Glimmende ronde lijven (over vis in Cantabrië)


Die glimmende ronde geschubde lijven, de kleuren grijs, soms roze en daarop de prijsstickers. Ik kan er lang naar kijken. Ik heb al heel lang iets met vis, vooral wanneer het vers wordt aangeboden op markten. Ook in de grote supermarkten in het buitenland, zoals Carrefour loop ik altijd gelijk naar de vis. Gelukkig heeft mijn dochter dezelfde voorliefde. Tot mijn 35 ste was vis vooral makreel en lekkerbekje en een enkele keer visfilet.
 
Wat vis voor mijn nu aantrekkelijk maakt?  Het is vooral  de smaak, de gegrilde huid, de begeleiding van witte wijn, de mediterrane associaties en het idee dat vis gezond is
 
Van vroegere vakanties in Kroatië eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 zie ik nog de grote vissen voor me in de vitrine met ernaast een bozig kijkende ober (net na Tito tijdperk). Die vis werd geserveerd per kilo. Ik vond dat te link en was bang met een te hoge rekening te blijven zitten. De afgelopen vakantie in Cantabrië heb ik op mijn 52 ste voor het eerst vis per kilo besteld. Het is daarnaast ook de smaak, de gegrilde huid, de begeleiding van witte wijn en het idee dat vis gezond is 
 
Cantabrie. Een van de redenen van een bezoek aan deze Spaanse regio was vis, Ik verwachte veel verse vis, dagelijks aangevoerd uit de visrijke  Golf van Biskaje. Ook hoopte ik op lage prijzen, door het grotendeels ontbreken van toeristen. Door een collega was ik attent gemaakt op de Barrio Pesquera in Santander, de stad waar we verbleven.
 

 
 
De meeste dagen was er wel iets van vis op tafel. Soms ging het mis, wanneer we laat ontbeten, het in de middag Mac. Donalds was en in de avond “wat halen”.
 
 
De Wet van de dagelijkse lustbelevingsmeerwaarde (zeebaars)
 
Door mijn karakter blijf ik altijd hangen in wat het lekkerst is. De Wet van de dagelijks lustbelevingsmeerwaarde zorgt ervoor dat ik elke dag bij mezelf kijk wat ik het lekkerst vind. Wanneer dat zeebaars is, die ik met een 8,5 waardeer, dan stap ik pas af van de zeebaars op het moment dat een andere vis naar verwachting hoger gaat scoren of de zeebaars gaat vervelen en langzaam onder de acht zakt.
 
De zeebaars dus was mijn catch nr. 1. De zeebaars is hier wild. In Nederland wordt doorgaans de gekweekte zeebaars uit Italie verkocht.  
  
Daarna komt de heek, althans in Cantabrie. De heek, een kabeljauwachtige wordt in Spanje veel gegeten en gewaardeerd, in Nederland niet. Merluza heet het. Het is in Spanje een goedkope vis, die vaak een onderdeel is van een 9 tot 12 euromenu
 
 
Korte beschrijving van restaurants met visbelevenissen
                                                                                                
 
Las Olas – Santander/Maruca
 
Prachtig gelegen aan een rotsige inham op 3 km van Santander (zie kleine foto boven). Zwart wit ouderwetse bediening en veel personeel. Op een dinsdagmiddag rond 14.00 uur was het leeg. Pas tegen 14.45 uur stroomde het vol. Een mooie zeebaars voor 19 euro had ik, hij was zacht en net gaar. De vis was goed, de huid had iets beter gekruid en gebakken gekund. Mijn vrouw had een goede bacalau al la Viscaya. Hier geen middagmenu, helaas.
 
 
La Gaviota – Santander/Bairro  Pesquera
 
Een institutie. Gekend vanwege zijn 12 euro menu, zowel in de middag als avond. Het menu was dermate aantrekkelijk dat we er alle driemaal er niet toe kwamen de verse gegrilde vis per kilo te proberen. Wel veel Merluza, Paella en goedkope wijn uit Rueda/Navarra. Het is een aparte wijk in het keurige en veilige Santander. Een verzameling van Spaanse Tokkieachtigen aan de haven in goedkope flatjes zonder balkon, met wasgoed hangend over de vensterbanken. Er was ook kermis.
 

 
Op de foto een a la carte zeebaars van mijn vrouw van 18 euro uit Gaviota. De truc was dan dat ik een driegangenmenu bestelde voor 12 euro, dat naast drie gangen ook een hele fles wijn opleverde. 
 
