E Bikers, pas je aan!


Al lang erger ik me eraan. Maar het gaat steeds meer de spuigaten uitlopen, ook in Zeist. Het gaat me niet om die accu of die motor. Ik ben voor technische vernieuwing. Al een aantal malen had ik een bijna- of zag ik een bijna ongeluk. Je hoort ze niet en ze zien er doorgaans ook heel beschaafd uit. Eigenlijk van mijn soort. Collega’s, bijna buren, schoolpleinmoeders. Verder niets mis mee. In een auto lijken het me geen racemonsters. Ze lijken me beschaafd, ze lezen vaak een krant, maar op de elektrische fiets?

Zelf ben ik gewend om in de auto mijn snelheid aan te passen. 50 kmu, in een woonwijk naar 30-35 kmu en bij een school nog iets langzamer. Maar die snelle fietsers hebben dat niet. Die rijden met 22 tot 40 km geruisloos, zonder geluidssignaal door gebieden met voetgangers en fietsers, die met snelheden tussen de 5 en 20 km voortbewegen. Dat verschil is veel te groot. Gemiddeld 31 om 13 km en dat is gevaarlijk op fietspaden van vaak minder dan 2 meter breed.

En het worden er steeds meer. Ze zijn al bijna in de meerderheid, de accufietsers. Dat stralen ze ook uit. Onverstoord blijven ze als lemmingen of als kuddes gnoes hun hoge snelheid aanhouden. Verstoord kijken ze naar ouderen of schoolkinderen, die ze met te hoge snelheid inhalen. Zelden zie ik zo’n accufietser de snelheid in de bebouwde kom matigen. De fietspadenstructuur is er ook totaal niet op berekend. Maar geef de overheid geen schuld. Pak je eigen verantwoordelijkheid en zet de snelheid bij drukte in het Centrum en in woonwijken wat lager!

Natuurlijk geldt het bovenstaande (soms nog in versterkte mate) ook voor wielrenners. Het geldt niet voor mensen die door ouderdom dan wel handicap een accufiets nodig hebben en hun snelheid aanpassen.

Zo langzamerhand komen de soort accufietsers, die ik beschrijf, in het foute rijtje, mijn rijtje van de onmaatschappelijken, naast de

– de eigenaren van loslopende honden, die bijtrisico in zich hebben;

– De illegale afvaldumpers;

– De parkeerders op invalidenparkeerplaatse en laad- en los zones.

En dat is toch niet wat onze brave accufietsers willen……

Over renescheffer

Twitteraar, blogger, Italie, Spanje, Vitesse, FC Wageningen, columnist, Vkblog. Zeister Magazine, Male model, PvdA, voetbal, reizen, ambtenaar, eten, politiek, Zeist.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s