Over de “boze mensen” in ons land


 “Een diffuus gevoel van onbehagen” is er in onze samenleving, sprak onze toenmalige Koningin Beatrix in 2011 reeds in haar Kersttoespraak. En nu 5 jaar later hebben we te maken met miljoenen “boze mensen” in Nederland.

Het onbehagen.

Het diffuse, dus onbestemde is moeilijk te vatten. Want veel seinen staan anno 2016 nog steeds op groen of hooguit iets oranje. De (gezondheids) zorg en het onderwijs staan mondiaal op hoog niveau. Het gemiddelde inkomen en de gemiddelde uitkeringen/pensioenen zijn maar iets gedaald of iets minder gestegen. En de toename van de werkloosheid door de crisis kan met 100.000 of 200.000 niet het hoge aantal boze mensen nu verklaren. In de woorden van Beatrix zit al een licht verwijt aan de “boze mensen” van toen. Het gaat om “gevoel” dus niet om feiten en het is ook nog eens “diffuus” en dus niet verklaarbaar. Maar anders dan 5 jaar geleden is het nu veel meer een gevaar voor de samenleving (referendum, uitersten in samenleving, aanstaande verkiezingen) en niet alleen maar een speeltje vanuit het verheffingsgevoel binnen de elite.

  

Wie zijn de boze mensen? 

Het lijken vooral mensen te zijn die wat dichterbij de onderkant van de samenleving staan. Niet de onderkant zelf, die zitten zelf te diep in sores van (combinaties van) verslaving, persoonlijkheidsstoornis, overlevingsdrang vanwege geen werk/armoede. Het is de groep er boven die er qua arbeidsmarkt en woonomgeving meer mee te maken heeft. Het is de groep die ziet dat dat hun buurt met veelal huurwoningen er op achteruit gaat dan wel verandert door meer allochtonen, verwarde personen, vluchtelingen. Tegelijkertijd zien zij op TV bij Pauw politici en experts praten over de zegeningen van de multiculturele samenleving en de open grenzen en hebben ze moeite om de ingewikkelde PGB regelingen te snappen. Daarnaast is er ook een andere groep. De net gepensioneerden, die elke ingreep in de infrastructuur sterk bekritiseren en daarnaast in ingezonden stukken stevig afstand nemen van het foute beleid van de instituties, die ze net hebben verlaten.

Is de boosheid een- of meerdimensionaal? 

Meerdimensionaal wordt de boosheid indien er wordt gestemd op een anti partij. Het gevolg strekt zich dan uit over de hele samenleving. Vooral op internet zien we vooral eendimensionale boosheid. Uitingen in negatieve zin richting, het kabinet, de gemeente, NS, Ziggo, de Marokkanen, de EU. Maar kijken we wat verder naar die boze mensen dan zien we misschien iets heel anders, een lieve opa voor zijn kleinkinderen, de vrijwilliger die al 35 jaar de lijnen trekt bij de voetbalclub, die in een busje tweemaal per jaar spullen naar Roemenië brengt. Dit is een relativering van de vermeende boosheid. Mogelijk is het in een hokje stoppen van “boze mensen” zelfs wel een slimme truc van de elite om de inhoudelijke tegenstanders van hun gedachtengoed ver weg te zetten en niet serieus te nemen.

Cycli

Zou gevoel van samenlevingsgeluk een levenscyclus hebben. Net zoals een huwelijk na 7 jaar wat meer investering vraagt, de economische cycli 10 tot 20 jarige golfbewegingen kennen en een organisatie na 6 tot 9 jaar (natuurlijk niet in de gemeente Zeist met onze fluïde organisatie) reorganisatie vraagt? Past het in de samenlevingscyclus om langer dan 50 of 60 jaar in een periode van voorspoed en welbevinden te blijven? Is het een natuurwet dat er weer iets moet gebeuren (oorlog, verlies van verzorgingsstaat, ongecontroleerde toestroom door asielzoekers) voordat er weer een positieve nieuwe dynamiek ontstaat?

