Is Hilversum nu echt zo erg? (en Zeist?)


Hoewel het op maar 20 minuten rijden van Zeist is, zie ik Hilversum altijd als verweggelegen, vrij toegankelijk reservaat van apart en wat kakkineus/ordi volk, van het nepgebruinde kaliber van Carolien Tensen. Vandaag moest ik er door omstandigheden even twee uur zijn om iets af te geven en later op te halen.
 
Met zonnebril en lectuur om op een terras de wachttijd door te komen kwam ik tegen 11.30 u de stad nauwelijks in vanwege afsluitingen door de Hilversum city run. Wat dit voor een volk op de been bracht, zorgde voor een heel andere beeld van de stad en haar inwoners en voor nadere reflectie op Zeist.
 
Ik was er wel eens vanwege een begrafenis of bruiloft en eenmaal per vijf jaar winkel ik er. 20 jaar geleden ging ik er al eens uit en trof een soort vrouwvolk dat op zijn minst apart was. Een schaatspartij bij Ankeveen bracht me 18 jaar geleden in een wereld van bontmutsen en vreemd bruin, dat  ik niet van dichtbij kende.
 
 
De duizenden hardlopers waaronder veel vrouwen en kinderen vandaag op straat en de duizenden toeschouwers in Hilversum vormden een bijzondere mix van allerlei verschillende categorieën mensen. Zelden zag ik zoveel mensen, die ik (zoals in Zeist heel eenvoudig) geen etiket kon oplakken. Bijna iedereen had wel iets gewoons, iets ordi´s en aparts/kakkineus, zonder dat een van die eigenschappen overheerste. 
 
Alleen al de veelheid mensen zei overigens genoeg. Een dergelijk gebeuren in Zeist zou hooguit 500 deelnemers en 200 toeschouwers leiden.
 
Nu had ik Hilversum gisteren al eens op Google Earth (zie hieronder) bekeken en toen viel me de compactheid van de stad op. Er zijn geen grote groene afscheidingen, alles is bijna rond/ovaalvormig geclusterd om het centrum heen. Bij mijn noodgedwongen looptocht naar de achter het station gepareerde auto zag ik het al. Alles komt hier als van nature samen. Het betere café en de coffeeshop, de kapper en de belastingdienst. Op het station zelf was ik verrast door de vele buitenlandse kranten.
 
Ook de straatjes om het station aan de zuidwestzijde met haar mooie huizen maar beperkte ruimte eromheen waren bijkans een shock. In de voortuin zag je de Hilversumse elite met ontbloot bovenlijf en bier in de hand en de bakfiets op het pad. In Zeist onbestaanbaar.
 
 
 
 
Zeist is heel anders, een kern met eromheen groene kwabben waarachter weer andere woonwijken en dorpskernen liggen. Soms zijn die woonwijken erg compact en vaak ook met hoogbouw. Waar Zeist kort samengevat kan worden met haar ingetogen deftigheid kon ik vaststellen dat de deftigheid van Hilversum zowel iets minder deftig als iets minder ingetogen is. Nu barst Zeist van de hockeyclubs (met lange wachtlijsten) en tennisclubs en het Montessori, Jenaplan en Vrijeschoolwezen is groot. Zelf een enkele Christelijke school zoekt haar kinderen in deze doelgroep. Er is daarnaast een vrij grote middenklasse in Zeist, vooral geclusterd in Zeist-west.  “White trash” is zeker aanwezig, maar niet overheersend.  
 
Zeist wordt daarnaast gekenmerkt door een aanzienlijke enclave Antroposofen. Ook het Calvinistisch volksdeel is van enige betekenis. Dit alles zorgt ervoor dat -hoewel Zeist de parel van de Stichtse Lustwarande wordt genoemd-  er eerder sprake is van ingehouden lustbeleving.
 

Ook de gemeenschapszin is in Zeist gefragmenteerd en richt zich op de eigen straat of buurt en vereniging.
  
Evenementen waar ik bij was, werden stuitend slecht bezocht. De Alpenzusjes in 2000 in een tent in het centrum (gratis entree en gratis drank) trok tien man en in de jaren ‘90 trad Colin Blunstone in de Tweede Dorpsstraat op voor 100 man. Toch heeft Zeist ook wel weer iets comfortabels en ruimtelijks.
 
