Vitesse – aandoenlijk foute club


Vitas-Ernhem, gladde vetkuiven, foute voorzitters, die yell ‘Heya heya hop Vitas’ en die altijd extra blonde spelersvrouwen. Een rare relclub is het, Vitesse. Ik ben ten opzichte van Vitesse een relatieve buitenstaander, een rol die me sowieso wel past.
 
Toch heb ik er wel wat mee en kan dat (als ex Wageningen supporter) pas na vele jaren toegeven. Sinds kort heb ik ook ontdekt dat ik toch wel wat sensatiegeil ben. Ik kijk ook graag naar Shownieuws en RTL Boulevard en ben een gekende  #Wesley en Yolanthe watcher en commentator. Ja, dan kom je al snel bij Vitesse uit.
 
Door de publiciteit rond de overname door de Georgiër Merab Jordania raak ik zelfs wat opgewonden. Een mengeling van leedvermaak en naïeve hoop zoals elke liefhebber die wel heeft. Maar een zesde plaats en eindelijk weer meer dan 20.000 toeschouwers in het mooie stadion zijn mogelijk. Dat die foute voorzitter Schouten van de DSB lookalike AFAB meldt dat CL en landskampioenschap in het vizier zijn, is waanzin. Vitesse, eigenlijk gewoon een foute club, maar wel een leuke foute en zelfs een club om wat van te houden.
 
 
Herinneringen
 
Mijn eerste herinneringen dateren van eind jaren ´60 en begin jaren ´70. Ik hoor de stem van Frits van Tuurenhout nog Vitesse uitspreken op een wat statige toon. Ik keek er tegenop. Vitesse was van de grote stad en Wageningen, waar ik supporter van was (tot 1991, het faillissement) het grote dorp. Ik zag Vitesse soms op de Berg spelen.
 

Altijd sidderen voor Wageningen en heel soms toch een overwinning. Mijn eerste echte herinnering is op de Berg rond 1971, een de diepte inlopende Bennie Hofs (oom van Nicky), die met zijn hoge piepstem om de bal schreeuwde die niet kwam. De uitwedstrijd rond 1972/1973 toen mijn pa en ik meereden met Ome Gert. Het was tijdens de Molukse kapingen. Wageningen verloor met 5-0. Vitesse was met uitzondering van 1 of 2 seizoenen altijd net iets beter dan Wageningen.
 
Stadion Nieuw Monnikenhuizen had wel wat. Hooggelegen op een plateau vanaf de Velperweg gezien, maar juist weer in een diepte vanaf de Geitenkamp. Utrecht-HSV (3-5) zag ik er in 1981. Ik zag Twente er winnen met 1-0 met een sublieme Ronald de Boer en Youri Mulder. Tussen de Ernhemmers voelde ik me een vreemde maar rare of nare dingen heb ik nooit meegemaakt. Spelers als Roy Makaay zag ik debuteren. Charley Bosveld, Bosko Bursac, Edward Sturing, mooie namen. En dan 15 jaar geleden die kleine dikkige Joegoslaaf, die wel kon scoren.       
 
Foutheid/in het Gelredome
 
Het heeft iets glads, zoals volks Arnhems iets glads heeft, de kuiven van Long Tall Ernie en the shakers, het taaltje, Klarendal, Theo Janssen. Vanaf 1999 kom ik ook in het Gelredome, elke jaar wel een keer of twee. Die volkse foutheid werd al enige tijd vermengd met geld van onder andere de gokkastenmagnaat Herman Veenendaal en de juwelier Karel Aalbers. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Ronald Koeman werd gehaald, Pierre van Hooijdonk speelde er, Lazovic en andere Balkangasten. Verder nog een dikkige Turk, Kaloglu uit Bochum, bizar allemaal. Europees voetbal tegen Liverpool en Werder Bremen. En dan de episode Aad de Mos, om te gillen
 
Vanuit Zeist is het 30 minuten met de trein en dan 4 minuten met de bus de Rijn over. Ik kwam en kom er graag, ook omdat ik van treinen, rivieren en uiterwaarden en rellen houd.
 
