Weg met die ASO club! – de IVBN


Gisteren om 23.30 uur was ik opeens heel erg boos. Ik las in de Maandagse Volkskrant een artikel over de IVBN. Dat is de  Belangenbehartigingsorganisatie voor Institutionele Beleggers in Nederlands Vastgoed.
 
Mijn toestand van volledige gemoedsrust, mede veroorzaakt door een hele avond thuis, een glas whisky en de spreekwoordelijke 0-0 bij Racing Santander – Hercules Alicante, die ik via www.Marca.es rechtstreeks volgde was weg.
 
 
 
Waar gaat het over
 
Op dit moment is de situatie zo dat huurders in Nederland met een inkomen boven 33.000 euro bruto in principe niet meer of nog mondjesmaat in aanmerking kunnen komen voor een huurwoning in de sociale huursector. Dat is gevolg van nieuwe Europese regels. De  EU is overgegaan tot het uitvaardigen van deze regel na  protest van die IVBN. De IVBN vond dat de financierings en toewijzingssystematiek van corporaties de vrije marktwerking in de weg zou staan.
 
De groep in Nederland die nu in de problemen kan komen zijn mensen met een inkomen tussen 33.000 en 45.000  euro. Zij worden eigenlijk geacht een huis te kopen, maar dat kan met de huidige koopprijzen niet, met uitzondering van gebieden rond Den Helder, Stadskanaal en Zeeuws Vlaanderen. Het alternatief voor deze groep is om particulier te huren. Dat was althans de achterliggende gedachte, cq legitimatie van de IVBN in haar protest.
 
 
Gaan de IVBN leden nu bouwen?
 
Dus wat zou je dan verwachten? Dat de beleggers/verhuurders van IVBN gaan bouwen. Bouwen voor die middeninkomens! Ze zijn het moreel ook verplicht na hun klacht bij de EU. Mooie huurwoningen zouden ze moeten bouwen, goed geïsoleerd, duurzaam, zonnig,  net iets luxer dan de corporatiebouw en dat in een huursegment tussen zeg 625 en 775  euro. Maar neen, dat doen ze niet. Willen ze niet of kunnen ze niet.
 
In het betreffende artikel in de Volkskrant zegt een vertegenwoordiger "Ja we zouden wel kunnen bouwen maar dan moeten de gemeenten wat aan de grondprijs doen".
 
 
Nu breekt mijn klomp
 
Het lijkt erop dat de verwording van de samenleving ook hier heeft toegeslagen. Is het gewoon domheid of gecalculeerd gedrag, met het idee dat men hiermee wegkomt?
 
Mogelijk is het arrogantie van een zekere elite die opereert in een niche van de Nederlandse sameleving, want wie controleert immers Institionele beleggers annex particuliere verhuurders en wie heeft nog verstand van- en inzicht in hun doeleinden en streken?  
 
 Want wat zegt de IVBN hiermee eigenlijk? 
 Men vraagt aan gemeenten brutaalweg
 subsidie op de grondprijs, terwijl men nota
 bene zelf eerder bij de EU een klacht indiende
 over subsidiering van woningcorporaties.    
 
 Des te schrijnender is het dat het merendeel van de institutionele beleggers cq. de leden van de IVBN, Pensioenfondsen zijn.  Pensioenfondsen die geacht worden onze pensioenen goed te beheren. De pensioenen van (qua aantal) vooral de middenklasse, van de agenten, treinmachinisten en verpleegsters. Juist zij, die pensioengerechtigden, &
nbsp;hebben behoefte aan huurwoningen in het middensegment.

 
De wereld staat wat mij betreft helemaal op zijn kop nu de oorzaak van die hoge grondprijzen in Nederland voornamelijk is gelegen in het systeem van de  hypotheekrenteaftrek. Die aftrek maakt het dat de grondprijs in Nederland  twee tot drie maal zo hoog is dan in België of Duitsland (immers de staat beltaalt toch wel via die aftrek). 
 
En wie houdt dat oneerlijke systeem van hypotheekrenteaftrek nu eigenlijk helemaal in stand? Dat is het elitedeel binnen "rechts Nederland". Dezelfde elite die de IVBN domineert.   
 
Die IVBN,  hoe kan die afgeschaft worden?
 
 
 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-12 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Weg met die ASO club! – de IVBN

 1. Drive South zegt:

  ‘tis om je vingers bij af te likken …

 2. Rene Scheffer zegt:

  DS…
  U bedoelt de kwaliteit van dit blog?

