Over buschauffeurs, thuishulpen en postbodes – kantinegesprekken


Bij ons op kantoor is het in de kantine tamelijk beschaafd. In de zomer gaat het soms over vakantiebestemmingen, maar verder vaak over de reorganisaties, wat bestuurlijk en ambtelijk gedoe rondom bepaalde dossiers en regelmatig over politiek. Over voetbal  en vrouwen gaat het doorgaans niet, voorzichtige pogingen van mij worden doorgaans in de kiem gesmoord.    

Het gezelschap is een bont wisselende verzameling van zzp’ers, Bmc’ers, juristen, beleidsmedewerkers, adviseurs, it’ ers, griffiers, passanten etc. Vooral over politiek zijn de discussies soms fel. Mede door de aanwezigheid van enkele liberalen en elite liberaal progressieven. De mensen hier kennen me als een vriendelijke babbelaar, maar soms word ik bozig en draaf ik even door.

SP

Deze keer ging het over partijen, de SP kwam aan de orde en er werd wat badinerend over gesproken. Ik zat met mijn broodje paling. 

 

Ik eet sindskort wat vaker broodjes paling in plaats van kaas of ham nu ik weet dat door het afschaffen van de ww premie mijn inkomen er alleen daardoor al volgend jaar netto 50 euro per maand op vooruit gaat.Die impuls is in juli 2008 al besloten door het kabinet in het belang van de economie neem ik aan. En dan vraag ik me nu af  voor "welke, dan wiens economie" dat toen -nog voor de financiele crisis- bedoeld is geweest.

 
Ik voelde wat bozigheid opkomen, wat denken die liberalen wel niet. "SP ers moeten we koesteren", mompelde ik met volle mond. "Haha, alsof het een bedreigde diersoort is", schaterden ze. Pas maar op" zei ik. "Het lachen zal jullie nog wel vergaan".

Buschauffeurs, de postbodes en de thuiszorgmedewerkers

Toen ik mijn mond leeg had zei ik:  


"Kijk eens naar de buschauffeurs, de postbodes en de thuiszorgmedewerkers. Eerbare beroepen. Maar nu?. Die mensen zijn de laatste jaren de middenklasse uitgejaagd. Van de onderzijde van die klasse zijn ze door u soort mensen in de grote pool van junkbanen getrapt, met alle gevolgen van dien. Een fatsoenlijke CAO, goede werk en rusttijden bezorgen mensen ook een gevoel van waarde. Menig  buschauffeur knalt nu met 50 km over de drempels. En gelijk hebben ze.  Door een van de hoogste bazen werd vorig jaar geopperd dat ze het te goed hadden, ze moesten zich maar eens vergelijken met taxichauffeurs en touringchauffeurs. Bij allerlei particuliere pakketbezorgers kun je soms beter het plasma scherm even wegzetten. En thuiszorgmedewerkers zullen er weldra niet meer zijn.

U, liberalen, en elite-progressieven
, u heeft dat op u geweten! 12 euro bruto is nog teveel voor een thuiszorger, dat moet volgens u 10 euro zijn. Nu weten jullie liberalen dit soort nare gevolgen meestal weg te masseren door te reppen over core-business, noodzakelijke outsourcing, marktconformiteit en eigen verantwoordelijkheid van lagere overheden en contractpartners. Maar hadden de grote banken hun toezichthouders en regeringen in de zomer van 2008 ook niet een soortgelijke warme deken van mooie woorden? En zie nu eens
!
 
De tafel viel stil.

