Angstige confrontatie met minister


De dingen waar ik altijd warm van wordt, voetbal, vrouwen, eten, kantooravonturen, aanbiedingen, vakantie…. Die hebben even geen nieuwe inspiratie of extase kunnen brengen.
 
Want zo begint bij mij een blog of column, uit extase. Ik raak door een samenloop, een gevoel, een associatie, beeld, een woord of een gedachte regelmatig zo in extase dat ik in korte tijd een blog in mijn hoofd construeer. Dat gebeurt op de fiets, in bed of op de bank thuis. Het wil nu even niet opkomen 
 
Over politiek en Wesley en Yolanthe heb ik me al zo druk gemaakt dat ik wat dat betreft even leeg ben.  Nu even niet dus. Het is niet de angst voor de Rode Pijl, het cabaret van zaterdag aanstaande, waardoor ik me in zou houden.
 
Ik weet ook dat een te lange afwezigheid hier leidt tot minder reacties en aanbevelingen. Misschien dat ik me daarom toch even hier vertoon. 
Een bezoek aan een oude vriend viel in het water omdat hij niet thuis was. Kranten zijn uitm dan moet je wat.
 
Voor de volhouders van dit kleine metablogje in wording dat nu al weer in letharigie aan het uitdoven is, toch nog een extraatje.
 
Gisteren is het volgende blog van mij geplaatst op de website http://iambtenaar.eu/2010/ Daar ben ik min of meer regelmatige gastblogger.
 
 
`Toch een beetje bang voor de minister`
 

De afgelopen zomer was ik erg geschrokken van het stemgedrag van het Nederlandse volk en van de bereidheid van VVD en CDA met de PVV samen te werken. Ik schreef er columns over, ik twitterde nog meer over het #foutekabinet van de PVVD dan over het #foutehuwelijk van #wesenyo. Ik begaf me deze zomer niet meer in menigten omdat ik wist dat 70 % van de NL “fout” heeft gestemd (niet stemmers, PVV- en VVD stemmers).

Het regeerakkoord had in mijn ogen een nogal hoog Kazachstan- en RTL4 karakter. Denken ze echt dat de woningmarkt aantrekt door niets te doen aan de hypotheekrenteaftrek? De mensen weten wel beter, ze weten dat er over 3 tot 4 jaar toch een ingreep komt. En dan die “links pesten” bezuinigingen op cultuur, milieu en de omroepen. 130 km mogen we straks rijden. In Zeist krijgen we er twee animal cops (alles is in Zeist 0.4% van landelijke norm). 100.000 ambtenaren die eruit moeten en dat in een land waar de roep om extra dienstverlening van de overheid, handhaving, monitoring en verantwoording steeds groter wordt.

Ik kreeg extra elan door het idee dat de elites zich niet meer durven te uiten. Door degeneratie van de middenklasse word ik uiteindelijk vanzelf richting elite opgedreven, vond ik. Ik draafde door. Op het gemeentehuis kreeg ik heel af en toe het signaal “denk wel aan je positie” Maar ik ging door omdat ik weet dat ik op het gemeentehuis een loyale werknemer ben.

De ministers en staatssecretarissen die uiteindelijk worden benoemd geven toch enig vertrouwen. Met zulke ervaren mensen wordt Nederland toch echt geen Kazachstan, vond ik. En er stonden soms ook goede dingen in het Regeerakkoord.

Het was donderdag 11 november 2010. Op het laatste moment meldde ik me aan bij de congresorganisatie van het ministerie van Veiligheid in de hal van hotel Figi in Zeist. Het was maar 25 meter de weg oversteken. Netwerken en wat nieuwtjes opsnuiven, meepraten in workshops. Nuttig en dichtbij.

Toen kwam Opstelten, de minister van Veiligheid, de zaal in met naast zich onze burgemeester. Ik zat achter in de zaal. Dit was dus een goede minister in het #foutekabinet. Hij had de zaal aan een touwtje. Vriendelijk, vol zelfspot maar ook resoluut en zelfs wat dreigend. Ook inhoudelijk was hij sterk. Ik zat toch niet rustig. Bang dat hij zou zeggen:

Zeg zitten hier nog foute ambtenaren in de zaal? Meneer Scheffer, u trekt een grote broek aan op Internet, maar nu hoor ik u niet, nota bene in uw eigen Zeist en tussen al uw vrienden in veiligheid. Ik zag u net in de hal wel snoepen van de stukken gevulde speculaas! Met uw soort maak ik korte metten!”

Misschien was ik deze zomer toch te ver gegaan, bedacht ik me. Het duurde nog een paar dagen dat ik mijn zelfbwustzijn weer hervond.

