"Puebla de Sanabria" – Wim T’ Schippers humor


Puebla de Sanabria is een plaatsnaam die al 22 jaar in meer of mindere mate door mijn hoofd zoemt. Het zal rond 1988 zijn geweest dat Dolf Brouwers de rol speelde van ´parlementair medewerker´ voor de VARA.
 
Brouwers teerde nog op de populariteit die hij verkreeg door zijn rollen als vooral Sjef van Oekel in de jaren ´70, een creatie van Wim T Schippers. In de loop der jaren had hij zijn rol als van Oekel zodanig geïncorporeerd dat hij als persoon Dolf Brouwers elementen van de Van Oekel rol in zich nam. Hij werd een personality en was een graag geziene gast in talkshows, net als zijn vrouw. Dat alles zonder zijn creator Wim T. Schippers van wie hij zich meer en meer verwijderde na de Van Oekel stripalbums, waar Van Oekel vozend met opblaaspoppen werd neergezet.    
 
 
Parlementair medewerker
 
Rond 1987-1988 belde Brouwers voor de Vara tussen 12.30 uur als `parlementair medewerker` naar bedrijven, instanties, bekende Nederlanders om hen te confronteren met soms triviale nieuwsfeiten. Hij vroeg hen dan commentaar. Meestal bleef hij hangen bij telefonistes. Dan ontspon zich een gesprek als deze (tijdstip 12.35 uur).
 
Brouwers: Ik ben parlementair medewerker van de VARA en zou graag de hoogste baas spreken.
Telefoniste: Dat zal niet gaan want de directeur is lunchen
Brouwers: Lunchen, om deze tijd?
Telefoniste: Ja, lunchen!
Brouwers (samenzweerderig fluisterend): maar mevrouw, vindt u dat ook niet een wat rare tijd om te lunchen? 
Telefoniste: ….. (in verwarring).
 
 
Puebla de Sanabria – Harry van de Bergh
 
Op een dinsdag was de act dat Brouwers allerlei mensen ging bellen om de treinroute naar Puebla de Sanabria te weet te komen. Van de directeur van de ANWB tot de NS. Als klap op de vuurpijl belde hij Harry van den Bergh, parlementariër voor de PvdA en belast met buitenlandse zaken.
 
Brouwers: Meneer Van den Bergh, kunt u me vertellen hoe ik met de trein in Pueblo de Sanabria kom?
Van de Bergh: Waar ligt dan dan?
Brouwers: in Spanje meneer van de Berg dat had U toch moeten weten?
Van de Bergh: Hmmmm
Brouwers: weet u mij niet te vertellen hoe ik daar kom?
Van de Berg: Neen, hoe zou ik dat dan moeten weten en bovendien, waarom belt u mij?
Brouwers (teleurgesteld en verdrietig): maar meneer van de Berg, u is toch BUITENLANDSPECIALIST van de PvdA.
 
 
Bezoek aan Puebla de Sanabria
 
In 1989 was het zover. Als Van Oekel fan en alles wat daar mee samenhing was ik opgewonden. In april reisden we 3 weken met een huur Renault 5 door Spanje en Portugal. Eenmaal in het Noordoosten van Portugal, Braganca, was Puebla de Sanabria vlakbij. We reisden richting Zamora en toen naar het Noorden en weer naar links, langs de weinig bevolkte grens tussen Portugal en Spanje. Daar lag het dorp met enkele duizenden inwoners en in de nabijheid van het stuwmeer van Sanabria, waar ook een Parador zou zijn.
 

Het regende. We aten een simpele maaltijd in een simpele gelegenheid en gingen weer. We waren er geweest! Via Chaves belanden we in het Minho gebied in Portugal. Het was een dorp van niets, en een kale en dorre stenige streek zonder bezienswaardigheden. Dat alles maakt de Puebla de Sanabria act nog meer bijzonder. Prettig vervreemdend zeg maar.  
 
 
Hoe kom ik daar nu weer op na 21 jaar? Ik las gisteren de Michelingids Spanje Portugal 2008 en zag bij het bladeren (dat doe ik graag op de WC) Puebla de Sanabria met twee hotelvermeldingen en toen kwam alles weer boven.    
 
