Blankenberge – een pretttige muur van steen


Het Blackpool van de Belgische kust, volks en goedkoop? Dat was lang het beeld dat ik ervan had. Mijn laatste herinnering was van ongeveer 1990. Veel autoverkeer door het centrum en veel gezinnen en groepen op van die trapfietsen. Een vreemde herinnering, vooral omdat mijn grijze Suziki Swift de volgende dag weggesleept was. Hij bleek geparkeerd te staan op een marktplein, dat er de dag ervoor nog niet zo uitzag. Ik hoor het de agent nog zeggen "Den bebording was nochthans juist". Nu wordt er stevig opgeknapt en gebouwd en ziet het er netjes uit.

We zaten met goede vrienden in een heel luxe maar tamelijk klein appartement met mooi uitzicht op zee. De auto kon worden geparkeerd aan de straat van het complex en in 60 meter waren we in de duinen of op de boulevard. En dan is er nog die unieke tram vlakbij. Van Knokke naar De Panne. Kom daar eens om in Nederland.

De kleinheid van het appartement had als nadeel dat voor een nachtelijk toiletbezoek ik vanuit de slaapkamer vier slapenden moest passeren. Twee volwassenen in de woonkamer en twee kinderen in een met een gordijn afgeloten nis met stapelbed. Na de eerste onrustige nacht nam ik tot ontsteltenis van een ieder daarom steeds een plastic emmer mee, die ik de volgende dag onder 8 starende ogen moest schoonmaken.Zoals elke vakantie geniet ik vooral van het broodjes en beleg halen en natuurlijk de kranten, waaronder het Laatste Nieuws, afwisselend gehaald bij de buurtsuper en de Delhaize. Altijd ook met "martino" een soort pittige filet americain. Ondertussen aanschouwde ik met mijn maat C. het Belgische vrouwvolk, wat toch wat anders is dan het Nederlandse. Geblondeerder, kleiner, beleefder. Verder ben ik in de exploratie niet gekomen.
 

Restaurant "Oberbayern"
In Belgie eet je zelden slecht; we kozen niet voor toprestaurants, zoals dat van Philiipe Nuyens (met Michelinster en redelijke prijzen). Net als vorig jaar kon "Oberbayern" niet ontbreken. De naam alleen al trok me. Het heeft alleen qua inrichting iets met deze streek te maken, getuige dit prachtige hertengewei. De kaart is gewoon Belgisch. Waarom die naam Oberbayern? Wellicht dat die naam in de jaren ’50 en ’60 tot de verbeelding sprak en veel volk trok. Nu is het een begrip. Gezellige bediening, volle borden en goede vis en niet duur. Mijn twee forellen met friet en groente waren rond de 12 euro. Er zijn ook 3 gangenmenu’s tussen 9 en 19 euro en voor de kinderen is er speelplaatsje achter in de zaal. Voor vier volwassenen en twee kinderen is de rekening tussen 70 en 100 euro. De website: http://www.restoberbayern.be/NL/default.htm

Boulevard/terras
Veel van de tijd brachten we door op de Boulevard. We bleven steeds hangen bij een strandterras "Havana" ter hoogte van het Casino. Het mooie was dat je er uit de wind zit. Aanpalend was er een speeltuintje voor de kinderen op het strand, waar Rozanne en haar 7 jarige vriendin Evy uren zoet waren. De prijzen waren er laag, een Rodenbach voor 2 euro. Wat ook prettig was dat anders dan in Nederland er nauwelijk sprake is van der ergerlijke speciale terrassen voor "nouveau riche" "goud proleten" en "hip".

