Geen foto´s van gisteren


Toen ik zaterdagavond het bijzondere Bussumse gebouw inliep waar het bloggerscabaret zou zijn, moest ik aan vroeger denken. Als puber en ook later nog had ik altijd wat last van nieuwe en grote groepen. Ik wist me geen houding te geven, was verlegen, had kennelijk een minderwaardigheidscomplex, wat overigens vreemd genoeg niet tot iets in opvoeding of ervaring te relateren was.
 
Met het groeien der jaren kan een mens daar overheen komen, blijkt. Enige lichte spanning was er gisteren overigens nog wel. `Wie kan ik daar verwachten? Zijn ze wie ik denk dat ze zijn?`  Vooral ook `Hoe is de combinatie van naam en blognaam en hoofd en avatarhoofd?`
 
De rust die zich over me heen vleide was er omdat dit bij mij allemaal nogal van hetzelfde is. “Dicht bij jezelf blijven” was tot een jaar of 5 geleden voor mij niet meer dan een hippe phrase in een semiwetenschappelijk damesblad. De laatste jaren heb ik ervaren dat dit toch de enige houding is die gemoedsrust geeft. “Dicht bij jezelf blijven” betekent ook toegeven aan zwakheden en zoveel mogelijk de door jezelf leukgevonden dingen doen. Het betekent ook “niet forceren en overacteren”.
 
Ik ben nu eenmaal geen ruziezoeker en zal dat niet snel worden. Een braaf schoothondje ben ik ook niet. Eerder een Golden Retriever die soms een lik geeft en heel af en toe een grom, die door de uitstraling en voorkomen van het beest nauwelijks overkomt. Het zij zo. Er werd in het cabaret op een leuke manier nog even kort aan gerefereerd.
 
Een man of vijf stond om 19.25 uur voor het gebouw in het donker te praten en te roken en ik wist dat ik daar moest zijn. Ik schuifelde voor de groep en een enkeling wilde iets tegen me zeggen in de veronderstelling dat ik een blogger was. “U komt voor de….” Ik repliceerde.  “Nee, er moet in de buurt een afdelingsvergadering van de PvdA zijn, kunt u misschien. . .”  Uiteindelijk was er toch iemand die me herkende, ik geloof Beus, die zei “Scheffer jij bent het”
 
De hal werd steeds voller. Waar ik een man of 15 of 20 had verwacht waren het er over de 50. Van ieder wil ik weten wie zij of hij is. Bij sommigen is dat heel makkelijk te zien zoals bij Cor en “Oliphant” en ook bij Hanneke na haar DWDD foto. Er waren ook bloggers die ik weleens lees, waar ik heel soms wel eens reageer maar niet vaak. Enige gene overkomt me dan wel omdat ik weet dat het serieuze bloggers zijn die niet in de categorie trol vallen. Het wreekt zich dan ook dat ik nu minder tijd aan het blog besteed. Twee jaar geleden nog 10 uur per week en nu nog maar 2 of 3 uur per week.
 
Nog even samen met Karin tevreden vastgesteld dat onze 50 plus en 50 min hoofdhuid in het echt nog wat strakker en jonger overkomen dan op de blogfoto’s. De Nijmeegse clan, Zwollenaren, Belgen, Soestenaren, een Achterhoeker en vele anderen de hand geschud en toen de zaal in.
 
Het cabaret was professioneel. Goed geluid, goede timing en mooie balans tussen scherp venijn, mooie liedjes en algemene blogcontemplatie.
 
De moderator was er ook en kreeg wat over zich heen. Het bleek een wat oudere niet eens onvriendelijke man, wiens uitspraken voor en na de voorstelling wel veel wijsheid verraden. Hij keek met zijn scheef op zijn neus zittende bril steeds tijdens de voorstelling vorsend de zaal in. Kennelijk een gepensioneerde VK journalist. Hij had zijn dochter of nichtje met hondje meegenomen, hetgeen hem voor velen wat meer verteerbaar maakte.
 
Het duurde gelukkig wat langer dan aangekondigd en een staande ovatie was er voor Frans M. en echtgenote Madelon K. van “Dubbelfout.
 
Wat drinken en nababbelen en tegen 23.00 uur naar huis. Helena (met vriendelijker uitstraling dan ik op basis van blogs en avatar had aangenomen) en Karin op het station afgezet. Ik had nog wat meer met de een en de ander kunnen praten. Het waren er gewoon teveel.
 
Tevoren was ik wat onrustig en opstandig geweest (maar ja ik had van te voren betaald) omdat ik mijn avondje bankhangen met voetbal op de diverse TV zenders zou moeten missen. Toen ik thuiskwam bleek dat gevoel helemaal weggezakt te zijn.
 
