Stemadvies van een lamme eend


In de plaatselijke politiek ben ik door mijn functie bij de gemeente een “lame duck”. Ik had een heel blog klaar, maar dat ging eigenlijk net iets te ver en dat zou mijn rol binnen de gemeente voor bepaalde werkzaamheden niet onmogelijk, maar wel lastiger maken.
 
Daarom volsta ik met een algemeen advies. Een advies dat u niet hoeft op te volgen, maar wanneer u mij als blogger en persoon waardeert en ook voldoende vertrouwen hebt in mijn in de blogs tentoongespreide verstand en inzicht, dan zou ik het advies opvolgen.
 
Het is in mijn ogen van belang om te kiezen voor een partij die wezenlijke oplossingen heeft voor een breed scala aan wezenlijke maatschappelijke/ plaatselijke problemen. Dat geldt landelijk en dat geldt ook plaatselijk. Het is heel handig wanneer die oplossingen ook nog eens redelijk zijn en waarbij het voordeel van de ene oplossing niet leidt tot onevenredig nadeel van anderen/andere belangen. Denk bijvoorbeeld aan een rigoureuze bouwstop versus belangen van woningzoekenden, het tegengaan van een rondweg versus de belangen van een bepaalde stadswijk of het beschermen van een eekhoornsoort versus de belangen van werkgelegenheid voor velen. Ook is het goed om te kijken of de oplossingen van de partijen zo redelijk zijn dat ze steun vinden bij tenminste een van de andere paretijen  
 
Er vallen bij mij toch al snel heel wat partijen direct al af. Dat zijn de volgende partijen:
 
Partijen die wel oplossingen hebben maar niet voor wezenlijke maatschappelijke problemen (alleen maar hondenpoep, snoeien van overhangend groen etc.).
 
Zogenaamde “one issue” partijen die wel een oplossing hebben maar dan van maar één probleem (behoudt het zwembad, tegen nieuwbouw gemeentehuis, tegen de rondweg)  Wanneer er over andere zaken beslist moet worden dan is de uitkomst volstrekt ongewis en begeeft u zich als kiezer in een black box.
 
Partijen die alleen maar schijnoplossingen hebben voor bepaalde problemen (halveer de OZB belasting, 50 % van de ambtenaren eruit). Iedereen weet dat dit niet haalbaar is dan wel zal leiden tot het geheel wegzakken van voorzieningen en dienstverlening.
 
Partijen die in hun programma geen prioriteitstelling hebben aangegeven en/of  niets over de aanstaande bezuinigingen in de gemeentebegroting hebben gezegd. De partijen weten immers dat er op basis van veel minder Rijksinkomsten de komende jaren moet worden bezuinigd. 
 
Veel plaatselijke partijen vallen daarmee af maar zeker niet alle. Lees daarom goed de programma’s, kijk naar de mensen, vraag door en daag ze desnoods uit om hun weerbaarheid te testen. Overspannen reacties, stilte en boosheid zijn een veeg teken.
 
Heb ik vertrouwen in de goede keuze van de kiezer?
 
Meer dan in die van de niet stemmer. Daar heb ik geen vertrouwen in. In de kiezer heb ik nog wel een beetje vertrouwen. Maar niet in alle kiezers. Niet in kiezers die geen krant lezen of nieuws kijken, want die kiezen zonder enige informatie. Ook niet in kiezers die nu heel blij zijn dat de CDA, PvdA, CU coalitie is gesprongen. Want die blijheid is volstrekt misplaatst in de wetenschap dat het alternatief veel liberaler (VVD, GL en D66) en extremer zal zijn. Vaak overzien zij in het geheel niet…. Nu stop ik anders stap ik toch nog in de val.    
 
 
 
 

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-03 en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Stemadvies van een lamme eend

 1. Hanneke zegt:

  prima advies, vanuit ons ambtenarenstandpunt gezien!
  Heb je van de week Zembla gezien, over de bestuurscultuur in Den Helder? Een nachtmerrie voor een ambtenaar, ik ben blij dat ik er niet werk.

