel van deze novemberdepressie af 🙂 Ik zit in de omgekeerde wereld, hier is november de laatste lentemaand, gepaard gaand met fikse plensbuien, enkele grijze dagen en vooral tropische hitte. Lichtpunt is wel dat de stad wordt aangekleed met kerstversieringen, hetgeen je doet verlangen naar de warmte en gezelligheid van de kerstdagen, over dik een maand 🙂

 7. Klaverblad zegt:

  Je hebt inmiddels een uniek oeuvre op het VKBlog. Met niets en niemand te vergelijken. Aad geeft een rake typering.
  Het gewone, alledaagse krijgt vaak een extra dimensie door de compositie en verteltrant. De mensen die er optreden zijn heerlijk gewoon. De erotische beelden prikkelen het lesgenot. De dochter wordt bijna een eigen vroeger kind.
  En dat alles geschilderd in de herfsttinten waar ik zelf zo van houd.

 8. Klaverblad zegt:

  Ook wat later dezelfde opinie onder de juiste avatar.

 9. Patricia Van Lubeck zegt:

  Hier ook lente, net als bij Antoine. Maar het zal voor mij nooit kloppen. In november hoor je te huilen met een zak over je kop.Reactie is geredigeerd

 10. ceesincambodja zegt:

  Toch een bof dat je in Nederland woont, Rene. Het weer is een schier onuitputtelijke bron van inspiratie.
  Ik herinner mij de inderdaad eindeloze, vadsige decembermaand. Maar dan komt januari er nog aan. Die duurt gevoelsmatig tot maart. Het wil maar niet licht worden ’s morgens op de fiets met wanten en druppels aan je neus.
  Ik wens je veel sterkte.
  (Gelukkig heb jij nog jonge kinderen en Monopoly.)Reactie is geredigeerd

 11. pacopainter zegt:

  Voetbal sleept mij door die k–winter heen

 12. Rene Scheffer zegt:

  Wilma…thanks, ow waarheen? Afrika?.
  Beus…tis minder erg dan het lijkt; november was gewoon een hangup voor wat bon mots.
  Manus….was de bedoeling, om boven 20 aanbev. te komen heb je soms kunstgrepen nodig .
  Aad en Hippo …..Thanks, we blijven doorgaan
  Antoine…Thanks, ja daar is alles anders. Even goed nadenken plus 6 dat is dus mei!
  KB…Thanks voor de complimenten. Oeuvre, mooi woord; Chroniqueur van het alledaagse; Jan Mulder was voor mij 20 jaar geleden het voorbeeld, hij heeft alleen wat minder woorden nodig. See u 2 morrow!
  Patricia….mei in Nieuw Zeeland, hoe zal zijn, sappige groene weiden en schapen.
  Cees in C…..ach, eigenlijk lijd ik er niet eens onder. Maar die drie maanden zijn herkenbaar; vorige Pasen eind maart was ik in Zeeland, 15 cm sneeuw in Vlissingen
  Paco….herkenbaar, alleen die stomme vriendschappelijke wedstrijden, dan nog liever bekervoetbal op sbs 6Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s