Megablog – over Lille


Opeens besef ik me dat het alweer 10 jaar geleden is dat ik er ben geweest zonder een echt afscheid of een “tot ziens”.  De stad paste me als een jas. Groot, treinen, voetbal, Magneetmetro, Socialistisch bestuur, Frans eten, mooie pleinen, dichtbij, goedkope hotels en geen toeristen en dus ook geen foute Nl stemmers in de dop.
 
Ik was in mijn voorliefde voor Lille een eenling. Misschien dat dit aspect ook onbewust meespeelde, een zekere tegendraadsheid. Het mooie van een grote stad waar je eerder bent geweest en goed hebt gegeten is dat je (althans ik) extase kunt opwekken door weer naar die stad en dat restaurant te willen gaan en de menukaart te bekijken maar ook op het laatste moment kunt beslissen er toch niet heen te gaan en hopen op een beter restaurant etc. etc.
 
Vanaf 1988 is Lille mijn stad. We waren dat jaar via Metz en Nancy naar Stassbourg gereden om daar de EK Bekerfinale Ajax-KV Mechelen mee te maken. Na de teleurstellende 1-0 nederlaag en een nacht in Strassbourg besloten we om via Lille terug te rijden en daar te overnachten. Ik was daar nooit geweest. Maar wist wel dat het een grote stad was met een station en een behoorlijk centrum.
 
In 1988 had ik net mijn Turkse periode afgesloten en ging ik in de jaren erna steeds meer naar Italië en Portugal. In de winter waren er ook stedentrips naar o.a. Barcelona, Madrid en Lissabon, maar voor de kleine trek tussendoor was er elk jaar een weekend Lille.
 
 

 
 
Hotels en eten
 
We kwamen in 1988 terecht in het goedkoopste hotel van de stad. In die tijd moest ik daar echt op letten.  Het was Des Voyageurs aan het place du Gare. De goedkoopste kamers waren er 60 ffrc. , omgerekend 9 euro. Op de hoek was brasserie du Paris. Een restaurant met een 3 gangenmenu van 69 ffrc, (11 euro)  Heerlijke vissoep met croutons en rouille, een mooie forel en een nagerecht. Van die rood (nep)lerenstoelen in gelid met correcte en wat afstandelijke obers. Ook van die heerlijke middelbare stellen, zij met opgestoken haar, die elkaar niets meer te zeggen hebben, maar niet de indruk wekken daarmee te zitten. Het restaurant is er nog aan de Place du Gare 8! Er waren wat winkels zoals ik die van Parijs kende. Het kopstation van Gare de Lille was voor mij de magneet. Ik kon daar uren rondkijken en spoorboekjes verzamelen.
 
In de jaren ’90 waren de hotels in de stad goedkoop. Daarnaast was er een groot prijsverschil in de soorten kamers. In een tweesterrenhotel kosten chambres simples avec grand lit 120 ffrc (18 euro) met toilet/douche 150 ffrc en met salle de bains 210 ffrc. Het ontbijt lieten we meestal zitten en dan aten we stokbrood met pate en koffie in een zaak op de hoek van de Place du Gare en Rue Faidherbe. Later kwamen terecht in twee- en driesterrenhotels zoals Brueghel, Continental, Du Gand, De la Treille, Flandres et Angleterre, Lille Europe etc
 
We werden daarbij geholpen door de actie van het Franse Verkeersbureau “2 nachten voor de prijs van 1”  De hotels waren stuk voor stuk niet super. Het waren hotels zonder ruime lounges en zonder zwembaden en fitnessruimten. Het waren hotels waar je hooguit 2 of 3 nachten kon blijven. Wat anonieme hotels ook, waar men geen vragen stelde zoals “Wat bezielt een Nederlandse toerist om in een stad als Lille te verblijven”.            
 
  
 
Het voetbal
 
In 1999 zat ik in het oude stadion in de Citadel op 15 min loopafstand van het centrum bij de promotiewedstrijd van SC Lille tegen Sedan. Een paar jaar later speelt Lille zelfs Champions League. Lille is ook een uitvalsbasis voor Lens, die foeilelijke stad die de naam stad niet eens verdient, maar waar wel elke week net zoveel mensen als er in de stad wonen in het stadion zitten (30.000). Ook het nabijgelegen Valenciennes speelt al weer enkele jaren in de Ligue 1.
 