 
 
 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-11 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

37 reacties op Geen foto´s van gisteren

 1. zelfstandig_journalist zegt:

  Je hebt niet veel gemist. Ajax – PSV: 0-0. Je bent er snel bij met een verslag.

 2. Rene Scheffer zegt:

  ZJ…
  Zeker snel, maar dan heb ik nu de tijd om rustig de weekendkranten te lezen.

 3. hanneke in hanoi zegt:

  Het was leuk om je in het echt te zien Rene, ik vond het een gezellige avond en ik heb me kostelijk vermaakt met het cabaret!

 4. Johan HvD zegt:

  Ja hoor, het was een sublieme veurstelling, dat wel… 🙂
  Maar ja, aangezien ik onzichtbaar was en bleef et cetera…

 5. Rene Scheffer zegt:

  Hanneke
  Wederzijds. Toch apart van bloggers. Je kent de verhalen, de tandarts, de dochters, de vakanties en de hond en toch nooit eerder gezien.
  Johan vD..
  Was u de mystery guest of wellicht de geheime moderator?.

 6. cor3306 zegt:

  die spanning herken ik dat is zo( maar een vergadering van de PvdA daar in die statige villalanen!!!!!!!

 7. Rene Scheffer zegt:

  Cor..
  Twas ook maar een lichte provocatie. Leuk om je eens in het echt te hebben zien met je hoofd vol verhalen van duiven, liefdes en schoolklassen.

 8. Reine jRagolo zegt:

  Mogge Rene,
  Het is geen ramp dat je geen foto’s hebt gemaakt. Ik heb wel 10 fototoestellen gezien.
  Er zijn al foto’s te kust en te keur en er komen er nog meer op het vkblog.

 9. De Stripman zegt:

  Een mooi verhaal ! En als ooggetuige kan ik verklaren dat je gelukkig een aantal rookgordijnen intact laat…;o)

 10. Fred van der Wal zegt:

  Zodra epigonisme de basis is van het optreden van een potsenmaker is mijn belangstelling definitief voorbij

 11. Jacob Hesseling zegt:

  een erg persoonlijke beleving , begrijp nu helemaal hoe je binnenkwam. Het vergaat de meeste bloggers overigens net zo . mixed feelings – how to handle !? Voor foto’s kun je bij René Loumanhttp://www.vkblog.nl/bericht/356963/HET_OOG_VAN_DE_MODERATOR
  en ook hier terecht.http://www.vkblog.nl/bericht/356960/De_Rode_Pijl

 12. renelouman zegt:

  Prachtig verslag. En wat je zegt over dicht bij jezelf blijven en ook de zwarte kanten van jezelf accepteren: helemaal uit het hart gegrepen. Ik had het er toevallig ook met Hanneke over gisteren.
  groet
  rené

 13. Rene Scheffer zegt:

  Reine…
  Ik zag ze ook, toch meestal gericht op het cabaretduo. maar we hebben nog iets om vooruit te kijken.
  Stripman…
  Thanks, leuk ook jou en echtgenote te hebben ontmoet. Ja, een valsigheidje zit er nog wel in, in mijn blog.
  Fred
  Ik had je er toch graag tussen gezien. Epigonisme, even opgezocht. Maar ja, welke kunst is geen herschepping van een bepaalde werkelijkheid.
  Jacob…
  Inderdaad, Geen objectief verslag, meer ook reflectie op mezelf. Foto´s deels al gezien. Ik ga verder kijken.
  ReneL
  Thanks. Mijn zwarte kanten lijken nog enigszins acceptabel, al denkt niet iedereen daar zo over. Maar wel een mooi thema om over na te denken.

 14. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  Haha mooi verslag.
  Ik was wat laat thuis (01:30)
  dus ik ben nog aan het bijkomen.

 15. Rene Scheffer zegt:

  Thanks
  Treingedoe dus, i presume.
  Ik neem aan dat er nog wel een blog van jou komt, ben benieuwd..

 16. maadtje zegt:

  Bedankt René voor je gevoelige bijdrage en al zo snel ook. Bijzonder aardig hoe je je eigen gemoedstoestand betreffende het over de drempel stappen, hebt verwoord. Slechts twee kleine onjuistheden in je blogje wil ik effe rechtzetten. Onjuistheden die bij mij heel grappig overkomen, dat wel.
  De moderator was bepaald geen oude man met dochter of de hond. Ik heb er een uurtje mee staan praten en bezopen was ik ook niet maar de moderator was voor mij een bijzonder aardige jonge vrouw met heel veel interesses en energie, die een goede gezonde kijk op op het leven heeft.
  Onjuist is ook dat je verhaalt, dat Frans mijn echtgenoot is. En ik was nog steeds niet bezopen maar de man waar ik al 44 jaar mee getrouwd ben, zat pal achter je. Maar het geeft niks hoor René, hoe zou je dat ook moeten weten tussen al het geweld van die bloggers?
  Leuk je ontmoet te hebben. Ga me nu aangorden voor de volgende voorstelling in Den Helder. Ja, het artiesten leven gaat niet altijd over rozen. Zou liever een dutje gaan doen tussen de klamme lappen.
  Totziens zal ik maar zeggen.