 3. Smokey Robbinson zegt:

  Ja, daar gaat dan je gemoedsrust… Al zit ik persoonlijk niet met deze situatie ik vind wel dat je het goed op een rij hebt gezet. Hopenlijk wordt dit door velen die daar mee zitten opgemerkt en gelezen. Hoevelen of eigenlijk hoe weinig mensen zouden dit weten?
  Aanbeveling.

 4. antoinette duijsters zegt:

  Juist!!!

 5. Zelfstandig journalist zegt:

  Goed blog. Ik keek onlangs voor de gein eens hoeveel een huurwoning in Rotterdam of Utrecht doet, als je niet snel bij de sociale woningbouw terechtkunt. Amai, voor een appartement van ongeveer dezelfde grootte als ik nu in Antwerpen heb (50 vierkante meter), zou ik in Rotterdam of Utrecht zowat anderhalf tot twee keer zoveel betalen! En in Antwerpen huur ik ook particulier hé!

 6. Rene Scheffer zegt:

  SM
  Thanks. Ja hoeveel mensen hebben dit besef. Ik denk in Nl toch wel enkele duizenden, die in die sector actief zijn en nog een paar duizend. Althans mensen die er een mening over hebben. Verder is bij een groep van zeg 200.000 tot 400.000 mensen in grote lijnen bekend dat het voor middeninkomens lastig wordt om iets in de huursector te vinden.
  AD..
  Thanks
  ZJ…
  In Belgie koop je ook nog gewoon een appartement voor rond de 120.000 eur0, maar daar is ook niet die rare hypotheekenteafrek.

 7. cor3306 zegt:

  aanbevolen voor zover ik het snap maar ik heb zo’n vermoeden dat ik het er helemaal mee eens ben. In mijn huidige situatie heb ik weliswaar helemaal nergens last van en m’n evt voordeel van die hypo-aftrek stelt ook niks meer voor

 8. Victor Onrust zegt:

  Volgens mij laat je ten onrechte de EC buiten schot. Volgens mij zijn van alle zogenaamde concurrentiebevorderende maatregelen uit Brussel consument en overheid alleen maar armer geworden. Gedwongen privatisering, zogenaamde boetes voor kartelvorming, verplicht afstoten van belangen, "open" aanbesteding. Het is alleen in het voordeel van het bedrijfsleven of een deel daarvan.

 9. Reine jRagolo zegt:

  Is het rekenmodel voor de middeninkomens gebaseerd op aankoop met aftrekbaarheid van de rente?
  Dat lijkt me wel. Als de hypotheekrente wordt afgeschaft dan moeten de huishoudens stel
  200.000 x 5% x 36% belastingvoordeel : 12 maanden is 300 meer aan woonlasten per maand betalen.
  Ziet er dus vrij rampzalig uit.

 10. View zegt:

  Nu wreekt zich het koop-populisme dat al decennia lang heerst.
  En door links en rechts is gepropagandeerd.
  De verhouding koop-huurwoningen is volkomen zoek.
  Starters, zoals mijn kinderen hebben de keuze tussen
  een appartement van minimaal tussen de €150.000 en €200.000
  of huren (in de stad) voor gemiddeld €500 – €800
  bij een beginnend inkomen.

 11. Drive South zegt:

  @ Rene
  > U bedoelt de kwaliteit van dit blog?
  Het gaat hier uiteraard om een tongue-in-cheek verwijzing naar de kwalificatie van het regeerakkoord door de heer Rutte.
  Ik zou het niet durven diezelfde kwalificatie te verbinden aan Uw blog, het zou als een belediging kunnen worden opgevat.

 12. Rene Scheffer zegt:

  Cor…
  Thanks
  VI…
  Dat EU aanbestedingsgedoe zorgt voor veel ellende. Zie thuiszorg en vervoersbedrijven.
  Reine R en View
  Die hypotheekrenteafrek zorgt voor veel scheefgroei. Daardoor te hoge grondprijzen en prijzen voor koopwoningen. Een starter kan maar 30 % aftrekken en dat schiet ook niet op. Ik kan belachelijk genoeg geloof ik nu 52 % aftrekken. Maar het gedoogkabinet laat dit vuiltje nog 4 jaar liggen. Overigens heb ik niets tegen kopen en tegen het stimuleren ervan, alleen niet via een ongelijkheid vergrotens systeem..
  DS
  Later snapte ik de verwijzing inderdaad. Ik ben niet heel snel beledigd overigens.