De in Hilversum aanwezige ruimtelijke en sociale symbiose van Noordhollandse directheid, kakkineuze en volkse le
venslust kan ook iets beklemmends hebben, bedacht ik me later toen ik weer aan die ontblote bovenlijven in de voortuin dacht. Ik begon zelfs al weer naar het rustige en overzichtelijke Zeist te verlangen.   

 
Het uurtje met bier en tosti en de BildZeitung op het terras van café De Doelen deed me er voor voorbijgangers uitzien als een suffe burgerlijke fremdkörper, maar mijn bloghoofd stond al die tijd niet stil van verwondering.
    
 
 
 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-04 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Is Hilversum nu echt zo erg? (en Zeist?)

 1. Smokey zegt:

  Zag op Google streetview ook gezellig terrasje bij de Hermitage in Zeist.

 2. Rene Scheffer zegt:

  Er zijn daar drie terassen aan Het Rond (mijn biotoop), rustig en ruimtelijk. Heel anders dan in Hilversum.

 3. Mae zegt:

  Als buitenstaander is heel het Gooi bizonder kakkineus en heerlijk om te toeven en te snuiven. Naarden spant de kroon, echt alles is daar leuk. Ik meen dat Hilversum is verdeeld in onder het spoor en boven het spoor, in één van de twee kun je ècht niet wonen, in die andere helft is dan weer een code in kleding en tongval. Het moet voor jou een eldorado zijn daar, je vindt er elke dag wel stof om een paar blogs mee te vullen.
  De white trash van Zeist, mooie term, ik weet precies wie ik ermee om de oren ga slaan, secreet als ik ben. Verrek, zou secreet van secret komen?
  En de Alpenzusjes, is daar wel voldoende ruchtbaarheid aan gegeven, iets leuks met een hoorn, of ontwaakt vriendelijk Zeist dan al te abrupt.
  Als buitenstaander begrijp ik de nuance niet helemaal, ontblote bovenlijven kan niet en zo’n grote auto met ingetogen deftigheid wel? Net toen ik dacht, ik ben helemaal weer op de hoogte, verloor ik je weer.

 4. Rene Scheffer zegt:

  Mae
  Mooie reactie, die kennis van deze omgeving verraad.
  Boven het spoor is inderdaad wat anders, al zag ik daar aan de Noorwestzijde ook lommeriijke buurten en in het Noordoostyen aardige stadsvernieuwing (ik heb wat moeten omrijden), Verliezen……ik ben doorzichtig inderdaad maar ook onpeilbaar, vaak.

 5. Theo zegt:

  Een heel lezenswaardig blog in vele aspecten belicht.
  Er was een tijd dat ik er wel een paar keer per jaar kwam voor tenniscompetitie en het Melkhuis-toernooi. Tennis was toen nog een tamelijk elitaire sport.
  Ik ben er voor het laatst op 6 februari naar de bioscoop geweest om er Millennium I te zien. Op een dik half uur afstand van mijn woonplaats. Voor die tijd hebben we uitgebreid rondgelopen en gewinkeld. Alle grote winkelketens zijn er natuurlijk. wat dat betreft zijn al die binnensteden hetzelfde. Ik vond het niet erg sfeervol. Wel wat aardige horeca. Kakkineusheid heb ik er niet aangetroffen. Wel weinig medelanders.

 6. sprakeloos zegt:

  leuke beschrijving Rene, met name van Zeist, hoewel ik ook blij ben dat mijin ouders in 1968 Raalte verkozen boven Hilversum, de banen lagen toen voor het opscheppen blijkbaar.

 7. Rene Scheffer zegt:

  Theo….
  Thanks. Qua kakkineusheid is het natuurlijk ook geen Laren. Ik zag toch nog wel veel gele lamswollen truien en rode broeken. Inderdaad, medelanders. In de flatwijken in het Noorden zag ik ook weinig schotelantennes.

 8. Rene Scheffer zegt:

  Sprakeloos….
  Thanks. Raalte klinkt niet slecht. Provinciaal maar geen klein dorp. Mooi landelijk, bloeiend verenigingsleven etc.

 9. Thera zegt:

  Hahahaha, die laatste zin. Ik ken Hilversum alleen van de studio’s. Tijdje castingwerk gedaan. Daar was het altijd wel gezellig, op wat vreemde snoeshanen na. "Zeg kerel, by the way waar zijn de vorken?"

