Angst en Verlangen in Lissabon


Daar loop je dan in je eentje door een zwoel, zweterig #Lissabon, met lichte regen en 15 graden. Het is 09.30 uur. De dames, vrouw en dochter, zitten binnen in afwachting van het ontbijt. Voordat ik mij “galao” drink en  mijn twee kranten lees, loop ik even rond.

Aan de Rua de Conceicao valt mijn oog op drie zaken. Zaken uit de jaren ‘50 of nog eerder? Ze verkopen van die spullen die men “fournituren” pleegt te noemen. Fournituren zijn kleine textielwaren en andere kleine benodigdheden die bij het naaien van pas komen. Het is wel van oudsher een vrouwending, althans gedurende het grootste deel van mijn leven. Maar hoe zal het later gaan?

Misschien worden fourniturenzaken in een “modern” land als Zweden of een “moderne” stad als Utrecht straks wel verboden onder druk van extreme (vaak getriggerd door persoonlijkheidsstoornissen als autisme of Asperger) groeperingen die fournituren zien als een relict van vrouwenonderdrukking in de jaren ‘50.

Whatever. Ik kom er niet van weg. Ik maak foto’s. Best eng. Zou een van de drie winkeldames me zien? Er is Politie op straat. Stel je voor dat een dame naar me schreeuwt “Senhor, nao photografia, prohibido, Policia, se faz favor!!”. Ja ik heb een zekere neiging betrapt te willen worden. Bij het stelen van chocolaatjes, het eerder weggaan bij een congres etc. Een lichte aberatie, zou je dat kunnen noemen.

Of is het een verlangen? Naar de veilige en rustige jaren ‘50 en ‘60 toen kleding nog gemaakt en vermaakt werd. Sommige tantes van mij waren naaister. Hangend aan de rokken van mij ma ging ik mee naar de fourniturenzaak Snoek aan de Dorpstraat in Renkum.

Die dingen die de jarretels bij elkaar houden, soort elastisch band met haakjes of knoopjes, dat zijn -denk ik- ook fournituren. Hm, maar snel wegwezen hier.

Nu weer veilig in ons appartement.

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s