Kerstmis 2015


“HET IS WEER KERST, ANNO 2015”

DE NEDERLANDSE GROFHEID EN LOMPHEID.

Waar elders in de wereld mogen “bierfietsen” bestaan? Waar in de wereld bestaat de cultuur van “rotjes” en “vuurwerkbommen” en “carbid”? Ook staat NL nog steeds in de Europese top 3 bij “alcohol zuipen” onder jongeren. 

Het zijn typische voorbeelden van NL lompheid, die velen van ons niet meer zien of scharen onder de dekmantel van “volkscultuur” of “tolerantie” die eigenlijk schijntolerantie is. 

  

Zij het op een heel ander niveau zien we die lompheid ook elders ontstaan, in het verkeer bij fietsers bijvoorbeeld. Was de fietser vroeger de voorzichtige berijder van fietspaden, met verlichting en met zijn 2en naast elkaar. Nu eist die voorheen lieve fietser vooral in de grote steden alle ruimte op en toont disrespect voor voetganger en automobilisten. Zonder verlichting en zonder hand uitsteken. Door het rood en op de stoep. Op het platteland terroriseren groepen wielrenners op fietspaden de argeloze fietsers. Alarmerend? Hm, maar het is wel een indicatie van een zekere collectieve geestesgesteldheid.

HET VLUCHTELINGENDEBAT

De extreme standpunten wekken bij mij veel ergernis op. Zowel aan de ene als aan de andere kant. Dat is de reden dat ik de laatste weken zelden naar “Pauw” kijk. 

Ik erger me aan de naïevelingen, die zeggen dat er geen legitimatie is om vluchtelingen van welke aard dan ook tegen te houden. Door dit te zeggen neemt men impliciet afscheid van de NL welvaarts- en verzorgingsstaat. Degenen die dit voorstaan bevinden zich vaak ook nog in delen van de samenleving, die juist het meest profiteren van het “verzorgingsgedeelte”. Kunstenaars, (ex) studenten, journalisten bij publieke omroepen, bewusteuitkeringstrekkenden. Want wat ze willen betekent in feite dat zij geen enkele grens wensen te stellen aan instroom en daardoor aan grofweg 2 miljard wereldbewoners, die in enige vorm van armoe of bedreiging leven, willen toestaan onze grens over te trekken. Dat ze daarmee net als andere niet nader te noemen groeperingen vanuit een masochistische inslag het einde van de Westerse wereld voorstaan, ontgaat hen. 

Minstens zo erg zijn degenen aan de andere kant die met alle middelen elke vorm en mate van instroom proberen te verhinderen, door te schreeuwen bij gemeentehuizen of stemmen op bepaalde partijen. Die hun eigen angsten en onvermogens projecteren op die tientallen vluchtelingen (die nog niemand tot last zijn geweest) bij hun in het dorp of vaak nog het verder gelegen dorp. Mensen die de vluchtelingen kansen en mogelijkheden ontzeggen. Omdat “op hun eigen wordt bezuinigd” of “van me kinderen blijven ze af”. Tja…over geboden- en gemiste kansen gesproken.

DE TWEEDELING

Het langzaam wegvallen van een economische en culturele middenklasse legt meer en meer een tweedeling bloot in de samenleving. De elite van (anno 2016: Vooral GL en D66 en vleugje PvdA nog) heeft zich verschanst in een omgeving met witte Montessorischolen, met hypotheekrente aftrek gefinancierde jaren 30 koop woningen en witte hockeyclubs. Men wentelt zich daarnaast in een heerlijke omgeving van doorgaans dezelfde gratuite meningen zoals tolerantie t.o.v. vluchtelingen, voor vuurwerkvrije zones, tegen discriminatie, tegen Zwarte Piet. Onder hen veel decisionmakers, die tussen 9 en 5 concepten van outsourcing, decentralisatie en kerntakendiscussies entameren.

De schrijver

Aan de andere kant het tegenovergestelde. De huurder, de geprivatiseerde, te arm voor een koophuis, te rijk voor sociale woningbouw. Vroeger woonde men in een “tuindorp”. Nu in sociale woning/hoogbouw samen met hen die hier door het rijkere deel zijn geprojecteerd, de migranten, ex psychiatrische patiënten, asielzoekers. Zij, de lievelingen van de “progressieve vrijgestelden” wonen niet bij hen in de lommerrijke koophuisbuurt, maar bij hun. Ze zijn ook slachtoffers van de participatiemaatschappij, vanwege vaak ontoereikende competenties. Een negatieve accelerator bovendien is dat ze in het algemeen geen deelgenoot zijn van grote erfenissen, vergaard van het rijkere deel van hen die de naoorlogse rijkdom hebben geproduceerd en deels geconsumeerd. #overwaarden. 