 17. Rene Scheffer zegt:

  Maadtje.
  Thanks voor mooie reactie.
  Maar uh… Een onjuistheid heb ik bewust gebracht. Wilde graag de meelezende goegemeente en ook de trollen laten denken dat de moderator een oudere heer is. Tuurlijk heb ik de jongedame ook gespot en even gesproken. Dat andere . . . neen dat is nieuw. Zat ik even op het verkeerde spoor.
  Succes en sterkte vanmiddag!

 18. Heyta (Ivy) zegt:

  Mooi hoe ieder zijn eigen verhaal vertelt.
  Dus je had er geen spijt van ;-))

 19. Fred van der Wal zegt:

  René zegt: Epigonisme, even opgezocht. Maar ja, welke kunst is geen herschepping van een bepaalde werkelijkheid.
  Ik zeg: Epigonisme wordt in het veld der kunsten voornamelijk gebruikt om een vorm van imitatie te benadrukken. Zelfs door een beslagen zonnebril bij stikdonkere nacht op tien kilometer afstand is de overeenkomst in uiterlijk en stijl van Frans M. met Freek de Jonge klaar helder . Oorsponkelijkheid is met een kaarsje te zoeken
  Ik kies voor oorspronkelijkheid, niet voor aftreksels.

 20. Volkskrantmoderator zegt:

  @ Rene 🙂

 21. Helena zegt:

  Mooie bijdrage Rene! Herkende je meteen door je avatar.
  Ik geloof dat het weinig zin heeft om niet jezelf te zijn als je ergens bent in gezelschap van anderen. Alhoewel mensen wel verschillende rollen kunnen spelen…
  Dank nog voor de lift tot het station. Gelukkig ging het treinen naar Utrecht goed maar ik zie dus dat het voor CAM heel anders is verlopen (maar ze moest ook een stuk verder reizen).
  Ik ben in het echte leven wel vriendelijker (ik wil dan echt vaak aardig gevonden worden) dan op het Vkblog. Verder kennen de bloggers mij gelukkig niet omdat ik nooit naar blogborrels ga.
  Ik vond het cabaret heel goed (met respect ook voor de bloggers, natuurlijk satire, maar met een zeker respect ook). En dank ook aan Beus en zijn familie voor de goede zorgen en de organisatie!
  Oh en de hond van de moderator was echt zo lief! Het was een cocker spaniel en vroeger hadden wij die ook thuis. Mijn zus heeft er nu ook een (maar dan een rood-bruine).
  Mooi dat je van de moderator een "ander" personage hebt gemaakt! 🙂

 22. Rene Scheffer zegt:

  Heyta…
  Zeker geen spijt van en nogaals excuses dat ik je de "vrouw van" en "glaswerk" noemde.
  Fred…
  Ik ben een mild mens. Epigonisme en licht venijn kan ik nog wel hebben.
  Ja dat vlassige lange haar van Frans M. heeft wat weg van Freek de Jonge, dat wel
  Ik had je ook wel graag als caberetier gezien of als lezer van een van uw lange blogs.
  Verder weet ik van niets, ik was een gast.
  Volkskrantrmoderator…
  Graag gedaan. Soms veroorloof ik me stoutigheden dan wel dwaalsporen.
  Helana
  Thanks voor mooie reactie Ja was een lieve/grappige hond. In de jaren ’70 waren de oren van de cocker spaniel zelfs inspiratie voor mijn haardracht.
  In het echte leven vriendelijker dan op het blog…Ik denk dat dit in het algemeen vaker voorkomt dan andersom.
  Hoewel ik zelf op het blog vaak zo vriendelijk ben dat het in het echt bijna niet kan..
  Maar heel leuk dat ik je heb ontmoet.

 23. View zegt:

  Altijd goed om te vernemen dat mensen genoten hebben.
  Ik houd ook van satire, menig keer op televisie en in theater gesmuld.
  Gevarieerde verslagen gelezen.
  Zo’n avond wordt subjectief beleefd. Hoe dan ook.
  Een markante gebeurtenis in de geschiedenis van het VKBlog.