De elite

En hoe zit het met het weldenkende en zich gelukkig voelende deel van de bevolking? Is die van alle smetten vrij? Die groep maakt bewust of onbewust maar al te graag gebruik van financiele en maatschappelijke escapes. De hypotheekrente aftrek, de witte scholen, de hockeyclub, Panama, de hogere cultuur of ze verschuilen zich in die comfortabele weldenkende niche die D66 (een soort Zwitserland in NL) voor hen heeft geschapen. In die situatie popt boosheid minder snel op.
De progressieve jongere van toen 20, die zich druk maakte om de rechten van de arbeiders, stemt 35 jaar later op D66/PvdA/GL en woont nu in een jaren 30 woning en is met hele andere zaken bezig. In zijn of haar beroep bezig met efficiencybevordering/outsourcing en prive met bijvoorbeeld hulp aan vluchtelingen. Zaken die de arbeider van nu juist als bedreiging ziet.

Ben ik zelf een boze man?

Soms. Ik ben boos op allerlei vervreemdende neo liberale gedrochten in zorg, vervoer, energie, die 15-20 jaar geleden zijn ontstaan en die ons tientallen miljarden hebben gekost. De Lianders, Tennets, ArboNeds, ProRails. Vaak ben ik boos op mensen die 69 kmu rijden waar 80 mag. Mijn toorn richt zich ook op mensen die bij AH kassa eerst de kar uitladen en pas daarna langzaam aanstalten maken te betalen. Ook ben ik boos op mensen en dingen die mijn rust en ruimte aantasten. Maar naar mijn eigen beleving hoor ik niet tot de groep “boze mensen”. 
En of ik boos ben op de “boze mensen”. Daar ben ik nog niet over uit. Een mengeling van compassie en onbegrip strijden om  de eer.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Over de “boze mensen” in ons land

 1. En terecht. Nederland is afgheschreven; zowel op korte termijn als op lange termijn.

  WAO en jk niet meer als zodanig.
  Voor een maximum verwachtte fraude van 1,5% oijn de uitbetaalkosten van de bijstand opgeschroefd tot 160%
  Als een bijstands vrouw wat bijklust: rechter en terugbetalen; als europarlementariers per dag 250 frauderen (aamwezigheid) wordt dat toegestaan.

  Zorg: een belediging voor het worord
  Op de patienten wordt bezuinigd; maar van de Valk zou met plezier de huishoudelijke kosten van aanwezigheid in ziekenhuis overnemen voor 30 E per dag.
  Dat dokters en specialisten en apothekene\\rs de hoogstbetaalde zijn ter wereld heft geen enkele rationale reden.

  Verzorgingstehuizen dicht, bejaardentehuizen nagenoeg, medische zorg: alleen als je geld hebt.
  Bejaarden die op straat leven.

  De rechtstaat is een lachertje heworden; rechtsbijstand bestaat nagenoeg niet meer. Ambtenaren besodemieteren de burgers standaard.

  De vluchtelingen komen op kosten van de laagst betaalden en non actieven.
  En zij brengen een cadeautje mee voor de multi culti idioten: de telorgang van west Europa.

  De Isisi verliest militair; op het moment.
  Maar de burgeroorlog schept een stroom van moslims naar Europa; hun vijand, het huis van oorlog.'[‘
  Zij zulen over een jaar of 10 Europa overnemen; mat aantallen.
  Nu al is meer dan de helft van de koters die in NL geboren worden moslim

  De enige uitweg is massa deportaties…
  De Isis heeft gewonnen; via de chaos die zij schiepen en door de softies; de multi cultis.
  Ben blij dat ik geen 20 meer ben, en dat ik niet in NL zit

  nederlanders boos? Nee hoor; pisnijdig…
  Tijd dat klinkers uit de straat gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s