HET IS WEER BIJNA KERSTMIS……. GEWEEST


TURBULENTE TIJDEN, FOUTE LANDEN

Beste landgenoten,

We leven in turbulente tijden. Nepnieuws, Brexit, Trump, cybercrime, en het rijtje foute landen wordt ook steeds langer. Zo langzamerhand mogen ook de VS en Groot Britannie erbij staan. Wie had dat ooit gedacht van onze brave bevrijders in 1945. Noord Korea, Venezuela, maar wat denken we van Zweden (persiflage op alles wat ooit modern en progressief was) Oostenrijk (soort van PVV in kabinet), Polen en Hongarije (profiteren van EU en verder parasiteren) en Nederland. De lijst is helaas langer.

NEDERLAND

Nederland gidsland? Dat zijn we lang geweest, althans we dachten dat we dat waren. We hieven het vingertje tegen Duitsland, Oostenrijk, Zuid Afrika. Alsof wij in NL een betere menssoort zouden zijn. Velen dachten dat echt. Maar we zijn een land van schoolmeesters en vooral handelaren. Het recht om gidsland te zijn hebben we al lang verspeeld en niet alleen door onze foute belastingvoordelen voor multinationals, die armoe in de wereld scheppen.

ELITES

We hebben onze samenleving zo ingericht dat nieuwkomers er buiten blijven (witte sporten, hypotheekvoordelen, witte scholen). Dat heet met een deftig woord “Institutionele discriminatie”

De progressieve mensen die “tegen zwarte Piet” zijn, sturen hun kinderen vanuit hun met hypotheekaftrek en vererving verworven jaren 30 woning naar een “witte school”. Ondanks hun opleiding en slimheid zien ze de contradictie vaak niet eens in.

“En kijk eens naar jezelf”, zal die elite zeggen. Ja wat dan? “Je dochter zit zelf op het 99% witte Jordan Lyceum!”. Ja dat zal, “maar ze heeft wel eerst 8 jaar op een gemengde school gezeten en hoe zit het met jouw kind?” zeg ik dan.

De extremen zijn te groot. Kinderen uit de elites lopen stage in Helsinki, Rennes, Bologna of Washington. Kinderen uit minder bedeelde milieu’s (zeker hen met een migrantenafkomst) komen in Nederland nauwelijks aan de bak.

DE SLINGER VAN DE KLOK

Er zijn altijd golfbewegingen aan de orde. Soms schiet de slinger van de klok door. We zien dat in de economie, waar de (neo) liberale lijn gelukkig weer iets wordt verlaten, in ieder geval bij de kiezer, door de eerste signalen van wat Marx “verelendung” noemde.

Ook in mijn biotoop, de overheid zie je dat de slinger van de klok soms doorslaat. Vroeger waren er teveel regels, standaard procedures, het gelijkheidsbeginsel. Degenen die in deze sfeer werkten waren de baas, de juristen. Het ontaarde soms tot stilstand, traagheid en vervreemding. In de jaren 80 en 90 streed ik (vanuit mijn rol bij bezwaarschriften procedures) zelf tegen het juridificeren ten koste van de gewenste inhoud.

Nu schieten we de andere kant op. Termen als agile, maatwerk, regelluwte zorgen ervoor dat zij die nog oog hebben voor de rechtstatelijkheid schuilen. Wachten tot het over is. Leidinggevenden zijn niet meer van de inhoud, meer van het coachen, los van de inhoud van het werk. Maar wie is dan nog wel van de inhoud? Beroepsentrepeneurs hebben vrij spel als ze zich maar bedienen van de vocubalaire die nu opgeld doet. Tegenwicht, tegenkracht en “ja maar zeggers” hebben het zwaar. Ook dit gaat wel weer veranderen.

#METOO

Nooit ben ik dader of slachtoffer geweest. Ik volg het nieuws, ik luister naar de verhalen. Ik erger me vaak. De slachtoffers verwijzen naar “de tijd”. “Nu is het bespreekbaar, vroeger in de jaren ‘80 en ‘90 niet”. Ik leefde in die tijd en voel me beledigd. Het was geen stenen tijdperk, er was pers, er waren procedures. De Rode vrouwen waren er al lang voorheen, net als de assertiviteitscursussen. Natuurlijk heb ik compassie met de toen minderjarigen. Maar de rest? Aanschurken tegen de macht, hopen via “hem” hogerop te komen….en dan nu zeuren?

NORMEN EN WAARDEN, HOOP?

Het is erg, heel erg. Op Twitter en zelfs op Facebook. Schelden, boosheid, liegen, manipuleren. Op de Facebook groep Zeist schrik ik vaak van de manieren. Als ik dan wat verder inzoem op de profielen van deze mensen zie ik gelukkig vaak nog een leven naast de boosheid. Ik zie brave gezinsvaders, vrijwilligers, mensen die anderen helpen of een hele leuke hobby hebben.

Ik zie bij mijn dochter en haar jongpuber omgeving zeker geen teruggang. Ook bij de jonge stagiairs die ik begeleid, bij de leden van de Zeister Jongerenraad, jonge instromende collega’s. Overal zie ik warmte en zorg voor elkaar. Er is nog hoop voor de mensheid.

DE SCHOENVETER

Dat is het ultieme voorbeeld voor de stand ons land, de wereld. Was de schoenveter vroeger een onlosmakelijk onderdeel van een “kwaliteitsschoen” zoals dat nu zo heet. Vroeger was het gewoon een schoen en die was goed. Nu is de veter een sluitpost. Een onderdeel van een abject verdienmodel. Het onderdeel, waarop bezuinigd kan worden. Hoe anders is het mogelijk dat bij mij de veters steeds na 5 tot 7 maanden breken. Ik vecht er niet eens meer tegen.

TENSLOTTE

Ik wens, al mijn bijna 2000 FB en Twitter vrienden hele fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2018. Zie deze Kerstwensen ook als reactie op uw wensen, in het geval er nog niet op gereageerd is door mij.

Maak gebruik van uw door God, een ander, uw opvoeding dan wel eigen verwerving verkregen set van kwaliteiten. Lees een krant, volg het nieuws, vindt er iets van en doet er het goede mee!

Advertenties

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s