Johan Derksen scoort tegen Wageningen (31 maart 1975)


Die dag, de plaats, dat moment. Ik weet het nog precies, was op de terugreis na een bezoek aan mijn zieke opa. Het doelpunt luidde de degradatie van Wageningen in. Voor Derksen was het het enige doelpunt ooit.
 
Gisteren bladerde ik een paar weken oude VI door. Ik las een bijzondere reportage, waar opeens Johan Derksen, de befaamde TV personality en hoofdredacteur van VI werd opgevoerd.
 
Het ging om zijn enige doelpunt in zijn profcarrière en wel in een wedstrijd met Haarlem tegen Wageningen. De toenmalige keeper van FC Wageningen Bert van Geffen, vertelt dat hij de toenmalige doelpuntenmaker niet meer wist. Ook de voetballer Derksen riep bij hem geen herinneringen op. Nu moet ik toegegeven dat ik ook niet meer weet wie de winnende treffer voor Haarlem scoorde.
 
Als supporter van Wageningen kende ik Derksen echter wel degelijk. Een stevige langharige besnorde (net als nu) rechtervleugelverdediger van Cambuur, Veendam en Haarlem, die een lichte drang naar voren had. In al die ploegen heb ik hem op de Berg zien spelen. 
 
Die dag, 31 maart 1975,  moet Tweede Paasdag zijn geweest, want de Paaszaterdag ervooor had Wageningen thuis gespeeld en met 2-0 gewonnen van Haarlem. Ik meen me te herinneren dat de doelpunten werden gescoord door Bob Ponsen en Arno Wellerdieck.
 
Dat was overigens ook de enige profwedstrijd die mijn zus ooit heeft bezocht samen met haar nicht Marja. Niet samen met mij, want ze was toen een puber van 13 en dan ga je niet met je broer mee. De wedstrijd op Paaszaterdag vond plaats in een in verbouwing zijnd stadion. Er werd gebouwd aan een nieuwe staantribune. De betonnen treden waren al aangelegd, met het dak moest men nog beginnen.  
 
Ik was 16 en zat in de vierde klas van de HAVO  Ik was sportief, liep hard, korfbalde en had een bereconditie. Mijn opa in Doorn was ernstig ziek en zou snel naar het ziekenhuis gaan. Mijn ouders en zus gingen met de groene Fiat 128 vanuit Renkum naar Doorn. Ik had daar geen zin in. Op die leeftijd ging ik qua bezoeken/winkelen al meer mijn eigen gang. Wanneer ik met de fiets zou gaan, had ik het zelf in de hand hoelang ik zou blijven. Achteraf blijkt dat gedrag al tekenend te zijn geweest voor mijn huidige welhaast dwangmatige gedrag bij allerlei vormen van familie- en ander bezoek (ik wil altijd weg kunnen).
 
Ik voelde wel aan dat het belangrijk was dat ik mijn opa nog zou zien. Ik zou wel even op en neer gaan met mijn racefiets, 33 km v.v. Het was heel mooi weer, dat weet ik ook nog. De afstand legde ik heen in vijf kwartier af en terug met de wind mee in ruim een uur.
 

  
  
De terugweg viel samen met de wedstrijd Haarlem-Wagenningen. Ik had een kleine rode zakradio bij me met een koptelefoontje. Wageningen kwam op voorsprong. Verassend en bij winst zou de kans om niet te degraderen weer redelijk groot zijn.
 
 
   
Op het laatst ging het mis. Ter hoogte van Hotel Campman in Renkum viel het derde Haarlem doelpunt. Ik verstijfde en baalde. Derksen beleefde op dat moment zijn enige euforische scoringsmoment, al zal hij op dat moment die importantie niet zo hebben beleefd, aannemende dat hij verwacht zal hebben nog vaker te scoren (Derksen voetbalde daarna nog enige tijd bij MVV). Na deze wedstrijd verloor Wageningen alles, behalve de laatste tegen Utrecht, en kwam het het 2 punten tekort. 
 
 
 Het bezoek aan mijn opa was destijds kort. Later 
 was ik ook in het ziekenhuis en enkele weken 
 later  aan zijn sterfbed. Ik was een puber en in 
 mijn hoofd destijds met veel andere dingen bezig.
 Ik gedroeg me toen vriendelijk en met enige 
 aandacht voor mijn opa, maar ik had weinig woorden en was in die tijd wat stil en verlegen. Jammer e
igenlijk, al snap ik dat die dingen nu eenmaal zo gaan.