Gericht op mensen
Het mooiste van de Belgische kust is de mensvriendelijkheid. De bezoekers kunnen er over goede wegen rijden, kunnen parkeren en flaneren over brede boulevards. Heel anders dan de Zeeuwse kust, waar het kennelijk nog steeds lokt om toeristen te lokken. Daar is alles van de kust afgekeerd, zijn de wegen door de dorpen nog steeds afgestemd op een enkele paard en wagen of fiets en een boulevard heb ik behoudens in Vlissingen nergens gezien. Veel natuur dat wel. Op zich ben ik dol op natuur maar dan liever in de vorm zoals het zich aandient op TV, bijvoorbeeld bij "Vlaanderen Vakantieland" met mooie muziek en gezellig commentaar. 

Een appartement in Blankenberge, Oostende of  Nieuwpoort is overigens makkelijk bereikbaar. Even zoeken op Google en voor 300 tot 600 euro is een week te boeken. En tochtjes? Sluijs, Brugge, Oostende, Plopsaland en wat verder: Duinkerken, Kortrijk, Ieper, Lille.

  

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2009-05. Bookmark de permalink .

13 reacties op Blankenberge – een pretttige muur van steen

 1. Maria-Dolores zegt:

  leuk verslag!
  ik ben daar maar één keer een dag geweest. die kusttram vond ik ook geweldig.
  (inloggen lukt weer eens niet)
  ciao

 2. Noud zegt:

  Mooie beschrijving, René. (Overigens is het juist dat plattelandse wegensysteem dat mensen naar onze Zeeuwse kust trekt, niet zo veel van die stenen muren zeg maar ;))

 3. Thera zegt:

  Ik zie het toch al voor me. Een handzame bundel: "Bourgondisch tafelen met kleine kinderen" auteur- Rene Scheffer. Misschien iets voor de ANWB, maar door het verhalend gehalte zie ik hem ook wel op de tafels bij Bruna liggen. Ja, wacht maar af. Dit is een duidelijk visioen. :-)Reactie is geredigeerd

 4. paco zegt:

  heel mooie beschrijving

 5. Jim Hasenaar zegt:

  Zie ik de foto van de vele flats (hotels) dan lijkt het een Spaans touristenoord. Dat zou me weer niet zo trekken, maar zo je het bschrijft weer wel.

 6. landheha zegt:

  Niet te vergeten alle opgebroken wegen en omleidingen, van Knokke tot de Panne…

 7. cor zegt:

  aardig om te lezen in het zo ongeveer aanpalende Nieuwpoortbad heb ik eens met de hele familie zo’n eekamerappartement gelogeerd

 8. Marjelle zegt:

  Leuk om te lezen, Rene, en ook om de voor mij zo bekende naam Delhaize weer tegen te komen. 😉

 9. ceesincambodja zegt:

  Ja hee, ga me daar een beetje mijn geliefde provincie af zitten kraken! Wanneer ben je voor het laatst aan de Zeeuwse kust geweest, Rene?
  Nou, eer dat ik in zo’n bakpackers appartementje ging zitten…
  @ Noud, jij zegt het.

 10. Annelies zegt:

  Mooie reclame! En vergeet de hit ‘Blankenberge’ niet van Hugo Matthysen uit de tachtiger jaren…

 11. Rene Scheffer zegt:

  MD….ben er niet in geweest deze keer maar alleen het voorbij zien rijden geeft al een kick.
  Noud en Cees…ik chargeer wat natuurlijk en als in in Zeeland ben word ik wat milder maar mijn idee van vakantie is toch eerder de Belgische kust.
  Thera…..boek, zou kunnen, maar luiheid houd me tegen.
  Paco en Jim…thanks.
  Landheha…niet eens iets van gemerkt!Reactie is geredigeerd

 12. Rene Scheffer zegt:

  Cor…Nieuwpoort is volgende besteemming, zag daar al een mooi 4 kamerappartement.
  Marjelle…is u Belgin dan wel iets met Nijvel?
  Annelies….ik doe het graag voor mijn Belgische vrienden!

 13. fred van der wal zegt:

  Awel mieneer den Scheffer: Gij zijt toen uit de krammen geschoten in Blankenberge maar wist uiteindelijk van hout pijlen te maken, zoals het den Hollander betaamt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s