Het kerstpakket – over Farizeeërs, lullo’s en de evolutie.


Het is een lullig gedoe dat gesleep met een kerstpakket. Ik ga met de fiets naar het werk en heel soms neem ik de bus. Ik heb wat afgesjouwd de laatste jaren. Ik weet nog dat ik meestal het gevoel had dat al die mensen die me zagen zoiets zouden denken van "ach een employee, een ambtenaartje, wat een lullo". 

In de bus is het helemaal erg. Je zit met dat pakket op je schoot en door de zwaarte wordt je jas strak tegen je lijf aangetrokken, waardoor je als een ingedeukte Michelin man de blikken van de anderen moet verdragen. Het appelleert echter wel aan mijn primaire lustgevoel, een doos of bak met spullen om te eten of te drinken. Dit jaar hadden we op het werk de keuze. We kregen een briefje met drie keuzemogelijkheden. Een waardebon van 35 euro. Flessen wijn ofwel een storting aan een aids project in Zuid Afrika..  

Ik woog het af en belde zelfs mijn vrouw. Bij de meest wezenlijke beslissingen op het werk doe ik dat niet maar nu wel. Een kerstpakket is iets als een jachttrofee,  een oogst, een teken van sterkte. De man komt ergens mee thuis om zijn gezin te voeden en dat roept dan weer evolutionaire tegenreflexen op, zeg maar de drang om het gezin verder te vergroten, cq. het loslaten van de verdedigingslinie,  nu de man zijn sterkte weer eens toont.


De Keuze

Die waardebon? Ik kan ook naar de pinautomaat lopen en 35 euro pinnen. Dat kan deze tijd heel makkelijk omdat naast het salaris ook nog een 5% eindejaarsuitkering, het persoongebonden budget en het bedrag van de levensloopregeling, is gestort. Bovendien vervalt volgend jaar de WW premie, hetgeen me 50 euro netto per maand oplevert en is benzine ook al 50 euro per maand goedkoper dan enkele maanden geleden. Een waardebon is een druppel op de gloeiende plaat.  

Ik koos voor het wijnpakket. Dan zou er nog iets van verassing inzitten. Op zich hebben we genoeg wijn in huis. Daarnaast lukt het me bijna altijd om flessen voor 50 % van de prijs te krijgen bij Gall & Gall. Natuurlijk officieel bij de "Wilde wijndagen" maar ook de weken en maanden erna zijn er van die hoekjes waar 25 of 40 % korting bij staat. In twee Gall en Gall zaken kennen ze me al zodanig dat ze me, wanneer ik de zaak binnenkom, direct meetronen naar het hoekje en samenzweerderig zeggen… "voor u 50 % natuurlijk meneer". Daardoor drink ik doorgaans flessen van rond de 6 tot 8 euro (voor mij dan 3 tot 4).


Dan de storting voor het aids fonds?  Natuurlijk volstrekt terecht dat de gemeente dit faciliteert en stimuleert. Alleen bij mij kwam mijn Christelijke opvoeding naar boven.
Ik zou het briefje moeten invullen en dat zou via mijn baas naar de kerstpakketten afdeling gaan. Met een instemmend knikje zou men vaststellen "ja die Scheffer, verbaast ons niet, sociale man, zit ook in de OR, het zou raar zijn wanneer juist hij iets anders had gekozen".

De dozen kwamen binnen. De chef deelde ze uit. Het waren drie flessen van de betere Argentijn. Ik vroeg mijn chef of ik de enige was. Neen, dat zeker niet, hij noemde verder geen namen.
De doos staat op mijn kamer en nog steeds. Mensen zien de wijn en ze aarzelen of ze willen zeggen "jij? Je verdient toch genoeg en je koos niet voor het goede doel?. " 

Farizeeërs
Ik heb mijn verhaal dan snel klaar

"Farizeeërs en Tollenaren, zij zullen als laatsten het Koninkrijk Gods betreden. Een Farizeeër dat wil IK niet zijn, een schijnheilige, iemand die op de eerste rij van de kerk zit en zich laat zien, hij of zij die met veel aplomb en voor iedereen zichtbaar tien euro op de collecteschaal legt. Iemand die op zijn werk aankruist dat hij gaat storten voor een goed doel. Aan goede doelen geven overigens  genoeg. We adopteren misschien binnenkort ook nog eens een ezel en die ezel kunnen we dan weer aftrekken, van de belasting."
 

Ze druipen wat schaapachtig lachend af.

