Al 20 jaar ben ik zoekende – een voetbalblog over Vitesse


Zou ik het nu gevonden hebben? Het lijkt erop. Na het tragische faillissement van FC Wageningen in 1992 had ik Ajax en Utrecht als uitwijkbasis. Wel 1000 wedstrijden heb ik (ook voor 1992) van deze ploegen gezien. Zowel De Galgenwaard als de Arena zijn vanuit Zeist makkelijk te bereiken.

Maar toch ontbreekt er iets. Misschien is het de Oostelijke nestwarmte van Gelderland, het dorpse en bekende, zoals ik dat als Wageningen supporter meemaakte tussen 1966 en 1992. Amsterdam is toch teveel de grote stad en te veel “bekende Nederlander”, intellectueel maar ook penose en gebruinde koppen, de hamburgergeur en het arrogante. Van Willeke Alberti tot dr. Paul Scheffer, zeg maar. Ondanks het altijd speelse voetbal krijg ik er uiteindelijk toch geen kippenvel van, al was de wedstrijd ooit in Genua waar Ajax met 3-2 won, een uitzondering.

Dan Utrecht. Het is dichtbij, 22 min. op de fiets. De Oude Galgenwaard heb ik nog meegemaakt, het Veemarktterrein, de nieuwe Galgenwaard en de verbouwde Galgenwaard. 20 jaar lang een seizoenkaart heeft niet geleid tot blijvende liefde. Het Utrechtse is wat hard, grof. Het publiek is chauvinistisch maar ook lomp en voor veel anderen vijandig. Het nieuwe stadion heeft bovendien geen dichte hoeken, een onvergeeflijke fout.

Vitesse

Bij Vitesse ben ik de laatste 30 jaar gemiddeld en constant 1 of 2 keer per jaar geweest, als Wageningensupporter, als Utrechtsupporter en als “nietverweg” voetballiefhebber. Het heeft al iets extra´s omdat ik uit de jaren ´60 herinneringen heb aan Jaap van Turenhout, die om 16.30 uur de voetbaluitslagen las. “NOAD” hoor ik hem nog roepen net als “Vitesse”, met een zekere plechtstatigheid. Vitesse klonk toen begerenswaardig stads. In alles groter en sterker dan Wageningen. Als geboren en tot mijn 20ste getogen in Renkum heb ik wel iets met Arnhem. Ik ging er naar de HEAO en winkelde er en ging soms zelfs uit. Long Tall Ernie van The Shakers zag ik er eens op straat net als de eerste snackbar van Emiel Ratelband.

Nu 40 jaar later is Vitesse raar, vreemd verwarrend en welhaast fout. Eerst door de financiële toestanden rond Karel Aalbers. Nog niet zo lang geleden de episode Aad de Mos. Nu door de komst van Merhab Jordania en eerder al die aandoenlijke (te aandoenlijk om echt fout te zijn) babyface Maasbert Schouten van AFAB.

HARD GRAS – Marcel van Roosmalen

De trilogie van Marcel van Rosmalen in HARD GRAS trok me over de streep. Wat een menselijk falen en wat een ijdelheid en domheid is er in die club aanwezig. De supportersvoormannen, sommigen met het verstand van een garnaal en de stem van een viskoopman. Spelers die dom, onzeker of wereldvreemd zijn, maar de meesten vooral verbaasd over wat er om hen heen gebeurt. De goedbedoelende maar onmachtige en onmhandige Ferrer, de ijdele maar niet onbekwame Ted van Leeuwen. Van Roosmalen vertelt het zonder waardeoordelen, maar de lezer trekt makkelijk zijn conclusies.

Van Roosmalen beschrijft maar weinig normalen, waarvan de enthousiaste, leuke en soms aandoenlijk positieve voorlichtster Ester Bal er een van is. Nu recent bleek dat het meisje met dezelfde achternaam, waarmee ik in de jaren ’60 in de klas gezeten heb, haar tante is, brengt dit nog meer nabijheid tot Vitesse. Ook Paul van der Kraan, Marie Jose Helle en een elftalleider lijken min of meer normaal. Toen ik zaterdag jl. in de bus naar het stadion stapte zocht ik tevergeefs naar waar die Hard Gras trilogie vol mee stond. Hier zaten hele gewone brave supporters van het niet in Hard Gras beschreven soort. In het stadion zelf is alles perfect geregeld. Het licht, geluid, de horeca, het programmaboekje, de stewards. Zou er dan alleen ingezoomd zijn op de foute extremen?

Later, eenmaal in het stadion zag ik de vlucht van de adelaar Hertog. Twee jaar geleden was dit HET voorbeeld van het wanbeheer en de wansmaak van Vitesse. Maar het Vitessepubliek heeft het beest uiteindelijk in de armen gesloten. De prachtige vlucht in twee etappes maakte het stadion vrolijk en leverde aan groot applaus op. Het wordt een begrip net als de rode Geisbock in Koln en de blauwe Kanarieman bij Espanyol.

Ik moest denken aan Heino. Geen cult maar camp. Of toch allebei? De foutheid en nep zijn zo pregnant zichtbaar dat het in zijn perfecte uitvoering/verschijning toch uniek is. Wanneer je je in het leven van de bakkerszoon die boekhouder werd (en later ging zingen) verdiept, dan ga je hem waarderen. Zo ook bij Vitesse.
Nodig hem eens uit der Heino zou ik zeggen!