 
Start van mijn blog en columncarrière
 
In 1992 schreef ik een winnend verhaal voor het ANWB blad Reizen over een bezoek aan de stad Bratislava. Ik won er 250 gulden. Hoodredacteur Harri Theyrlink himself kwam met een fotograaf naar Zeist om een reportage te maken waarin ik nog verschillende tips kwijt kon, waaronder over het net door mij ontdekte Lille. De te leuker is het om te zien dat VK blogster en dochter van Harri hier in september een blog schreef over Lille.  http://www.vkblog.nl/blog/148847/
 
   
 
Het station/de treinen/metro
 
Stations trekken altijd en overal. Dat van Lille is een kopstation met een mooie gevel. Wanneer je het station uitloopt val je, zoals het hoort, als het ware in de stad. Even oversteken, wat stadsfonteintjes passeren en dan neerstrijken op een terras met wel 10 hotels in zicht.
 
Andersom is het station ook een magneet. Vanuit hier rijden treinen naar Parijs en alle andere delen van het land. In de jaren ’90 kwam er het nieuwe en zeer moderne station Gare d’ Europe met het winkel en zakencentrum Euralille van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 1999 hadden we Lille al zo vaak hadden gezien dat we op een zaterdagmorgen zeiden…”Ach, Londen maar eens doen?”  De Eurostar bracht ons in 2 of 3 uur naar Londen.
 
In juni 1998 zetten we de auto neer in het centrum van Lille, we kochten kaartjes voor de reis met de TGV naar Marseille (ruim 5 uur) en kwamen aan in een nog rustige stad waar we NL-ARG en NL-BRA meemaakten en vertrokken toen daar alle drukte voorbij was, na nog een duik in de zee en een boullabaisse. Ook startte ik Lille een treinreis naar Montpellier, dat was in 2000, het laatste bezoek.
 
Uiteraard reden we met de auto naar Lille. Het starten in Lille was ook een protest tegen de NL en Belgische Spoorwegen en hun kaartjestructuur. Van Lille naar Marseille (900 km) is sneller en makkelijker te regelen dan van Utrecht naar Lille (270 km)  
 
   
 
 
De stad, de kunst en cultuur   
 
Er is het prachtige museum Les Beaux Arts met veel impressionisten zoals Monet. Er is het grote plein, Le Grand Place met de grote boeken en CD winkels FNAC en Le Furet de Nord. Er is een bijzonder gemeentehuis Le Mairie, de oude Citadel, De Hospice, Vieux Lille met haar kleine winkels en kasseien dat doet denken aan Gent. Op zondag is er een kleine voedingswarenmarkt op de Place du Concert.
 
Op het moment van schrijven voel ik me wat pathetisch. Ik schrijf, maar vanuit het verleden. Want kan ik nog voor een zinvolle tips geven nu ik er tien jaar niet ben geweest. Op plattegrondjes van Tripadvisor zie ik namen van mij onbekende restaurants. Ook besef ik dat er inmiddels meer over Lille is geschreven. Er komen nu wel toeristen. In die zin is het blog ietwat overbodig en voegt het niet veel toe aan de onderstaande link
 
http://www.lilletourism.com/info-1-0-237-nl.html
 
Maar ik moest het toch een keer geschreven hebben.
 
 
 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in rene-vkblog-2010-12 en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Megablog – over Lille

 1. hanneke in hanoi zegt:

  nee hoor, niet overbodig, je hebt me op een idee gebracht voor een weekendje weg, komend voorjaar. ik zal laten weten hoe het was, goed?

 2. Oliphant zegt:

  k zou maar eens terug gaan in plaats van je de verkeerde dingen af te vragen.
  Doordat ik talloze keren op die afschuwelijke snelweg er langs ben gereden naar Parijs en verder, heb ik van mijn 17e het idee gehad dat het een foeilelijke stad was (zoals Aosta waar ook zo’n vreselijk deel van te zien is vanaf de snelweg).
  Maar als ik dit lees en de foto’s zie, krijg ik heel andere ideeën.
  Het doet me dan aan de mooie Belse steden denken als Gent en Brugge. Klopt dat???
  Groet, O.

 3. Rene Scheffer zegt:

  Hanneke
  Mooi zo, daar schrijf ik ook een beetje voor en ik ben benieuwd!
  Oliphant….
  Haha…die verkeerde dingen die ik me op Twitter afvraag bedoel je….Ach het foute deel van mezelf zit meer in Twitter. Maar inderdaad, investeer eens in de stad Lille! Heeft op onderdelen veel van Gent en Brugge, wel iets minder water in de stad, maar wel weer meer een echt grote stad.

