Eerbetoon aan blogger COR


Vanmorgen luisterde ik in de auto naar de radio. Ik hoorde voor de derde of vierde keer een nummer dat me aansprak en dan vooral de tussenzang, het melodieuze `ge oe oe`. Alsof ik een moderne duivensong hoorde van een zangeres die het woord `cucurucucu` of `roekoe` niet wilde gebruiken. Het vriendelijk dramatische gekoer van de duif was in een modern jasje vermomd. Toen moest ik opeens aan Cor denken. Cor Uitham, de bloggende duivenman uit Amersfoort. 
 
Zijn blog:  http://www.vkblog.nl/blog/3306/Binnenpark_Buitenpark
 
Het mooie van Cor is dat hij veel meer is dan alleen een duivenman. Cor is al wat ouder en met die duivenhobby erbij kan al snel het beeld ontstaan van een Telegraaflezende duivenmelker die op de keukenstoel al roerend in een kop koffie met melk en vellen de dagen slijt onder de klanken van Andre Hazes, Vera Lynn en Jantje Smit en met de houding van `alles was vroeger beter`.
 blauwe kuif
Toen ik in de auto die klanken hoorde en eraan dacht om een blog met muziek op te dragen aan Cor vroeg ik me af wat me nu precies aansprak aan Cor. In het echt ken ik hem niet en ik weet dus niet of hij een oude brombeer is of een vriendelijke heer. Van zijn verschijnignsvorm op het blog spreken verschillende dingen me aan.

Bij hem besef ik me dat hij van een zelfde generatie is als mijn docenten in de jaren ´70-´76. Ik was toen tiener en mijn docenten gemiddeld 25 jaar ouder. Een generatie die toen rond de 40 was. Jong en actief dus, nog met opgroeiende kinderen. Mensen die met de caravan met de familie naar Annecy en het Gardameer trokken. Een generatie ook van nu 75 plus, die aan de laatste hopelijk nog lange en zo gezond mogelijke levensfase toe is. Dat op zich al is tragiek in optima forma, ook omdat het zo dichtbij komt.
 
 Cor weet zijn ervaringen van zijn vroegere docentschap altijd mooi te verwoorden. Hij blijft dan niet hangen in de leerstof en de leerlingen maar beschrijft wat besmuikt en met zelfspot ook zijn voorkeuren, twijfels en mindere eigenschappen. Vooral ondeugende gedachten die hij toen had maar niet kon uiten komen nu naar voren.

Op een zelfde manier bespreekt hij zijn jeugd. Vooral de verhalen over de net niet of bijna helemaal ervaringen met vriendinnen in het zwembad en meisjes bij de bushalte spreken aan. Hij weet feilloos de gemoedstoestand op te roepen bij  iedere man die bewust zijn eigen tienerjaren heeft meegemaakt met alle onhandigheid en onzekerheid die in schril contrast staat tot de vaak veel meer geslepen doelgerichtheid van de jongedames.
 
fotoDe gedichten die hij schrijft zijn ook doordrenkt van romantisch verlangen naar vroeger. Daarnaast zijn ze vaak prachtig van cadans/melodie.
 
Cor leeft wel degelijk in deze tijd. Net als een Kees Smit is hij chroniqueur van zijn stad en meer nog van zijn leefomgeving en heeft hij ontmoetingen met medebloggers. En menigeen van die leeftijd heeft het computertijdperk aan zich voorbij laten gaan. Cor niet. Zelfs een Hyvespagina heeft hij opgetuigd, waar hij af en toe stuit op zijn oud leerlingen.
 
Als reageerder is Cor een dankbare gast, zeker voor mij. Ik beschrijf graag mijn dwarrelende, stoute en foute gedachten en vindt in Cor een medestander die dit doorgaans herkent.

Alle reden dus om Cor in het zonnetje te zetten. En voor hem en alle anderen heb ik het ge oe oe van -naar later is gebleken ANOUK- neergezet. Anouk een dramaqueen annex superbitch bij uitstek, maar wanneer ik op youtube haar repertoire nog eens hoor, toch een echte topper. En als ze wat ouder en rustiger wordt ga ik ze wellicht nog leuk vinden.  
 
En Cor…. ga vooral zo door! 
Dit is de link voor het `oe oe` lied:
http://www.youtube.com/watch?v=wWu0ugHogHE

 

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-02 en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Eerbetoon aan blogger COR

 1. Frans Muthert zegt:

  Een leuk en warm stukkie over een gewaarderde medeblogger. Ik kan me in het meeste wat je schrijft wel vinden. Maar of ie chroniqueur van zijn stad is? Dat betwijfel ik.

 2. assyke zegt:

  Heerlijk om in het zonnetje gezet te worden.
  lief van je.
  Je maakt daarmee ook nieuwsgierig naar zo’n blogger.

