Over vrouwen en horeca in Renkum (voorheen fabrieksdorp)


In een vale septemberzon zat ik gisteren omstreeks 10.30 uur met mijn moeder op een terras op het Dorpsplein in mijn geboortedorp Renkum. Ik keek om me heen en zag een gezellig plein en keuvelende mensen.
 
Vroeger in `mijn tijd` qua `dorp Renkum`en dat is zo ongeveer tussen 1965 en 1978, was er geen enkel terras. Er waren alleen winkels. Eerst langs de hele drukke verkeersweg, de Dorpsstraat, en iets na 1965, langs een heuse winkelpromenade met luifels.
  
Die luifels zijn inmiddels weer weg. Ze pasten niet. Een soort jaren ´70 pompeusiteit, als een teken van welstand van de toen bloeiende middenstand. Het was de tijd dat de groenteboer en de slager zich aanmeldden bij de tennisclubs. Bakkers deden dat niet, want dat is ander volk. Zonder de luifels is er weer natuurlijk licht is, ruimte  een mooi zicht  op de straat. Het is nog wel steeds winkelgebied/voetgangerspromenade met sinds enkele jaren een gloednieuwe AH een heuse HEMA en Scapino.
 
 
Fabrieksdorp
 
Renkummers zijn doorgaans gewone mensen, fabrieksarbeiders en middenstand. De fabrieksarbeiders werken bij Van Gelder Papier, zoals mijn vader dat ook 40 jaar lang deed. Later heette het Parenco en nu is het in Noorse handen, Norske Skog In 1960 werkten er 2000 mensen. Nu nog maar 200.
 
Door de papierfabriek ruikt het soms naar houtpulp, een vreemd zoetige geur. Ik ben eraan gewend en het hindert me niet. Het afvalwater van de fabriek zorgde ook altijd voor een stroom soms gekleurd warm water die in de Rijn vloeide. Sportvissers dromden samen om de vis die erop af kwam, in de "warme beek" te vangen.
 
 
 
Het werkvolk ging in de jaren ´60 na de toeter om 12.00 uur massaal naar huis om warm te eten. Wij zagen dat want we woonden tegenover de Fabriekstraat.
 
Verder zijn er de steenovens langs de uiterwaarden en zag je soms schippers in het dorp, die in de Renkumse haven lagen. Er was een groot contingent verpleegsters die werkten bij “ Oranje Nassau Oord”.  Ook waren er bosarbeiders en enkele woonwagenkampers (nu nog).
     
Van vroeger weet ik dat de dorpers vonden dat er in Wageningen stadse rode ambtenaren en vage professoren woonden. In Heelsum was het al wat deftiger en voornamer en in Oosterbeek woonde het kakvolk. Oosterbeek zou ook bevoordeeld worden vanwege het gemeentehuis dat daar staat. Volk van buiten werd door Renummers met enige argwaan bekeken.
 
Mogelijk dat deze demografische noties van mij degene hebben gemaakt die ik nu ben. Wars van economisch liberalisme maar ook wars van vrijblijvend politiek links correctisme.
 
 
Terras en horeca
 
In het dorp speelden zich geen frivoliteiten af. Pogingen voor een ijssalon of een koffiezaak strandden vroeger al snel. Pizzeria´s hielden het niet lang vol. Mensen in het dorp hadden wel wat anders te doen. Boodschappen en wegwezen was het devies.
 
De laatste jaren is er door het terras van de op zich niet al te grote maar prettige lunchroom-petit restaurant Mieters (voorheen ook "Renkumse Poort") en de komst van een ijssalon veel meer leven op het plein. Op een zonnige zaterdag zitten op het terras winkelende dorpelingen, maar ook fietsers. De vaak Vuttende fietsers (rondtocht door Nederland) slaan af van de rondweg langs het dorp en strijken neer op het plein. Verder bestaat de clientèle uit de mensen uit het nabijgelegen verzorgingstehuis, zoals mijn moeder en zaterdag nog een dame uit het zelfde huis die slecht ter been was maar na een kop koffie wel om 11.00 een glas droge witte wijn bestelde.
           
 
 
 
Dorps
vrouwvolk

 
Op een of andere manier lijkt, ik zeg het voorzichtig, het vrouwvolk in het dorp te lijden heeft van de noeste arbeid van hun verwekkers. Ik weet niet of er een causaal verband bestaat tussen opleiding en achtergrond en schoonheid. Ik vermoed van wel. Zorgen door een bestaan als fabrieksarbeider en het afwezig zijn van regelvermogen en vrijheid kunnen uiteindelijk via de genen worden doorgegeven aan volgende generaties. En juist degenen die er het hardst door zijn getroffen blijven van nature hangen in het dorp. 
 
Maar het kan ook te maken hebben met het `dorpzijn`. Degenen uit een dorp die gaan studeren gaan op kamers en blijven in de grote stad hangen, zekere tijdens hun “knappe”  jaren. Nu ik hierover mijmer besef ik dat al die knappe studerende jonge dames in de grote stad ook allemaal dorpelingen van elders zijn.
 
