De KOE


Is het perversie of is het projectie? Mijn liefde voor de koe heeft meer met mezelf te maken dan met de koe, dat besef ik ook wel.

De koe, met die mooie trage bruine ogen die je zo lang kunnen aankijken en waar je ook in terug kunt kijken, zonder dat je direct het gevaar hebt dat de ander denkt dat die seconde te lang in de ogen kijken direct een oneerbaar voorstel inhoudt. Wanneer ik naar het mooie lied `Beautifull brown eyes` luister dan denk ik in eerste instantie aan een koe en in tweede instantie aan een vrouw, zeker wanneer ik kijk en luister naar de vertolking door Rosemary Clooney, die ik niemand wil onthouden.

Dan die ongeëvenaarde onverstoorbaarheid. Wanneer de koe eet, dan eet de koe ook. Niets kan haar afleiden, geen vlieg, geen boer, geen vooorbijganger. Zelfs een stier moet op zijn buurt wachten wanneer de koe eet. Het spreekt me zo aan omdat ik dat ook heb. In de meest tragische omstandigheden, in hoogste tijdnood, bij onaangekondigd of te laat vertrekkend bezoek…..ik eet door en als ik nog niet eet, ga ik eten en ik blijf dan eten.

De koe is vreedzaam. De koe ageert niet maar reageert alleen. Een koe zal niet uit zichzelf een rotstreek uithalen. Ondanks haar vrouwelijkheid zijn bitchenstreken en kutnijd haar vreemd. Ze zal geen oneerlijke capriolen uithalen om de stier te behagen. Ze loopt onverstoorbaar in de kudde door en houdt niet in en kijkt niet om. De stier ziet ze als een heel even niet onprettig intermezzo om vervolgens door te gaan met grazen en kauwen, zonder ook maar op het idee te komen om een sigaret op te steken, het gebruik van enige pil te veinzen of anderszins pogingen te doen de stier aan zich te binden.

De koe laat anderen in haar of zijn waarde. Ze is een spiegel zonder glas. De ander biedt ze geen aangrijpingpunten om haar of zijn rotte karakter een podium te geven. Het gedrag en voorkomen lokt dat niet uit. Een koe zal geen PVV stemmen. Wat dan wel weet ik niet, maar ik denk het CDA van betere jaren, toen de partij zo symmetrisch in het midden van het politieke spectrum stond als het hoofd van het prachtige beest is geconstrueerd.

De koe past prachtig in het landschap. In Nederland de kleurschakering blauw, groen en zwart wit. Het trage voorbij schuifelen maakt elke treinreis tot een feest. Het denken aan de koe, maakt lethargisch en slaperig. Het haalt stress uit de mensen. De Alpenkoe met bel past zo mooi in het groene Alpenlandschap. Alpenhoorns en jodelmuziek kunnen achterwege blijven omdat deze tonen als vanzelf opklinken in mijn gemoed bij het zien van de Alpenkoe.

De koe is universeel en niet iets specifiek Nederlands. In Nederland is de koe ondanks de vele positieve aandacht uiteindelijk onbegrepen omdat de Nederlandse taal het loeien van de koe heeft vertaald met het harde BOE.

Een BOE dat past bij de spreekwoordelijke grofheid en lompheid van ons volk. Het laat geen ruimte voor mildheid. Het is een kreet, een afwijzing. Een mannelijke uiting. De koe kan niet eens BOE uitspreken. De mond van de koe is horizontaal en haar lippen kunnen niet tuiten. Het is voor de koe niet eens mogelijk een BOE te produceren. Probeer het maar eens. Trek de beide mondhoeken uit elkaar en probeer eens BOE te zeggen, dat lukt dus niet. Een koe doet het vrouwelijke MOOOOUUUH en in het Duits en Engels MUH.

 

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op De KOE

 1. Koeien zijn groepsdieren; en in die groep zijn er net als bij mensen gedragingen.
  Van arrogantie tot en met agressie alles is er; alleen wel in koeietaal.
  Ze stoten ook lesbo’s uit.
  net als mensen, worden homo’s getolereerd maar nooit geaccepteerd
  Alleen een kudde mensen is zo blind dat niet te zien.
  een stier wacht niet op zijn beurt–echt niet.
  hij heeft daar geen tijd voor, hij moet voor een harem zorgen
  En koeien met kalf erbij in de wei vallen mensen aan
  In die vredige alpenweide vorige week een wandelaar dood door een koe..
  Ze zijn onverschillig–niet onverstoorbaar
  Ze zijn traag en dom–niet tolerant en relaxed.
  Als je tussen een koe en een muur kmt: ziekenhuis, gebroken ribben
  Ze hebben bepaalde delen waar ze geen pijngevoel in hebben.
  hebben ze niet nodig.Het zwart-witte bonte vee in een wei op een rustige zomerdag, dat heeft wel wat.
  En de dartele kalfjes-maar dat hebben alle jonge dieren….
  Maar een stier vliegt ook op een houten paal met een gat erin en koeiehuid erover; hij doet niet moeilijk….