 3. Rene Scheffer zegt:

  Frans
  Thans. je hebt wel gelijk. Ik zie bij Cor wel eens flarden van Amersfoort. Maar hij is er niet in gespecialiseerd. Hij is ook tamelijk breed.
  Assyke
  Thanks. Dit was -zoals bijna altijd bij mij- een ongepland impulsblog. Ik hoor die oe oe geluiden en denk aan koeren en aan duiven en dan aan Cor en dan opeens aan zijn mooie oeuvre op het blog, zijn leeftijd en hang naar melancholie.

 4. assyke zegt:

  Zo schrijf ik ook. Impulsief.
  Soms is de resultaat prachtig. En soms had je er graag wat langer over nagedacht;-)))
  Maar dit resultaat is hartverwarmend. Hij heeft het geloof ik nog niet gezien. Maar het gekoer zal hem wel bereiken;-)

 5. fred van der wal zegt:

  Nou ja, dit is The Bitter End, Ode Aan Den Duivenmelker, dat zijn toch allemaal geestelijk
  minvermogende PVDA leden die met één voet in de dakgoot staan en met de andere het luchtruim kiezende als ze al molenwiekend met de armen om het evenwicht te bewaren aan het duivenmelken slaan?

 6. Veronique zegt:

  Voor het eerst dat ik iets van je lees. De titel boeide me. Sympathiek stuk (en zo te lezen tussen de regels door moet jij datzelfde predicaat ook verdienen). Hier word ik vrolijk van. Heb je maar gelijk aan mijn favorieten toegevoegd, en zo weet ik Cor dan ook weer terug te vinden. Ga zelf ook vooral zo door!

 7. Rene Scheffer zegt:

  Assyke… Ik heb hem al geinformeerd, maar misschien dat de vertrokken lichting uit Orleans is verlaat.
  Ik schrijf redelijk doordacht maar mijn onderwerpenkeuze is 100 % op basis van impuls.
  Fred…gelukkig ben je tussen de regels door nog enigszins mild.
  Veronique…..Thanks. Dit blog is niet helemaal representatief. Mijn meeste stukken zijn ietwat egocentrisch (op een lucide dan wel relativerende toon dat wel).

 8. cor3306 zegt:

  Anouk was en is me zeker niet onbekend. leuk dat je dat ge oe- oe,( dat ze, als ik goed geluisterd heb, niet zelf zingt) als aanleiding gebruikt om zo’n aardig impulsief stukje over mijn blog te schrijven, dankjewel!.

 9. Theo zegt:

  Je bent een meester in het betonen van waardering. Ik heb Cor enige keren ontmoet en hij is buiten het blog anders dan ik verwachtte, ook in positieve zin overigens. Ik lees zijn herinneringen altijd graag, ook vanwege de ironie en distantie. Het is nooit zwaar aangezet. En heel knap houdt hij zich al jaren buiten netwerkjes die er slechts zijn om eigen voordeel. Cor is een onafhankelijke geest. En een taalkunstenaar.

 10. Kokopelli zegt:

  @René: Goed en enthousiast verhaal. Leuk voor Cor.
  En dat slechts vanuit een muzikale impuls geschreven…

 11. ceesincambodja zegt:

  Da’s een mooie ode aan Cor, René. Zal hij waarderen.
  Ceesgegroetje

 12. paco painter zegt:

  Mooie en verdiende ode aan Cor

 13. maria-dolores zegt:

  Leuk!
  Ik schrok wel even van het woord ‘eerbetoon’, maar dat was al snel weer vergeten :-).

 14. De Stripman zegt:

  Mooie bijdrage ! Dit kan Cor in zijn zak steken…;o)

 15. Jim Hasenaar zegt:

  Mooi zo!
  Dan wordt het nu de hoogste tijd dat ik maar eens ga kijken wie die Cor al dan niet is.

 16. Rene Scheffer zegt:

  Cor….Erg graag gedaan!
  Theo . . . Waardering tonen, dat doe ik graag maar alleen in de gevallen waar het aan de orde is, zoals nu. Eens met je aanvullingen t.a.v. Cor.
  Koko, Stripman, Cees en Paco. . . .Thanks
  MD….Inderdaad had ik beter kunnen zeggen ´blogger Cor in het zonnetje gezet`
  Jim H….Ga hem maar eens lezen.

 17. coby zegt:

  Mooi en naar mijn idee terecht, een prettig aanwezige blogger ook.
  Hartelijke groet, Coby

 18. Rene Scheffer zegt:

  Coby….Thanks
  En wat ik vergeten was om te vermelden en wat ook mijn waardering verklaart is dat Cor zich niet bemoeit met het geruzie en gekonkel en zich verre houd van trollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s