 
Hard Gras
 
Een samenballing van alle foutheid was te lezen in de twee prachtige Hard Gras boekjes over Vitesse, geschreven door Marcel van Roosmalen. De ene heette “Je hebt het niet van mij” en de andere “Het jaar van de Adelaar”. Ijdelheid, domheid, roddelcultuur en puur amateurisme met af en toe een beschaafd element zoals de trainer Westerhof. De sfeer wordt er meer bepaald door de opscheppende pa van Dingsdag, de mokkende ouders van Sturing, de wasvrouw en kantinejuf en die bizarre adelaar.
 

Op den duur was de leiding van Vitesse vaker in Lunteren bij de eigenaar van de adelaar dan op het trainingsveld. De adelaar, die elke thuiswedstrijd aan het publiek werd getoond was gevaarlijk, ook dat nog. En dat alles speelt dan in een van de modernste stadions van Nederland. En passant werd ook de Arnhemse gemeenteraad onder druk gezet en werd subsidie cq. kwijtschelding losgepeuterd.
 
Een persiflage op een voetbalclub, maar het was allemaal werkelijkheid.
 
Nu de Georgiër. Ademloos kijk ik naar het holle gepraat van Schouten. De honderden extra seizoenskaarten die al zijn verkocht, zelfs op het NOS journaal werd het gemeld.
 
Ik kan niet wachten tot zaterdag, Vitesse-Twente.
 
Zou de Georgier het ooit lukken om Wesley en Yolanthe op de eretribune te krijgen?    
 
Yolanthe: Zeg Wes, veel mooie pakken en gladde mannen hier, straalt goud en geld uit. Wes, als die Jordania je goed betaalt, kun je dan hier gaan spelen? Dan kan ik ook wat vaker mijn 75 vriendinnen bezoeken" .
Wes: zoveel?
Yo: Ja, je weet wel van mijn vrijgezellenfeest!
Wes: Hmmm. 
    
 
 
      

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-08 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Vitesse – aandoenlijk foute club

 1. Marcus Lucas zegt:

  Toch leuk, vind ik. Liever een biljonair die er zijn speeltje van maakt, dan nog weer miljoenen aan belastinggeld, zoals dat er eerder is ingepompt. Laten we hopen dat ’t voor verrassingen zorgt, qua nieuwe spelers enzo.

 2. beus zegt:

  Alles staat in vet, behalve Frits. Hij heeft ons allen verteld dat de beste uitslag altijd 0-0 is.
  Ik kende hem en kwam bij hem thuis. Zijn verhalen waren mooi, maar hij is niet meer.

 3. Rene Scheffer zegt:

  Marcus Lucas
  Daar heb je helemaal een punt. Geld moet rollen. Ben benieuwd naar de eerste speler. Mertens?
  Suleymani?
  Beus
  Ik ga Frits vet maken en wat ander vet eraf. Teveel vet

 4. Thera zegt:

  Oh…… jaja… Vitass en long tall ernie, enne Alfred Lagarde!!!!

 5. Rene Scheffer zegt:

  Thera
  Ow jee, dat is waar, Toen ik als 21 jarige Heao student daar rondliep in Arnhem was jij er als 18 jarige ook neergestreken. Long Tall Ernie zag ik weleens lopen en iets later was er de snackbar van Emile Ratelband. Misschien ben ik staand, bij het remmen van de trolleybus, weleens zacht met je in aanraking gekomen. Ik zal in die tijd ongetwijfeld gebloosd hebben.

 6. Theo zegt:

  Dit blog is van Hard Gras-gehalte. Heerlijk om te lezen, vanwege de (persoonlijke) feitjes en de waarderingen. Ik ben Ajax-fan (tegenwoordig tegen beter weten in) en dan is er weinig plaats voor andere clubs, behoudens FC Utreg. Hoop ook altijd wel dat Sparta wint. Met Vitesse heb ik heel weinig, met Arnhem sowieso al, ondanks Jan Siebelink. En wat te denken van FC Bayern waar ik m’n hele voetballeven al van hoop dat ze verliezen. Maar zo’n overname door een miljonair vind ik helemaal niet verkeerd, voorgaande constructies waren ook hopeloos. En er is al zoveel fout in de voetbalwereld, dat dit er wel bij kan.

 7. paco painter zegt:

  Ik vond die persconferentie geweldig.Caberet van ht hoogste niveau.

 8. Draver zegt:

  Met veel plezier gelezen.