 13. Helena zegt:

  juist ja!
  Die hoge grondprijzen (met name in de Randstad) komen toch ook door een tekort aan bouwgrond etc? en speculaties ed?
  hoe grondprijzen >>> hoge prijzen koopwoningen
  hoge koopprijzen zorgen voor hoge grondprijzen. Dus inderdaad, de hypotheekrente-aftrek is mede oorzaak van die hoge grondprijzen!
  ben ondertussen wat aan het googlen naar meer info.

 14. peterus zegt:

  Ik las het artikel ook.
  Groot gelijk. Tis god geklaagd.

 15. Joke Mizée zegt:

  Dit is ook een lezenswaardig artikel: http://www.amsterdam.pvda.nl/nieuwsbericht/2387. De schrijvers, PvdA-politici, redeneren nl. dat de grondprijs best omhoog kan.

 16. Aad Verbaast zegt:

  De hele vastgoedsector is zo rot als een mispel. De sector zou eigenlijk vastfout moeten heten.
  Goed blog!

 17. Blutch1 zegt:

  Vergis je niet wat die grondprijs betreft. Het is jarenlang een melkkoe voor gemeenten geweest die zelfs eigen grondbedrijven hadden om zoveel mogelijk winst te maken. Hiermee konden ze hun tekorten aanvullen. Kijk maar eens hoe gemeenten er voorstaan nu de woningmarkt is ingezakt. De aftrek van de hypotheekrente speelt daar zeker een rol in, maar daarom hebben gemeenten hun kans schoon gezien om de grondprijs op te drijven. Er is ook jarenlang door de overheid een restrictief beleid gevoerd wat huizenbouw betreft. Daarom betalen we in Nederland ook de hoofdprijs in vergelijking met omliggende landen.

 18. Bas zegt:

  Jij was toch zo voor Europa. Wat mekker je nou.

 19. Bas zegt:

  Jij bent toch een ambtenaar die keurig de regels uitvoert. Een eigen mening wordt niet gevraagd. Je kunt er toch niets aan doen. Stem op een andere partij zou ik zeggen.

 20. G.H. Duval zegt:

  Uiteindelijk hangt het allemaal aan elkaar.

 21. Rene Scheffer zegt:

  Helena…
  Er is nog wel meer over te zeggen. Mijn verhaal is wat kort door d ebocht maar niet onwaar denk ik
  Peterus…
  Thanks.
  Joke Mizee
  Heb het artikel helemaal gelezen, maar juist in de Amsterdamse situatie kan ik het me weer wel voorstellen, want daar was het althans in 2005 gebruik om de grond aan de corporaties bijna voor niets weg te geven. De opbrengst (na vele jaren) van die grond kan dan zomaar weglekken naar de reserves van wonincoporaties die dan later weer worden afgeroomd. Dan liever in de gemeentekas met dat geld.
  Aad V…
  Precies.
  Blutch…
  Ja dat is ook ene kant van de medaille. Ik las hier via een link dat de gemeente Amsterdam de grond in bepaalde gevallen bijna voor niets weggaf aan de corporaties. ook weer niet handig.
  Bas…
  Een mening wordt niet gevraagd maar ik doe het toch! In mijn eigen tijd

 22. Robert Kruzdlo zegt:

  Helemaal mee eens. Ik heb vroeger actie gevoerd tegen te-hoge huur voor de lage inkomsten.

 23. Flapje zegt:

  Dit lijkt erg op een verhaal van iemand met een linksdraaiende borrel op:De wereld staat wat mij betreft helemaal op zijn kop nu de oorzaak van die hoge grondprijzen in Nederland voornamelijk is gelegen in het systeem van de hypotheekrenteaftrek.
  Dit is blatende onzin. De grondprijzen(EN DUS DE HUIZENPRIJZEN) in Nederland worden bepaald door de gemeenten. Via residuele grondprijs berekening enerzijds, subsidie(geldoverheveling naar de sociale sector) en volumebeleid anderzijds. De link die Joke Mizee geeft maakt dit erg duidelijk. Ook dat met name linkse gemeenten de kar trekken. Dat stuk van Amsterdam(en eerdere stukken van Asterdam) is overal als voorbeeld gebruikt.
  De kop moet zijn: Weg met die linkse aso’s uit gemeentebesturen.