 2. Rene Scheffer zegt:

  Hanneke
  Ik heb het gezien, bewust gekeken. Wat een ellende. En ook nog eens veel te grootschalige plannen in een omgeving van mensen die wantrouwend zijn en niets willen, anders dan de auto voor de deur. Het leek wel alsof er tussen deze extremen niets was. Gelukkig is er bij ons een goede bestuurlijke en ambtelijke cultuur.

 3. lebonton zegt:

  hier mee geef je aan, dat een algemeen advies beter kan zijn dan een gericht advies.

 4. Rene Scheffer zegt:

  Ja maar mijn algemene advies gaat toch een zekere richting op, die ik dan net niet benoem. Ik sluit heel wat uit.

 5. Theo zegt:

  Ik zal het in mijn overwegingen meenemen……

 6. Rene Scheffer zegt:

  Theo….
  Een boemerangopmerking! Je vind mij te gematigd, te genunanceerd, te ambtelijk.
  Maar toch blij dat je een poging doet om iets van mijn advies mee te nemen. Ik ben benieuwd.

 7. Theo zegt:

  Ik vind het een prima analytisch, weloverwogen blog, maar dacht ik reageer "politiek nietszeggend" . Door je blogs heen ben ik ongeveer je politieke voorkeur gaan kennen. Maar het zou flauw zijn en niet in overeenstemming met je intentie om dat nu te expliciteren.

 8. Rene Scheffer zegt:

  Dat stel ik op prijs!
  Maar dat ik zit in het links-midden segment is geen geheim
  Ik heb ook niet zoveel met (modern) liberalisme.

 9. knutselsmurf zegt:

  In de laatste 2 regels doe je toch, wat je niet had willen doen.
  Je zet bepaald niet de minste politici weg als een stel kleuters.

 10. Rene Scheffer zegt:

  Knutselsmurf
  Je hebt het in de gaten!
  Net Femke Halsema gezien?
  Ze vindt de vrijheid voor keuze van onderwijs en woonbuurt veel belangrijker dan vormen van geregelde integratie. Haar goed gesitueerde achterban zal er blij mee zijn. Nu ga ik toch weer doordraven en dat wilde ik eigenlijk niet. Nu naar bed…..

 11. De Stripman zegt:

  Verstandige taal. Toch vind ik het jammer dat de landelijke politiek deze gemeenteverkiezingen geheel overschaduwen. Ik ga dus op een plaatselijke partij stemmen, met plaatselijke standpunten. Als ik er in slaag het stemhokje te bereiken…;o)

 12. phryne zegt:

  Wijze woorden van een lamme eend. 🙂 Ik zou wensen dat iedereen ze ter harte zou nemen.

 13. sprakeloos zegt:

  Mag ik wat zurig reageren? Ja, dat mag ik. Rene wat is een advies als je mijn geheel goedbedoelde opmerkingen (grappig bedoeld met een knipoog) in een eerder blog hebt gewist. Goed je geeft aan dat je dat recht zonder overleg hebt en dat heb je natuurlijk.
  Maar je CDA stem is in deze duidelijk.

 14. cor3306 zegt:

  ik heb het begrepen denk ik, zal mijn id-kaart opzoeken en nu toch maar gaan

 15. Peterus zegt:

  Mooi advies, maar voor menigeen wel vermoeiend.
  Ik zal de leidraad voor ogen houden als ik als Europeaan hier in Londerzeel plaatselijk mee mag stemmen.
  vandaaggeenstemgroet

 16. Aad Verbaast zegt:

  Hanneke had het er al over: Den Helder: waar de verantwoordelijke wethouder de historische woorden sprak: Daar gaat de burger niet over.
  Je analyse kan ik wel volgen. Wat je onderbelicht is dat de stemmer nog wel hoopvol op die criteria gaat stemmen, maar daarna van alles gebeurt wat voor de stemmer niet meer te volgen is. Nogal eens een grote kloof..

