Over Barcelona – Eixample


Residentiële saaiheid en rijkdom, ruimte en regelmaat. Dat zou je kunnen zeggen van deze grote wijk ten noordwesten van het toeristische centrum. Het gevoel dat ik in de jaren ´90, 12 tot 18 jaar geleden, bij de wijk Eixample had, voel ik nog steeds heel goed.

Ik ontdekte de stad pas in 1992 door de beelden van de OS en het enthousiasme van Mart Smeets. In de jaren erna zocht ik de goedkope hostales in de stad op.De Ramblas, daar zat ik in die tijd vaak. In Hostal Toledano en/of in een zijstraat van de Ramblas, de Carrer de Escedullers, in hotel Comercio. Tweepersoonskamers voor rond de 4000 tot 7000 ptas, tussen de 25 en 45 euro. Zo hoorde het, dacht ik. Zo dicht mogelijk bij waar de toeristen zijn, waar de Ramblas is, het Placa Reial en de restaurants La Fonda Escedullers en Els Quinze Nits. De drukte van de stegen in Bairro Gotic en El Raval, waar we regelmatig bij Pollo Rico kip aten of inktvisringen. Je was ook snel bij de haven of met de metro naar Badal en dan verder naar Camp nou.

In die tijd al kwam ik toch soms wat meer naar het noorden, bij straten die me niet veel zeiden. Natuurlijk wel de Passeig de Gracia met zijn brede trottoirs, mooie winkels en Gaudi gebouwen. De onderschatte Rambla de Catalunya, die evenwijdig aan de Passeig de Gracia loopt, ontdekte ik toen ook.

Heel af en toe en in toenemende mate kwam ik langs de straten van Eixample. Later las ik ervan dat je links en rechts hebt. Eixample Esquerda en Derecha. Eigenlijk durfde ik er niet voor uit te komen, maar stiekem hoopte ik dat het ooit zover zou komen dat ik hier in een hotel of appartement zou kunnen verblijven. Ik zag er de mooie restaurants, ruim vaak ook, veel ruimer dan de pijpenlades in Raval en El Gotic. Hier vaak met menukaarten in het Spaans en vooral Catalaans. De vele normale winkels ook, die tot 21.00 uur open zijn. Het ontbreken van bedelaars. living statues en Pakistaanse nepsouvenirverkopers.

Het leuke gevoel van vorig jaar komt boven, toen we naast het Hospital Clinic ons appartement hadden. Wat een naam trouwens, zoiets als ziekenhuis-hospitaal of kliniek-ziekenhuis, waar de specialisten en verpleegsters zich in de ochtend naar de werkplek haasten en nog snel een koffie en een pasteitje of soort cake nemen. Bij het kopen van brood en de kranten keek ik er elke ochtend amechtig naar. Wat heerlijk hier de werkplek te mogen hebben.

Eixample is de dichtstbevolkte wijk van Barcelona. Overal is het 5 tot 7 hoog en er is stevig naar achteren gebouwd. Nu wonen er de rijken en wat ouderen. Op zondagmiddag komen de kinderen op bezoek bij de vele opa´s en oma´s en ooms en tantes die hier wonen.

Na enkele malen en wat jaren ouder is de wijk my hometowm geworden. Zo ontzettend passend bij mijn huidige behoeften en persoonlijkheid. Er is ruimte, veel ruimte met brede trottoirs. Er is overzicht en gelijkmatigheid. Elke kruising is hetzelfde, een soort Wim T. Schipperiaanse vermenigvuldiging van absurde afwezigheid van enige verrassing. De kruisingen van wegen zijn achthoeken en op vier plaatsen is er de ruimte voor terrassen en vaak zijn die er ook. Soms van een eenvoudige bar, soms van een tapaszaak of restaurant of combinatie ervan, zoals Els Barrils.

Het heeft jaren geduurd, maar nu weet ik het stratenplan uit mijn hoofd net als de nummering. Muntaner, Aribau, Valencia, Villaroel, Provenca, Balmes. Ik kan het dromen, vooral het deel dat links is van de Passeig de Gracia. Maar ook rechts heeft zijn pareltjes. Overal in de wijk zijn er ook de ketenrestaurants. El Raco, El Glop en Maur, waar je tussen de middag voor 10 euro een 3 gangendiner met wijn hebt.

Je kunt overal komen met bus of metro en zo niet dan is er de taxi. Dochter Rozanne gaat volgend jaar voor de derde keer mee. Voor haar is er afwisselend het acquarium of de dierentuin en de living statues als we afdalen naar de drukte van “beneden”. Echtgenote Lucia “mocht” (nu ik dat lees… kennelijk bepaal ik dat dus) dit jaar de stedentrip “kiezen”. Ik hield me er volstrekt buiten en noemde alleen de mogelijke opties. Ze koos gelukkig voor weer Barcelona.

Nu al ben ik avonden bezig met Google maps, Tripadvisor en El Salir.com. Overal restaurants, ook bij ons appartement in de buurt. Via Google maps, loop ik door de straten en soms scoor ik zomaar een menukaart van een restaurant dat geen website heeft. Die van Lido aan de Gran Via Corts Catelanes 560, vlak bij Placa Universitat spreekt me aan. Voor de liefhebbers de menukaart! Ik ben er nog nooit geweest maar dat zal niet lang meer duren.

Geld teveel, snobisme? Een retourvlucht voor drie personen en een driekamerappartement met wifi, tv etc. in de wijk Eixample is er buiten het seizoen al voor in totaal 750 euro. Net zoveel als een week in een Landdalbungalow begin mei in Wanneperveen of Lemelerveld.

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Over Barcelona – Eixample

 1. de stripman zegt:

  Dat klinkt allemaal erg aanlokkelijk. Google Streetview is wel een heerlijk instrument om je vakanties en uitstapjes nog eens over te doen…;o)

 2. renescheffer zegt:

  Stripman
  Ja maar ik doe het juist voor die tijd, Ben niet zo gericht op bezienswaardigheden. Ik speur de straten af op menukaarten, een afwijking.

 3. Mooi blog, René. Kwam als scheepskok regelmatig in Barcelona. Prachtige stad.

  Groetjes,

  Jaap

 4. virginie zegt:

  Wel je tas stevig vasthouden
  mijne is er twee keer gestolen
  nu is mijn spaans niet om over naar huis te schrijven
  maar de politie deed geen fluit
  als tegenprestatie heb ik nog we twee petten van ze gejat met van die platte achterkanten.

  • renescheffer zegt:

   Ik hoor het veel en zag vorig jaar ook een zakkenroller wegrennen.
   Mij nog niet overkomen tot nu toe
   Wel in Lissabon tas gepikt maar ik ben de rovers achterna gegaan. bij de nek gepakt en tas terug.

 5. kruzdlo zegt:

  Ik woon in El Port de la Selva. Voorheen in Girona, Portbou. In Barcelona woont mijn zoon. Spreek ik aardig Catalaans. Als je de volgende keer weer gaat, zal ik, als het e niet tegenstaat, als gids Barcelona willen laten zien. En misschien is Eixample dan weer in te wisselen voor iets mooiers.., Ik doe alles kosteloos en met liefde.

  Groet Robert Rob Kruzdlo

  • renescheffer zegt:

   Robert
   Zeer vereerd met aanbod. Sluit niet uit dat ik me ooit meld, als ik een keer alleen ben.
   Volgende keer zal zijn met vrouw en dochter van 6 en dan hebben we meer een “gezinsprogramma” met dierentuin, acquarium, winkelen etc.
   El Port de la Selva even gegooglemapped. Ziet er heel fraai uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s