Over de Luizenmoeder en Hannah


Thuis had ik er tijdens het kijken naar deze SBS serie een hele discussie over. Opeens werd ik giftig. “Opzouten met Hannah, dat mooie lieve naieve ego trutje” riep ik tot ontsteltenis van Mijn vrouw. Zo ken ik je niet, zei ze tegen me.

Het zit zo. In de nieuwe serie De Luizenmoeder wordt een aantal types geintroduceerd. Een brave schoolpleinvader, een homo stel en vooral drie bijdehante samenklittende vrouwen. Als je ze ziet, denk je….ach het gaat nog wel. Maar zodra ze hun “muil” opentrekken is het direct duidelijk. Roddeltantes ook.

Verder een suffe naieve directeur, bijzonder aparte leerkrachten en een hulpmoeder. De hulpmoeder/vrijwilligster die aan de school verbonden bleef omdat ze met de directeur heeft gevoosd in het fietsenhok. Iedereen weet het. Zij wil nog wel, hij niet.

De brave en slimme lieve Hannah (die ook de vriendin van dokter Tinus was) is gescheiden en kinderpsychologe. Door de makers is ze geintroduceerd als een soort spiegel. De verstandige blik vanuit de buitenwereld. Velen in mijn omgeving zien haar als slachtoffer. Ik kijk er dus anders tegen aan.

Vanaf de eerste schooldag met haar dochter zit ze wat mij betreft in een foute film. En dan komt door…haar ego aura. Ze is erg met zich zelf bezig. Haar leventje, haar dingen. Ze doet steeds dingen fout. Heeft de speelafspraak in de agenda vergeten of niet goed genoteerd. “Nee niet bij mij, ik ga naar de sauna met mijn zus”.

De schoolregels kent ze niet omdat ze de nieuwsbrieven of website niet heeft gelezen. Haar dochter is de dupe, want die wil trakteren. Tja en dan blijkt er nog een kind jarig, die het wel volgens de regels heeft aangemeld. Zegt de juf terecht “Tja je denkt natuurlijk dat er niemand anders jarig kan zijn, op de dag dat je leuke dochtertje jarig is, nou niet dus. Die andere wel, zoals het staat in de schoolregels”. Wel zielig voor dochtertje.

Ik word kregel van dit soort types. Een beetje van het type dat in een nieuw dorp komt wonen en een “Nee Nee” sticker op de deur heeft en zichzelf uitsluit van het plaatselijke nieuws en de plaatselijke samenleving (aannemende dat ze niet de volledige online versie lezen).

Ik heb het niet zo op de soort tiepes, die vanuit een wat progressief/moderne egohouding een dedain uitstralen ten aanzien van de maatschapelijke instituties en regels. Ook tegen het luizenmoeder zijn. Ik zie het ook in mij omgeving en op Facebook. De meer moderne progressieve geesten identificeren zich met Hannah. De meer down to earth types volgen mij in mijn aversie tegen Hannah types.

En natuurlijk ben ik voor Juf Ank, die de ouders die tegen de regels veel te lang in de klas blijven hangen, stevig wegbonjourt. Heb ik me bij De Griffel in Zeist ook altijd aan geergerd.

Dat moest ik even kwijt en alles wat lijkt te duiden op enig in het echt bestaand persoon bij De Griffel, zoals bijvoorbeeld……. of wie dan ook, berust op louter toeval

Naschrift: na aflevering 3 ben ik wat milder. Hannah wordt steeds coöperatiever. Ze doet nu wel met dingen mee. Verder heeft haar wat foutige ex man een nogal foute nieuwe vriendin. Goed dat Hannah bij die vent weg is.n.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s