 10. paco painter zegt:

  In Hilversum rijden ze vrijwillig zes keer achter elkaar rond de rotonde om de nieuwe bolides te showen

 11. Aad Verbaast zegt:

  Lang in Naarden gewoont. In Hilversum kwam ik enkel als het echt niet anders kon. Ik vond het maar een vieze stad, rotzooitje, zonder identiteit. Maar ja, ik ben nooit een stadsmens geweest.

 12. Wattman zegt:

  Nog nooit in Hilversum geweest. Ook niet in Zeist trouwens. Ik weet niet of je stukje een aanbeveling is om dat wel te doen, maar het is wel leuk geschreven!

 13. De Stripman zegt:

  Ja, ja, mooi verhaal. Als bijna buurman, Soest en Zeist grenzen aan elkaar, maar gek genoeg is er geen weg die beiden verbindt, zou ik moeten weten waar je het over hebt. Maar bij gebrek aan korte verbindingsweg kom ik maar zeer zelden in Zeist.
  Hilversum iets vaker, maar ik heb er geen echt fijne herinneringen aan. Het kantoor van het UWV is er gevestigd, om maar een minpuntje te noemen.
  Als ik voor mijn plezier naar de stad ga, dan toch liever naar Amersfoort, of Utrecht…;o)

 14. lebonton zegt:

  als ik mag kiezen, kies ik zeist. niet alleen mooier, maar ook minder ontoegankelijk sinds ze in hilversum de oorlog hebben verklaard aan doorgaand verkeer.
  in beide plaatsen heb ik enkele werkzame jaren doorgebracht, waarbij zeist (ook vanuit de huidige woonplaats) toch beter (en leuker) op de fiets te bereiken is.

 15. Rene Scheffer zegt:

  Thera….
  `Zeg by the way,…` dat zeg ik ook weleens en mijn hoofd staat nooi stil.
  Paco….
  Dat is in Zeist iets minder, hoewel er op zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur op de Slotlaan ook slecht volk te zien is. Ik wil ze dan aanvliegen maar wordt door mijn vrouw tegengehouden.
  Aad…..
  Tich vond ik het wel weer meevallen eigenlijk, Hilversum
  Wattman….
  Antwerpen en dan Zeist? Ach een keer een weekend rust en ook in 20 min met de bus naar Utrecht. het mooie 4 sterrenhotel FIGI heeft goede weekendaanbiedingen.
  Stripman….
  Amersfoort heeft weer teveel nieuwe buitenwijken waardoor het centrum door de vele mensen uit haar voegen barst.
  Lebonton…
  Vanuit uw gezichtspunt te snappen. Zeist is gerieflijker en Hilversum gezelliger, denk ik.

 16. Robert Kruzdlo zegt:

  Prachtig je ziet ze overal maak niet uit waar je woont
  Aanb Gr Rob

 17. Rene Scheffer zegt:

  Robert K
  Je ziet ze overal…..foute auto´s neem ik aan.

 18. Jim Hasenaar zegt:

  Als Soesternaar ken ik dat Hilversum-gevoel van je.
  Gingen we als tieners uit in de stad dan was het 20 minuten fietsen naar of Hilversum of Amersfoort. Het werd meestal Amersfoort. Gezelliger, knusser en compacter. Hilversum was Hilvershof. Grote inkopen doen, maar niet zo zeer het uitgaansleven.
  Mijn eerste liefde voelde zich meer aangetrokken tot Hilversum. Nooit echt begrepen waarom.
  Overigens was Hilversum toen het grootste dorp van Nederland. Misschien nog wel.
  Zeist heb ik helaas te laat ondekt. Pas tijdens en na mijn diensttijd. Van 1984 tot mijn emigratie in 1989 toen ik eerst op de Dumoulin kazerne gelegerd was en later toen ik een jaar in Zeist ging wonen. Van 1986 tot 1989 werkte ik bij Volvo garage Roos die in het begin nog in het centrum zat achter/naast V&D.
  Ik vond Zeist gezellig overdag met ook smakelijke en toen betaalbare eetgelegenheden. Voor het nachtleven ging ik meestal toch weer naar Amersfoort of Utrecht.
  Ik zit me nu te bedenken waarom iemand die in Zeist woont uberhaubt naar Hilversum zou gaan wanneer Utrecht dichterbij is?

 19. Rene Scheffer zegt:

  Jim
  Grappig…in die tijd werkte en woonde ik ook al in Zeist en kende die situatie
  En inderdaag, doorgaans ga ik ook naar Utrecht. Nu noodgedwongen even naar Hilversum en het viel me mee. Misschien wel omdat het een groot en compact dorp is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s