 17. Bastion zegt:

  Wijze woorden inderdaad, alleen vind ik het jammer dat je in de laatste regels nog even liberaal en extreem onder een dak plaatst. Dat zegt inderdaad veel over je eigen politieke voorkeur 🙂
  Verder ben ik het met je eens dat een partij zou moeten streven naar een geheelplaatje (zeg maar ideaal) van hoe hun stad/gemeente/land eruit zou moeten zien. Daarbij horen zij dus afwegingen te maken over alle bestaande problemen in hun context, en niet simpelweg één standpunt aanhangen zonder daarbij de implicaties voor de andere problemen te bezien. Hulde.

 18. Dominic van Vree zegt:

  Stemadvies
  Ga naar buiten.
  Het is mooi weer, de zon schijnt.
  Ga niet direct op je doel af, maar loop tenminste dertig minuten.
  Ontspan.
  Geniet van wat je ziet.
  Denk niet aan wat komen gaat,
  en wat je moet gaan doen.
  Blijf hier en nu.
  Zoek een plaatsje in de zon
  Kijk om je heen. Houd je hoofd recht.
  Laat je schouders afhangen. Sta ontspannen. Benen iets uit elkaar, je lichaam moet kunnen veren. Voeten wijzen iets naar buiten. Alsof je gewichtheffer bent. Dit is je verbondenheid met de aarde. Voel de grond waarop je staat. Dit is de uitgangspositie.
  Elke keer als er verkramping optreedt in je keel en je teveel druk zet op je stembanden, ga je terug naar deze positie. Leg je hand op je borst en plaats je middelvinger in het kuiltje boven je borstbeen. Sluit je ogen.
  Zing nu het eerste, dat er in je opkomt.
  Zing hard en zacht, groot en klein.
  Zing het als een kind, zing het als een opera.
  Zing het met hart en ziel.
  Loop nu naar het stembureau en doe je plicht.

 19. ria de witte zegt:

