Alleen voor dames – het Kerstkapsel


Het is dinsdag, derde Kerstdag. Je wordt wakker en voelt je leeg, vol en vies tegelijk. De volheid is van het eten van de vorige drie dagen. De leegte is er van de moeheid na het luisteren naar de verhalen van je zwager die je al 82 keer eerder hebt moeten aanhoren. Ook voel je de weggelekte energie die het heeft gekost om je af te sluiten van die vervelende oom, die op Tweede Kersdag kwam en steeds de hand op je knie legde. Je voelt je vies van het vet van het gourmetstel. De vettigheid zit overal.

Het is nu op dinsdag licht en de zon schijnt. Eindelijk kun je het Kerstnummer van de LINDA lezen. De afgelopen dagen was dat niet mogelijk door de donkerte en kaarslicht was niet voldoende. Dit geeft de dag een plus. De kinderen spelen een spel en zijn rustig. Manlief is naar zijn werk. Eigenlijk wel rustig. Vorige week was je nog boos toen je hoorde dat hij geen vrij had. Nu snap je hem beter. Na drie dagen is hij op. Het werk is voor hem een oase.

Je kijkt in de spiegel. Het haar! Je denkt terug aan twee weken geleden. Met heel veel moeite heb je een afspraak kunnen maken met de kapster. Op vrijdagavond 20.00 uur als laatste klant. Tot 22.00 uur heb je er gezeten. Knippen en permanent. Een andere coupe ook. Pony eraf en haar wat omhoog. Het kostte je 89 euro en een vrijdagavond.

Nu na de Kerst zit het van geen kant en er is ook niets meer van te maken. Inderdaad een plofkop, denk je maar je zal het voor geen goud toegeven aan je man. Je man, die eikel. `Je lijkt wel een poedel met je plofkop`, zei hij twee weken geleden. Je was boos en hebt hem het hele weekend genegeerd. Nu besef je dat hij zoals achteraf zo vaak, gelijk had. Je twijfelde nog zo, twee weken geleden. Op dat moment dacht je aan de Kerst van vorig jaar en het gevoel van een jaar geleden. Je dacht `….dat nooit meer`. Laat de Kerst de Kerst en volgend jaar geen gedoe met mijn haar. Je bent er weer ingetrapt.

Kerstkapsels dus.

Woensdag op het schoolplein liep ik achter een moeder van in de dertig met de kleine naar groep nul, een nieuwe dacht ik. Ik haalde haar in. Het was tot mijn verrassing M. die ik al twee jaar kende. `Ik herkende je niet eens` zei ik. `Je moet naar de kapper zijn geweest`. `Ja` zei ze verrast, “dat je het ziet, gisteravond ben ik geweest!” Het stond haar goed. Ze is lang en het lange haar hield haar ook lang. Het wat kortere haar staat haar beter en ze heeft vandaag ook een andere soort kleding, korte rok, legging en laarzen. ´Ik heb de kapper helemaal de vrije hand gegeven` roept ze nog. Het haalt haar iets op die nieuwe look. Ook niet teveel want juist zij is het tiepe vrouw dat in een chagrijnige of onopgemaakte dag niet door de bodem zakt door iets van natuurlijke uitstraling altijd al wel een dikke 7 haalt. Maar waarom dit nu pas net voor de Kerst denk ik dan.

Elke maand begint het al zo rond 20 november, wanneer de slimme dames de afspraak al maken en wel het liefst zo dicht mogelijk bij de Kerst. Vanaf het moment dat ik besloot er een kerstkapselblog te schrijven laat het me niet meer los. Ik speur het schoolplein af, loop langs de gangen in het gemeentehuis en bekijk de vriendinnen van mijn vrouw. `Ah, ik zie het al, naar de kapper geweest, helemaal klaar voor de Kerst!` Het is zelfs al zo erg dat ik niet ver weg ben van het moment dat ik vreemde vrouwen op die manier ga aanspreken op straat.

Op het werk is het beeld wisselend. 30% is al geweest, 30% gaat nog en de rest laat het overgaan. Dan liever na de Kerst al dat gedoe, verzuchten ze . `Verstandig`zeg ik dan.

Het is een heikel onderwerp. Vrouwen en nieuwe feestkapsels. Wat moet je er als man van zeggen? “Het haalt je enorm op, staat je echt heel goed, niet dat het vorige niet goed was, zo bedoel ik het niet, maar. . . .”
Dat soort dingen.

Een nieuw kapsel maakt een vrouw kwetsbaar. Het heeft nog een dimensie extra boven bijvoorbeeld naaktheid, die universeel en onveranderbaar is en desgewenst verhuld kan worden. Een fout kapsel kun je niet aan het zicht onttrekken. Het geeft anderen ook een inkijk in je binnenste. Je geeft prijs dat je iets beoogt. Dat je wilt behagen, je vrouwelijkheid op een bepaalde maar iets andere manier wil tonen. Het liefst hou je dit voor jezelf maar het kapsel verraadt je.

Voor al die vrouwen die nog moeten adviseer ik het met hun man te bespreken. Bespaar het geld, ga eens lekker met elkaar eten, doe een goedkope kleurspoeling en eind januari is vroeg genoeg.

Voor de goede orde
Het bovenstaande blog is, afhankelijk van de verschillende onderdelen, tussen 20 en 80 % gebaseerd op reële situaties.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Alleen voor dames – het Kerstkapsel

 1. sprakeloosid zegt:

  En heb je je gezichtsbeharing zelf al in kerststand gezet, Een echte Scheffer dit stuk

 2. renescheffer zegt:

  Thanks, ik zie het als compliment.
  Neen, baard blijft. Geeft wat meer maturiteit. Heb ik nodig ondanks mijn 53 jaar. #eeuwigpuber

 3. Reine jRagolo zegt:

  We zitten dus in een recessie.
  Wat zal er eerder aan moeten geloven? Het kerstkapsel of het kerstdiner.

  • renescheffer zegt:

   Ik denk het diner. Maar die recessie is voor de mensen die nog werk hebben en dat is de grote meerderheid, vrij mild. Qua salaris en welvaart even terug van 2010 naar 2007 en toen was het ook niet slecht.

 4. En toch reageren er eerst mannen?

  Ik heb het ooit een keer kort laten knippen. Ik had dezelfde dag spijt. Pas na een jaar leek het weer wat.
  Kort haar vind ik lelijk per definitie. En de meeste halfzachte half lange asymetrische gekunstelde kapsels ook. Praat me niet van nep krullen en nepblond, zooooooooooooo lelijk.

 5. renescheffer zegt:

  Kort en asymetrisch vind ik ook helemaal niets. Wat dat betreft zelfde smaak.
  Nepkrullen en nepblond….daar ben ik weer wat milder in.
  Qua reageren….op Hyves en Twitter reageren dan weer wel wat vrouwen, maar dat komt hier niet terecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s