D 66

Op de trap naar beneden kwamen we nog te spreken over Pechtold, wiens partij vooral door hem weer stijgt in de peilingen. Er werd met trots over gesproken. En op zich lijkt me die Pechtold absoluut geen slechte politicus, integendeel. Ach zei ik: 


"Die man kan goed praten, maar dat kunnen Jan Mulder, Jort Kelder en clown Bassie ook en daar gaan we ook niet op stemmen. En zijn partij? Dat is toch niet meer dan een partij voor de leuke maar wat overbodige dingen, zoals je vroeger het pretpakket op school had. Nu is het doorgaans prettige soort mensen dat D’66 aantrekt en bundelt nog de  meeste wezenlijke meerwaarde van het bestaan van deze stroming. Maar zouden ze ooit in staat zijn een doorslaggevende rol te spelen in (al is het alleen maar dat-) de meningsvorming over wezenlijke sociaal-maatschappelijke-economische zaken?"

Tenslotte

Natuurlijk draafde ik in de kantine iets door maar toch. De hoofdstroming, de liberaal-economische scherm elite, met GL en D ’66 in de slipstream (met p of b maakt in deze context niet uit) zegt te handelen in het belang van de belastingbetaler (zo laag mogelijk) en consument (zo goedkoop en goed mogelijk) kan er uiteindelijk toe leiden dat bepaalde wezenlijke producten en diensten niet of nauwelijks meer aangeboden worden en dat is in niemands belang, ook niet dat van de belastingbetaler en consument .

Een derde goedkope vakantie naar de Canarische eilanden is zo te boeken, en niemand die me tegenhoudt bij het kopen van een vierde plasmascherm. Een ZZP er in huren voor 90 euro kan ook. Maar wezenlijke diensten als BSO met een wachttijd van minder dan een hafl jaar, goede thuiszorg, een keurige postbode en een veilig rijdende en rustige buschauffeur zullen -als we niet uitkijken- nog schaarser worden. 

        

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-11. Bookmark de permalink .

18 reacties op Over buschauffeurs, thuishulpen en postbodes – kantinegesprekken

 1. Beus zegt:

  Je zou eens wat vaker uit je slof moeten schieten.

 2. Jewel zegt:

  Ik denk dat de sint je sloffen gaat geven!!!!

 3. Antoine zegt:

  En ik maar denken dat de politiek de Nederlanders in het algemeen koud laat 😉 Ik leef nu in een land dat vooral de socialistische gedachte koestert, met wat communistische trekjes. En dat terwijl een zeer kleine minderheid bulkt van geld en bezit. Al met al lijkt het land tot dusver niet erg veel last te hebben van de wereldwijde crisis, het rekent alsnog op 4 procent groei volgend jaar. Maar als de crisis nog doorzet, zie ik het ook somber in hier, dat veel ontslagen zullen vallen bij internationale en op export gerichte bedrijven…

 4. Rene Scheffer zegt:

  Beus….kweenie, doe ik heel soms, maar mijn kernkwaliteit is toch het praten over niets op een manier dat dat niets iets wordt.
  Jewel…zie boven, maar ik zit vaak in de laptop/tv – stoel met sokken aan, dus zijn ze welkom
  Antoine…in Nederland zijn er hooguit 150.000 tot 300.000 mensen met wie je inhoudsvol over politiek kan praten, dus maximaal 2 % van de bevolking.

 5. jacob hesseling zegt:

  @Rene: fantastrisch wat je allemaal zegt en beschouwt,wil je echt nog lang blijven werken, dan zou ik maar een broodje extra nemen en niets meer zeggen.:)

 6. Klaverblad zegt:

  Gezellige kantine. Zou me er wel thuis voelen en dan zijn er minstens twee die over voetbal willen ouwehoeren.

 7. Aad Verbaast zegt:

  Ik ben altijd in voor een goed gesprek over politiek. Zelfs uithuilen en uit de slof schieten mag. 🙂
  Aanbevolen!

 8. Marjelle zegt:

  Ik hou wel van mensen die met enige passie ergens over kunnen praten, René, en ik ben het met je eens trouwens. 🙂

 9. ceesincambodja zegt:

  Rene, je had mij absoluut aan je zijde gehad in de Kantine.
  Dan had ik nog wat olie op het vuurtje gegooid: ‘Was Marcus Bakker er nog maar…

 10. Catharina Anna Maria zegt:

  hear hear!