 
Dit alles schoot na zoveel jaar weer in mijn hoofd, enkele dagen geleden na het lezen van die VI.
 
Zouden er nu veel mensen die nog precies weten wat ze deden en waar ze waren op het moment dat in 1975 Johan Derksen die 3-2 scoorde tegen FC Wageningen, vraag ik me dan af.
 
 
 
Eerdere columns met FC Wageningen in een hoofrol
 
Over Ajax-Wageningen (2-4) in 1980 op  http://tinyurl.com/23jqwuy
Over overlijden van de keeper Kees Quint http://tinyurl.com/2fx27ad

 
 
 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-10 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Johan Derksen scoort tegen Wageningen (31 maart 1975)

 1. Zelfstandig journalist zegt:

  Ook FC Wageningen moest het leven laten. En misschien volgen binnenkort wel meer clubs. Sorry, in 1975 was ik nog geen vijf, dus ik heb geen idee wat ik toen dacht of deed.

 2. Rene Scheffer zegt:

  ZJ
  Slechte tijd nu even voor het voetbal. Wageningen hing teveel aan een enkele `bungyjumpende` sponsor toen het in 1991 failliet ging om 200.000 euro nota bene.
  Wel heerlijk weer een eens een rustig nostalgisch blog te schrijven na alle politieke boosheid.

 3. Jan Brugman zegt:

  Ik kan het me niet herinneren maar ik moet er zeker bij zijn geweest omdat ik toentertijd alle wedstrijden op de Berg bezocht, later nog met Adrie honderd gulden toegezegd die ze nodig hadden om te overleven, helaas tevergeefs. Sindsdien bij Vitesse op te tribune maar dat is meer omdat ik een liefhebber ben van betaald voetbal en niet zozeer van Vitesse, dit in tegenstelling tot mijn zoon Stefan, hij weet niet beter. Ik ga echt voor de sfeer, een paar weken geleden weer een wedstrijd in de Bundesliga bezocht, Dortmunt-Kaiserslautern met 80.000 man op de tribune. Daarmee vergeleken is de Eredivisie maar kinderspel. Kijk maar eens naar het volgende filmpje, dan weet je wat ik bedoel: http://www.youtube.com/watch?v=0A7GeL285xU
  Johan D. had zich als oud Heterenaar wel in mogen houden, zaten veel FC fans in Heteren e.o.
  Overigens zegt Johan steeds niet te weten hoe het doelpunt heeft gescoord.

 4. Jan Brugman zegt:

  Correctie: Dortmunt = Dortmund, ik ben toch niet gek?
  Nog wel even kanttekening erbij: wat het ook zo aantrekkelijk maakt is het feit dat de uitsupporters gewoon tussen het thuispubliek zit. En iedereen is daaraan gewend en dus haalt niemand het domweg in zijn hoofd rottigheid uit te halen, dat komt gewoon niet in hen op ondanks het feit dat er flink bier wordt gedronken.
  Zelfs in de Dortmund stamkroeg in het gezellige geel/zwart gekleurde centrum van de stad zaten Kaiserslautern fans, het uitvak zat met 4.000 man stampvol. het was een doordeweekse wedstrijd dus die mensen kwamen midden in de nacht thuis. Ze komen allemaal met eigen vervoer en lopen tussen het Dortmund publiek naar het stadion. Geweldig is dat!

 5. Rene Scheffer zegt:

  Jan.
  Je was toen ook net te jong, een jaar of 10 of 11 schat ik in.
  Filmpje heb ik net gezien, zwart gele vlaggen net als bij Vitas. Mooi! Een beetje ook zoals ik het bij Schalke heb gezien. Beelden uit die tijd, 1975 zijn er niet of nauwelijks.
  Wel tragisch dat dat enige doelpunt van Derksen de degradatie in 1975 inluidde.

 6. Rene Scheffer zegt:

  Jan
  4000 man door de week wel apart, toch bijn 400 km denk ik naar Kaiserslautern. Op de autobahn een kleine 3 uur. Ik ben een keer bij Schalke-Dortmund geweest op 5 mei 1999. Daar toch wel over en weer wat rangelareien.

