“Naar het zich nu laat aanzien, lijkt” – dit geen heel succesvol blog


Natuurlijk is “Naar het zich nu laat aanzien” een verschrikkelijke monumentale ambtelijke frase. Toch kan gebruik van deze zin nuttig zijn. Het kan een later gebruik van de zin “met de kennis van nu zouden we het toen heel anders gedaan hebben” minder beladen maken, omdat je immers bij de aanvang al een licht voorbehoud hebt gemaakt.

Wat is het maatschappelijk effect? Wat zijn de bijgevolgen? Wat merken anderen ervan? We leven in een dynamische wereld waar een maatregel zelden 1 op 1 leidt tot het beoogde effect. Er zijn omgevingsfactoren op macro- en mesoniveau en er zijn andere maatregelen die contraproductief of kathalyserend werken en er kunnen trends zijn waardoor het gedrag van de mensen anders is dan van te voren bedacht. Op een vraag of de effecten positief zijn (die vraag wordt veel gesteld) kun je zelden zeggen “ja” of “nee”. Je moet noodgedwongen volstaan met `naar het zich nu laat aanzien lijken de effecten positief/neutraal/negatief.’

Indekken

Het is een frase die hoort bij “indekken”. Nu hoeft dat niet alleen plaats te vinden binnen een ambtelijk bureaucratische setting. Ook in het bedrijfsleven dekt men zich via communicatie-uitingen in tegen schadecaleims en massaal klant-ongenoegen. In het dagelijks leven kan de frase het ook nut hebben. Bestudering van weerberichten en buienradar kan ertoe leiden dat er een positief beeld bestaat over het weer. Op een vraag van dochter en partner “wordt het vandaag zwemweer” kan het antwoord in die situatie dan ook alleen maar zijn “Naar het zich nu laat aanzien lijkt het van wel”. Dat “LATEN AANZIEN” zegt iets over de informatie die is verkregen. Die informatie kan discutabel maar staat buiten jezelf. En dat NU zegt iets over het moment, te weten de informatie of het gevoel van nu, dat even later anders kan zijn.

Door deze zin te gebruiken zeg je tegen de ander in feite “knoop me er niet aan op, ga er later niet tegen me over zeuren en ik sta er echt niet voor in, maar als je me op de man af vraagt wat ok ervan vind, cq. een oordeel vraagt dan zeg ik op dit moment dat…..”

We kunnen gevolgen/gebruik van de frase “Naar het zich nu laat aanzien” zien bij de volgende situaties.

De aanstaande schoonzoon.

Je dochter vraagt `en vind je hem wat?` Ja op het eerste gezicht leek het de ideale schoozoon, maar dat hij een fraudeur is en sexuele perversies botviert op je dochter, dat blijkt pas later en altijd achteraf. Ze kan dan later zeggen “maar pa, je was ook zooo positief, dat ik dacht, OK, toch maar mee doorgaan”. Een te positief en ongeclausuleerd antwoord kan je dus ook nog nagedragen worden ook en wat erger is, het kan je dochter in dit voorbeeld een bepaalde richting in leiden die later een afgrond blijkt te. Ook hier past alleen maar “Naar het zich nu laat aanzien lijkt hij wel OK“

De CL finale Barcelona Manchester United

Die was in 2011 en dan is er na enkele minuten de vraag “zou het zich tot een spannende wedstrijd ontwikkelen?” Die eerste minuten waren goed en gingen gelijk op. Een ieder zal geneigd zijn geweest om te zeggen “Ja”. Maar zou het niet verstandiger zijn geweest om te zeggen `Naar het zich nu laat aanzien lijkt het een spannende wedstrijd te worden`. Een positiever antwoord zou immers worden afgestraft door het feitelijke vervolg. Manchester United kon 5 tot 10 minuten meekomen, scoorde ook maar verder was het totaal geen wedstrijd door het goede spel van BCN waar MU geen antwoord op had.

Wordt dit blog succesvol in de zin van veel reacties en views?
Ik zou zeggen “Naar het zich nu laat aanzien. . . niet direct”. Het is een niet echt vlotte titel en er zitten nauwelijks leukigheden in en het is vooral iets met suffe taalduiding. Maar je weet het natuurlijk maar nooit.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op “Naar het zich nu laat aanzien, lijkt” – dit geen heel succesvol blog

 1. Naar het zich laat anzien niet echt dus…..

 2. renescheffer zegt:

  Precies….
  Volgende keer weer sappiger blog met pakkende titel.

 3. Theo Balvers zegt:

  Vind het wel knap dat je over een non-item zoiets kan componeren.

 4. Mo zegt:

  de ware ambtenaar verloochent zich niet

  • renescheffer zegt:

   Precies.
   Indekken en nuanceren.
   Ben sowieso geen zwart wit man.
   Hoewel ik wel heel duidelijk van mening ben dat NL meer 6 baanswegen kan gebruiken (ruimte zat) en dat brood vaak op een belachelijke manier is verpakt (met plakband dat je er niet afkrijgt zonder de zak te beschadigen)

 5. Aad Verbaast zegt:

  Naar het nu zich nu laat aanzien lijkt het verstandig om bij alle uitlatingen dit voorbehoud te maken opdat later altijd gezegd kan worden dat met de kennis van nu een andere uitlating gemaakt had kunnen worden. Goed nieuws: je getuigt dan van de acceptatie van het begrip “voortschrijdend inzicht” oftewel “leervermogen”.

 6. ton e zegt:

  on second thoughts. Afblazen, weg met die kreet want hij maakt onbetrouwbaar. Liefje, hou je van me? Naar het zich nu laat aanzien……. Rechter tot verdachte: naar het zich nu laat aanzien…..
  René, kan echt niet, boor ajb dit soort taal de grond in ten behoeve van een heldere maatschappij.

  • renescheffer zegt:

   Haha, Ton leuk je van zover en nog wel hier van je te horen!
   Duidelijke en heldere woorden ook.
   Maar goed…beide voorbeelden van jou geven me eigenlijk alleen maar gelijk!
   Rechterlijke dwalingen, later bewijs, scheidingen etc. Veel dingen zijn later anders dan ze eerst leken. Maar goed ik snap je punt. Ben benieuwd naar de zeden en gebruiken in Thailand op dit gebied.

 7. Fleur zegt:

  Vaders en dochters,het hiaat,de verwijdering als paps je keus niet kan waarderen.
  Geen van zijn schoonkinderen voldeden.
  Jij wel,maar hoe hij daarmee kwam,is onbegrijpelijk.

 8. Fleur zegt:

  Vast en zeker herkenning?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s