Ook loop ik aan tegen mijn eigen -vermeende- mannelijke jeugdigheid. Soms probeer ik voorzichtig te kijken of ik bekenden zie, voormalige klasgenoten. Mijn ogen blijven meestal hangen bij moeders met kinderen die er net zo oud uitzien als ik maar die bij nadere beschouwing toch niet ouder dan 40 kunnen zijn, en dus 12 jaar jonger dan ik.
 
 
Tenslotte
 
Ik bedenk me dat mijn beeld van de leeftijden van het dorpse vrouwvolk wellicht is vertroebeld door de avatars van de blogsters hier. Hoeveel zijn er niet met een foto van rond hun 35 ste en met een echte leeftijd van omstreeks de 40 tot 50?  Het is geen veroordeling maar slechts een constatering ter verklaring van mijn daardoor verwrongen beeld.   
 
Gisteren kwamen we in Renkum ook neef G., tegen bij een bloemenkraam. Hij complimenteerde me met mijn recente blog over "neven en nichten". Mijn moeder keek hem vragend aan. "Ja, mijn neef kan goed schrijven, maar dat komt ook door uw opvoeding, tante Marian" zei hij. Mijn moeder glimlachte en ik was tevreden.
 
      
 
Eerdere blogs in deze serie (die onbewust zo is ontstaan) waarin ik aspecten van mijn jeugd in Renkum beschrijf, zijn:
 
Over geboortegrond http://www.vkblog.nl/bericht/222053/Renkum_-_Over_geboortegrond,_vervreemding_en_heimatkriebels.
 
Over het meisje met het rode haar  http://www.vkblog.nl/bericht/126118/Meisje_met_rood_haar_en_katholiek_ook_nog_-_ik_was_4_en_trok_keihard_aan_d%B4r_rode_krullen.
 
 
Mijn jaren ’60 http://www.vkblog.nl/bericht/294095/Mijn_jaren_%B460
 
 

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-09 en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Over vrouwen en horeca in Renkum (voorheen fabrieksdorp)

 1. Ghijsa zegt:

  Ik voel me qua avatar in het geheel niet aangesproken maar ik ken Renkum dan ook nauwelijks.

 2. De Stripman zegt:

  Mooi verhaal ! Een aantal dingen die je schrijft over de ontwikkelingen in Renkum herken ik ook in mijn geboortedorp. De afwezigheid van terrassen (inmiddels zijn ze er wel), de opleuking van de hoofdstraat, het is de tijdgeest…
  Je opmerkingen over de dorpsvrouwen moeten denk ik geheel aan je vermeende jeugdigheid geweten worden. Ook daar herken ik wel iets in, als generatiegenoot…;o)

 3. Rene Scheffer zegt:

  Ghijsa…Op de foto lijkt het alsof je rookt. Dat geeft een zweem van jeugdigheid op de korte termijn en grote kans op eerder veroudering op langere termijn.
  Stripman…
  Leuk dat je het ook herkent in je dorp S. en ook de rest van je herkenning.

 4. Mephisto. zegt:

  Bakkers deden dat niet, want dat is ander volk.
  Die mensen beginnen hun werkdag om 03.00u, dus die hadden geen goesting meer, om om 16u tegen een balletje aan te gaan staan meppen. 😉

 5. parbleu zegt:

  Ha, als nieuwbakken Heelsummer, na 15 jaar Utrecht en 15 jaar Wageningen, kan ik niet anders dan je gelijk geven: Er ís iets met Renkum
  Toen ik hier net kwam wonen en mijn toekomstige buurman ( Renkummer van origine) ontdekte dat ik ben opgegroeid in Oosterbeek, kreeg ik onmiddellijk te horen dat Oosterbekers rare mensen zijn
  De delfste architect in onze straat krijgt hoon als ie gaat joggen, want dat vinden de Renkummers in de buurt ”aanstellerij"
  En zo kan ik tot mijn verbazing nog wel even doorgaan
  Helemaal opgenomen in de vaart der volkeren is Renkum nog steeds niet 🙂

 6. zelfstandig_journalist zegt:

  Een lunchroom met de naam ‘Mieters’ pretendeert toch heel wat.

 7. Rene Scheffer zegt:

  Mephisto
  Zo is het en de bakkers in NL zijn doorgaans Gereformeerd en wensen een goed weekend ipv een prettig weekend.
  Parbleu…
  Mooi voor mij dat mijn verhaal zo bevestigd wordt en dan nog wel in de tegewoordige tijd. Maar aan de andere kant wel weer jammer dat men zich niet meer openstelt voor anderen.
  ZJ…
  Ja maar tis lekker gewoon. Kweet ook nie hoe ze aan de naam komen.