 11. PACO PAINTER zegt:

  Pechtold is er voor Pechtold.EEn linksrecht marcherende WIlders,zeg maar.

 12. de Stripman zegt:

  Goed gesproken !
  Maar met die broodjes paling moet je minderen, hoor. Het gaat helemaal niet goed met de palingstand…;o)

 13. petrus zegt:

  Beste Rene,
  Je hebt zeer naar mijn hart gesproken en geschreven!Van mij mag je vaker bozig worden.
  waarvoormijndankgroeten

 14. prometheus zegt:

  Eens, Maar vrees een beetje het nadeel van het geprezen poldermodel : opgedrongen cao’s waarbij het stakingsrecht, door ‘consensus’ tussen de werkgevers en – nemers wordt ontnomen.Meer zoals dat in Frankrijk gaat zou wellicht helpen,hup de boel plat en voor jezelf opkomen.Dat zou mensen meer doordringen van de ontzichtbare maar meer dan noodzakelijke dienstverleners zoals Bert de buschauffeur,Piet de postbode en Thea thuiszorgwerker.Wellicht wil 2x+ modaal er dan wel een vierde lcd schermpje of een derde tripje voor laten..nah ja zou het?

 15. thera zegt:

  Man, man, wat een afkortingen, maar eh… Na vertaling kan ik mij er wel in vinden. Jaja. 🙂
  Een keertje per 3 jaar Canarische eilanden zou ik ook al heel prettig vinden. En een LCDtelevisie lijkt me ook al heel wat. Maar goed.. Dat zijn maar kleinigheden…Reactie is geredigeerd

 16. sprakeloos zegt:

  Hulde en mee eens, maar als er een paar hardline SP-ers de discussie zou aanzwengelen in een andere richting dan zou ik ook de blinde vlek willen opzoeken, maar hoeveel kom je die tegen op een gemeentehuis?
  In de zorg is het aantal SP-ers vrij groot, hoe zou het komen?

 17. Rene Scheffer zegt:

  Jacob H….. Ach we hebben bij ons een redelijk open cultuur
  KB…Wie weet ooit, als D 66 wethouder van buiten de raad
  Aad V…Thanks, ik zal eens wat meer afwisselen qua stijl
  Marjelle en Cees…..Blij met medestanders, ik houd ze in de binnenzak bij een volgende kantinediscussie.
  CAM…Graag gedaan
  Paco…Ik moet me net iets voorzichtiger uiten als ambtenaar, u is al risee van het gemeentehuis aldaar.
  Stripman….Vandaag had ik Surinaamse kip bij de Hema, even een time out
  Petrus….Thanks, zo af en toe, er komt weer een wat bozig blog aan.
  Prometeus…..Dank voor uw steun! Ennu, tussen de regels door zeg ik in feite dat die 50 euro per maand netto weggegooid geld betreft. Voor mij had het niet gehoeven, maar het is uit angst voor verlies van steun van middenklasse-plus dat men deze groep met douceurtjes wil apaiseren.
  Thera……Ja zijn er veel, maar je bent het toch wel met me eens?
  Sprakeloos ….. Thanks voor uw steun.
  Door dit blog hoopte ik ook een nieuw lezerspubliek te bereiken. Oogst = 2, Catharina Maria Anna en Jewel!

 18. Rene Scheffer zegt:

  Ik lees dit na ruim anderhalf jaar nog eens na. Maar nog steeds actueel en wat nog mooier is. Ik krijg met terugwerkende kracht gelijk!
  Schoonmakers worden meer gewaardeerd en aanbestedende bedrijven nemen nu hun verantwoordelijkheid. Bij de thuiszorg zijn we af van de Europese aanbestedingen en kunnen gemeenten dit niet meer als aflaat gebruiken voor minder sociaal gedrag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s