 24. Rene Scheffer zegt:

  View
  Het was inderdaad mooi, de mensen en het cabaret.
  Je had het achteraf denk ik heel aardig gevonden. Howel aardig een fout woord is in dit verband.
  Maar je bent jarig! Van harte proficiat.
  Bij Voltaire lukte het (nog) niet

 25. Fred van der Wal zegt:

  René: Ik had je ook wel graag als caberetier gezien of als lezer van een van uw lange blogs.
  Verder weet ik van niets, ik was een gast.
  Fred: Ik zou me geen raad weten voor een gezelschap en ben in feite te timide en te weinig ijdel om een exposé te geven van mijn werk. Zo heb ik nooit een lezing met lichtbeelden gegeven over eigen werken, zoals gebruikelijk in de Vanity Fair dat in Goed Nederlands analoog is met Het Kunstenaarsplantsoen.

 26. Prometheus zegt:

  Weet je, René, je hebt zo’n beminnelijk hoofd 🙂
  Je bent een erg aardige vent en ik moest grijnzen om je PvdA binnenkomer.
  En een bijzonder verslag, zo lees ik ze graag.
  Pleased to meet you!

 27. Rene Scheffer zegt:

  Fred
  Toch bijzonder eigenlijk hoe iemand die zich zo expliciet uiten kan en doet i.r.l. kennelijk zo timide is. De combinatie bloggen en kunst is op zich al reden genoeg voor een performance.
  Prometheus…
  Evenzeer een genoegen. Helaas niet met iedereen echt lang kunnen spreken en door mijn hoofd raak ik doorgaans in eerste instantie met vrouwen in gesprek. Die hele korte PvdA act kwam niet zonder reden op. PvdA kader rookt veel en staat veel buiten en woont in de betere wijken. Ja en jij ziet er zeker met rode sjaal toch ook wel uit als een PVDA wethouder in een middelgrote gemeente.

 28. Prometheus zegt:

  Hoho, toch minstens van eeeeh Nieuwegein!

 29. Oliphant zegt:

  Zo, nu mag ik lezen wat de persoon, die naast me meekeek, heeft ervaren. Ik dacht dat ik bedeesd was, maar dat schijnt tegenwoordig wel mee te vallen. Leuk dat ik nu weet hoe je er volledig uitziet. Groter, vooral, dan ik dacht, en…het goede leven?
  Groet, O.

 30. beus zegt:

  @Rene Scheffer: Leuk zo’n andere belichting van jouw hand en kant. Gelukkig ben je wel genoemd.
  Ik moest erg lachen om je opmerking ‘echtgenote Madelon K..
  Dat is de meest gestelde vraag na afloop.
  De tweede meest gestelde vraag is zaterdagavond al beantwoord.
  @Helena: Ik vond je ook bij de ‘rooie pijl’ een erg aardige blogger en bedankt voor je lovende woorden.
  Ik zal ze aan mijn echtgenote en schoonzoon doorgeven.

 31. Ina Dijstelberge zegt:

  Rene: Jij kwam het behoorlijk overeen met het beeld dat ik me van je gevormd had. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik je op twitter volg.

 32. Grutte Pier zegt:

  @Rene
  Leuk verslag. Moest lachen om je relatie haardracht en cockerspaniel oren. Zijn daar nog foto’s van? Ik durf het bijna niet te vragen…..

 33. Marjelle zegt:

  Ik herken wel dat gevoel dat je beschrijft, Rene, dat beetje verlegene, een soort van middelbareschoolpleingevoel, ik heb helemaal niets met groepen. 😉 Maar inmiddels laat ik het allemaal steeds meer over me heen komen net als jij. Leuk je ontwapenende eerlijkheid en verslag.

 34. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  Het was een geweldige avond
  (afgezien van mijn terugreis per trein!)
  Ik las net pas dat je van Madelon en Frans een echtpaar gemaakt had.
  Een enig paar zijn ze wel,
  maar ik dacht Heh? Getrouwd, heb ik wat gemist?
  Niet dus ;-)))

 35. paco painter zegt:

  Mooi verslag van een door mij, helaas, gemiste avond

 36. Annelies zegt:

  Goede gelachen om je verslag (en er bijna ingetuind dat je geloofde dat…..)…je was heel herkenbaar, een van de weinigen natuurlijk (buiten Cor)….en bij de moderator kan je geen kwaad meer doen;-)

 37. Rene Scheffer zegt:

  Prometheus…Inderdaad dat bedoel ik 60.000 plus
  Oliphant…Ja wat teveel drinken en eten, moet ook meer bewegen. Qua eten matig ik al wat
  Beus….Ik ben wat dom in die dingen.
  Ina…Twitter, daar ben ik hetzelfde als op VK blog alleen door kortheid wat meer uitgesproken en zonder nuance
  Marjelle….Graag gedaan! Schrijft ook nakkelijk als je dicht bij jezelf blijft
  CAM….Was echt dommigheid van mij
  Paco….volgende keer dan.
  Annelies …van die moderator was verzonnen maar ik dacht echt dat het cabaretduo getrouwd was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s