 2. cor3306 zegt:

  een mooie lofzang op de koe vol symboliek waarin niet iedereen zich zal kunnen vinden

 3. sprakeloosid zegt:

  http://www.b9.nl/detail.htm?pid=619963 slechts een tip. Bovendien mag ik u op iets taalkundig wijzen, zo nee, dan toch. Je gebruikt minimaal één keer het mannelijk bezittelijk voornaam woord, dat haalt de intentie uit je verhaal……..
  Mooouuuuuh

 4. Arda Konings zegt:

  Hey Rene,
  Dit blog doet me denken aan enkele themablogs over de Koe bij ons oude vertrouwde VKBlog.
  Jacob Hesseling was ook zo’n koe-liefhebber….!
  Mooi blog man!
  Lieve groet.
  Geroma/Arda

 5. P.H.M heeft wel gelijk dat een koe onverschillig is en ook dom. Traag weer niet want ik kwam ooit eens tussen een snelle koe en het trage prikkeldraad. Over die gebroken ribben heeft hij weer volkomen gelijk. P.H.M heeft ook ongelijk dat de stier niet op zijn beurt moet wachten, dat moet ie wel degelijk. De koe is weliswaar dom, maar ze laat zich niet verkrachten, zeker niet door een stier die klimt op een gat in een houten paal. Domheid en intelligentie moet je misschien binnen de soort beschouwen…

  • renescheffer zegt:

   Dat een koe dom is wens ik te betwijfelen; mogelijk dat zij door haar aardsheid weet wat het korte leven verder te wachten staat waardoor zij zichzelf in een voortdurende ignorante stand zet, uit zelfbescherming.

 6. Aad Verbaast zegt:

  Ik zie toch wel een belangrijk verschil: het herkauwen. Ideaal natuurlijk. Lekker vredig in de wei liggen en gewoon nog een keer malen en kauwen en genieten van de overheerlijke hapjes. Misschien als je lang oefent krijg je dat ook nog onder de knie.

 7. Geniet van de koe zo lang het kan! Nog even en ze zijn voor altijd verbannen naar de megastal, ook in de zomer 😦

  Had ik al gezegd dat ze ook lekker smaken op de BBQ?

 8. Maar je hebt helemaal gelijk hoor! Als je gestrest bent of opgefokt ga dan eens een tijdje vlak bij een kudde koeien staan kijken, als je daar nog niet van tot rust komt is een gang naar de dokter voor een stripje prozac nog de enige oplossing.

 9. Catharina zegt:

  Ik hou ook van koeien. Zeker de koe op het plaatje. Maar geiten zijn oneindig veel speelser, intelligenter en hanteerbaarder/aaibaar.
  Afgelopen zaterdag reden we van Wijhe naar Zwolle, over de provinciale weg. Einde van de middag en bij een van de boerderijen hadden de koeien vrijwillig een lange rij gevormd, het liep tegen melktijd en ze gingen naar de stal.
  Een beeld dat voor mij bij het platteland hoort en niet verloren moet gaan.

  En, ik vermoed dat jouw verhaal over de koe vnl op je eigen invulling rust, en niet op reeële ethologische kennis…..

 10. De mensen van de KI weten wel beter.Een hhouten schraag, plastic geval eraan om sperma op te vangen, koeienhuid over die bok en de stier vliegt erop, en klaar is ie.
  met varkens gaat het makkelijker.Je spuit met een spuitbus voor de neus van het beest; die denkt, he mannetje, gaat onbewegelijk wijdbeens staan wachtend op de beer…
  Zo had ik eens een vriendin….maar dat is een ander verhaal.

 11. maar allez–het schijnt dat alles wat melk kan geven ook problemen geeft…asa este.

 12. Zich van Verre zegt:

  Mijn boeh drukt waardering uit voor dit liefdevol stukje. Dat liefde,int haar lodderigste oogopslag, blind kan zijn, daarop wijst ons kletersteeg, maar men moet af en toe de realiteit uit het oog verliezen anders redt men het niet. Niet dat men zo politiek moet bedrijven, maar wel zo leven.

 13. KOE VALT EEN MAN VAN 81 AAN EN DOODT HEM
  zie krant van vandaag….
  Was niet tevreden met de melkprijs misschien?

 14. ZAl wel met geile blik naar de tieten hebben gestaard…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s