 4. Jacob Hesseling zegt:

  Leuk, enkele jaren terug bezochten we Lille. De stad ziet er goed uit en vooral het museum trof ons zeer.
  Als ik dit lees wil ik er zo weer heen. Wanneer heb je tijd, gaan we met de tgv even op en neer 🙂

 5. Klaverblad zegt:

  Door NL-ers vaak ondergewaarde en onbekende stad, waar iedereen zo snel mogelijk voorbij wil.
  Stad ook van Charles de Gaulle.
  Heb het even opgezocht, was er in 1995 en 2003.
  Je geeft leuke persoonlijk gekleurde details.
  Ik ben dan nog een paar uur in een maxi-boekhandel geweest.

 6. Rene Scheffer zegt:

  Jacob H
  Lille is ook nog Culturele hoofdstad van Europa geweest, pas daarna stond het toeristisch op de kaart
  Lille met de trein is een crime, je bent vanaf Zwolle sneller (via Rotterdam) in Parijs
  KB
  Ja die maxiboekhandel. Ik keek mijn ogen uit bij plattegronden en reisboeken. de details hadden nog persoonlijker kunnen zijn maar ik probeer te doseren. Ik zie dit ook als een Google blog. mensen die op Lille googlen en dan hierop uitkomen.

 7. zelfstandig_journalist zegt:

  Ben er ooit geweest in mijn studententijd. Een dag maar, dus er is niets van blijven hangen.

 8. Rene Scheffer zegt:

  ZJ…
  Dat is zo langgeleden, toen was je je nog niet echt bewust van de stedelijke schoonheid.

 9. Marjelle zegt:

  Ik ben er nog nooit geweest, Rene, en heb ook nooit plannen in die richting gehad, maar nu ik je enthousiaste verhaal lees word ik toch nieuwsgierig. Euh, wat kost een retourtje Rotterdam-Lille… 😉

 10. Rene Scheffer zegt:

  Marjelle
  Tis geen snelle verbinding
  Overstappen in Antwerpen en dan via Gent en Kortrijk verder
  Net wakker-. Zal in de loop van het weekend nog eens googlen.

 11. Noud Hovius zegt:

  Wat een mooi stuk en wat een schoon voornemen voor het nieuwe jaar! Beste wensen.

 12. KatootjeV zegt:

  Rene wat een leuk stuk dat je geschreven hebt. Ik ben van plan met de trein naar Lille te gaan deze zomer.
  Jouw aantrekkingskracht voor het Gde Lille herken ik ook in mezelf. Ik weet niet precies wat het is maar mijn liefde voor treinstations is groot. Ik ben op mijn reis naar Lille ook van plan gerenoveerde treinstations te bezoeken, zoals die in Antwerpen en het nieuwe station van Brugge http://www.olivierbeherman.be/leisure-projecten/station-brugge
  Het station van Lille ken ik nog niet, maar na jouw verhaal kan ik niet wachten. Overigens wil ik ook de stad gelijk bezoeken, want moet ik moet ook aan de vrouw des huizes denken.
  Als je nog meer leuke tips over stations hebt hoor ik het graag. Zeker nu er zo veel in Nederland en België gerenoveerd worden.

 13. Rene Scheffer zegt:

  Katootje
  Leuk dat je door het blog geinspireerd bent geraakt.
  Het leuke van het station van Lille is dat je zo naar de Franse restaurants aan de overkant loopt. Ze zijn niet allemaal even goed maar brasserie Les Voyageurs om de hoek bij het gelijknamige hotel is redelijk goed, goedkoop en nogal authentiek Frans.
  Nog meer stations? Ik houd van grote massale station. Lille is nog relatief klein.
  Die van Milaan en Turijn zijn ook prachtig (veel mooier dan bijv. Florence, Pisa, Bologna of Genua). Dat van Milaan zou niet misstaan in een Batmanfilm.

 14. Hans G. zegt;

  Wij gaan toevallig morgen voor drie dagen naar Lille.
  Gingen elk jaar naar Brugge rondom de kerst en oud en nieuw.
  Zijn erg benieuwd wat het ons zal brengen, maar gezien het leuke verhaal terkt het ons enorm.

 15. Wij gaan toevallig morgen voor drie dagen naar Lille.
  Gingen elk jaar naar Brugge rondom de kerst en oud en nieuw.
  Zijn erg benieuwd wat het ons zal brengen, maar gezien het leuke verhaal trekt het ons enorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s