  In Rotterdam is de PvdA het Peloton van de Angstzaaiers
  Door Carel Brendel
  De gretigheid waarmee sommige media melding maakten van ‘PVV-stadscommando’s’ in Almere steekt schril af tegen de onwil van die zelfde media om bijvoorbeeld verslag te doen van de scheuring in de Rotterdamse PvdA-afdeling Feijenoord. In het geval van de Almeerder winkelier Cor Valies, die in Rondom 10 vertelde dat hij door aanhangers van de PVV zou zijn gedwongen om een affiche voor zijn eigen partij NDP uit de winkel te verwijderen, waren er geen getuigen. Al snel bleek dat de ‘bedreigde’ middenstander ook na enkele dagen geen aangifte had gedaan. Inmiddels is vooral dankzij het speurwerk van de website Contradicere duidelijk geworden dat het relletje bestaat uit gebakken lucht. De politie kan de zaak niet serieus nemen, moeten ze nu zelfs bij De Joop toegeven.
  De scheuring in Feijenoord, een van de speerpunten van Ella Vogelaars prachtwijkenbeleid, speelt al enige maanden. Het Algemeen Dagblad heeft uitgebreid bericht over de Turkse overval, waardoor begin december de kandidatenlijst in deze deelgemeente totaal werd omgeploegd. Sinds die tijd heeft de Rotterdamse redactie van het AD nog diverse malen over de scheuring geschreven. Negen PvdA-kandidaten hebben zich teruggetrokken. Enkele PvdAÂ’ers adviseren zelfs om niet op de PvdA te stemmen. In het archief van het AD is ook volop materiaal te vinden over eerdere problemen binnen de deelgemeente, onder andere het wegstemmen van deelraadbestuurders in 2006, het ontslag van twee wethouders in 2008, en de klachten over raadsleden die onderling Turks spraken tijdens bijeenkomsten van de deelraad.
  De eindredactie van De Joop, van Netwerk of van Nova hoeft maar één telefoontje te plegen naar de afdeling research van het AD, of één zoekopdracht te verrichten in de databank LexisNexis en ze heeft alle achtergrondgegevens in bezit. In de verslagen worden de betrokken PvdA-politici met naam en toenaam genoemd. Van een hoax is in dit geval dus geen sprake.
  Is de interesse wat minder omdat het om een PvdA-ruzie gaat en niet om gekrakeel in de rijen van PVV, TROTS of Leefbaar Rotterdam? De vraag stellen is hem beantwoorden. Waarschijnlijk hebben etnische spanningen in een uiteengevallen PvdA-afdeling geen ‘journalistieke relevantie’.
  De geringe doortastendheid van de journalisten moet een godsgeschenk zijn voor de PvdA. Niet in de gevestigde media, maar wel op kritische weblogs verneem ik namelijk dat de partij een smerige campagne voert tegen Leefbaar Rotterdam. Bangmakerij en demonisering zijn de middelen, waarmee de sociaaldemocraten het bedreigde Rotterdamse bolwerk proberen te stutten.
  Een van de ‘trucs’ is het volledig gelijkstellen van Leefbaar-leider Marco Pastors en PVV-voorman Geert Wilders. In een blog verkondigde PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer bijvoorbeeld in strijd met de waarheid dat Leefbaar Rotterdam voorstander is van een belasting op hoofddoekjes. Een andere dooddoener is dat de Leefbaren ‘haat en verdeeldheid zaaien’, zoals door PvdA-wethouder Hamit Karakus werd verkondigd in het AD. Eerder verkondigde de PvdA dat Leefbaar Rotterdam zou radicaliseren.
  In Trouw klaagde Pastors over de veelal onterechte verwijten. “Karakus lijkt charmant, maar met zijn beschuldiging dat wij haat zaaien en gevaarlijk zijn, laat hij zien dat hij van binnen keihard is. De PvdA redeneert: ‘We zetten de vuilspuit op Leefbaar Rotterdam, dan pompen we een paar weken en misschien lukt het dan om de grootste partij van de stad te worden’. Als dit soort dingen worden gezegd in de media, kan iemand zo het heft in eigen hand nemen. Zoals Volkert van der G. en Mohammed B. eerder deden.”
  Dat Pastors geen Wilders is, was voor iedereen al duidelijk in 2006, toen Pastors landelijke partij EénNL een veel gematigder campagne voerde bij de Kamerverkiezingen. Het blijkt ook uit zijn reactie op de PVV-voorstellen om de hoofddoek niet alleen in publieke functies, maar ook bij gesubsidieerde instellingen te verbieden. Leefbaar Rotterdam wil slechts een verbod van zichtbare religieuze uitingen voor ambtenaren en wil, om groepsdwang tegen meisjes zonder hoofddoek tegen te gaan, een verbod op de scholen. Website De Dagelijkse Standaard stelde vast, dat er principiële verschillen bestaan tussen beide standpunten. “Dit onderscheid tussen de PVV en Leefbaar zou de PvdA kunnen oppikken. Tot die tijd zaait niet Leefbaar, maar de PvdA haat.“
  Het hoofddoekenstandpunt van Pastors zou niet misstaan voor een linkse seculiere partij, zoals de PvdA ooit was in een ver verleden. Jouke de Vries, een van de vier kandidaat-partijleiders in 2002, deed een voorstel in die richting. Hij wilde de hoofddoek verbieden in publieke functies en op scholen. Een van mijn tien punten om de linkse partijen uit het slop te halen komt hiermee sterk overeen. Uit punt 4 citeer ik het volgende: “De scheiding van kerk en staat dient weer een leidend beginsel te worden… Dat betekent ook dat vertegenwoordigers van de overheid in functie (rechters, politiemensen, gemeentebestuurders) geen religieuze symbolen dragen. Net als in Frankrijk horen hoofddoekjes, keppeltjes en kruisjes niet thuis op de openbare school.”
  Binnen de PvdA was er nog een voorstander van kledingvoorschriften voor ambtenaren, die in contact komen met het publiek. Zijn naam? Lijsttrekker Dominic Schrijer himself. In een vorig leven was hij nog bestuurder in Charlois. Het dagelijks bestuur van deze deelgemeente, aangevoerd door zijn partijgenoot Dick Lockhorst, schreef in februari 2005 een brief naar het centrale stadsbestuur. Het stadsdeelbestuur vroeg na enkele incidenten met hoofddoekjes om heldere richtlijnen, maar concludeerde zelf dat een algemeen verbod op religie-georiënteerde kleding voor ambtenaren in publieke functies het beste zou zijn. Lockhorst en Schrijer schreven verder: “Heden ten dage staat de hoofddoek in Nederland voor veel mensen symbool voor een leefwijze, cultuur of gedachtegoed binnen de islamitische wereld, die bepaald niet strookt met Nederlandse waarden en normen.”
  Schrijer kreeg het partij-establishment over zich heen. Aan de Coolsingel kregen de bestuurders van Charlois geen poot aan de grond. Vijf jaar later wil Schrijer liever niet meer worden herinnerd aan zijn toenmalige kritiek op de hoofddoek. De man, die ooit ver voor de troepen uitliep in het integratiedebat, heeft zich laten terugvallen in het peloton van de angstzaaiers.