En die Marcel van Roosmalen. In zijn laatste boek “Je hoort het over twee dagen” raakt hij in verwarring, geestelijk en lichamelijk in de knoop. Hij zit te dicht op de club. Hij zwalkt tussen nabijheid en afstand, tussen liefde en afkeer. Een intrigerende ontwikkeling.

Het voetbal? In twee jaar tijd heb ik vier of vijf wedstrijden van Vitesse gezien, waaronder thuis tegen Heerenveen, tegen AZ en nu tegen VVV. Tegen VVV speelde Vitesse een van de beste wedstrijden sinds jaren met sterren als de 18 jarige Gio Chanturia en de ijzersterke Ivoriaan Bony. Invloed van John van de Brom?

Bij doelpunten van Bony schalt uit de luidsprekers “Daddy Cool” van Boney M. Weer een voorbeeld van wansmaak? Neen gewoon functionele perfect getimede humor die naadloos wordt opgepikt door het trouwe publiek.

Dat ik in de http://vitesse.twittergids.nl inmiddels op nr. 4 sta, vind ik heel grappig en eervol. Maar eigenlijk ben ik dus gewoon een opportunistische nepsupporter en pas ik eigenlijk wel bij het Vitesse van deze en vooral de afgelopen jaren.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized, voetbal en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Al 20 jaar ben ik zoekende – een voetbalblog over Vitesse

 1. Aad Verbaast zegt:

  Inmiddels ook op wordpress zie ik. Gefeliciteerd. Snel voor elkaar gekregen na lang wachten (ik volgde de opmerkingen bij facebook).
  Je kan weer helemaal los.
  En over voetbal: daar heb ik helemaal geen verstand van 😮

 2. Mo zegt:

  Net als Aad geef ik helemaal niks om voetbal en ik heb dit blog dus ook niet gelezen, maar ik ben wel blij dat je er weer bent!

 3. renescheffer zegt:

  Aad en Mo
  Ik probeer de draad weer op te pakken op dezelfde manier als op het Volkskrantblog, zij het in een iets lagere frequentie denk ik. Ben blij dat mijn hele archief hier nu ook staat.
  Bedankt voor de eerste reacties!

 4. sprakeloosid zegt:

  In tegenstelling tot Aad en Mo ben ik wel liefhebber van voetbal en denk er ook verstand van te hebben, heb ik samen met mijn broer toch zomaar een seizoenkaart te delen met onze beide oudste zoons, in ieder geval nog 8 wedstrijden in de Kuip. En maak niet de foute grap dat ik geen verstand van voetbal kan hebben……….
  Vitesse en volkskrantblogcollega, hoe moeten we dat gaan rijmen met nadrukkelijke sympathie voor Nijmegen……..

  • renescheffer zegt:

   Ach ja Nijmegen en NEC. Omdat ik qua Vitesse een nepsupporter ben, heb ik zeker geen hekel aan NEC! Ben er al die jaren 20 keer geweest tussen 1967 (Nec-Wageningen 3-1 voor de beker) en 2006. Zelfs ook uitwedstrijden van NEC tegen Emmen en TOP Oss. Ook de Kuip ken ik van binnen, maar daar toch nooit echt kippenvel. Heb in mijn hoofd een onophoudelijke bron van voetbalblogs, maar ik houd me in.

 5. Johan zegt:

  Terug welkom bij de bloggersclub. Ik houd het bij Feyenoord. Af en toe net zo droevig en fout als Vitesse, dat dan weer wel.

 6. renescheffer zegt:

  Graag gedaan Johan. Droevig en fout….inderdaad. Maar nu allebei sinds kort in de lift.

 7. Theo Balvers zegt:

  Leuk om te lezen en geheel in de VKBlogtraditie, althans wat thematiek betreft. Onze verwantschap is er voor het voetbal, waarbij ik de Ajaxsupporter ben. Dit jaar een seizoenkaart en dus de 5-1 tegen Heerenveen in vak C, bovenste rij kunnen genieten. Samen met zoon.

  Ook zie ik hier bekende reageerders.
  Maar toch….

  • renescheffer zegt:

   Theo
   Mooi dat je hier ook bent.
   Mijn blogdrang is toch sterker dan de verwarring in de zoektocht naar een nieuwe basis.
   Heb echter nog geen idee voor nieuw blog. Misschien over het boek dat ik nu lees “Allen maar nette mensen” van Robert Vuijsje.
   Leuk dat je in de Arena terecht bent gekomen. Wordt een goed seizoen denk ik. Voorspelling
   1. Ajax
   7. Vitesse
   9. Utrecht

 8. wllmkalb zegt:

  Ik heb weinig met voetbal, maar de uitslagen van Vitesse volg ik altijd. In de tijd dat ze nog op Monnikenhuizen speelden, waren ze onze buren. Vanuit mijn zolderkamer kon ik een deel van het veld zien. Heel soms mochten we als kind een kaartje kopen en plaats nemen, hoog op de tribune. Van het verloop van de wedstrijd begreep ik weinig, maar het simpele feit erbij te zijn, bezorgde me kippenvel.
  Nog steeds kijk ik dus even naar de ranglijst om te zien hoe ‘Vitas’ er bij staat

  • renescheffer zegt:

   heer Kalb
   Leuk om te lezen hoe de nabijheid van een stadion toch iets kan betekenen voor een niet voetballiefhebber. Die tribunes op Nieuw Monnikenhuizen waren voor mij als Wageningensupporter immens groot en hoog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s