Als verondersteld verstandig mens deel ik eerdergenoemde algemene meningen van de bovenklasse, maar ze zijn zo ontzettend gratuit.

HOE VERANTWOORDELIJK IS EEN VOLK?

Weet u het nog zo eind jaren ’90? De stad Belgrado werd door de Westerse luchtmacht gebombardeerd. Omdat Servië een gevaar voor ons was? Neen, dat niet. Enkel en alleen omdat een meerderheid van de bevolking heeft gestemd op een hier abject gevonden Nationalistische partij. Hier in het “tolerante en moderne” NL vonden we dit bombarderen prima. 

Ook in NL bestaat er bij inmiddels bij bijna een derde van de bevolking de neiging om op een verondersteld (ik blijf voorzichtig) “foute partij” te stemmen. Ondertussen denken we dat we als natie onaantastbaar zijn. Maar wat als de meerderheid op een foute partij gaat stemmen en we een foute regering krijgen? Een foute stem is geen spielerei, heeft de geschiedenis geleerd. #Dresden #Belgrado.

IS ER DAN GEEN HOOP?

Soms moet een rechter er aan te pas komen. Redder in laatste instantie, waar de politiek het laat afweten. Dat geeft hoop. Een rechter heeft moeten beslissen dat het extreem verlagen van salarissen van thuiszorgmedewerkers teruggedraaid moet worden. Hij of zij stak een stokje voor het ingenieuze maar kwalijke conglomeraat van Rijk (bezuinigen en decentralisatie) en gemeenten (uitvoering van bezuiniging via “most inexpensive” inkoopbeleid). 

Ook moest er een rechter aan te pas komen om de Staat der Nederlanden er op wijzen dat het niet naleven van Klimaatverdragen een onrechtmatige daad is tegen het NL volk.

Verder zie ik tot mijn genoegen dat er op de school van mijn dochter weer in toenemende mate aandacht is voor waarden en normen, individueel maar vooral ook in groepen via het project “Vreedzame School”. Dat is nodig. Kerken en verenigingen vervullen de rol (bijna) niet meer. Ouders zijn vaak gevangen in onmacht en/of eigen drukte.
  

En dan de vrouwen. Op sportief gebied doen ze het steeds beter, beter dan de mannen. Daphne Schippers, zwemsters/waterpolosters, handbalsters. Op school vertonen ze beter leervermogen en vertegenwoordigen ze juist doorgaans die waarden die ver afstaan van oorlog, geweld en milieumisbruik. Hoewel…..bij de Action zie ik wel weer heel veel vrouwen 🙂

WAT IK U WENS?

Uiteraard in eerste instantie gezondheid en geluk. En daarnaast vooral wijsheid. De wijsheid om zelf na te denken, zaken in maatschappelijk en historisch perspectief te zien, door u zelf goed te informeren. Het eigen door God (we vieren Kerst, toch?) gegeven verstand te gebruiken. Weest wijs, denk na!

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kerstmis 2015

 1. Bert Gerestein zegt:

  Beste René,
  Ik ben oud-Zeistenaar, 68 jaar, vertrok in 1970. Was actief in Oidiepoes en Lambiek. Zocht naar Casper Ziermans, destijds de schrik van Zeist. Hij schijnt nog te leven. Da’s een wonder! Ik vond zijn naam bij jou, maar ben nogal digibeet. Ouwe lul immers. Zou je mij ’s op het spoor willen zetten?
  Wist je trouwens dat rond 1970 meer dan dertig jonge Zeistenaren naar Middelburg e.o. trokken? Daar kan ik je veel over vertellen.
  Vriendelijke groet,
  Bert Gerestein, Middelburg (gerestein@zeelandnet.nl)

  • renescheffer zegt:

   Bert
   Grappig.
   Casper Ziermans ken ik pas enkele jaren.
   Voordien zag ik weleens een oudere Jongerenwerker met wit haar en paardenstaart. Apart gezicht.
   Maar de laatste 2 jaar sprak ik hem vaker.
   Gouden vent in zijn rol als jongerenwerker. Heeft veel respect bij de jonge “boefjes” van 12 to 20 jaar en vaak kent hij hun ouders ook.
   Ik weet verder niet veel van hem. Wil je in contact komen met hem neem dan contact op met Meander Omnium, zijn werkgever, waar hij een half jaar geleden met pensioen ging.
   René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s