 20. Rene Scheffer zegt:

  Stripman…..Naar verluid is er in Soest een goede lokale partij die zelfs de aanstaande bezuinigingen heeft benoemd, Chapeau!
  Phryne….Thanks! Ook vooo rhet als favoriet plaatsen
  Sprakeloos. . . . Censuur, heje hebt gelijk, dat riekt naar bepaalde partijen. Maar. . . ik heb het je keurig uitgelegd per mail en snapte ook wel de scherts.
  Peterus….Tis ook in Belgie toe te passen denk ik, ook in Londerzeel, waarvan ik de politieke setting niet ken.
  Aad V….Verschil tussen democratisch systeem en rechtstreekse invloed van de burger op elk voorgenomen politieke beslissing. Het klinkt hard `daar gaat de burger niet over` maar in geval van een politieke beslissing van de meerderheid van de raad over bijvoorbeeld nieuwbouw. kan een enkele burger dat politiek niet tegenhouden (juridisch soms wel). En dan kan enige duidelijkheid soms verhelderend zijn.
  Bastion… Thanks, aan het einde laat ik mezelf zogenaamd even gaan, maar uiteraard is het geheel in control .
  Dominic. . .U is een gevoelsmens, ik soms. Ik kan het gevoel plaatsen. Zeker in de lente.
  Ria…..U is een troll en die moet ik niet op het VK blog. Ze richten uiteindelijk door hun destructieve gedrag het medium ten gronde. Maar…..uw reactie past min of meer binnen de tekst van mijn blog, dus laat ik de reactie staan.

 21. sprakeloos zegt:

  sorry Rene, nooit een mail ontvangen

 22. Rene Scheffer zegt:

  Never mind…
  Ik zoek nog even en als ik ze vind stuur ik ze naar je VK mail adres.
  Maar ik weet niet of het systeem hotmail-vkmail ze bewaart

 23. Rene Scheffer zegt:

  Volkomen leeg na het verkiezingscafe in Zeist.
  Mijn laatste reactie ooit. Wel heb ik vanmiddag bijgeslapen of beter gezegd. . . . voorgeslapen..
  Slechts een beperkt aantal kiezers heeft mijn advies gevolgd. Over wie zegt dat wat?

 24. Rene Scheffer zegt:

  Volkomen leeg na het verkiezingscafe in Zeist.
  Mijn laatste reactie ooit. Wel heb ik vanmiddag bijgeslapen of beter gezegd. . . . voorgeslapen..
  Slechts een beperkt aantal kiezers heeft mijn advies gevolgd. Over wie zegt dat wat?

 25. Rene Scheffer zegt:

  Volkomen leeg na het verkiezingscafe in Zeist.
  Mijn laatste reactie ooit. Wel heb ik vanmiddag bijgeslapen of beter gezegd. . . . voorgeslapen..
  Slechts een beperkt aantal kiezers heeft mijn advies gevolgd. Over wie zegt dat wat?

 26. paco painter zegt:

  Ik ben nu toch maar gaan stemmen gister

 27. oliphant zegt:

  Ik hoop dat het kiezersgedrag je tevreden heeft kunnen…stemmen. Stemmen heb ik niet gedaan, want ik kon geen ID in Nederland achterlaten.
  Groet, O.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s