 
 
Asador Tronky in Pedrena
 
Aan de andere kant van de baai, vlakbij de veerboot in Pedrena. Die avond was Spanje Nederland en we wilden in de middag eten zodat we in de avond rustig met broodjes knakworst konden kijken. Om 14.30 uur zat het vol en moesten we een uur wachten. Hier het vishoogtepunt van de vakantie. Een joekel van een gegrilde verse zeebaars, die bovenin het blog is afgebeeld. 40 euro per kilo. Die van ons was nog iets zwaarder. Een restaurant met verder niets, zoals ik het graag heb. Tafels en stoelen en tl. buizen en eten, veel eten en salades en wijn. Albarino deze keer.    
 
 
 
Minder vissige restaurants
 
La Cecilia
 
Keurige drukke zaak aan de rand van het centrum van Santander, vlakbij de rotonde Nuevo Montanes, met redelijk well tot do clientèle, veel employees, goed uitziend vrouwvolk, ambtenaren en medici. Goed verzorgd 3 gangenmenu voor 12 euro met fles wijn erbij. Iets beter verzorgd nog dan bij Gaviota. Mijn voorgerecht was hier een Tonijnaardappelsoep, die op de foto staat. In Zeist zou dit mijn eetankerpunt zijn.
 

  
Website: http://www.laceciliasantander.com
 
 
Bar de Puerto
 
In de Calle Hernan Cortez  47
Hier twee keer gegeten en de wedstriijden van Spanje tegen Duitsland en Paraguay bekeken. De graat op de foto is van de Lubina in dit restaurant annex café, een zeebaars van 14,80 euro. Goede salades ook en prettige sfeer
 

 
 
El Castellano
 
Een institutie midden in het centrum van Santander aan de Calle de Burgos 32. Beneden Tapasbar (gespecialiseerd in Jamon de serrano)  en terras en boven restaurant. Na alle vis deden we ons tegoed aan Entrecote en lamskoteletjes. Vriendelijke bediening ook.
 
 
Wat at dochter Rozanne?
Veel brood. Verder een enkele keer spaghetti of croquetas de gamba en soms wat van onze sla.
 
 
Later nog 1 of 2 Cantabrië blogs. 
 
 
 
 
 
    

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-07 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Glimmende ronde lijven (over vis in Cantabrië)

 1. vuurjuffer zegt:

  leuk blog
  zelfs op een nog nuchtere maag
  ziet het er smakelijk uit
  at laatst in griendtsveen een overheerlijk vispotje
  met een groet

 2. Aad Verbaast zegt:

  Allemaal niet verkeerd deze gerechten. Heerlijk zo’n visje. Ik lust er ook wel pap van.

 3. Wattman zegt:

  En vis moet zwemmen… waarin zwom deze vis?

 4. maria-dolores zegt:

  ‘k heb wel een paar keer heen en terug en van vis naar vis gescrold, maar zelf zou ik nooit zo’n enorme vis bestellen. allerlei verschillende antipasti met vis of garnalen of andere schaal- en schelpdieren vind ik lekkerder. of vis en schaal- en schelpdieren zoals de Fransen die klaarmaken, met witte saus en eventueel gegratineerd.

 5. zelfstandig_journalist zegt:

  Benieuwd wat ik in september op Ibiza krijg voorgeschoteld …

 6. Rene Scheffer zegt:

  Vuurjuffer
  Thanks. Vispotje, kan van alles zijn. Drents vispotje?
  Aad V….
  Twas alleen wel erg vroeg
  Wattman…
  De vis zwon afwisselend ein wiite Rueda – Navarra en Albarino, een chadonnayachtige uit Noord West Spanje.
  MD….
  Ja maar de vis is voor twee personen! Maar op zich snap ik je, Ik combinaties heb je wel veel eerder te maken met stukjes filet uit diepvries of vacuum.
  ZJ….
  Ik denk ongeveer hetzelfde alleen wat kleiner en duurder.

 7. cor3306 zegt:

  Dat ziet er lekker uit;ik krijg er zin in

 8. iris kijkt zegt:

  Bij mij blijft vis altijd wat ondergeschoven kindje op het menu. Zou dat de Hollandsche opvoeding zijn ? Of het idee dat het moeilijk is om klaar te maken ? Toch eens wat aan doen, nu ik dit lees.

 9. Rene Scheffer zegt:

  Cor.,,, Ga maar eens naar de markt in Amersfoort
  Iris kijkt….Het moeilijks eis het korstje cq. de huid, maar wellicht beginnen met filet. In ei omwentelen en dan bloemm evt .nog een keer.

 10. paco painter zegt:

  Elke keer als ik een plee in Athene inloop weet ik weer waarom ik niet van vis houd

 11. Rene Scheffer zegt:

  Paco…Wat zonde nu, als Ijsselmeerman. Veel plezier in Athene. Athene? Is dat niet erg warm…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s