 8. smokey zegt:

  Renkum, lang geleden dat ik er weleens door kwam gereden.
  Ik herken niets op de foto maar zie wel dat er vlaaien verkrijgbaar zijn.
  Lekker rustig daar op zaterdag zo te zien.
  En inderdaad zie je er wel jong uit voor je tweeënvijftig jaren, maar het kan natuurlijk een foto zijn van toen je veertig was:))

 9. beus zegt:

  Interessant verhaaltje met veel informatie over Renkum.
  Enig sexisme komt in je blogjes steeds weer bovendrijven.
  Hoe zit dat toch met je?

 10. Rene Scheffer zegt:

  Smokey…
  Foto is gemaakt in oktober 2008, ik was toen 50, moet kunnen.
  Beus…Thanks.
  Ja dat is zo, altijd iets met vrouwen. Tot mijn 35 ste was ik superverlegen, nu overcompensatie. Verder heb ik poging tot sexuele voorlichting al 10 jarige afgewinpeld met het verhaal dat ik het op het schoolplein heb gehoord. Dus ja….Wel houd ik het altijd netjes, beschouwend, toch?

 11. beus zegt:

  @René: Ik ben benieuwd wat Frans er in zijn bloggerscabaret er over gaat zeggen.
  Zeker weet ik dat je aan de beurt komt.

 12. Rene Scheffer zegt:

  Beus….
  Dat is mooi. Maar laat hij het niet te eendimensionaal neerzetten. Mijn profel is breder, eten , voetbal, politiek, reizen, plantenwereld.

 13. jan krosenbrink zegt:

  heel mooi verhaal Rene, ik denk niet dat Frans daar iets aan kan veranderen, no se preocupe, de vraag die je stelt in je verhaal is niet aan hem gericht

 14. jan krosenbrink zegt:

  @beus: ik vind het een beetje onvolwassen, Jij en Frans hebben problemen met de bovenmeester die niet wil dat jullie teveel alcohol drinken, en dan gaan jullie als reactie je eigen zuipschuur openen met je eigen moderator,
  Zoiets, maar misschien druk ik me verkeerd uit of zie ik het verkeerd want lang niet alles gelezen. Wel vind ik dat je je profileert als de nieuwe normsteller, tegen wie Rene zich meent te moeten verdedigen. Dat eerste is jammer.

 15. Fred van der Wal zegt:

  Een fot uit 1942 Renkum dorpsstraat heb ik nog in mijn bezit, het zag er toen heel wat vriendelijker uit dan nu met die karakterloze nieuwbouw. Mijn geboortehuis is bij Operation Marketgarden 1944 in puin geschoten.

 16. Frans Muthert zegt:

  René: je verhaal over Renkum kan ik prima volgen.
  Meer moeite heb ik echter met de metafoor van Jan K. om 04.58

 17. paco painter zegt:

  Ik bedenk me dat mijn beeld van de leeftijden van het dorpse vrouwvolk wellicht is vertroebeld door de avatars van de blogsters hier. Hoeveel zijn er niet met een foto van rond hun 35 ste en met een echte leeftijd van omstreeks de 40 tot 50
  Meen je dat nou?

 18. Rein-John Scholtens zegt:

  Als ik erg diep in mijn geheugen graaf komen er herinneringen boven aan een zekere meneer Scheffer die in Arnhem bij het GAK werkte. In de zeventiger jaren werkte ik namelijk zelf bij het GAK als juridisch medewerker. De heer Scheffer had, naar ik me vaag herinner, iets met de afdeling WW (werkeloosheid) te maken. Van oude mensen en de dingen die voorbij gaan. Volgens mij woonde meneer Scheffer in Renkum.
  Misschien is het wel familie.
  Groet.

 19. Rene Scheffer zegt:

  Jan K
  Thanks en het misbruik van mijn podium is wat mij betreft net binnen de perken gebleven
  Fred…
  Ja ik weet, jij ook Renkummer,je past ook wel in profiel. Wars van opgeblazen gedoe
  Frans M…
  Thanks.
  Paco….
  Of ik het meen?
  Een beetje wel. Ik dik wat aan. Het zal ongetwijfeld af en toe voorkomen en was een lokkertje
  RJS..
  Ik weet wie het was.
  Was een neef of achterneef van mijn vader, volgens mij heette hij Geurt

 20. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  "Hoeveel zijn er niet met een foto van rond hun 35 ste en met een echte leeftijd van omstreeks de 40 tot 50?"
  Ja goede vraag. Jezzebel is ongeveer van mijn leeftijd, ze heeft het al over de overgang, dus die foto kan niet recent zijn.
  Ik vroeg mij direct af van welke datum jou avatar is maar Smokey was me voor. DRIE jaar? Vind je dit kunnen?
  Die van mij is van december 2009, recenter dus en ik probeer hem recent te houden. Waarbij ik natuurlijk wel de vrijheid hou om er een uit te zoeken die ik mooi (=flatteus!) vind.

 21. Rene Scheffer zegt:

  CAM
  TWEE jaar, oktober 2008, nu 2010
  Op Twitter heb ik foto van nog geen half jaar geleden
  Ik zal me de komende weken concentreren op een nieuwe foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s