 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-03 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op "Puebla de Sanabria" – Wim T’ Schippers humor

 1. Theo zegt:

  Een blog geheel in anekdotisch-hilarische stijl. Dat je de citaten nog hebt kunnen vinden en onthouden….Zou het ergens op You Tube te vinden zijn?

 2. fred van der wal zegt:

  Sjef van Oekel heeft eens een groepstentoonstelling geopend in Haarlem waar ik deel aan nam. Het was in de jaren zeventig. Een middag in Americain heb ik met een collega en Wim Schippers materiaaal aangedragen vooor zijn tekst.
  We hebben die middag gelachen. Schippers pikte moeiteloos een en ander op.

 3. paco painter zegt:

  Sjef als parlementair medewerker van de vara vond ik zijn beste rol

 4. Aad Verbaast zegt:

  Ook een groot fan van hem. Wat zou er toch van hem terechtgekomen zijn, "reeds"?

 5. Wies zegt:

  Is Sjef van Oekel ook niet die man van de sketch met de eerste blote dame op de publieke omroep?
  Het is voor mij zo’n stuk jeugdsentiment. Ik heb het namelijk niet gezien, maar er was toen zo’n ophef over dat ik het me nog meen te herinneren. Maar ik kan me ook vergissen.Eind jaren 60 denk ik.

 6. Rene Scheffer zegt:

  Theo….
  Anekdotisch hilarisch, dat is 40 tot 60 % van mijn blogs. Ik schrijf ze graag, al weet ik soms van te voren dat het publiek ervoor – zoals bij deze- beperkt is. Het staat allemaal in mijn geheugen gegrift, ik zal eens kijken bij youtube maar ik vrees van niet, het was radio. Enkele TV optredens staan er wel op.
  Fred…
  Leuk om te horen! Jouw woordenbrij is vaak ook hilarisch vervreemdend, bijna Schipperiaans evrvan uitgaande dat alles `under control` is.
  Paco….
  In die periode zat hij ook het beste in zijn vel. Hij was toen al in de 70.
  Aad V….
  Overleden op 23 september 1997 op 85 jarige leeftijd. Ik zat in een hotel in Turijn en las het op een donderdagmiddag om 15.30 uur in d eTelegraaf van de dag ervoor. Ik zat in het hotel waar de Italiaanse schrijver Pavese zelfmoord heeft gepleegd.
  Wies
  Phil Bloom was dat omstreeks 1968-69. Ik was net te jong om het te mogen zien. Enkele jaren kwam Sjef van Oekel in beeld, eerst in een bijrolletje en inderdaad ook met veel blote dames.

 7. assyke zegt:

  @Rene scheffer
  sorry even off topic:
  jouw eerste zin bij mij begrijp ik niet goed
  voor de rest ben ik het met je eens

 8. cor3306 zegt:

  Leuk, Sanabria heb ik gemist zoiets als Moddergat of Muggenbeet bij ons; hij zong toch af en toe van die absurde teksten die Dolf:aardappels en vette jus, reeds…….

 9. chimor zegt:

  Ik herinner me nog altijd dat stukje over de zogenaamde omkeervermommingstechnieken. Grammofoonplaten die, achterstevoren gedraaid, duivelse boodschappen onthulden. Dat liet Dolf horen aan een of andere gristelijke politicus, die daar niet bepaald van gecharmeerd was. Die zei na afloop dat de heer Brouwers "een slecht mens" was. Meesterlijk, ook die quasi-onwetende reactie van Dolf Brouwers.

 10. Rene Scheffer zegt:

  Assyke….Ben je toch nog bij de voor jou mogelijk onbekende Van Oekel terechtgekomen
  Cor…..het was ook maar een radiofragment van 4 minuten.
  Chimor….Dat herinner ik me ook nog net als zoveel uit die tijd.

 11. Jim Hasenaar zegt:

  Nou dat was het dan wel!
  REEDS!

 12. Rene Scheffer zegt:

  Jim
  Ah, u is natuurlijk van die generatie. Ook tegenwoordig gebruik ik nog Oekeliaanse taal zoals `U is` en `leuke lamp overigens` , `ik wor niet goed`.

 13. Marc zegt:

  Hoi René. Ik heb zojuist een tape met anderhalf uur Dolf gedigitaliseerd. En ja hoor, ook de hele Puebla de Sanabria sketch. Hier staattie: https://youtu.be/TN_rg4IrctU
  gr, Marc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s