Al schrijvende heb ik spijt. Al die goede flessen wijn komen in het rek. Mijn vrouw pakt wat ze het eerste ziet en zo is menige fles wat duurdere "kerstpakket" wijn ongemerkt gesneuveld.  Neen dan vorig jaar. Ook een lijstje, maar nu met alleen moderne hebbedingetjes van 30 euro uit een folder. We streepten wat aan stuurden de kaart op en hebben nooit iets ontvangen en dat was ook maar het beste.

   

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2008-12. Bookmark de permalink .

20 reacties op Het kerstpakket – over Farizeeërs, lullo’s en de evolutie.

 1. Mo zegt:

  Een keuzepakket, zo hebben wij ze niet! Bij ons wordt er gerouleerd: het ene jaar een ‘traditioneel’ kerstpakket, het andere jaar een fles champagne met cadeaubonnen en het jaar erop een folder met hebbedingetjes. Waar ik overigens bioscoopbonnen voor heb gescoord.

 2. Aad Verbaast zegt:

  "Kerstpakketten" vind ik persoonlijk een van de meest vreemde verschijnselen/gebruiken in Nederland die ik kan bedenken.
  En zovelen vragen aan elkaar: "En? Heb jij je kerstpakket al gehad?"
  Daar kunnen bedrijven en instellingen toch wel wat creatiever mee om gaan lijkt me..

 3. kees smit zegt:

  In de loop van de jaren met ik met allerlei soorten kerstpakketten thuisgekomen. Vaak amper achterop de fiets te vervoeren, maar dan was er wel eens een huismeester die het me thuis kwam bezorgen. Het liefst hadden we maar een doodgewoon pakket met blikjes, dozen en flessen van net iets andere merken dan we zelf in de super zouden kopen.

 4. Wilma zegt:

  Goed zo Rene, geen schijnheiligman! Al zou ik voor de waardebon gegaan zijn.

 5. pacopainter zegt:

  Toen ik nog bij een baas werkte kreeg ik ook altijd een pakket.Maar voor ik naar huis ging werd er door het personeel nog ergens een borrel gedronken.En altijd kwam ik thuis zonder kerstpakket.
  Mooi geschreven weer, Rene

 6. peter louter zegt:

  Na vier jaar onophoudelijk gedonder over de inhoud van kerstpakketten besloot ik als directeur van een bedrijf dat het mooi was geweest. Eenzijdig besloot ik het budget voor kerstpakketten voortaan beschikbaar te stellen voor een goed doel. Dat mocht de ondernemingsraad bepalen. Het is zonder enig probleem ingevoerd alsof iedereen die kerstpakketten eigenlijk al zat was.

 7. cor zegt:

  aardig verhaal en je had tenminste een keus; die kreeg ik op mijn school niet; een kurkentrekker, sleutellampje. en een overlevingszakmes, van jaar tot jaar werden die verrassingen curieuzer

 8. Rene Scheffer zegt:

  Mo….dan hebben wij het zelfde systeem, rouleren.
  Aad V…ach ze proberen wat, goed bedoeld meestal, maar het houdt iets treurigs.
  Cees ….ach straks verlangen we weer naar potten met kersen op sap.
  Wilma….toch wel een beetje door het zo op te schrijven…
  Paco…Thanks, zo kan het ook, uitdelen in een kroeg, leuk.
  Peter L….Ach als je ze verder maar goed beloonde met geld of aandacht.
  Cor…scholen, die hebben niet veel geld voor dat soort dingen, dan krijg je dat.

 9. elsje dijkstra zegt:

  Bij mij op school is ook een keuzepakket. Ik vergeet steeds te kijken, je moet inloggen op een speciale site en dan denk ik weer, oh ja, doe ik nog wel. Tot ik in de docentenkamer kwam en me de vraag voorgelegd kreeg: wat heb jij gekozen? Het voelde alsof ik moest bekendmaken op wie ik had gestemd bij de verkiezingen. Een hopeloos gebrek aan privacy.
  Ik ga hier dus ook niet vertellen wat er in mijn kerstpakket zat – ze lezen mee op school.

 10. Klaverblad zegt:

  Vooropgesteld: franje hoort bij het leven. Ik heb als wethouder destijds voor het behoud van kerstpakketten gestemd. Zag in het onderwijs, op de scholen, dat zo’n pakket als "gebaar" goed werd ontvangen. We kunnen niet alleen leven met principes. Tja, over de vorm, de keuze kan gesteggeld worden.
  Zoals gewoonlijk een heerlijk eerlijk blog. Nooit wil je jezelf beter voordoen. En dat pleit vóór kerstpakketten. Die goede doelen Peter moet niet de baas, maar de werknemer zelf kunnen bepalen.

