Vozer of dominee?


Die vraag schoot gisteren voor de zoveelste keer door mijn hoofd. Dat is niet de eerste keer, na bezoek aan mijn ma in het Verpleeghuis Oranje Nassau Oord bij de grens van Wageningen en Renkum. Ma was net terug op zaal van de Kerkdienst. Zeker toen een van de “betere” bewoonsters mij toesprak “Bezoek zeker, das beter dan hier wonen”. Ik antwoordde “ach, ooit komt de dag, ik word ook ouder”. Een andere bewoonster heeft pijn en hoopt dat ik de dokter ben.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/418/19790463/files/2014/12/img_3483.jpg

Hoe zou ik later in de setting van het Verpleeghuis zijn? Wat wordt mijn leidende gedrag? Op een een of andere manier blijf ik tegenwoordig soms 30 seconden hangen in de liturgie die op zondag na de Kerkdienst in de rolstoel van ma ligt. Ik lees een enkel lied, Psalm, kijk naar rijm en dictie. De laatste jaren ontwikkel ik toch al wat Domineeachtige eigenschappen. Veel meer dan voorheen ben ik opvoeder, coach, stagebegeleider, moralist, Sinterklaas, dominee. Meer voorzitter dan secretaris, meer zender dan ontvanger. Tweede Kerstdag nog, toen ik met de 86 jarige oma van Lucia sprak over Kerkzaken. Ik legde haar met veel aplomb uit wat de reden was voor het dragen van hoeden in de kerk door vrouwen in streng Protestantse geloofsgemeenschappen. Ik weet niet meer wat ik zei en waar ik het vandaan had, maar het klonk goed. “Laat hem uitpraten” zei ze tegen Lucia “Zo is het helemaal”.

Maar ook ik heb rafelrandjes. Lichte neiging tot gokgedrag, sjacheren, luiheid, zwarthandel, koopjesjagen. Daarnaast heb ik een scherp ook voor zaken op het raakvlak van relaties en sexualiteit. Ook heb ik pas op latere leeftijd een soort van verwondering opgevat voor eigenlijk hele normale zaken. Kan een brave schoonmaakhuisvrouw onbrave sex hebben? Is het mogelijk dat een onknappe vrouw zich in plaats van de bijbel en haakwerkjes verliest in Porno?

Mij blijft dat intrigeren. Vroeger al, als 10 jarige, keek ik plaatjes over bevallingen in de “Ouders van Nu”. In mijn korfbalcarriere stond ik bekend om mijn kennis van kijkgaten, -kieren, -nerven naar de dameskleedkamer. Ik heb iets van wat ze in het Engels een “groper” noemen. Vrij vertaald een “vozer”.

.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/418/19790463/files/2014/12/img_3812.jpg

Maar hoe gaat dat dan met mij worden later, als ik het mee mag maken, in een verpleeghuis? Ik vroeg me dat af na het verlaten van het Verpleeghuis, tijdens het hardlopen aan de voet van de Wageningse Berg. Ik ben niet iemand die zich focused op 1 ding. Het zal een raar mengelmoesje worden, wanneer de normen van beschaving vervagen en ik niets meer te verliezen heb. Ik zie mezelf in een situatie waar chocolaatjes te kort zijn. “Meneer Scheffer, u weer?”. Of wanneer de zuster naast me staat en mijn hand aan de binnenzijde van haar bovenbeen voelt en mij aanhoort, citerend uit een bijbelboek als Hooglied, Deuteronomium of Romeinen. “Maar zuster, luister naar het woord des Heeren, het is de hand des Heeren, die mij naar deze plek heeft geleid”. Zoiets

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vozer of dominee?

  1. Johan zegt:

    Aan de andere kant: als je gedrag niet wezenlijk verandert, is dat een teken dat je nog goed van geest bent!

  2. het is de hand des Heeren tenslotte als ze religieus is, maar belangrijker is nog hoe ze in tweede instantie reageert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s