 9. zelfstandig_journalist zegt:

  Mooie blog. Als ik het goed heb, is Mart Smeets ook een Vitesse-aanhanger.

 10. Frans Muthert zegt:

  Ook Frits staat nu in vet. Helemaal goed dus.

 11. Rene Scheffer zegt:

  Theo
  Thanks en er zit wat in, na zoveel fouts kan dit er wel bij. Voor mij is het ook perifeer jeugdsentiment.
  Paco
  Ja mooi he….
  Die brallerige Schouten en de kleine opvliegende Jordania met zijn Georgische visseogen.
  Draver..
  Thanks
  ZJ…
  Klopt, hij kom er volgens mij vandaan.
  FM
  Graag gedaan voor vriend Beus. Vitesse is dubbelfout, maar daardoor wel leuk.

 12. Marcus Lucas zegt:

  De Georgische aanvaller Giorgy Chanturia is (uit de jeugdopleiding van Barcelona) naar Vitesse gekomen. Trainer Bos verwacht nog meer versterkingen. Lolz.

 13. Marcus Lucas zegt:

  Ja zeker, De Mart is een geboren Ernemmer. 🙂

 14. Rene Scheffer zegt:

  Marcus Lucas
  Die jongen schijnt 17 te zijn, dus pa na 3 of 4 jaar Vitesse mogelijk rendement op bijna topnivo.

 15. cor3306 zegt:

  Ben niet zo’n fan van dat voetbalgelul; maar je maakt wel weer een aardig stukkie, vooral vind ik sterk dat je die Wesley en z’n Jodeltante er weer met de haren bijsleept……Vitesse betekent snelheid dacht ik; dus snel geld, snel bergop-en afwaarts etc

 16. Rene Scheffer zegt:

  Cor….
  Thanks!
  Ja en ik kon het op het laatst niet laten. Is ook zo voor de hand liggend. Geld en fout. Vitesse dus, maar natuurlijk ook W&Y.

 17. Nummer 22 zegt:

  Waarde René, ik geef je een compliment voor deze blog! Klasse.
  Als ou Wageninger..ja ook ik ( Boeslaan) zat ik hemelsbreed op zo’n 600m van De Berg, ONZE Berg!
  Wie is er niet sensatiegeil? ruim 15 miljoen voetbalcoaches, trainers en gleuven van de voetballers omringd door zaakwaarnemers… toch?
  HNS daar ben ik al lid van sinds het begin Nummer…??? precies Groet,

 18. Jan Brugman zegt:

  Waarde René, wij, Adrie L. en ondergetekende zitten al vanaf de opening van de dome op de tribune, mijn zoon Stefan is een ware vitesse fan, Adrie en ondergetekende zijn meer voetballiefhebbers en zouden, als we er dichter in de buurt zouden wonen, zomaar gesignaleerd kunnen worden bij de aartsrivaal!
  Tsja, Wageningen, dat zat toch een stuk dieper hoor! Aan de andere kant heeft de dome ook wel voordelen, vooral als het koud is, ik begrijp niet dat ze in Scandinavië niet overal Dome’s bouwen.
  Maar goed, geen enkel Nederlands stadion haalt het bij de Bundesliga, wat een geweldige competitie is dat! Ik ben met Stefan bij BMG-Bayern geweest, echt een voetbalfeest! 44.000 fans en ook nog staanplaatsen.
  En inderdaad, rood en groen loopt daar door elkaar naar het stadion en niemand die het in zijn hoofd haalt rotzooi uit te halen. Overal, ook bij de harde kern, zaten Bayern supporters, geen enkel probleem
  Woonde ik maar dicht bij Dortmund of Gelsenkirchen…………
  Jan Brugman

 19. Rene Scheffer zegt:

  Nummer 22
  Thanks!
  Jan
  Bedankt voor je reactie en groete aan Adrie L en Tanja B. Ja Duitsland….
  In Gelsenkirchen ben ik wel een paar keer geweest, laatste keer twee jaar geleden, zie bewijs.http://www.youtube.com/user/ReneScheffer#p/f/8/kiyPoPEule0
  Anderhalf uur rijden. ben ook weleens met de trein geweest. Halve liter bier en stuk leberkase en gratis met de tram. Maar ja de Berg…Ik rij nog regelmatige achter het stadion langs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s