 24. Rene Scheffer zegt:

  Robert K..
  Thanks
  Flapje…
  De grondprijzen in Nederland worden bepaald door de markt. En die marktprijzen worden weer voor een aanmerkelijk deel bepaald door het systeem van hypotheekrenteaftrek. In bepaalde situaties en kennelijk in extremis in Amsterdam heeft de gemeente een prijsopdrijvende dan wel prijsverlagende invloed op de grondprijs. U hoort mij niet zeggen dat dit goed is.

 25. Glaswerk zegt:

  @René:inkomen tussen 33.000 en 45.000 euro
  Precies het segment waar Jan Modaal in zit.
  Uitgaande dat modaal niets anders betekent dan "meest voorkomend" is het wederom kassa voor de predikers van de vrije marktwerking uit de EU.
  Zoals Blutch1 en Flapje al aangeven is er geen direct verband tussen de grondprijs en de hypotheekrente aftrek. De gemeenten hebben de eerste in de loop der tijd omhoog gejaagd en de inkomensgroep boven die van Jan Modaal zorgt ervoor dat het tweede in stand wordt gehouden omdat zij er het meeste voordeel bij hebben.

 26. Flapje zegt:

  Beste Scheffer,
  Meer dan 90% van de bouwgrond die in Nederland wordt uitgegeven komt van de gemeenten. Die bepalen de prijs en daarmee de prijs van de nieuwe woningen en daardoor OOK de prijs van de reeds gebouwde woningen. Daarnaast bepalen de gemeenten het volume. De markt volgt.
  Verder denk je ook niet echt goed na. Als de hypotheekrenteaftrek bepalend zou zijn en wordt afgeschaf, dan zouden de prijzen dalen. Dat MOET dan uit de grondprijs komen, de bouwkosten dalen namelijk niet. Er komt dan veel minder geld beschikbaar voor herverdeling, waardoor de nu zeer zwaar gesubsidieerde sociale woningbouw stukken duurder zou worden.

 27. De Stripman zegt:

  Mooi verhaal ! Ik loop niet voor niets vaak te kankeren op de vrije markt. De doorsnee mens schiet hier niets mee op…

 28. Rene Scheffer zegt:

  Glaswerk…
  Er is een indirect verband tussen hypotheekrenteaftrek en grondprijs maar het is er wel degelijk en zorgt voor hogere prijzen. Bouwkosten zijn in Belgie en Duitsland niet heel veel lager en huizen toch veel goedkoper, De handelwijze van gemeenten, te weten grond voor zo veel mogelijk verkopen en (soms) voor minder aan een corporatie verkopen. Tja…tis ook een onderdeel van de aan vervanging toe zijnde Volkshuisvestingssysteem.
  Flapje
  Wanneer de hypotheekrentaftrek wordt afgeschaft gaat de markt zich vanzelf daaraan aanpassen. De prijzen die gemeenten vragen zijn overigens uiteindelijk ook marktprijzen, die afhankelijk van de vraag varieren tussen 100 (Zeeuws Vlaanderen) en 480 euro (Midden Nederland). Na schrappen van de aftrek zakken die prijzen met globaal 20 tot 40 %.
  Stripman…
  Dat is zo en de doorsnee mens wordt nu alleen maar benadeeld door het gedoe van EU en IVBN.

 29. Rene Scheffer zegt:

  G.J. Duval….
  Dat is zo. Ben zelf geen complotdenker, maar ik zie wel elkaar versterkende belangen.

 30. paco painter zegt:

  Die IVBN, hoe kan die afgeschaft worden? "
  1) publiciteit genereren
  2)aktie voeren: bijvoorbeeld:
  -massaal geen huur en/of hypoothekaflossing meer betalen
  -eisen dat dit wordt afgeschaft
  -nooit meer opo rechts stemmen.
  Zo moeilijk is het niet. Als iedereen maar van zijn luie reet afkomt en actie gaat voeren.

 31. paco painter zegt:

  Die IVBN, hoe kan die afgeschaft worden? "
  1) publiciteit genereren
  2)aktie voeren: bijvoorbeeld:
  -massaal geen huur en/of hypoothekaflossing meer betalen
  -eisen dat dit wordt afgeschaft
  -nooit meer opo rechts stemmen.
  Zo moeilijk is het niet. Als iedereen maar van zijn luie reet afkomt en actie gaat voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s