Hoe groots en goed die minister dan wel niet is, uiteindelijk is hij met al zijn gewicht toch gaan hangen aan een heel dun draadje dat nog steeds niet is gebroken omdat deze of gene backbencher van de PVV het draadje nog even niet laat breken. De een na laatste was Lucassen en de laatste Sharpe.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-11 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Angstige confrontatie met minister

 1. beus zegt:

  Haha, die ‘Rooie Pijl’ zit je toch een beetje dwars. Volgens mij ga je genoemd worden. Ik ben benieuwd.
  “Denk wel aan je positie” binnen de bloggersgemeenschap 🙂

 2. Rene Scheffer zegt:

  Hmmm
  Mijn positie binnen de bloggersgemeenschap is wat moeizaam te duiden,
  Nooit op borrel geweest. Nooit ruzie en tweespalt. Gewoon stukjesschrijver.
  Tot zaterdag.

 3. Apiedapie zegt:

  Misschien beter goede ministers in een fout kabinet dan andersom? Ik ben er zelf ook nog niet uit.

 4. Adriano Antoine zegt:

  Je column met interesse gelezen, René 🙂 Ik heb me de afgelopen weken bijzonder verbaasd over het gesteggel, dat al aardig op een reprise van de LPF begint te lijken. Wat als de PVV uit elkaar spat: krijgt NL dan een nog extremer partij met een dito leider?
  Het aanpakken van de publieke omroep is aardig interessant, zoals het willen stopzetten van de gratis nieuwsdiensten. En dat terwijl de kranten overwegen om alles achter betaalsites te zetten, zoals in het VK (verenigd koninkrijk) al gebeurt 🙂
  Draagt Rutte nu vaker een bruine das overigens?

 5. Rene Scheffer zegt:

  Apiedapie…
  Even denken. Tis vroeg
  Foute ministers in goed kabinet?
  Wanner een dergelijk kabinet echt goed is laat het geen plaats voor slechte ministers denk ik.
  Adriano
  Kamerlid Sharpe nu weg, lees ik.
  Maar het blijft hardnekkig probleem, 96 % van PVV stemmers schijnt nu ook nog steeds achter Wilders te staan.

 6. zelfstandig_journalist zegt:

  Opstelten een goede minister moet nog blijken. Net als met alle VVD-bewindslieden. Alleen de CDA’ers hebben al ervaring in die functie.

 7. View zegt:

  Als voetballiefhebber moet je van scoren houden. Maak je over dit blog maar geen zorgen..

 8. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  Je hep toch een keer gelunst met Theo?
  Met wijn meen ik?
  tot zaterdag

 9. cor3306 zegt:

  zoals je het in ‘begin noteert zo vergaat het mij ook vaak( ha toch een beetje bang voor die Opsteltenman, dat komt er van als je befantaseert dat zo iemand alles ziet, hoort en weet)

 10. Apiedapie zegt:

  @rene, ik bedoel: een kabinet met ‘normale’ partijen, maar met slechte ministers. Zo’n kabinet maakt niets klaar. Dan liever een in principe ‘fout’ kabinet met goede ministers die dus in ieder geval wel dingen voor elkaar krijgen. Toch? Ik weet het ook niet hoor. Goed kabinet met goede ministers lijkt me het beste, maar dat is al heel lange geleden in Nederland.

 11. Rene Scheffer zegt:

  ZJ
  Ach Opstelten was ook Directeur Generaal op BZK. Hij kent het werkterrein, ik heb wel vertrouwen.
  View
  Hm… door veel nieuwe mensen en wat minder bloggen en reageren zak ik wat in de rankings.
  CAM…
  Klopt helemaal! Ik bedoel algemene bloggersborrels. Tot zaterdag.
  Cor…
  Ja mijn hoofd staat nooit stil wat dit soort dingen betreft.
  Apiedapie
  Echt warm werd ik in 1973 van kabinet Den Uyl. Toen werden er nog echte maatregelen genomen.

 12. sprakeloos zegt:

  Leuk die zelfspot, maar die terugtrekkende beweging is jammer, dat is volgens mij precies waar het fout kan gaan.
  Trouwens bij ontbreken van echte elite, dan moet een ander echalon zich aandienen, de Scheffers en de Sprakelozen?
  Och, heel af en toe op een klein zeepkissie, eraf springen en dan achter in de zaal kijken naar het effect? Ik ken het.

 13. Rene Scheffer zegt:

  Sprakeloos…
  Je hebt eigenlijk helemaal gelijk
  Alleen, dit kwam wel heel dichtbij. Mijn werk valt onder paraplu van genoemde minister

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s