 11. Zoë zegt:

  het Medisch Centrum Boven de Rivieren geeft elk jaar veel geld aan een kliniek ergens in de binnenlanden van Afrika. Het personeel krijgt een kleinigheidje (een das, een handdoek, een ochtendjas, een horloge, een weekendtas enzovoort). Van de staf van de afdeling cardiologie krijgen we meestal ook nog een fles wijn of een cadeaubon.
  Alles beter dan zo’n doos vol met blikjes, nootjes, patés en anderen potjes die je nooit openmaakt.

 12. marsjan zegt:

  Goedzo!! Ik weet het niet…al die goedbedoelde doelen. Tuurlijk als eerste denk je aan het goeiedoelgevoel. Maar dat beslis ik eigenlijk liever zelf. Ik had ook voor de wijn gekozen om daarna op de site van het goede doel een bedrag over te maken…gewoon privé zonder dat iemand er van zou weten… (Wel gelijk en niet na 2 flessen wijn want dan valt het bedrag veuls te hoog uit ben ik bang…)Reactie is geredigeerd

 13. Patricia Van Lubeck zegt:

  Hahaha, een heerlijk decemberonderwerp, ja. Ik voel ook meteen een log opkomen, maar ik hou ‘m wel in tot volgend jaar :)))

 14. ceesincambodja zegt:

  Valt me toch een beetje van je tegen Rene.
  Ik had toch op zijn minst verwacht dat je mijn project bij de PV had aangemeld als ‘goed doel.’
  Volgend jaar beter!

 15. Geroma zegt:

  Dit jaar worden op mijn werkpleker voor het eerst tegoedbonnen uitgedeeld voor een x-bedrag.
  Die wissel je dan in om er vervolgens je eigen kerstpakket mee samen te stellen via een kerstpakket-kraam-markt op het werk.
  Op zich origineel bedacht, maar iets omslachtig. Voor mij hoeft het allemaal niet zo.Reactie is geredigeerd

 16. coby zegt:

  Blijkbaar is het zo bij kerstpakketten dat je hoe dan ook altijd het gevoel krijgt het verkeerde te hebben gekozen…
  Ooit had de gemeente waar ik werkte en waar zìj toen over beslisten zonder dat wij ook maar iets wisten, de kerstpakketten in de ochtend laten bezorgen. Iedereen had het die dag razend druk en om 17.00 uur pakte de eerste collega zijn kerstpakket op en keek er in. In alle pakketten bleek een in principe ingevroren kip te zitten. Het laat zich raden hoe die kip er aan het eind van de dag uitzag en ook wat iedereen die avond heeft gegeten….
  Hartelijke groet, Coby

 17. Antoine zegt:

  Als uitzendkracht, werkstudent, stagiair heb ik nogal eens naast de kerstpakketten gevist, maar daar was niet niet zo rouwig om. Het leukste kerstgebaar was op een laboratorium op een medisch cenrum, toen er ruim twintig flessen champagne door het personeel werden ontkurkt, en waarbij wij stagiairs er ook bij mochten zijn 🙂

 18. Rene Scheffer zegt:

  Elsje….ach over niets kan zoveel commotie zijn als een kerstpakket, meer nog dan over nieuw beleid.
  KB ….Thanks; u is (een wat Calvinistische) katholiek en daar hoort franje bij.
  Zoe….ja maar, als je daar net zo doet als hier dan zul je erg populair zijn bij de specialisten en worden overladen met van alles!
  Marsjan….je weet het ook niet he, blijft altijd wat dwarrelen met die paketten.
  Patricia….ik was je dus voor, Paashaasblog voor jou dan maar?
  Cees…toen ik het blog schreef, moest ik met schaamte even aan je denken
  Geroma…leuk, maar gedoe inderdaad.
  Coby… heel raar hoor diepvrieskip, absurd zelfs, rare gemeente.
  Antoine…ja dan je ook geen zooi thuis.

 19. Prometheus zegt:

  Kan je als OR man niet je invloed aanwenden om iig de keuze mogelijkheid tav het kerstpakket eruit te wippen 🙂 mens moet al zoveel keuzes maken, en al die extra stress kan de kerstgedachte nooit ten goede komen! Gewoon zo als vroeger,grote doos gevuld met stro met her en der een blikje vis,pak rijst en als klapper op de vuurpijl een fles wijn!Reactie is geredigeerd

 20. Rene Scheffer zegt:

  P….Nu wil het toeval dat ik na 6 jaar uit de OR ben, te druk met andere vergaderingen en werk. Verder mee eens, gewoon een gevulde doos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s