 7. paco painter zegt:

  Ja, ik weet nog waar ik was toen Derksen scoorde. Ik werd gebeld door een huilende buurvrouw tewrwijl ik net mijn vriendin lag te krikken. De paniek toen bij ons in de straat. Al die nieuwsonderbrekingen.Ik krijg nog kippevel als ik er aan denk

 8. Louise van Eck zegt:

  Ter hoogte van Hotel Campman in Renkum viel het derde Haarlem doelpunt.
  Dat dat een klassieker moge zijn

 9. Jan Brugman zegt:

  Ik was toen 13, bedankt voor het compliment overigens, en ik weet zeker dat ik toen alle thuiswedstrijden van Wageningen bezocht, later ook nog veel naar uitwedstrijden geweest, dan maakte ik voor mijn werk een afspraak in de buurt van club, zo laat mogelijk om dan in de avond naar de wedstrijd te gaan, zo heb ik eens in mijn eentje op hoofdtribune van PEC Zwolle staan juichen bij een doelpunt van Wageningen.
  Mooie sfeer.
  En Derksen, hij mag dan wel gescoord hebben tegen "ons" maar ik vind het prachtkerel en volg hem al sinds het eerste programma met Hugo Camps en anderen, zie http://www.youtube.com/watch?v=RyX_uVOAf5I
  Wat mij nog het meest aanspreekt is de filosofie geen voetballers aan tafel uit te nodigen, die zeggen toch niets.
  Het moet wel kleurrijk blijven hé!

 10. Rene Scheffer zegt:

  Paco…
  En dat bij die nuchtere NoordHollanders, apart.
  Louise…
  U is een kenner, de mooiste zin er uitgepikt!
  Jan…
  Ach die wedstrijd tegen PEC. Die 3-1 winst, weet ik nog. Zelfde seizoen als die 1-3 bij AZ.
  Ik was in dat seizoen 1991-92 nota bene meegereisd naar RBC in Roosendaal. 2 maanden later was Wageningen failliet….
  Maandag en vrijdagavond staat de TV altijd op RTL 7, prachtige TV, ook door de hilarische en toch wijze Rene van der Gijp.

 11. Jan Brugman zegt:

  Overigens is het geweld tussen de blauwen en de geel-zwarten ook verleden tijd, op de één of andere manier heeft men dat weten uit te bannen.
  Ik hen daarover onlangs een Duitse collega van me gesproken en hij gaf aan dat er nog wel hooligans zijn maar dan alleen in de regional liga’s.
  Ook Barcelona had vroeger te maken met hardnekkige hooligans maar die zijn door beleid allemaal verdwenen.
  Mijn stelling: het is dus door beleid uit te bannen, eerst de teugels flink aantrekken daarna langzaam steeds verder loslaten en dan hebben wij wellicht ook weer de situatie dat je met je gezinnetje naar bijvoorbeeld Utreg-Ajax kan gaan.
  Sociale controle is de beste controle.

 12. sprakeloos zegt:

  Wageningen herinner ik me uiteraard, of en toe kom ik er nog langs, de foto is van wanneer Rene?

 13. Rene Scheffer zegt:

  Jan
  Goed om te horen dat het helemaal weer goed is tussen blauw en geel
  Ja en die NL hooligans.
  Los van beleid, denk ik dat het ook een kwestie van onbeschaafdheid en grofheid van het NL volk is.
  In de 17 eeuw werd er in het biuitenland al geschreven over de grofheid en lompheid in NL
  Maar het wordt langzaam wel beter door cameratoezcht en stadionverboden.
  Sprakeloos
  Die foto is denk in van medio jaren 90. Ik zie namelijk dat de stadionhekken weg zijn, dus na 1991. Die hekken zijn niet direct weggehaald en ook niet heel recent, vandaar. Er liggen nog verse hoopjes zan. Foto gegoogled

 14. oliphant zegt:

  Ik ga je laatste vraag niet beantwoorden. Dat gaat niemand wat aan…

 15. J.W. van de Wetering zegt:

  Haarlem-Wageningen werd eerst 0-2 volgens mij notebene halverwege de tweede helft. Uiteindelijk 3-2. Aan het eind van het seizoen degradeerde ook Haarlem. Op laatste dag verloor Haarlem met 3-1 van NAC dat daardoor in een uitverkocht huis degradatie net voorkwam. Haarlem verloor (vooral) door een strafschop bal voor rust die door Derksen werd veroorzaakt. Hierdoor kwam de stand op 2-1. Derksen hield zich helaas met de popscene bezig en met name met de bijverschijnselen daarbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s